Отговори
# 60
  • София
Е, аз си правя сметката да е от септември догодина яслата - демек ще е на година и три месеца, живот и здраве, ама то това пак е сравнително рано май.

# 61
Мира, да имам предвид ясла 10-12 месеца. А и кухните някъде почват 7-8-9 месеца. Пантерка пък казва 4 месеца.
Иначе, ако някой си дава детето на 2 год на ясла, съм съгласна с теб. Simple Smile

# 62
Оххх, да е жив и здрав тоз който е измислил бебешките люлки, цял живот ще го благославям.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2008, 16:28 от Трънче

# 63
Marvele, доколкото знам за теглото като признак за захранване - трябва да си е удвоила теглото от раждането и още един признак - да може да седи седнала.

Моята дъщеря много се пъне преди да се изака, понякога чак се разплаква, чудя се дали е нормално и докога ли продължава newsm78

# 64
marvele , то и Радина не отговаря на този ,че и на други признаци, но той моя док е малко краен... Снаха ми захрани малката в началото на третия месец с разредено ябълково пюре  #Crazy и тогава много се зачудих, но детето свикна за няколко дни  newsm78 А знам,че други деца започват със сокче от втория месец ..
И аз четох,четох и така се омотах че за сега ще го слушам...
Някой ми каза,че след 6-ти месец давали вече попара , пък аз ще давам пюрета тогава  hahaha
А за кухните - много ме е страх . Чудя се кой контролира какво и колко се слага в храната, а и тези случаи с инфекции  ooooh! Мисля си ,че ще опитам да й готвя аз , но всички ми казват "ти си луда, трудно е, а и порциите са малко, трябва да готвиш по три неща на ден..."
Хубавото е , че до тогава все някое майче ще е захранило успешно и ще черпим инфо от извора  Joy Joy Joy

# 65
А за кухните - много ме е страх . Чудя се кой контролира какво и колко се слага в храната, а и тези случаи с инфекции  ooooh! Мисля си ,че ще опитам да й готвя аз , но всички ми казват "ти си луда, трудно е, а и порциите са малко, трябва да готвиш по три неща на ден..."

Точно това са и доводите на милото, а и това са и моите страхове за храната от детските кухни (знам, че готвят с маргарин, а това май не е много хубаво  Naughty) Милото се притеснява да не пипне някоя инфекция... Оффф... ами така е страх ни е, толкова години го чакаме това съкровище и искаме най-доброто за него (както всеки родител иска най-доброто за своето дете), та ако трябва ще готвя, баща му ще носи пюренца и така докато ни стигнат силите  Peace
За яслите по принцип съм против - аз самата съм ходила и на ясла, после на детска градина, от 6 год. на училище, веднага в университета, та и работа започнах междувременно (за моите 27 год имам 8 год. трудов стаж), та мисълта ми беше, че тази една годинка ще предпочета да си я прекарам с детето, и то с мен, да правим и научаваме нови неща, да се забавляваме заедно и после да го пращам по институции, та да се социализира и то. Помня как ревях, направо се дерях, когато ме оставяха на тая пуста ясла, това ми е най-яркия спомен и белия москвич на дядо, с който ме оставяха, беше голям емоционален шок за мен и не ми се иска в тази крехка възраст да го причиня на детето си.
Това в общи линии са нашите доводи за това какво си мислим да правим след време, та време има и ще видим  Peace

Кори, нещата ги обсъждаме - поставя се въпроса и казвам какво знам по него и какво е моето мнение, другата страна предлага алтернативи (ако се сети) и се избира решение, обикновено е каквото се каже от мен, но той е баща и не трябва да бяга от отговорност и да казва Оправяй се, Ти решаваш, ще дойде време, когато това бягане ще си е направо бягство, ще се образува пропаст - детето ще расте, а той няма да си има и на идея за неговите потребности и общуването може да е сведено до минимум. Има семейства, в които баща и син си разменят на вечер само няколко реплики от рода на Ставай от компютъра, върви да си играеш в стаята - 4год.дете - ами детето казва на майка си Тати е лош! Там майката е поела всички решения, а бащата е спокоен - всичко му е наред, знае, че появи ли се проблем съпругата му на секундата ще каже какво да се прави и той дори няма да се замисли. Та за това се допитваме един до друг, и двамата вече сме родители и двамата носим отговорност за бъдещето на това дете.  Peace

# 66
но всички ми казват "ти си луда, трудно е, а и порциите са малко, трябва да готвиш по три неща на ден..."
Не е верно това. Всъщност за мен не представляваше трудност. Въпрос на нагласа. А и в началото не се готви по 3 пъти на ден, в никакъв случай. 3 пъти на ден при мен беше някъде към годинката. Като сутрин каша; обед зеленчуково пюре + месо, но не всеки ден; следобед пасирани сурови плодове; вечер АМ. Супи давах като стана по-голяма Маги и обикновено вечер. Плодовете никога не съм ги варила. 2-3 седмици след като въведох кашата прибавях по- малко от купените плодови пюрета, защото Маги се беше запекла. Кисели, кремчета и попари не съм правила. Кашите ги правих от най- различни зърнени култури. А в зеленчуковите пюрета слагах по малко зехтин, по- късно и маслини. Авокадо много давах. Ако искаш повече подробности, Маргарете, ще трябва да се поровя в дневника на Маги и в бележника, където съм си записвала разните комбинации.

Сега преглеждам едни стари теми, където сме писали дневното меню на малчовците / става дума за дете на 1год и 6мес /. И гледам правила съм някои неща, които вече отдавна не прилагам. Като даването на плод с кашата или пък след хранене. Плодовете ги считам за отделна храна. Млякото в менюто е адаптирано. Прясно започна да пие като тръгна на градина / на 3год /. Аз вкъщи не й давам и не купуваме.

Закуска- овесени ядки с мляко, ябълка и пшени4ен зародиш.
Обяд- пилешко с брюкселско зеле яхния
Сл. закуска- кисело мляко с бисквити + портокал или мандарина
Ве4еря- спана4ена супа

закуска: ад.мляко и една ябълка
на обяд за десерт мандарина
сл. закуска: ябълка+авокадо+кис.мляко

Закуска: пшени4ни ядки с масло и сирене; ад. мляко
Обяд: риба на фурна и картофена салата; киви
Следобед: бисквитена торта; мандарина
Ве4ер: ад. мляко

и т.н. Малее кви съм ги творила с тия плодове.

Към 2-те годинки " влизам в релси "  Joy :

сутрин: Диня със сирене
обед: Бамя с картофи
следобед: Плодове
вечер: Таратор

Овесени ядки с масло, сирене и пшен. зародиш
Телешко с грах
Плодове
Салата домати, краставици, маслини

Темата с предишните линкове:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=322769.0

Ще погледна все пак как съм хранила до годинка. Аз също нямам доверие на кухните. То и тук няма де. И на яслите не съм фен. Според мен е най- добре до 3год с мама, но който има възможност и ако обстоятелствата позволяват.

Рали, много си права за отговорността и взимането на решения. В нашето семейство всичко се обсъжда и премисля от двамата. Дано така да продължава и за напред. Докато м/у майка ми и баща ми нямаше никаква комуникация относно възпитанието и бъдещето на мен и брат ми. За всичко беше тя отговорна.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2008, 23:43 от Вери

# 67
Здрасти , аз малко късно се включвам ама сега имам време. 
  bouquet  Мимченце страничката  отново е страхотна  smile3501 .
Гледам че си говорите за захранването - нашата педиатърка все още и дума не обелва за това . Искам да кажа че малко след като се роди Валентин една позната ме попита дали давам сокове и аз  #Shocked . Не бях чела нищо по въпроса , но първата ми мисъл беше че това дете още с кърмата свиква а какво остава за сокове ,това ми беше първосигнално реакцията . Та в тоя ред на мисли , смятам че всеки прави това което смята за най- добро за детето си и когато самото дете също е готово по - хубаво няма . Важното е да са живи , здрави и щастливи .
Не знам дали някой от вас   вчера  е гледал "Часът на мама" , темата беше точно за детското хранене . Та там имаше специалисти , който обясняваха че храната в детските ясли и градини се контролира и е по специални предписания  спрямо нуждите на децата в определена възраст,така че какво остава за детските кухни . Аз ще ги ползвам  , защото не смятам че мога да осигуря такова разнообразие , пък и ние сме хора и за нас малко време трябва  smile3521
За яслата като му дойде време ще мисля  .  По принцип съм ЗА , децата стават по- общителни и самостоятелни  ( е , и доста боледуват също ) . 
За ушичките - педито ни каза след баня да ги чистя , за да се обира и водата ако  е влязла, също с тампонче за уши и ноздричките за секрети .
Цитат
Рали, много си права за отговорността и взимането на решения. В нашето семейство всичко се обсъжда и премисля от двамата.
Цитат
E , аз давам насоката  smile3503 ,  но в крайна сметка го решаваме заедно .
Аз също смятам да започвам с масажите и гимнастиката  ама много ме мързи понякога  , а от сладкото ако се откажа ще е чудо -че аз основно това ям .Пък и се успокоявам , защото нямям много за сваляне  , а и свалям бързо .
Айде  , че се разписах доста  . Лека нощ на мами и бебчовци  smile3524

# 68
  • И аз не знам къде...
Добро утро  Hug!

Ние още сме си болнички  Sad! И дребчо и аз. Аз едва дишам от запушен нос, а и малкия плачка и му хърка нослето  Sad! Дано скоро се оправи, милото  Praynig! На оченцето, което беше с конюнктивит след раждането, пак се появяват много гурлички и се наду. Дали е нормално да се случи от хремата  newsm78? Днес пак ще звъна на доки и ако каже ще го водя пак!

За готвенето на пюренца - ами и на мен ми се ще да го правя, ама то си зависи и от това колко спокойно е детето и дали дава възможност на мама да потвори в кухнята. Ще се пробвам и да видим дали ще успея  Peace!

Вери - развесели ме с тази диня със сирене на закуска  Laughing! При нас това се води десерт, ама то във всеки край си е различен манталитета Peace! Пък бисквитена торта така мразя, че не знам как ще я правя на детенце. Омразата към нея ми е наследство от детската градина  Close!

За яслите -  аз съм ходила и на ясла и на градина. Дребния си мисля, живот и здраве, да го дам на моята майка да го гледа до три годинки. Дано само всичко е нард  Praynig! След година по това време ще се наложи да се върна на работа. Ми то след Януари започват да ми плащат минималното майчинство, а само със заплатата на тати май няма да се справяме много дълго. Но това са си само мисли. За сега си кавам само да сме живи и здрави  Praynig пък като му дойде времето ще го мислим  Peace!

# 69
Дари, и мъж ми ми се чудеше на това диня със сирене, но аз вече все по-рядко ям тази комбинация. Плодовете ги ядем отделно, не ги предлагам и за десерт. Ето още една щура комбинация: грозде със сирене, ама нея не я харесвам така както с динята. Simple Smile
Бисквитената торта убий ме не мога да се сетя какво съм правила. Нещо съм експериментирала от Готварския и е бил единичен случай. Както и ориз с мляко / сутляш / направих един единствен път. А него много обичах като малка.
Ти като не обичаш нещо, няма да го правиш. Аз набърза ръка си прегледах постовете от преди и копнах някои избирателно. Simple Smile
Аз така от градината съм намразила разни кисели, грис халви...

# 70
  • Miami
Добро утро

Точно това са и доводите на милото, а и това са и моите страхове за храната от детските кухни (знам, че готвят с маргарин, а това май не е много хубаво  Naughty) Милото се притеснява да не пипне някоя инфекция...

Кори, нещата ги обсъждаме - поставя се въпроса и казвам какво знам по него и какво е моето мнение, другата страна предлага алтернативи (ако се сети) и се избира решение, обикновено е каквото се каже от мен, но той е баща и не трябва да бяга от отговорност и да казва Оправяй се, Ти решаваш, ще дойде време, когато това бягане ще си е направо бягство, ще се образува пропаст - детето ще расте, а той няма да си има и на идея за неговите потребности и общуването може да е сведено до минимум. Има семейства, в които баща и син си разменят на вечер само няколко реплики от рода на Ставай от компютъра, върви да си играеш в стаята - 4год.дете - ами детето казва на майка си Тати е лош! Там майката е поела всички решения, а бащата е спокоен - всичко му е наред, знае, че появи ли се проблем съпругата му на секундата ще каже какво да се прави и той дори няма да се замисли. Та за това се допитваме един до друг, и двамата вече сме родители и двамата носим отговорност за бъдещето на това дете.  Peace

Такаааа
Първо аз също обсъждам неща относно детето с  мъжа ми  Naughty Имах предвид точно  за захранването и за детската кухня. Като се има предвид, че аз до сега не знаех нищо за това захранване и тепърва започвам да чета и да се интересувам, то какво остава за мъж ми, който няма представа от това  Що е то захранване! И това, че в момента съм по-иформирана от него по тия въпроси и че ми предоставя възможността аз да взема решението не го прави безотговорен родител, а още по-малко че бяга от отговорност и не се интересува от детето   Naughty
Второ пак за кухните - ми то по тази логика не трябва да си пускам детето и на детска градина, щото и там им готвят, слагат маргарин и не знам кой контролира нещата. Или пък ще му нося храна вкъщи!?

Последна редакция: пт, 12 сеп 2008, 08:20 от Kory

# 71
Добро утро!

Вчера станахме на 3 месеца ама не успях да се добера до комп-а.
Айде аз имам малко работа и използвам Пепо докато спи. Гледам интересни теми коментирате ама аз друг път ще се включа

Peace

# 72
Бях обещала да се поразровя за менюто на Маги от 6мес до годинка. Започнато захранване при навършени 5мес.
На 6мес и половина 5 хранения като едното на обед е било каша + малко плодово пюре вътре и отделно мляко; не съм давала всеки ден каша; редувала съм с плодово пюре +мляко.
На 7 мес е била вече на 4 хранения като сутрин и вечер мляко; на обед зел. пюре + мляко; следобед каша или пасирани плодове + мляко; понякога и предиобед съм давала пасирани плодове до 100гр. Въвела съм някои сурови плодове: ябълка, банан и авокадо.
На 9 мес съм въвела глутена под формата на овесени ядки и овчето сирене, месо. Хранила се е пак 5 пъти. Сутрин рано /7ч / и вечер мляко; към 10 каша със сирене или плод; обед зел. пюре с или без месо; следобед пасирани плодове + мляко.
На 1год и 1мес вече не пие мляко сутрин. Въвела съм киселото мляко като го давам с плод и бисквита или плод и пшеничен зародиш следобед.

Безглутенови каши: ориз, елда, просо, царевица.
Глутенови: овес, ръж, ечемик, пшеница / пшеницата е най- " опасна " от към алергии /.
Въведени зеленчуци по степен на поредност: тиква, картоф, морков, червено цвекло; спанак, праз, брюкселско зеле, копър, лапад, карфиол, броколи, целина, фасул, чесън, магданоз, царевица, пащърнак, лук, коприва, сладък картоф, тиквички, домат, чушка, грах.
Въведени сурови плодове / плодовите пюрета няма да ги описвам, защото съм ги купувала /: банан, ябълка, авокадо, манго, череши, нектарина, пъпеш, диня, праскова.
Маслини, сухи плодове / стафиди, кайсия и слива /, овче сирене на 8 месеца.
Заешко месо на 9 месеца. 2 седмици преди него само бульон. 9 мес и 1/2 козе сирене и овесени ядки. Пилешко на 10 месеца. Малко по- късно давма извара и белена леща, ръжени ядки. Краве сирене и масло на 11мес. малко преди годинката- ечемик.
Всичко останало, за което се сетите, съм го въвела след годинката.

Пиша тези неща само за пример. Не е казано, че трябва да се придържате 1:1. Дано съм помогнала.

# 73
  • И аз не знам къде...
Ето още една щура комбинация: грозде със сирене, ама нея не я харесвам така както с динята. Simple Smile

А, това и аз го ям  Peace! Че и ябълки със сирене обичам  Mr. Green!

Честно казано даже и не знам какво е елда  newsm78 Embarassed!

Дребчо се събуди в 7.30 и в 8.00 хапна, ама си остави доста от млякото  Rolling Eyes! Снощи пак не си го изяде, но в 2.30 изяде всичко, та се чудя дали е притеснително или просто от сиропчетата, които му давам му се засища коремчето и не иска да яде  newsm78! Е, не се чудя! Притеснявам си се!

# 74
Честно казано даже и не знам какво е елда  newsm78 Embarassed!
Елда=гречка. Руснаците много я ядат. Много е полезна, но има специфичен вкус. Не всеки би я харесал. Намира се по диетичните щандове на супермаркетите.
И аз преди не знаех какво е това чудо. И за просото не знаех, че може да се яде.

Според мен е нормално да не иска да яде щом нещо го притеснява. Сега като преглеждах дневника на Маги, е имала дни, в които е яла на половина. Но при нея безапетитието е било свързано със зъбите.Също така заради зъби е имала хрема и е вдигала Т, но за кратко.

Общи условия

Активация на акаунт