Коледа и Нова година - сладки изкушения !

  • 320 998
  • 2 129
  •   1
Отговори
# 1 230
Малко отклонение попаднах на това докато търсих инфо за формичките които показа Джемма
http://picasaweb.google.com/Bohus73/PatchworkCuttersNo10#

Има страхотни идеи... Дано и тези в България да се появят скоро.

Страхотни неща се измайсторили. Аз така се размечтах по тези торти мммм

# 1 231
  • Мнения: 3 770
Продължението на рубриката 12 Days of Cookies , преводите са на МамаХриси :




Чаени бисквити с лешници

Продукти:

2 чаши брашно
1/2 чаена лъжичка сол
230 грама масло (размекнато)
1 чаша пудра захар за тестото и допълнителна за поръсване
1 супена лъжица екстракт от ванилия
1 3/4 печени и смлени на ситно лешници

Приготвяне:

Загряваме фурната на 165 градуса..Ако искаме да изпечем цялото количество сладки едновременно скарите на фурната се поставят на най- ниското и най- високото положение, като по средата на печенето местата на тавите се разменят. Пекат се около 25 мин.


Пресяваме брашното , смесваме със солта и разбъркваме добре, без да мачкаме браното.

В голяма купа поставяме маслото и захарта и разбиваме докато стане на пухкав крем (около 3мин.) Добавяме ванилията и продължаваме да разбиваме (около още 2 мин)

Прибавяме половината от лешниците и разбъркваме за още 1 минута. Добавяме брашното и бъркаме с миксера докато сместа го поеме. Добавяме останалите лешници като бъркаме на ръка

Оформяме топчета (тестото за всяко топче трябва да е колкото  би се събрало в една супена лъжица )  и ги поставяме на хартия за печене като разстоянието между топчетата трябва да е най- малко 2.5-3см

Печем в предварително сгряна фурна докато станах кафяви. Вадим сладките от фурната и оставяме да изстинат за около 5 мин, след което отлепяме от хартията. Когато са напълно изстинали овалваме бисквитите в пудра захар.

видео - http://www.foodnetwork.com/aidas-hazelnut-tea-cookies/video/index.html

# 1 232
  • Мнения: 3 770


Снежни върхове с  шоколад

Продукти:
4 големи белтъка (на стайна температура)
1 чаена лъжичка лимонтозу
1 1/2 чаша захар (ситна кристална захар)
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1 1/2 чаша черен шоколадов чипс (голям черен шоколад)

Приготвяне:

Загряваме фурната на 110 градуса. Приготвяме хартия върху която ще се пекат сладките.

В голяма купа разбиваме белтъците с миксер. (бавна до средна скорост) . Когато започнат да стават на пяна започваме да добавяме постепенно захарта докато стане на гъст крем. След като захарта се разтвори напълно добавяме лимонтозуто и ванилията и продължаваме да разбиваме на по-висока степен (5-7мин) докато се получи гладък и лъскав крем.

С  помощта на шприц или торбичка оформяме ,върху хартията, средно големи сладки във  формата на "целувки". Печем около час след което изключваме  печката и оставяме сладките във фурната да съхнат без да ги вадим докато изстинат.

Разтопяваме шоколада на водна баня или в микровълновата за 30 сек. Хващаме всяка от " целувките" за върха и потапяме до половината в шоколада. Подреждаме сладките една до друга и оставяме на хладно докато стегне шоколада.

Сладките съхраняваме на хладно в затворена кутия (без достъп на въздух.)


видео - http://www.foodnetwork.com/tylers-chocolate-covered-snow-peaks/video/index.html

# 1 233
  • Мнения: 3 770


Черешови пастички

Продукти:

1/4 масло (размекнато)
1 чаша брашно
1/2 чаена чаша тъмна, кафява захар
1 лимон (кората се настъргва)
1/2 чаша лимонов сок
1яйце
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 чаена лъжичка канела
1/2 чаена лъжичка смлян карамфил
3/4 замразени череши (размразени, изцедени подсушени  и нарязани на ситно
1/4 чаша смесени консервирани плодове, (малини, къпини боровинки или ягоди).Ако използваме сладко трябва да е по рядко!
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Загряваме фурната до 170-180 градуса

В голяма купа разбиваме маслото докато стане на крем, бъркаме без прекъсване като слагаме  половината брашно, след което добавяме останалите продукти в следната последователност- кафявата захар, настърганата кора на лимона, лимоновия сок и яйцето. 

Към останалото брашно добавяме бакпулвера, канелата и карамфила, разбъркваме, след което добавяме към останалата смес. Бъркаме докато сместа стане гладка и хомогенна.

Добавяме черешите към сместа. Изсипваме сместа в тавичка 20/20см , като разпределяме равномерно, стараейки се да стане гладка повърхност.  Разпределяме консервираните плодове върху сместа, като с помощта на клечка за зъби или шишче се стараем да предадем спираловидна форма по повърхността на сладкиша.

Печем около 30мин. Може да проверяваме с клечка дали сладкишът е изпечен добре.

След изпичането сладкишът е влажен  и сочен. След като изстине напълно разрязваме на правоъгълници и поръсваме с пудра захар при сервирането.


видео - http://www.foodnetwork.com/sunnys-cherry-berry-bars/video/index.html

# 1 234
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Такаааа, приключих с украсяването на меденките и коледната къщичка. Не е това, което исках, но с един малък терминатор край мен, дето обърна къщата нагоре с краката, възползвайки се от факта, че съм цялата омазана в захарна глазура и не мога да го отупам  Laughing- толкоз.
Срам, не срам, показвам Embarassed:











# 1 235
  • Мнения: 3 770
mari_eta , с тази къщичка у вас е един истински , снежен ден , както подобава за Коледа ! Перфектна е  Peace и не знам защо си недоволна ? Пък и за срам пишеш !  ooooh! Какъв срам , девойко , трябва да си горда !    bouquet


Всъщност изобщо не ви разбирам ! Публикувате перфектни меденки , къщички , украсени , направени като за изложба  все сте недоволни и се срамувате !  Rolling Eyes Ако някой толкова не си харесва къщичките и меденките , ще му дам точен адрес - нека ми ги изпрати , аз ще се срамувам ! 
Mr. Green

Ето и днешната рецепта на 12 Days of Cookies :



Шоколадови , маслени бисквити с бял шоколадов сос

Продукти:

За бисквитите:
30 грама натурален шоколад (тъмен и горчив)
60 грама полусладък шоколад (не млечен)
1 чаша масло (безсолно), размекнато
1/2 чаша захар
2 чаши брашно

За соса:

3/4 чаша  течна сметана (около 85 грама)
225 бял шоколад натрошен на ситно
1/2 чаша заквасена сметана (60 грама)

Приготвяне:

Загряваме фурната на 175 градуса. Приготвяме тавичка за печене с размери 23/33 см.
 
В малка метална купа смесваме свата вида шоколад и разтопяваме на водна баня. Охлаждаме до стайна температура.


Приготвяне на бисквитите:

С помощта на миксер разбиваме маслото и захарта на крем (3-5 мин). Добавяме разтопеният и охладен шоколад, като бъркаме непрекъснато.

Пресяваме брашното и добавяме към крема, като бъркаме с миксера на бавна степен. Бъркаме докато поеме брашното. Не бъркайте прекалено дълго.

Оставяме тестото в хладилник за няколко минути за да се охлади добре. През това време може да приготвим соса.

Приготвяне на шоколадовия сос

В средно голяма тенджерка слагаме течната сметаната и белият шоколад да се разтопят ( на много ниска температура на котлона). Разбъркваме непрекъснато докато шоколада се разтопи напълно. Оставяме сместа да се охлади за няколко минути. След като изстине добавяме заквасената сметана и разбъркваме. Опитваме сместа дали е достатъчно сладка и ако не  е добавяме захар на вкус)

!!! никога не добавяйте заквасената сметана преди соса да е изстинал, защото ще се пресече.

Намазваме тавичката  в която ще печем  с разтопено масло (ако е не залепваща, ако ползваме обикновена тавичка покриваме с хартия за печене и пак намазваме с масло. Притискаме тестото максимално, като се стараем да е равномерно разпределено по цялата повърхност.Печем в средата на фурната за около 35-40 мин. Изваждаме от фурната и оставяме да изстине около 10 минути.

Разрязваме на 12 големи квадрата, , след което разрязваме всеки квадрат по диагонал за да получим 24 триъгълника.

Подреждаме получените триъгълни бисквити в чинийка . Прехвърляме соса в купичка. Сервираме заедно, като бисквитите се потапят в соса непосредствено преди да се ядат.

видео - http://www.foodnetwork.com/alexs-chocolate-shortbread-with-white … /video/index.html

# 1 236
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Какъв срам , девойко , трябва да си горда !   bouquet


хи-хи-хи, ей за това заслужаваш голяма почерпка.

Ами можех много по-добре да изпипам нещата, обаче нали ви казах - аз творя, а терминаторът разрушава Twisted Evil. Сега ще чистя след него сигурно до довечера...май трябваше да оставя украсяването за по нощите като спят с батко си, ама пусто сърце не трае...

# 1 237
  • София
  • Мнения: 3 874
mari_eta , Диди е абсолютно права, меденките и къщичката ти са страхотни!  Hug
Аз се чудя днес какво да приготвя, райските сладки или бонбони тип Рафаело. Много си приличат по вкус като гледам и съм в чуденка.  Rolling Eyes Довечера ще докладвам какви съм ги свършила.  Simple Smile

# 1 238
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Добре де, добре - определено е по-хубава от миналогодишната, задобрявам значи Laughing.
Утре е ред на линцеровите сладки.
А меденките да ги прибирам ли вече в кутията? Да я застилам ли с хартия или направо така да редя?

# 1 239
  • София
  • Мнения: 2 649
mari eta, къщичката е страхотна! Затрупана от сняг, супер е и меденките са много хубави, какво разправяше, че си се изложила с тях?

# 1 240
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Исках украсата да е от тънки, фини линии - но не се получи Confused. Не можах да направя добре фунийки от хартия, накрая клъцнах ъгълчетата на пликове от нарязан хляб, ама все груби линии оставяха...

# 1 241
  • София
  • Мнения: 3 060
mari_eta, и къщичката, и меденките са невероятни. Ако имаш време да ти дам и моите да украсиш???? Поздравления пак! Hug

# 1 242
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
mari_eta, и къщичката, и меденките са невероятни. Ако имаш време да ти дам и моите да украсиш???? Поздравления пак! Hug

Виждам, че си имаш прекрасна помощничка, моите мъжорЯ само гледат да налапат - докато се усетя изчезнаха две-три елхички и оригиналния комин - я виж какъв миниатюрен лепнах по липса на друг ooooh!.

# 1 243
  • Мнения: 3 770
mari_eta , почерпките си ги търся като наследство !  Twisted Evil

А ти дано си скрила къщичката , че докато пишеш тук , освен останалите работи за чистене , да не разчистиш и остатъците от нея !  Wink И никакви тънки линии , така натрупана с преспи сняг е неустоима !
  Heart Eyes

# 1 244
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Почерпка - нямаш грижи - избери си каквото искаш от подписа ми Hug.

Аааа, скрито и вдигнато на високо е всичко вече.
Сега съм им затъкнала и на двамата устите с по една круша Mr. Green. Инак - няма оправия.

Общи условия

Активация на акаунт