1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
3 бр. яйца
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. сода
олио за пържене
За украсата:
картофено пюре
настъргано сирене
за гирляндите - ивички кисело зеле
за играчките - червени и зелени чушки
)
--------------------------------------------------------------------------------
Каймата се омесва с всички продукти. Оставя се в хладилник да престои 1 час. С различни по големина лъжици - голяма супена, малка супена, чаена и кафена, се оформят шницелчета и се пържат в сгорещено олио. От всички размери се правят еднакъв брой.
В голяма чиния се правят преспи от картофеното пюре. Всяка елхичка се прави от 4 шницелчета, като най-малкото е отгоре.
Промушват се със солета или клечки за зъби. Забождат се в преспите. Върху всяка елхичка се поръсва настъргано сирене за сняг. Правят се гирлянди от кисело зеле, които се прикрепват с фиде. Играчките се правят от чушки от туршия - зелена и червена, или морковчета.
Източник: Виолина Стефанова
Моята препоръка е да не се слага сода в каймата,тъй като при пържене шницелчетата много се издуват и заприличват на топчета.Така трудно се оформят елхичките.