90-дневна диета - рецепти

  • 1 219 423
  • 501
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 1
БЯЛ ФАСУЛ В ГЪРНЕ

350гр бял фасул
1 морков
1 глава лук
1 чушка
1с.л.червен пипер
1ч.л.джоджен
2с.л. олио или зехтин
сол на вкус

Фасула се накисва за около 12 часа.Водата се изхвърля и се налива нова/ малко/.Като заври се изхвърля и тази вода.Фасула се прехвърля в гърнето добавят се моркова, лука, чушката, олоито и червения пипер.Когато боба е готов се посолява и поръсва с джоджен.Ври още 5 минути
.

# 121
  • Мнения: 10
ЛУЧНИК



ЗА ТЕСТОТО:

1,5 с.л. олио
250 мл. топла вода
1 ч.л. сол
3 ч.л. захар
около 450-460 гр. брашно
1 ч.л. суха мая

ЗА ПЛЪНКАТА:

3-4 стръка праз
малко олио
чубрица, черен пипер, червен пипер, риган и малко мащерка

От посочените продукти се замесва тесто (аз използвам машината за хляб на програмата за тесто). Оставя се да втаса. Плънката се приготвя като се задушава лукът и се прибавя червения пипер и останалите подправки. Тестото се разделя на топки, които се разточват с дебелина около 2-3 мм. Разточените кори се режат на триъгълничета, слага се от плънката и се завиват като кифлички. Кифличките се подреждат в намаслена тава. Изчеква се леко да втасат. (Може да намажите всяка кифличка с малко разбит жълтък). Пекат на предварително загрята фурна на около 200С.  

ПС: Плънката може да се направи и с обикновен кромид лук. По желание може да се сложат и орехи, а след края на режима и кайма за разкош  Mr. Green


Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 21:28 от ЗлаВещица

# 122
  • Мнения: 3 499
Задушени лъскави моркови



Време за приготвяне : около 20 мин.
Продукти за 6 порции :
1 кг.моркови
2 с.л. масло
2-3 капки олио
1 ч.л.сол
1/2 ч.л. захар
1 с.л. ситно нарязан магданоз
1/2 ч.ч. вода

Предварителна подготовка : Обелваме морковите,измиваме ги и ги нарязваме(в оригиналната рецепта морковите са нарязани по дължина ,после на парчета,дълги 2,5 см.и широки 1 см.).Моите са нарязани на кръгчета.Идеални би се получило и с бейби морковчета .

Готвене : Загряваме маслото и олиото в тенджера на средно силен огън.Запържваме морковите в мазнината 2-3 мин.,като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица или лопатка.Посоляваме,поръсваме със захар и наливаме вода,колкото да покрие морковите до половината.Намаляваме огъня,похлупваме тенджерката с капак и оставяме морковите да къкрят 10-12 мин.Махаме капака и изчакваме течността да се изпари напълно,като бъркаме непрекъснато.Внимаваме морковите да не омекнат прекалено или да загорят.Ако трябва добавяме още малко захар,масло или сол.В крайна сметка парченцата трябва да са покрити с лъскава глазура.Необходима е малко интуиция,за да постигнем точното състояние на морковите ( в никакъв случай не трябва да се прекалено меки и брашнени).При свалянето от огъня ги поръсваме със ситно нарязан магданоз.Идеална гарнитура за печени меса./Рецепта от “Моята кухня “-Раймонд Вагенщайн



Салата Нели



Салата Нели

Продукти за 4 порции :при мен - 2 тиквички,нарязани на кубчета и изпържени,4 твърди домата-нарязани на кубчета без сърцевината,3-4 краставички без захар -нарязани на кубчета,около 200 гр. майонеза,4 ск.счукан чесън,сол ,магданоз и копър за украса.Продуктите са "на око".Можете да ги увеличавате или намаляте според вкуса си !

В купа разбъркваме хубаво всички продукти и сервираме салатката украсена с магданоз и копър/който си има / .


Последна редакция: ср, 16 дек 2015, 21:24 от ЗлаВещица

# 123
  • Мнения: 1
ПРОСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
1ч.ч просо
2с.л. зехтин
1 морков
10 маслини
150гр. пресни гъби печурки
1 глава лук
5-6 скилидки чесън
4ч.ч топла вода
1/2 кубче зеленчуков бульон
чер пипер
В зехтина задушавам лука, чесъна, моркова и гъбите за 10мин.След това прибавям бульона натрошен и маслините на ивички.Добавям просото и заливам с водата поръсвам черния пипер, и сол ако е необходимо.Ври на слаб огън до готовност.
Може да се добавят и други зеленчуци - тиквичка, чушка и т.н.

Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 21:29 от ЗлаВещица

# 124
  • България
  • Мнения: 490
домашни бонбони
сушени плодове-фурми,каисии,смокини,сливи
сурови ядки
канела или ванилия

сушените плодове се смилат с блендер на кашичка.ядките по същия начин отделно.съотношението плодове ядки трябва да е 2/1.пребавя се канела или ванилия.правят се бонбонки.овалват се  пожелание в кокосови стърготини.съхраняват се в хладилник 1 седмица.

# 125
  • Мнения: 1 777
Постни палачинки



1ч.ч.газирана вода
2ч.ч.ч.вода
1/4ч.ч.зехтин
1с.л.течна ванилия
2с.л.захар
2ч.ч.брашно

Разбъркваме хубаво всички продукти.В тиган с незалепващо покритие печем палачинките.

Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 17:10 от Pety

# 126
  • Мнения: 3 499
Пица от кайма



Необходими за 4 порции:
Кайма около килограм,по-скоро суха.
малка глава лук
подправки по вкус - на кайма винаги ползвам черен пипер, майорана и кимион
100 мл вода

2 домата
маслини без костилки


Приготвяне:
Каймата с първата част от продуктите се омесва и разстила в тава, намазана с олио.
Запича се в загрята фурна за 15-20 мин.
Изважда се, нареждат се отгоре нарязаните на кръгове домати и маслини.
Запича се до почервеняване.


източник: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3415.105.html
В оригинала има сирене и кашкавал.

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 02:45 от ЗлаВещица

# 127
  • Мнения: 3 499


Постен кекс със стафиди и орехи

1 ч.ч. олио
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. отвара от сушени ябълки или ошав
4 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. оцет или лимонов сок
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. счукани орехови ядки
1 ч.л. канела
щипка сол

Олиото се разбива със захарта, докато тя се разтопи. Добавят се солта, стафидите, ситно счуканите орехи и оцета или лимоновия сок. Сместа се разрежда с ябълковата отвара и се разбърква. Постепенно се добавя брашното, пресято с канелата и содата. Добре разбитото тесто се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно форма. Кексът се пече 50-55 минути в предварително загрята умерена фурна. Поднася се, след като изстине. По желание може да се поръси с пудра захар.


източник: http://www.receptite.com/recepta.php?r=13558

Последна редакция: нд, 22 авг 2010, 19:31 от ЗлаВещица

# 128
  • България
  • Мнения: 490
                           КУТАП

За тестото:
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно приблизително
щипка сол

Замесва се тесто, което се разделя на топчета, колкото пинг-понг горе долу, и се остава малко да си почине. В това време нарязвате копър, магданоз (тук изборът е голям – може да се сложи спанак, лапад, киселец, малко зелен, леко запържен лук).
Топчетата се разточват тънко, на кръгове с диам. 15, 20 -25 см, зависи от тигана, в който ще печете. На едната половинка от разточеното топче се слага пълнеж ( не много, просто се ръси), захлупва се с другата половинка, защипва се по краищата и се набожда отгоре с вилица.
Най-добре се пекат в чугунен тиган, аз използвам емайлиран. Нагрявате го хубаво и без мазнина, печете от едната страна, след две-три минути обръщате от другата. Като извадите в чинията, намазвате отгоре и отдолу с маргарин.

ИЗТОЧНИК-LABREX


Последна редакция: нд, 07 окт 2012, 10:43 от ЗлаВещица

# 129
  • България
  • Мнения: 490
          картофки с тен
-Картофи
-Лук
-Сол
-Олио
Нагрявате фурната на 200 град. Тава с незалепващо покритие поръсвате със сол, без да правите дебел пласт, просто поръсвате. Картофите, измивате хубаво, не се белят, режете ги на кръгчета с дебелина не повече от сантиметър и слагате върху чиста кърпа, да обере влагата.Нагрявате тавата със солта и редите на един ред картофените кръгчета. Слагате във фурната. Според рецептата, като се зачервят отдолу, трябва да ги обърнете, за да стане същото и с другата страна. В моята фурна не е нужно, едновременно се пекат и отдолу и отгоре. Изваждате хваналите тен картофки и ги слагате в съд, в който има нарязан на полумесеци и намачкан с малко сол лук, скълцан чесън, магданоз, копър (по ваш избор) и олио. Разбърквате хубаво и вкусната гарнитура е готова.
източник
LABREX

# 130
  • България
  • Мнения: 490
      чеснов хляб

1 кг брашно
1 50гр жива мая (от нашата кубче от 42 гр)
1 бакпулвер
2 с.л. захар
30гр(2 с.л.) сол
2 1/2 чаши (600 мл) топла вода
малко грис при разточването и намесването

От продуктите се замесва средно меко тесто. Остава се да втаса.
При разточването и намесването се използва грис, а не брашно, така хлебчето се получава с хрустяща коричка.
Втасалото тесто се дели на две, и двете части се разточват на правоъгълници с дебелина 1 1/2 см. върху плот, поръсен с грис.
Смесват се равни количества чесън на прах, сух магданоз и др. по желание и зехтин.
Двете кори се намазват със сместа и се оставят 20-ина мин да втасат. С нож за пица тестото се реже на продълговати ленти (пръстчета).
Пече се в нагрята фурна на 180 град 15-20 минути.
Отново се намазват със зехтин и се сервират.

Моите забележки: Правя по-малки количества, половин или четвърт доза. В ароматния зехтин слагам чеснова подправка за скара и копър, или пък червен пипер, размачкан чесън, копър. Хлябът може да нарежете напречно на по-къси пръстчета или надлъжно, на по-дълги. Много вкусен хляб се получава.
източник labrex

# 131
  • Мнения: 3 453
   Пататник-огретен режимен  Mr. Green

   5-6 големи картофа
   3 с.л подправка Вегета
   чесново масло за подмазване на тавата
   2 с.л зехтин за омесване на картофите с подправката
  
    Фурната се загрява на 200 градуса и като се сложи огретена се намаля на 180.Пекох около 45мин.Последните 5-6 мин на топъл въздух и инфрачервен реотан за да се получи хрупкава коричка.

 
  

  

# 132
  • Мнения: 9 758


Пиле Тандури
Индия


Необходими продукти

пиле - 1 брой
лимони – 1 бр.
сол
лук – 1 глава
чесън – 2 - 3 скилидки
люти чушки - 1/2 бр.
черен пипер - 1/2 ч. л. ,
канела - 1/ 2 ч. л.
карамфил – 1 зърно
индийско орехче - 1/2 ч. л.
джинджифил – 1 ч. л.
кардамон – 2 - 3 зърна



Приготвяне

Пилето се нарязва на парчета, отстраняват се костите и кожата и се натрива с лимон и сол.

Парчетата се накисват за 12 ч. в марината, приготвена от: лука, чесъна, лютата чушка, черен пипер, канела, карамфил, индийското орехче, джинджифила и кардамона. Всичко това се смесва и смила в миксер след което се прецежда.

Обляно в тази марината и престояло 12 ч. , пилето се запича в предварително затоплена фурна.

# 133
  • Мнения: 9 758

Ориз с къри и моркови
Индия

Необходими продукти

ориз – 300 гр.
зехтин
моркови – настъргани 2 - 3 бр.
чесън – 2 - 3 скилидки
къри – 1 - 2 ч. л.
сол
черен пипер - смлян

Приготвяне

Оризът се сварява.

В среден голям дълбок тиган се загрява зехтина. Изсипват се морковите и се запържват за 5 - 7 минути на среден огън. Добавя се ситно нарязаният чесън и се запържва за 1 минута. Подправя се с къри и при постоянно бъркане се задушава за 1 минута.

Свареният ориз се изсипва при морковите и се разбърква. Подправя се на вкус и се сервира.

Последна редакция: нд, 07 окт 2012, 10:38 от ЗлаВещица

# 134
  • България
  • Мнения: 490
      телешко/свинско/ по гръцки
месото се сварява отделно.в друга тенжера се слагат домати ситно нарязани или доматен сок.може да се запържат или задушат.пребавя се лук малки глави,като тези за сеене -обелени.слага се сол,червен пипер и каналела 2 пръчки.добавя се месото и ври до омекване на лука.
канелата придава специфичен вкус и има лек разхлабващ ефект!

Общи условия

Активация на акаунт