Примерна схема на захранване (11)

• 50 582
  • 701
  •   1
Отговори
# 60
Косе Босе,мога ли да давам пъдпъдъчи яйца и в какво количество?

За възрастта: когато се предлагат други яйца.

От гледна точка на алергиите: пъдпъдъчите и другите яйца от птици се считат за също толкова алергизиращи, както кокошите. Има описани случаи в клинични изследвания, според които е възможно да се толерират без проблеми пъдпъдъчи или гъши яйца при алергия към кокошите. Но правилото е да се избягват всякакви яйца при доказана/предполагаема алергия, тъй като най-често става въпрос за кръстосана алергия. Възможно е да се пробват различни от кокошите яйца, но само под лекарско наблюдение - в жълтъка има различни алергени; зависи и от индивидуалния праг на алергизиране.

От гледна точка на хранителната ценност: пъдпъдъчите и кокошите яйца имат сходни характеристики, няма причина да се предпочита единия пред другия вид. В детското хранене един от основните проблеми при яйцата е съдържанието на холестерол. По този показател няма съществени разлики между различните птичи яйца за едно и също количество жълтък, дори пъдпъдъчите често се цитират като по-вредни по този показател.

Количество: едно пъдпъдъче яйце е равно на 4-5 кокоши (като хранителни елементи).

# 61
Момичета, имам питанка. До сега съм въвела морков, картоф, тиква. Изхождането беше по няколко пъти на ден. Завчера Ния изяде 2/3 бурканче картоф+тиква и от тогава не е ходила по голяма нужда. Мислех си днес да въведа оризовата каша, тъй като ориз има в повечето пюрета и ще й осигуря разнообразие. НО при създалото се положение се чудя дали да не продължа с круша.

Водя се по схемата на HomeRaider за препоръчителните храни по месеци. Ако започна днес с плодовете в 6-тия месец от плодовете се препоръчва банан - останалото са зеленчуци и зърнени. Искам да въвеждам по групи и не знам, ако продължа с крушата днес и въведа ябълка след това дали в 6-я да продължа с банан или мога да започна зърнените - с ориз. Малко объркано стана  Rolling Eyes

# 62
  • София
Джоли, няма проблем да си въведеш ябълката и крушата - те са за след 5-тия месец подходящи. Можеш и да ги смесваш с морков, с тиква. След това може да продължиш с ориза. Освен това тъкмо ще дойде време да въведеш следобедното  хранене с каша и може да е именно оризовата.
В моята схема ориза го въведох в първия месец, именно заради това, че се съдържа в повечето пюрета. Аз ги бях купила предварително и просто трябваше да го вмъкна.
Но и ориза да въведеш преди плодовете - не е грешно. Ориза в пюретата и кашите е обработен и няма да е проблем за стомахчето.

# 63
Homer raider,  Hug Значи сега ще й дам круша, после ябълка и след това ориз.

След оризът с елда и рожкови ли да продължа в 6-тия или със зеленчуците (Сладък картоф,Тиквичка,Чушка,броколи/рапично олио)?

# 64
  • София
Кашата от рожкови е подходяща за по- ранните месеци. Само имай предвид, че тази каша на Нестле "Ориз и рожкови" е много течна (няма сгъстяване). На мен и на малкия хич не ни допадна. Може би защото му я дадох, когато беше по- голям и беше посвикнал с по- гъстичка храна вече.
Елдата, според това, което е писала Косе Босе е подходяща след 7-мия месец, така че поизчакай малко  с нея.
Така че, най добре продължи след ориза с рожкови. После въведи малко зеленчуци, за да можеш все пак да вкараш и малко разнообразие.

# 65
# 66
Благодаря Косе Босе   bouquet
Джоли,можеш  да въведеш ориза с тези пюрета,които си купила.
Внимавай много да не се запече детето,гледай да редуваш разхлабващи и запичащи храни.
Home raider как предлагаш кашкавала,на парченца или...Симона не го иска,защото е твърд.

# 67
Здравейте на всички!

Нали може и аз да се включа с въпроси  Rolling Eyes

Започнахме захранването на 5м и 20 дни. До сега съм въвела морков и картоф. Утре мисля да дам тиква.
После оризова каша, ябълка и круша. След това обаче  newsm78 мога ли да въведа още зеленчуци, за разнообразие? Ще сме все още малки за елдата. Или пък  преди ориза да ги вмъкна? Но този ориз го има във много пюрета и без да е въведен ми ограничава избора. Малко объркано стана питането  Embarassed Накратко плана е следния:
морков и картоф (въведени вече) 2. тиква; 3. оризова каша; 4. ябълка; 5. круша; 6. 2-3 зеленчука (примерно тиквички, карфиол, броколи) 7. вече ще сме влезли в седмия месец и може елда 8. още два плода и 9. евентуално царевица -каша

Как мислите добре ли е така? Косе Босе ще се радвам ако се включиш

# 68
имам няколко въпроса,които може би сте разискавали хиляди пъти назад в темите,но нямам физическата възможност(време) да изчета всичко и ще ви бъда много благодарна ,ако ми помогнете  Praynig
смятам да започна захранването след Нова година,от изчетеното разбрах,че е добре да се започне със зеленчуково пюре(въпреки че педиатърката каза плодово,а после картоф),та 1.първият ми въпрос е с кой зеленчук да започна?
2.моля ви кажете ми стъпка по стъпка как се захранва?Знам ,че се започва с 1 лъжичка,после с 2 и т.н,докато се стигне определено количество(колко?),но после като се въвежда нов зеленчук и се започне пак от 1 лъжичка само кърма ли се додава или и от предишния зеленчук до вече достигнатото количество?Оф,май малко объркано го написах,но така и се чувствам,затова ви моля да обясните като за блондинка  Embarassed
3.Преди кърмене ли се предлага твърдата храна(обедното)?
Благодрая ви предварително   bouquet

# 69
Здравейте на всички!

Нали може и аз да се включа с въпроси  Rolling Eyes

Започнахме захранването на 5м и 20 дни. До сега съм въвела морков и картоф. Утре мисля да дам тиква.
После оризова каша, ябълка и круша. След това обаче  newsm78 мога ли да въведа още зеленчуци, за разнообразие? Ще сме все още малки за елдата. Или пък  преди ориза да ги вмъкна? Но този ориз го има във много пюрета и без да е въведен ми ограничава избора. Малко объркано стана питането  Embarassed Накратко плана е следния:
морков и картоф (въведени вече) 2. тиква; 3. оризова каша; 4. ябълка; 5. круша; 6. 2-3 зеленчука (примерно тиквички, карфиол, броколи) 7. вече ще сме влезли в седмия месец и може елда 8. още два плода и 9. евентуално царевица -каша

Как мислите добре ли е така? Косе Босе ще се радвам ако се включиш

За начало е добре според мен, но 8ми месец само 2 плода ли?
 Може преди ориза да дадеш примерно пъщарнак, тиквички, ако прецениш. От пъщърнак има чисти пюрета без ориз, а за тиквичките не знам дали има, но може домашно да си направиш като махаш семките. Ако не си карай с ориз, плодове и после още зеленчуци. Колко дни общо ще даваш зеленчуци в началото?

# 70
1.първият ми въпрос е с кой зеленчук да започна?
2.моля ви кажете ми стъпка по стъпка как се захранва?Знам ,че се започва с 1 лъжичка,после с 2 и т.н,докато се стигне определено количество(колко?),но после като се въвежда нов зеленчук и се започне пак от 1 лъжичка само кърма ли се додава или и от предишния зеленчук до вече достигнатото количество?Оф,май малко объркано го написах,но така и се чувствам,затова ви моля да обясните като за блондинка  Embarassed
3.Преди кърмене ли се предлага твърдата храна(обедното)?
Благодрая ви предварително   bouquet
1 - картоф, тиква, морков , който си избереш.
2. първия ден 1-2л., следващия - 3-4л и т.н. Колкото иска детето. После даваш от предишните въведени зеленчуци.
3. аз първо кърмя и след известно време давам твърдото. Зависи дали искаш да заместваш хранене или не. По принцип до 1 година се дава приоритет на млякото и не се препоръчва да се замества. Ако  не искаш първо даваш кърмата.

# 71
плана е следния:
1. морков и картоф (въведени вече)
2. тиква;
3. оризова каша;
4. ябълка;
5. круша;
6. 2-3 зеленчука (примерно тиквички, карфиол, броколи)
7. вече ще сме влезли в седмия месец и може елда
8. още два плода
9. евентуално царевица –каша

Чудесна последователност, подкрепям изцяло.
Ако това са храните през 6-ти и първата половина 7-ми месец - достатъчни са като вид хранителни групи и като общ брой нови неща.

# 72

Картоф, морков или тиква за захранване?
Няма съществено значение.
Често е въпрос на местни традиции - няма стриктни препоръки.
Зависи от детето - дали е склонно към запек, дали ще предпочете сладникав или неутрален вкус, какви ще бъдат следващите храни и др.

Лъжичките
1-ви ден = 1 лъжичка
2-ри ден = 2 лъжички
3-ти ден = 3-4 лъжички
4-ти ден = 4-6 лъжички
5-ти ден = 5-9 лъжички
6-ти ден = 6-10 лъжички
7-ми ден = 7-12 лъжички
(10-12 лъжчики са не повече от 50-60 г пюре - зависи от пюрето и лъжичките все пак - но това е достатъчно за начало, плюс млякото.)

Първият зеленчук е добре да се въвежда повече дни. Това е първата твърда храна изобщо, стомахчето има нужда от време, за да свикне. Ако захранването върви по-трудно – детето не желае твърда храна, плюе и т.н. – тогава първата храна да се дава 10 дни. В този случай целта не е да се увеличава количеството, а буквално детето да ближе лъжичката, да усеща храната; не е задължително да яде, важното е да усеща храната в устата си, да вижда лъжичката, да свикне с нея.

Следващите зеленчуци могат да се въвеждат по 5-7 дни. С напредване на захранването новите храни се въвеждат с интервал 3-6 дни, в зависимост от алергенния им потенциал и смилаемостта.

Количеството няма голямо значение – особено ако храната се дава след кърмене т.е. целта не е заметсване на кърмене с пюре. Нормално е да се достигнат до 80-120 г за първото пюре, но зависи:
- от вида на първата храна (дали е сладникава или не; дали е по-течна или не; дали има добавено мляко и пр.)
- от детето
- от дните на въвеждане
- от начина на кърмене (преди/след пюрето)

Ако все пак се замества млякото с пюре (което не изключва добавянето на мляко в храната), максималното количество пюре е това, което засища детето до следващото хранене. Зависи от детето, колкото и банално да звучи. Може да са 100 г, може да са 180 г.

Варианти за включване на нова храна:
1) дава се почти пълна доза въведен зеленчук +1 лъжичка нов; после 2 лъжички по-малко въведен зеленчук + 2 лъжички нов и т.н.
2) дава се почти пълна доза въведен зеленчук, веднага след него 1 лъжичка нов зеленчук; после 2 лъжички по-малко въведен зеленчук + 2 лъжички нов и т.н.
3) започва се с новия зеленчук с 1 лъжичка + дохранване с кърма; после 2 лъжички нов зеленчук + дохранване с кърма и т.н.

Предимства на вариант 1):
Детето приема по-лесно новия зеленчук, тъй като е смесен със стария и постепенно свиква с вкуса му. След няколко дни новия зеленчук постепенно измества въведения и в крайна сметка детето ще усети истинския, чист вкус на новия зеленчук. Освен това, ако детето има проблеми с новия зеленчук, може да се остане на въведения и да се пробва нещо друго, като се запазва достигнатото количество и темп на захранване.

Предимство на вариант 2):
Детето усеща ясно вкуса  на новия зеленчук, така се запознава отрано с чистия вкус на всеки един зеленчук. При отказ на новия зеленчук спокойно са дава само въведения в достатъчно количество, това дава време да се потърси друго решение за следващ зеленчук, подобно на вариант 1.

Предимство на вариант 3):
Улеснява въвеждането на нови храни най-вече в случая на готови пюрета. Невинаги е възможно да се комбинират различните пюрета така, че да се направи удачно смесване на едно с друго и да се въведат желаните зеленчуци. Този вариант може да се ползва в някои случаи, но като не е желателен като цяло, тъй като детето веднъж достига дадено количество пюре плюс кърма и после пак започва от минимално количество. Нарушава се ритъма на стомахчето, а целта е то да свикне с ежедневния прием на дадено количество твърда храна.

Начини за кърмене и предлагане на пюре:
1) кърмене + хранене 30-60 мин. след кърмене (препоръчително до 1 год. или поне до 9 м.)
2) хранене + кърмене за дохранване (така по-бързо храната ще замести млякото)

И на 6 месеца, и на 12 месеца детето има нужда от едно и също количество мляко или поне 600-700 мл. Ако се замести кърмене с хранене твърде рано, няма как да се осигури това мляко. Ползите от кърмата и съвременните качествени АМ са доказани, няма основание да се замества бързо мляко с пюре или каша.

# 73
  • София
Home raider как предлагаш кашкавала,на парченца или...Симона не го иска,защото е твърд.
Слагам  го  в топли макатони (кус - кус) и той се разтапя. Пробвай и настърган, но пак в нещо топло,за да се разтопи.

# 74
  • София
На 9.12 почнахме захранването. Първо пюре, после кърмене. Бебчо е почти на 6 месеца. Интересува ме след колко време мога да му давам по малко жълтък?
Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт