Примерна схема на захранване (11)

• 50 462
  • 701
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Да се включа и аз с въпрос за яйцата.
На 1 год. за пръв път дадох жълтък. Мисля първия месец да предлагам 1/4 през 5 дни, втория - 1/2, третия - цял.
И така на 1 год и 3 мес. най-рано да дам белтък.
Въпроса ми е дали е ОК три месеца след въвеждането на жълтъка да предложа цяло яйце (в застройка, не директно) или да изчакам повече и  изобщо каква е хранителната полза на белтъка?

# 421
  • София
Здравейте мами, имам нужда от съвет , доста се пообърках .започнах да захранвам със пюрета , като досега съм давала

ябълка, тиква, морков , круша, картов, слива , бебето е на 5 и половина мес.(започнах няколко дни преди 5 мес) , процедирах хранене 30-40мин след кърмене на обяд .
До колкото разбрах трябва на обяд да давам зеленчук , а мога ли сутрин и следобяд плодово пюре (например 1  малко бурканче за сутринта и следобяд общо ) и колко гр за обяд нямам идея или колкото иска или е много .
Мисля да продължа с други видове зален1уци (скоро прави 6 мес.) или да мина на каши

2/ Мога ли да започна оризова безмлечна каша например и кога трябва да се предлага и по колко, след като се въведе постепенно .

и след нея кърми ли се ., като същевременно предлага ли се друго през деня

Днес например дадох повече от половин бурканче (малко на хип ) морков и картов и след това не съм го кърмила ( не е искал ) вече 3 часа не е огладнял , но ми се струва рано да замествам хранене, просто пробно .

не искам да преяжда , тъй като си е доста лакомичък ( личи си Simple Smile .

другото което , че нощно време яде 2 пъти , но явно не по много , та си мисля да не би да не си дояжда

Колкото повече чета , толкова по-объркано ми става, дано не съм объркала и вас

Ще съм ви много благодарна за съветите . Hug  bouquet

# 422
bambola78, аз не претендирам да съм чак много наясно с всичко, но от това, което съм чела аз мога да т отговоря
- за 1-ят месец от захранването е достатъчно 1 хранене с твърда храна, така че ако искаш можеш да даваш плодовото пюре за десерт след зеленчуковото, а когато мине 1 месец от захранването, можеш да въведеш следобедно хранене с плодово пюре или с каша (може и двете, смесени)
- относно грамажът и аз се чудя, по принцип се казва, че предлагаш след кърмене (както си правила досега) и даваш колкото иска детето. мойта бебка днес изяде сигурно над 120 г, така че спокойно, не ни се отразява на кърменето.
- по принцип четах, че в началото е добре храните да се въвеждат по групи - няколко зеленчука, няколко плода, няколко каши, за да свикне стомахчето с различните видове храни. така че можеш да въведеш още няколко зеленчука, а после каши.  но ако искаш може и сега да си въведеш кашата, а после други зеленчуци и плодове.
- ако въведеш кашата след 1-2 седмици, когато е минал месец от захранването, можеш да я даваш като следобедно ядене, а за обяд - зеленцуковото пюре. пак си кърмиш и я даваш след 30-40 мин. Увеличаваш постепенно количеството, докато стигнеш пълната порция (на опаковката пише колко е 1 порция мисля). Ако въведеш кашата сега, предполагам, че трябва да я даваш на обяд, а можеш към нея да добавяш плодове или зеленчуци.
- 3 часа според мен не е толкова много, моето дете яде както през 2, така и през 4 часа някой път, зависи, така че не мисля че е преял  Simple Smile
- а за нощното ядене - сега ли започна да яде през нощта, че се притесняваш? защото има доста бебета, които са на тази възраст и все още си ядат през нощта, някои и по повече от 2 пъти  Laughing
Ами дано да съм ти помогнала поне малко  Hug

# 423
  • София
здрасти Купа, много благодаря за бързия отговор .определено ми  стана ясно , така че ще продължа със зеленчуците до към 6мес и ще въведа кашата , така ми се струва добре имайки впредвид че кашите са и по -тежки храни определено .
Много ми помогна и ти благодаря от сърце .  Hug  bouquet

А за нощното хранене , така сме от около месец , преди спеше непробудно, но от зъбите се започна мисля .

успех на всички в захранването

# 424
откога трябва да се добавя някаква мазнина към зеленчуковото пюре (зехтин или нещо друго)?

Зехтин:
- след 8 м.
- студенопресованите нерафинирани масла са тежки за нежното стомахче
- сходен като вид мастни клетки с кърмата и се усвоява почти изцяло от организма

Рафинирани растителни масла:
- 6-8 м.
- такива са сънчогледовото, рапичното, от царевични кълнове и др.
- по-лесносмилаеми и по-безпопасни

Масло:
- краве продукт (въвежда се в периода 8-12 м. по преценка или според местните педиатрични препоръки)
- съдържа важни витамини

Мазнините в пюрето имат за цел:
- да добавят калории (зеленчуците са с нискокалорични, затова се прибавят въглехидрати като ориз или картофи, както и мазнина)
- да подпомогнат развитието на важни тъкани и органи (мозък, ретина, нервна система т.е. мазнините са много важни през първата година)
- да подпомогнат ефективното усвояване на мастноразтворимите витамини

# 425
Косе Босе,оризово олио подходящо ли е за 7месечно бебе?
Не съм го срещала като вариант за растително олио на тази възраст.
Едва ли има същата хранителна ценност като другите мазнини – примерно зехтинът има отлична усвояемост подобно на мазнините в кърмата; рапичното и слънчогледовото олио също са добри; има варианти за олио от гроздови семки или соево олио преди 1 год.

А чушката ... печена ли трябва да е или варена
Суровата чушка може да свари на пара или във вода заедно с всякакви други зеленчуци.
После се бели лесно и се пасира всичко заедно.
Може да ползваш печена, ако имаш. Иначе не е нужно.

# 426
Моля Ви , бих искала да знам дали сте доволни от оризовата каша на италианската марка Plasmon ?

# 427
Косе Босе, благодаря ти отново   bouquet
Значи ще потърся да купя рапично олио и засега ще слагам по малко от него, ако не намеря, тогава слънчогледово.

# 428
  • при моите любими
Здравейте мамчета, информацията,  която давате е безценна  Peace  не съм започнла със захранването, но събирам съвети и попаднах на този сайт http://www.biosviat.com/index.php?option=com_content&task=vi … id=8&Itemid=6  и да питам тази брашна добре ли са за приготвянето на домашните каеи за захранването (разбира се, всеки вид когато му дойде времето) или по добре да си купувам зърна и да си правя брашната сама? Вие как процедирате?

# 429
Косе Босе,благодаря,че отговори отново на въпросите ми!Аз имах намерение да добавям рапично олио,но никъде в Пловдив не го намерих,дори и в Метро.Затова реших,че оризовото ще е някаква алтернатива,но явно няма да е полезно.

Последна редакция: вт, 20 яну 2009, 14:22 от n.ko

# 430
  • в страната на чудесата
има ли някой който приготвя вкъщи кашите? хайде и аз да питам за брашната - колко ситно смилате елдените зърна? аз използвам мелничка за черен пипер, но се притеснявам дали не стават твърде едри...

# 431
Здравейте мамчета, информацията,  която давате е безценна  Peace  не съм започнла със захранването, но събирам съвети и попаднах на този сайт http://www.biosviat.com/index.php?option=com_content&task=vi … id=8&Itemid=6  и да питам тази брашна добре ли са за приготвянето на домашните каеи за захранването (разбира се, всеки вид когато му дойде времето) или по добре да си купувам зърна и да си правя брашната сама? Вие как процедирате?
Добре са. Аз правя от тях домашни каши.

Понеже сме на тема мазнини и аз да питам нещо. Взех на Ива био зехтин и слагам по 1 лъжичка в пюрето. За нас съм взела царевично олио, което не е био(в магазина освен него имаше слънчогледово,оризово и от грозде). Мога ли да давам в един и същи ден и от двете или стават много мазнини? Царевичното или слънчогледовото е по-добре? Мисля да давам и ленено и се чудя със зехтина ли да го редувам или с царевичното/слънчогледовото? По принцип не съм въвела царевица, но мисля че с олио не можеше да се въведе, нали?

# 432
Здравейте,
захранвам сина ми от 20 дни. Въвела съм оризова каша, два плода и два зеленчука. Като стане на 7 месеца, мисля да въведа елда и да си продължа с другите зеленчуци. С това менюто му ще стане достатъчно разнообразно, за да го храня на обед със зеленчуково пюре, а следобед с каша. Мисля да правя кашата с изцедена кърма, тъй като за момента това не ми е проблем. Но в рамките на 20 дни ще се наложи да оставям детето на майка ми за няколко часа, точно в периода от 10 сутринта докъм 4 следобед.
Мисля да го кърмя в 10, за обяд да се храни със зеленчуковото пюре, а следобед да има изцедена кърма за кашата. Достатъчен ли ще бъде приемът на мляко, при положение, че през останалото време ще го кърмя на поискване или трябва да оставям изцедена кърма за дохранване след зеленчуковото пюре?
И при положение, че кашата се прави с кърма, брои ли се за заместено хранене? Въобще удачен ли е този вариант, който съм измислила или ще насиля нещата?

# 433
Здравейте!
1. Вчера въведох елда, но се чудя трябва ли да я давам през ден редувайки с месото или нямат връзка?
    Мисля че Косе Босе беше писала да не се дава в един и същ ден елда и ориз, а месо  newsm78
2. Също така досега съм дала пиле,пуйка и заек - какъв е редът за въвеждане на другите меса?
3. Кашата на Нестле "Нежни фибри" по-скоро безмлечна ли се води?/ пише че може да съдържа следи от мляко, но в състава липсва  мляко.../.
Тъй като Андреа получава леки обриви по лицето от млечни каши, а от "Сладки сънища" на Нестле нямаше такава реакция, на нея също пише само следи от мляко и затова се зачудих безмлечни ли се водят  Thinking

# 434
Здравейте!
1. Вчера въведох елда, но се чудя трябва ли да я давам през ден редувайки с месото или нямат връзка?
    Мисля че Косе Босе беше писала да не се дава в един и същ ден елда и ориз, а месо  newsm78
2. Също така досега съм дала пиле,пуйка и заек - какъв е редът за въвеждане на другите меса?
3. Кашата на Нестле "Нежни фибри" по-скоро безмлечна ли се води?/ пише че може да съдържа следи от мляко, но в състава липсва  мляко.../.
Тъй като Андреа получава леки обриви по лицето от млечни каши, а от "Сладки сънища" на Нестле нямаше такава реакция, на нея също пише само следи от мляко и затова се зачудих безмлечни ли се водят  Thinking
1. Не мисля, че има връзка. А и това за елда и ориз къде го прочете??
3. Безмлечна е. Това за следите го пишат, за да се застраховат при евентуална реакция на алергични към мляко деца. Кашата се прави на същата поточна линия, на която се правят и млечните им каши и евентуално може да е останало мляко по машините.

Общи условия

Активация на акаунт