Примерна схема на захранване (11)

• 50 563
  • 701
  •   1
Отговори
# 405
Струва ми се, че бъркаш  newsm78 гулията (земната ябълка) съм я яла и много я обичам, но това рожкови е нещо в шушулка (поне според картинката на опаковката на кашата), по-скоро е това дърво, за което ми даде да чета Вери  Thinking

Може ли да се направи домашно месно пюре от замразено месо и след пасирането пак да се змрази за да се дава на порции на детето?

Последна редакция: нд, 18 яну 2009, 21:31 от Katinche

# 406

От каква възраст интервала м/у храненията трябва да стане 4 часа. Мислех, че моите ще са по-дълго време сити след пюрето или кашата /давам без ограничения, колкото им се хапва/, ама като минат 3 часа пак си ревем за млякото Mr. Green

Косе Босе[/color], дали ще е голяма грешка, ако започна с телешко месо, от което имам домашно от много добър източник /вместо с пуешко или пилешко/. И след това евентуално да продължа с агнешко, от което също имам домашно. Благодаря за отговорите!

Май никой не ме е забелязал? Weary

Косе Босе, знам че е малко встрани от темата, но искам да ползвам клеева тинктура за едно от близначетата, което е от доста време с упорита хрема. Мислиш ли, че има опастност от някаква алергична реакция?

# 407
Благодаря ти Вери!
Има ли каша от просо на някоя фирма и ако няма как я приготвяте? Педиатърката ми препоръча и каша от соя, но не намерих такава. Видях брашно от обезмаслена соя. Мога ли и как да приготвя каша от него? Предваритено благодаря. Отделно от това се оказа, че кашата на ХИП от елда вече не се внася. Има ли на друга марка? Бебка изобщо не хареса сварената от мен елда, а моя приятелка ми каза, че синът и харасвал кашата на ХИП елда.

Каша от елда има на Хумана, само че е млечна. Два вида е с ябълки и с круши. Дребка много я харесва Flutter

# 408

Katinche Laughing, да се включа и аз на въпроса за рожковите, като момиче израсло на село Wink
Това растение му кават още земна ябълка или гулия.
Навремето баба и дядо бяха отгледали на село. На вид беше като картоф и беше доста безвкусно, нещо като комбинация от суров картоф и ябъка. Поне доколкото си спомням. И даже наскоро се чудих като видях тази каша, толкова ли е ценно като зеленчук Simple Smile.
http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=11&t=4541&h … d10d6c74bc5b8b883
На този линк има някаво обсъждане на въпросното растение, което потвърждава моите спомени, че е леко безвкусна грудка Simple Smile

Малко оффтопик, ама аз обожавам гулията Blush и наистина няма общо с рожкова. А доколко е хранителен не знам, аз тази каша я пропуснах Peace

# 409
Рожковите са вид акация Simple Smile И нямат нищо общо с гулията  Naughty
Синът ми обожаваше тази каша Simple Smile

# 410
от каква възраст интервала м/у храненията трябва да стане 4 часа ... като минат 3 часа пак си ревем за млякото

Косе Босе, дали ще е голяма грешка, ако започна с телешко месо, от което имам домашно от много добър източник /вместо с пуешко или пилешко/.
И след това евентуално да продължа с агнешко, от което също имам домашно.

За интервалите на хранене
На 4 часа - когато са готови децата.
3-4 часа е нормален интервал между храненията до 3-годишна възраст поне.
Под 1 год. е трудно и нежелателно децата да се вкарат в режим. Ако искат на 3 часа – може.
След 1 год. децата обикновено се вместват сами в един от долните варианти на хранене. И двата стават.

Един ориентир за брой хранения на 1 год.:
* 3 основни хранения + 1-2 междинни
* 4 основни хранения през 4 часа

За първото месо
Има схеми на захранване, в които се почва с телешко, агнешкото е втори-трети вид месо.
Но все пак е добре да се предлагат умерено – телешкото не е леко за храносмилането, редуването през ден може би е разумен подход. Агнешкото също е добро месо, ако е крехко и без мазнини; не е алерген.
Тези два вида месо могат да се дават за начало, но е добре да се предлага от време на време и някакво птиче месо, то също има предимства в детското хранене. Солта в готовите пюрета не е чак такъв проблем, не е много – така че ако не даваш непрекъснато такива пюрета, ще останете в разумните граници за прием на сол.

Този въпрос ме накара да ви запитам: преди известно време ми се наложи да давам лечебна Хумана за около един месец ,тя съдържа бананово пюре, оризово брашно и др.,значи ли че съм въвела  банан и ориз
Засега знаеш, че детето не е алергично към ориз и банан.
При захранване се въвеждат наново:
- заради по-натуралния вид на банана и ориза в пюретата (особено пресен банан)
- заради по-големите количества нормална храна (не е диетична и лесноусвоима)

трябва ли да се добавя ориз към зеленчуковите пюрета(домашно приготвени)?
Искам да въведа и закуска но не знам с какво.Не съм въвела глутен и млечни.
Добре е да се добавя ориз, картоф, безглутеново брашно – пюрето трябва да е достатъчно калорично.
Ако е заместено хранене – към безмесните пюрета може да се добавя АМ за калоричност.

Безглутенова каша = различна от следобедната, със или без плодове.
Кисел = временно, за разнообразие, после за замества с млечно-зърнена закуска.

# 411
Като предлагам нова храна пак ли трябва да почна с 2-3 лъжички или колкото изяде?
И ако трябва да давам 2-3 лъжички, после с друго пюренце,което вече съм въвела, ли да я донахраня?

Всяка нова храна = дава се постепенно от 1-4 лъжички до желаното количество.

Това е особено важно в началото на захранването:
1. заради проверка на алергичност (алергичните децата често реагират още при първия прием т.е. колкото по-малко е количеството проблемна храна, толкова по-слаба би трябвало да е реакцията)
2. за да не се претовари нежното стомахче (то трябва да се запознае плавно с новите храни, за да може да ги обработва правилно т.е. голямото количество нова храна ще го затормози)

После може да се започне с 1/4 или 1/3 от пюрето или да се разпредели както най-удобно според грамажа на бурканчето и апетита на детето. Зависи и от конкретната храна - някои храни е добре да се въвеждат плавно дори след 1 год.

Как се въвежда нова храна и как се дохранва:
* 2-3 лъжички нова храна във въведена храна + мляко
* 2-3 лъжички нова храна + дохранване с въведена храна + мляко
* 2-3 лъжички нова храна + дохранване с мляко

За предимствата на всеки от тези 3 варианта:
Варианти за включване на нова храна

# 412
И как точно правите кисел, има ли нишесте специално за бебета или...и какво е нишестето, щом не е брашно? 

Няма нишесте за бебета – ползва се натурално царевично нишесте. Има и натурално пшенично. Няма оцветители и аромати. На кутията пише 'натурално'.

Нишесте = скорбяла
Брашно = смлени зърна
(само сърцевината на зърното при белите брашна или сърцевината заедно с по-външните слоеве на зърното при пълнозърнестите брашна)

Брашно от зърна = 65-85% нишесте
Брашно от картофи = 25-30% нишесте
Брашно от ориз = 75-80% нишесте

Нишестето е по-лесносмилаемо от брашното. Но пък не съдържа витамини и микроелементи за разлика от рафинираните и особено от пълнозърнестите брашна. В някои бебешки храни нишестето е модифицирано т.е. още по-лесносмилаемо, но това в пакетчетата е най-обикновено.

Кисел - съставки и приготвяне

# 413
jeny-niya, аз соев продукт не бих дала на бебе. Тя заедно с царевицата са най- много генно-модифицирани. Но там вече всеки си решава.

За просото някой беше писал това по- напред:
"Просо има на БиоБамбини, елда пак на тях и на Хип, Киноа съм намерила на една френска фирма - Babynat (може да се поръча и по нета)."

Аз лично си купувах просо на зърна, варях и пасирах. Така процедирах и с другите зърнени. Другият вариант е да изпечеш зърната, да ги смелиш и вече от готовото брашно да приготвиш каша.

# 414
В предвид на сезона, искам да попитам мога ли да давам сок от накиснати сушени плодове - сини сливи, кайсии, круши. Трябва ли да се разрежда? И ако може, пак ли се почва с количества от 1-2 лъжички?

Да добавя към горното питане още един въпрос, след месното пюре задължително ли се дохранва с мляко (кърма) /при положение, че в само в зеленчуковите се слага АМ, или греша Thinking/

# 415
Косе Босе,
благодаря ти ,че намери време да отговориш на всички въпроси  bouquet

# 416
Мами захраних с пюренце тиква, но той мн бързо иска да яде в по голямо количество Rolling Eyes Днес изяде 50 гр пюре и 100 мл мляко. То така ако вървим ще му се замести храненето, ама като му харесва да давам ли??? И колко като стигнем като гр е нормално да изяжда на 4 навършени месеца ако после неяде мляко /питам за да знам колко мляко да давам допълнително / страх ме е да не преяде или да не остане гладен.

# 417
Мами и аз имам питане към вас.От два дни захранвам с оризовата каша -био на милупа.Пише че в 200 мл. вода или мляко се слагат 6-7 с.л. от кашата.Аз направих половината доза ,за да не хвърлям прекалено много кърма....
И така приготвих я и си беше с нормален вид,имам предвид като консистенция....ноо докато приготвя малката  и взех купичката кашата беше станала направо течна и то доста.
Мислите ли че аз съм объркала нещо,на някой случвало ли се е ...

# 418
  • София
Rumqnka, не си объркала. Така стават кашите - втечняват се. Трябва да  я даваш непосредствено след приготвянето й.

# 419
Аз пък се бях шашнала..Ами то нямаше и 5 минути от както я приготвих и започнах храненето.
Home raider  благодаря  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт