Български език

• 94 144
  • 746
  •   1
Отговори
# 300
Тук може да се спори WinkИначе бих се съгласила с marsia , има логика в това, което казваш, НО...
Последният легален речник, т.е. - речник, по който трябва да се съобразяваме, да преподаваме и да се учим, е този на Хейзъл. Екипът, който съставя речника е от БАН, но както всичко в нашата държава, вместо да е от тяхното издателство, го издаде частен издател Laughing
Та не е важно какво мислим ние, ако един кандидат-студент се яви на изпит и има такава дума/ безмислен/ в теста, ако я подчертае за вярна, ще му я счетат за грешна. Confused
Защото всички тестове и изпити се правят въз основа на този речник.

Друг е въпросът дали има противоречие или не в Хейзъл -  по-важното е, че това е речникът, по който трябва да си сверяваме часовниците за съвременен български език. Много думи са изчезнали, дублетни думи вече са изчезнали или са се появили нови... Hug

Последна редакция: пн, 23 мар 2009, 11:04 от Луда Яна

# 301
Има ли представка ЧРЕЗ? (сещам се за чрезвичаен, ако така се пише, дори не знам какво означава и дали тук е префикс )  newsm78

Чрезвичаен = извънреден
Мисля, че е русизъм, но може и от старобългарски да идва.
Съществуват и думите чрезмерен, чрезмерна, чрезмерно, чрезмерност.

# 302
  • Пловдив
1.ПРАВОПИС НА ПРЕДСТАВКА О-
а/ действие ,което засяга повърхността на предмета (охлузвам, ожулвам, олющвам, обгарям, обелвам)
б/ действие, което обхваща целия предмет ,следвайки очертанията му (обикалям, ограждам, окръжавам, осмивам-изобличавам, подигравам се,освирквам,обливам,обособявам)
в/ разпростиране върху целия предмет (оглеждам, обрулвам, овладявам)
1.А. ПРЕДСТАВКА ОБ-
обгарям
обкръжавам
обгазявам
обезсолявам
2.ПРАВОПИС НА ПРЕДСТАВКА У-
а/ действие в дълбочина
б/ действие към центъра
в/ надолу
уцелвам
улучвам
укорявам
упадък
увисвам
угнетен
увесвам /нос/
убождам

# 303
Побутвам темата

# 304
  • Варна
Можете ли да ми кажете какво значи "джан-джун"?

# 305
Аз съм я чувала в израза "няма джан-джун"(няма никой,няма жива душа-нещо подобно).

# 306
  • Варна
Именно, същия израз имам и аз предвид. Пък и дали трябва да има тире?

# 307
1.Аз искам да попитам за думите, които се пишат с тире и тези без тире !!! "иван-вазовски"
Има ли начин за разпознаване или трябва да се назубрят?
2.И тези които са с главна буква и малка или две главни и т.н.т.. !!!

Никога не съм можел да различавам

# 308
Употреба на тире.

Тирето е пунктуационен знак за по-силно в сравнение със запетаята синтактично-интонационно обособяване. Тире се поставя на мястото на пропусната, но не подразбираща се част в изречението.(Един гледа сватба, друг – брадва.)
С тире се отделя обособено пояснение, когато конкретизира предходната част.
Напр.: Най-доброто решение – да се занесе документът – беше взето единодушно.
Тире се поставя между обобщаващата дума и еднородните части, които обобщава.
Напр.: Книги, списания, вестници – всичко за четене може да бъде намерено в клуба.
За логическо изтъкване на вметнати изрази се поставя тире.
Напр.: Мисля, че нещата имат и друга стойност – морална – и наше задължение е да помним това.)
Тире се използва и когато между части от изречение или между изречения в рамките на сложното изречение се изразява неочаквано присъединяване или противопоставяне.

УПОТРЕБА НА ГЛАВНИ БУКВИ

Главни букви се пишат в следните случаи:
1. В началото на изречението и при започване на пряка реч след двоеточие (или след тире).

2. В собствени имена:

2.1. В имена на лица, в презимена и в прякори,

2.2. В имена на географски обекти като държави, селища, местности, морета, езера, реки, планини, улици,

2.3. В думите Изток, Запад, Север, Юг, когато са употребени в смисъл на земи, страни, народи,

2.4. В имена на небесни тела като астрономически понятия,

2.5. В названия на учреждения, дружества, институти, книги, фирми;

Забележки:

1) Когато наименованието е сложно, с главна буква в горните случаи (т. 2 и 5) се пише само първата дума: Стара планина, Българска академия на науките, Велико народно събрание.

2) Ако втората част е собствено име, и двете думи се пишат с главни букви: Стара Загора, Горна Оряховица, Луда Яна, Долни Дъбник.

3) Ако съставното име съдържа прилагателно северен, източен и пр., и двете части се пишат с главна буква: Северна Европа.

2.6. С главна буква могат да се пишат важни за нас исторически събития или пък събития със световно историческо значение: Възраждането, Априлското въстание, Реформацията;

Забележка: Имената на месеците, дните на седмицата, народностите, езиците, вероизповеданията се пишат с малка буква: славянин, български език, християнин.

2.7. Титли, звания, служби и чинове в писмени молби, доклади, рапорти и т. н. се пишат с главна буква при обръщение и отправяне (адресиране): господин Министър на отбраната, господин Директор;

3. В прилагателни, образувани от собствени имена, главна буква се пише в следните случаи:

3.1. В притежателни прилагателни, образувани от имена на лица и животни: Нютонов закон, Шекспирова драма, Ботеви тържества;

3.2. Относителни прилагателни на –ски (-шки), обраузвани от географски имена, се пишат с главна буква, когато са употребени в смисъл на собствени имена: Софийска област, Дунавска равнина, Охридско езеро, Тракийска низина, но тракийско вино, френска поезия, китайска коприна;

4. С главна буква се пишат местоимения, употребени в учтива форма: Вие, Ви, Вас, Ваш.

СЛЯТО И ПОЛУСЛЯТО ПИСАНЕ НА ДУМИ И ФОРМИ

1. Полуслято (с чертица между компонентите) се пишат сложни думи, чиито основи са в равноправно отношение (между тях може да се вмъкне съюзът и).

* аудио-визуален (аудио и визуален);

* черно-бял (черен и бял);

* горе-долу (горе и долу);

* тук-там (тук и там).

2. Частиците по и най се пишат полуслято с прилагателните.

*по-силен;

*най-много.

ПРАВИЛА ЗА ПИСАНЕ НА ПРЕПИНАТЕЛНИ ЗНАЦИ

1. След препинателните знаци точка, запетая, удивителна, въпросителна, двоеточие, точка и запетая, се оставя интервал, а преди тях - не! Пишат се плътно до предната дума.

2. Пред начални и след крайни кавички и скоби се оставя интервал.

3. “Тирето” се обгражда с интервал, когато е употребено вместо пропусната дума, двойно изразяване на подлог, когато огражда вмъкнати изрази, или отделя независими едно от друго изречения, а също и при пряка реч

4. “Тирето” се пише без интервал при писане на сложни (съставни) думи (например физико-математически) и при степенуване (например: по-голям, най-голям).

5. Преди “тире” за пренасяне не се оставя интервал.

6. Многоточие се пише с три последователни точки, като след последната се оставя интервал.

Източник: copy/past от нета  Laughing

# 309
Страхотна тема.
Що се отнася до:
1.Аз искам да попитам за думите, които се пишат с тире и тези без тире !!! "иван-вазовски"
Има ли начин за разпознаване или трябва да се назубрят?
2.И тези които са с главна буква и малка или две главни и т.н.т.. !!!

Никога не съм можел да различавам

1.Сложни прилагателни, образувани чрез наставка /ски/ от сложни съществителни / с полуслято писане/ се пишат СЛЯТО. /от вагон-ресторант - вагонресторантски/

2.Сложни прилагателни имена, образувани от съчетания на прилагателно и съществително име, чиити части се пишат разделено, се пишат СЛЯТО. /вълненотекстилен – от вълнен текстил/

3.Сложни прилагателни имена на –СКИ за качествена характеристика, образувани от лично и фамилно име или от лично име, придружено от бай, бачо , се пишат СЛЯТО и с малка буква.

/напр.отецпаисиевски/

4. Сложни прилагателни имена на –ОВ и –ЕВ, образувани от съчетания на лично о фамилно име, се пишат ПОЛУСЛЯТО и С ГЛАВНА БУКВА ЗА ВСЯКА СЪСТАВКА. /напр.Джек-Лондонов разказ/
А инак ---> Как` Сийка, подписът ти ме уби!  Laughing

# 310
  • Варна
....

4. С главна буква се пишат местоимения, употребени в учтива форма: Вие, Ви, Вас, Ваш.
...

Без да съм сигурна, но чух, че са премахнали главната буква при подобни обръщения. Thinking

# 311

Без да съм сигурна, но чух, че са премахнали главната буква при подобни обръщения. Thinking

Ами? Кога и къде?  Laughing

# 312
и аз без да съм сигурна но по точка
СЛЯТО И ПОЛУСЛЯТО ПИСАНЕ НА ДУМИ И ФОРМИ
колежките литераторки водиха спор как трябва да се напише:
литературно творчески конкурс или
литературно-творчески
В близките години е настъпило някакво изменение...

# 313
  • Варна

Ами? Кога и къде?  Laughing

Ще питам утре и ще кажа със сигурност, но щом съм го запомнила, вероятно е вярно. Flutter

# 314
колежките литераторки водиха спор как трябва да се напише:
литературно творчески конкурс или
литературно-творчески
В близките години е настъпило някакво изменение...

Да изчакат да пуснат новите речници и да сверят в тях. Лошото е, че са два - на БАН и СУ и ако има някакви различия в тях, ще стане страшно.  Laughing

Ще питам утре и ще кажа със сигурност, но щом съм го запомнила, вероятно е вярно. Flutter

Ще чакам да кажеш, че ми стана много любопитно.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт