Примерна схема на захранване (13)

• 36 391
  • 472
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Благодаря, Косе Босе, че отдели от времето си.  bouquet newsm51.

# 211
Здравейте отново,
Мисля след седмица да въвеждам месо. Избрала съм пюре с пуешко месо, в което месото е 8% от общо количество 130гр. Уместно ли е да предложа 1/2 от пюрето за първия прием на месо? newsm78

# 212
И аз ще се повторя Embarassed, но ме интересува редът на въвеждане на глутена и млечните. Ако ги карам по реда овес, ръж, ечемик, пшеница, то кога е най-разумно да въведа кр. сирене и масло. И глутеновите храни, като всяка нова храна ли се въвеждат по 5 дни?
А дали мога да въведа примерно овес и ръж и след това няколко зеленчука/плодове, докато детето стане на 9 месеца за да въведа кр.сирене Thinking
Аз не мисля, че има връзка между въвеждането на глутена и млечните, а с тях по принцип е за предпочитане да не се бърза(с млечните) така, че спокойно може да започнеш с млечните през деветия месец.

# 213
Мога ли да давам от ориза, който ние ползваме на бебо или трябва да му купя някакъв специален за него newsm78

# 214
Мимичета, кашата от елда с какво е подходящо да се дава? Или не се смесва?

# 215
Мимичета, кашата от елда с какво е подходящо да се дава? Или не се смесва?
Елдата добре се комбинира с плодове.Мисля,че така по-добре се усвоява желязото.Косе Босе,може ли да коментираш режима ни?
6.00 кърма
9-9.30 глутенова каша или овесени ядки(120-150г) + кърмене
12-12.30 зеленчуково/месно-зеленчуково пюре(190г)+кърмене
15.30-16 безглутенова каша с плод или само плод(120-150г)
18.00 кърма
21.00 кърма
През нощта става да яде още 2-3 пъти и изпива поне 500мл вода.Мисля,че малко ни е натоварено,но нощното ядене и пиене не мога да го избегна.

Последна редакция: ср, 11 мар 2009, 23:19 от n.ko

# 216
И аз ще се повторя Embarassed, но ме интересува редът на въвеждане на глутена и млечните. Ако ги карам по реда овес, ръж, ечемик, пшеница, то кога е най-разумно да въведа кр. сирене и масло. И глутеновите храни, като всяка нова храна ли се въвеждат по 5 дни?

Аз давах през 6-ия месец последователно овес и после другите зърнени. В 7-ми месец - краве сирене и масло, в 8-ми месец - кисело мляко и йогурти. Глутеновите храни - започва се постепенно като всички други, дават поне няколко седмици всеки ден. Можеш да даваш каши с глутен, попара, да гризка сухарче и т.н.

# 217
Питането ми е - жизнено важна ли е мазнината в ястията за растежа на детето и ако не си я набавя от ястията, може ли да си я набавя отдругаде?

Мазнините са много важни до 2-годишна възраст:
- участват в изграждането на ретината, мозъка, нервната система, хормоните, клетъчните мембрани, защитната обвивка на вътрешните органи и др.
- подпомагат усвояването на мастноразтворимите витамини (А, D, E, K)
- повишават енергийната стойност (много калории в малък обем, това е важно предвид малкото стомахче и изключително интензивния растеж)

Едно примерно съотношение на мазнините в детското хранене:
* 2/3 ненаситени, от които:
         - половината са мононенаситени (зехтин, рапично олио, авокадо и др.)
         - половината са полиненаситени (слънчогледово олио, риба, ядки)
* 1/3 наситени (краве масло, кокосово масло и др.)

Дневната норма от мазнини обикновено се покрива с храната и кърмата/АМ, плюс добавянето на 1/2 до 2 ч.л. мазнина в пюрето или кашата. Обикновено половината от това допълнително количество е масло, другата половина – някакво растително олио.

Ползата от ненаситените мазниние в ясна, въпреки че пренасищането с някои от тях може да има обратен ефект. Маслото е наситена мазнина, но предвид няколкото ценни витамина в него и калориите е важно за възрастта. Наситените мазнини са ‘лоши’, но само ако се прекалява с тях; те участват в ключови процеси от формирането на организма.

# 218
... за хранителните добавки с омеги. Синът ми е на 1.2 г. и мисля да му давам Ескимо.
... след като не го кърмя, е необходимо да му давам омеги като добавка за правилно развитие на мозъка. Така ли е?

а кои зеленчуци трябва задължително да се приготвят с мазнина? и как точно, предполагам не означава пържене?

Ескимо и изобщо рибеното масло може да бъде само от полза.
Но съвсем не е задължително да се дава.
Силно препоръчително е в случаите на дерматити и екземи примерно, за по-добър апетити и тонус като цяло и др.

Има някои разлики между продуктите с рибено масло, но не са чак толкова съществени.
Вместо капсули може да се заложи на риба в менюто (тези с омега 3) и други храни (ленено семе, авокадо и пр.)

Морков + мазнина
В морковите концентрацията на витамин А е сравнително висока.
Витамин А има също в спанака, доматите, тиквата.
Извлича се най-добре, ако мазнината се добави по време на готвене - докато зеленчуците се задушават в малко вода например.

Режимът е много добре - кърмене, количество храна, брой хранения.
Храненето и кърменето се допълват чудесно.
Всичко е добре балансирано.

На тази възраст нощното кърмене е предимство, защото детето си набавя още мляко. Има вариант да изместиш следобедната каша привечер (напр. около 19 ч.), следобед остава само кърмене и евентуално плодово пюре - за да видиш дали няма да засища детето за по-дълго и да отпадне едно от нощните кърмения. Но ако не е проблем да кърмиш и предлагаш вода през нощта, по-скоро няма смисъл да се размества режима.

Мога ли да давам от ориза, който ние ползваме на бебо или трябва да му купя някакъв специален за него
Може.
Може да е бял бисерен, може пълнозърнест. Може бланширан, може обикновен.
Независимо от вида обаче, добре е да бъде био.

# 219
Благодаря на Ерота и Ванилия за отговорите и вниманието  bouquet

# 220
Здравейте!
В някой пюрета има царевично нишесте или царевична мазнина,след като съм ги давала дали се смята царевицата за въведена?Благодаря предварително!

# 221
Доколкото съм чела с мазнина не се въвежда никой продукт, но с нишесте -Да  Peace

# 222

Дни за въвеждане на 9-10 м.
На вашата възраст вече можеш да даваш някои храни за 3 дни, това е достатъчно за по-безобидните и по-леките зеленчуци и плодове (напр. банан, авокадо, манго, праскова, грозде, броколи, чушка, цвекло, лук и др.).

Косе Босе,
Отново огромно благодаря за изключително полезния отговор.   bouquet Промених схемата по твоя препоръка и мисля, че за сега се получава добре. Малко й е трудно все още да поема 200 мл кърма на едно хранене, но около 160-170 успява.

Искам да те питам за глутена, какви могат да са рисковете от късното му въвеждане. Случи се така, че заради закъсняла ваксина все още не съм започнала с него. А утре бебка навършва 10 месеца. Смятам след още 3-4 дни като отмине съвсем шока от ваксината тогава да започна с овесена каша безмлечна с кърма. За какво трябва евентуално да следя? Зная че овесените ядки разхлабват, а глутена също може да доведе до разстройство ако не се приеме? Удачно ли е вместо това да започна направо с каша, която съдъжа пшеница да речем (ако и тя да е с най-високо съдържание на глутен). И мога ли например с коричка хляб да въведа, защото много си иска. Но най-вече се притеснявам за някакви признаци на непоносимост, какви могат да бъдат.

Относно банана, знам че съдържа хистамин и не смея да давам нищо бананово, защото около 2 месечната й възраст имаше и сухи петна като лишеи, които изчезнаха тогава бързо. Но може ли хистамина да ги провокира отново, както й например мангото, авокадото или прасковата. Точно по тази причина съм въвела само 3 плода (ябълка, круша и слива) и не смея други. Кои други пловоде са най-безопасни?

Благодаря ти много  Simple Smile

# 223
  • Бургас/Пз
Искам да ви попитам, когато се приготвя брашно от ориза, трябва ли да го измия предварително и тогава да го сложа да се суши или направо да го сложа във фурната???

# 224
Искам да ви попитам, когато се приготвя брашно от ориза, трябва ли да го измия предварително и тогава да го сложа да се суши или направо да го сложа във фурната???
Трябва да се измие добре,после се изсушава на фурна,като се разбърква през 15мин.
КОСЕ БОСЕ,благодаря,че си с нас!

Общи условия

Активация на акаунт