Шоколадови макарони
Продукти за 24 броя
450 г пудра захар 2 чаени чаши белени бадеми белтъците от 6 големи яйца 1/8 ч. л. сол 250 г течен бял шоколад малини
В блендер или кухненски робот се смилат бадемите, след което се смесват с половината захар, докато се получи добре хомогенизирано „брашно“. Отделно се разбиват белтъците заедно с останалата захар, докато станат на сняг. Към тях се прибавят постепенно бадемите при непрекъснато разбъркване, докато ги поеме напълно. Дъното на тавичка се покрива с хартия за печене. Пълни се шприц с голям диаметър и него се оформят малки „купчинки“ на разстояние една от друга, за да не се слепят при печенето. „Макароните“ се пекат в предварително затоплена до 150 градуса фурна за около 15 минути. Изваждат се от тавичката, след като са напълно изстинали. Изпечените сладки се подбират две по две с приблизително еднаква големина. Плоската част на едната сладка от двойката се намазва с бял шоколад, отстрани се подреждат малини. Слепва се с плоската част на втората сладка.
Съвет:
Към тестото за макарони може да се прибави сладкарска боя в предпочитан цвят.
Необходими продукти:
280 грама пудра захар
140 грама бадеми
4 белтъка
25 грама - какао на прах
250 грама - течен шоколад
20-30 капки готварска боя (по желание)
Начин на приготвяне:
В блендер смелете бадемите, докато станат на брашно.
Смесете полученото бадемово брашно с какаовата пудра.
Към получената пудра добавете белтъците и с дървена лъжица разбъркайте хубаво до получаване на хомогенна смес (една от сладкарските тайни е в бъркането).
Напълнете сместа в шприц и в тавичка, на чието дъно слагате хартия за печене, оформете не много големи „макарони“. Всъщност, формата трябва да е като не много големи курабийки, заобленки в горния си край.
Запечете ги за 11-12 минути във фурна, загрята на 180 градуса, като можете да оставите вратичката й леко отворена.
Много внимателно отлепете макарончетата и ги сортирайте по двойки като се съобразявате с големината им.
От плоската им страна ги намажете с течен щоколад и ги долепете една до друга като половинки на сандвич.
За повече вкус можете сложите, освен течния шоколад и малко малинки, дребно нарязани ягоди, боровинки, парченца сушени плодове или всичко малко и вкусно, което си измислите.
А ако искате съвсем да придадете царски цвят и разкош на макароните, използвайте в приготвянето им и сладкарска боя. Независимо какъв цвят боя сте си избрали, добавете 20-30 капки от нея още при разбъркването на белтъците.