Примерна схема за захранване (15)

• 50 981
  • 507
  •   1
Отговори
# 240
duhi_puhi, други млечни още не съм давала. Не се е появявало то друго, но пък и нищо такова солено не съм давала.
И аз предположих, че може от солта да е - колкото и да е обезсолено, пак има.. А солта си е дразнител..
Виж ако въведеш скоро масло или извара - дали и там ще има такъв проблем..
От това ще да е. Днес на обяд много внимавах да не попада сирене по брадичката и почти нямаше червенинки. Явно кожата му е много чувствителна...

# 241
Духи пухи, благодаря Hug

# 242
Разбрах, че има проблем с логването в примерните схеми. Ще направя нова регистрация, защото старата наистина не работи. И аз не мога да вляза, незнам какъв е проблема, може би собственика е сменил паролата. И ще публикувам данните тук.  Hug

Ето обещаната нова регистрация. Данни за вход:

Имейл: heka3bam@abv.bg
Парола: mamiteshema

Всеки, който желае може да влезе и да публикува своята примерна схема там, за да може всички да се възползваме от нея. Аз вече качих моята

Аз и този и-мейл не успявам да отворя!!! Защо така?  newsm78

# 243
Здравейте! Дойде ред и аз да се включа Simple Smile Отдавна чета за захранването, опитвам се да прегледам всички теми, но май няма да успея скоро - информацията е ужасно много, а като повечето мами нямам много свободно време. Планирам да започна захранването на бебо от 1 юни. Тогава ще е на 6 м и 3 дни. Схемата, на която съм се спряла е следната:
І мес - Оризова каша /7дни/, сладък картоф, морков, пащърнак, ябълка, круша - по 4 дни.
ІІмес - Елда, картоф, банан, тиквички, авокадо, сини сливи, праскови, кайсии + зехтин /може би/- по 4 дни.
Имам и един въпрос относно обривите. Беби май е с АД, доста често му се появяват нещо като лишейчета и не толкова често обривчета от ситни пъпчици. В момента е целия изринат Cry Та въпросът е как ще следя за алергична реакция, ако до 10-тина дни не му се изчисти кожата. В момента не ползвам кремче, ама мисля да потърся, че май беби се чеша по лишейчетата...
Моля по-вещите да дадат коментар за начина, по който мисля да захраня.
Благодаря и лека вечер!

# 244
... трето хранене ...
... Моят бебо е на 8 месеца и 6 дни ...
... Все още не съм давала каши ...
... Но дали да бъде като отделно хранене за закуска или като добавка към следобедното плодово пюре? ...
... Притеснявам се с въвеждането на трето хранене да не намалее количеството приемана кърма ...

Кашите са източник на:
- калории
- разнообразие в менюто
- важни витамини от В-групата и някои ценни минерали
Добре е вече да присъстват в менюто, въпреки доброто наддаване на тегло. Освен това детенцето се движи все повече, а само зеленчуци, плодове и месо няма да са достатъчни, за да покрият завишените енергийни нужди и изключително ускорения растеж до 1-годишна възраст.

Кашите могат да се дават за самостоятелна закуска, може към плодовото пюре. И двата начина са правилни. Ако смесваш с плодово пюре, реално се дава 1/2 доза каша, така че няма повод за притеснение от прекалено наддаване. Опитай и детето ще подскаже кое му харесва и за кой вариант е готово. На 8 м. плодовете не са основно хранене.

5-6 пъти кърмене на 8 м. е добре, след 9 м. е нормално кърменето да намалее до 4-5 пъти или 3-4 пъти дневно, зависи от режима и самото дете. Честотата на кърмене намалява, но пък дечицата сучат по-бързо и по-силно, така че си набавят нужното мляко.

... месото за 10 месечно бебе .... докато стигна 30-40 гр. ...
... кога ще давам жълтъка ...
... по време на същата тази пауза да въведа първо нов плод ...
... И така приемлиево ли е: пуйка- 8-9 дни, череши- 5 дни, ечемик- 5 дни и после заешко- 5 дни? ...

Много правилно си преценила – 30-40 г месо е добре за възрастта, ако се предлага 5 пъти седмично.

Жълтъкът може да се дава на друго хранене, не е задължително да се редува през ден с месо. За детенце на 10-11 м. спокойно може да се включи на закуска или към следобедното хранене. Редуването се отнася за по-малка възраст и е по-скоро практика от старите схеми на ранно захранване. Достатъчно е месото и жълтъкът да се вместят в две различни хранения за деня, няма проблем за дете над 10 м.

Щом да въведени зърнените като тип храна, може да вместиш друг вид зърна между двата вида месо, или нов плод, или каквото друго прецениш, стига да не е 'особена' храна. Редът и дните за новите храни е ок.

# 245
Ако разбирам правилно, след 6-ти месец, тоест след захранването, се дава растителна мазнина по половин лъжичка в пюрето (домашно или готово)? А след като маслото се въвежда чак след 8-ми месец, как се спазва следното:
Дневната норма от мазнини обикновено се покрива с храната и кърмата/АМ, плюс добавянето на 1/2 до 2 ч.л. мазнина в пюрето или кашата. Обикновено половината от това допълнително количество е масло, другата половина – някакво растително олио."

В самото начало на захранването няма нужда от мазнини – маслото е с краве белтък, зехтинът е тежък за стомахчето. Около 7-8 м. може да се добавя мазнина – краве масло (ако прецениш, че е подходящо; все пак има схеми, в които се препоръчва преди 7-8 м.) или зехтин (много полезен вид ненаситена мазнина, но пък не е лека за чувствително храносмилане).

Мазнините са много важни, постепенно се включват в менюто олио, масло, зехтин в желания ред. Дневните нужди от мазнини се покриват от мазнините в пълномаслените млечни продукти (кърмата също е такава), месото, добавеното в храната растително олио и/или маслото.

може ли да се въвеждат нови храни или нови групи храни по време на усилено зъбоникнене?
Ако детето иска - да.
Признаците за алергия трябва да включват още една проява, освен диария. Например специфичен кожен обрив или други по-сериозни признаци.

Изчетох какво сте писали в темата относно ягодите и все пак - Косе Босе, Здравке Желязкова - вие въведохте вече ли ягоди? Аз съм чуденка дали да дам тази година или да изчакам за догодина, макар че на тази възраст избора сигурно няма да зависи от мен. 
Въведох ги на 1 год. 4 м.
Не съм виждала официална препоръка за захранване, в която да се отлагат след 3 год. Иначе във форума има такива мнения. Според схемите обикновено се въвеждат след 1 год. или между 1 и 2 год. Освен това са много полезен и ценен плод.

До 2 год. давах не повече 5-6 ягоди наведнъж. Сега малко повече, но без да се прекалява с количеството.

# 246
Косе Босе, искрено ти благодаря, изключително е това, което правиш за всички мами   bouquet

Detelinа, някъде по- напред беше обсъждан същият проблем, пробвай директно да копираш паролата  Peace

# 247
Косе Босе, моля те отново за помощ  Praynig
Налага се да отбивам по здравословни причини  Confused опитах се да го избегна, но не би  Cry В момента детето има три твърди хранения: закуска , обяд и вечеря. Междинно хранене не съм въвеждала, но няма и кога, той следобяд спи поне 2-3 часа и така се получава, че или е твърде рано или твърде късно за следобедна закуска  Rolling Eyes Иначе си хапва добре, по 220 твърда храна, като преди това задължително суче. Сукането е сутрин в 7-8ч, в 9-10ч е закуската, в 12-13 сукане и после обедното пюре, м/у 14-16ч сукане, 18-19 пак сукане и след това твърдо хранене. Към 21.00 е е сукането за приспиване и поне 2-3 кърмения през нощта. Май доста объркано го написах  Peace За закуска давам къша, попара, кус- кус, плод. пюре с бисквитки .... за обяд месно или зеленчуково пюре, за вечеря - каша, супа, извара с плод  newsm78
Косе Босе, как ти се струва режима ни и къде и как да включа АМ, по колко ??? Никога не съм чела за АМ, мислех че няма да давам  Confused Моля те помогни ми отново  Praynig Praynig Praynig

# 248
Имам и един въпрос относно обривите. Беби май е с АД, доста често му се появяват нещо като лишейчета и не толкова често обривчета от ситни пъпчици. В момента е целия изринат Cry Та въпросът е как ще следя за алергична реакция, ако до 10-тина дни не му се изчисти кожата.
Така както го описваш май наистина е АД.Хубаво е лишейчетата да се мажат с емолиентен крем (не че на нас някой крем ни помага, де).Обривите са друга работа-те може да са от много неща:
-от дразнители в твоята храна, ако кърмиш
-от потене
-прах и всички онези фактори, които уж повлияват АД
-спонтанно обостряне
За да свържеш обривите с определена храна, трябва да има ясно изразено обостряне с напредване на захранването с нея, или друг симптом-разстройство например.Аз няколко пъти прекъсвах захранването, защото си мислех, че обострянето е от храна (сега не съм толкова сигурна, че е било така  newsm78). Според мен е хубаво да се полагат грижи храната да е максимално чиста, защото тези деца са много чувствителни към изкуствени съставки-домашно приготвени каши, биопюрета, биозеленчуци и плодове (доколкото ги има)  Peace

# 249
Моля ви, дайте идея кога да включа плодовете като нов продукт, защото искам вече и те да присъстват в менюто му? Синът ми спи до към 11-11.30 преди обяд и след това идва време за обедното му хранене. Заспива около 9.00 часа. Може ли да ги вмъкна след обедното хранене или е късно като нова храна? Или да ги дам преди да заспи, но пък тогава ми се вижда рано?
Благодаря на всички за идеи! Simple Smile

# 250
Здравейте! Скоро ще започвам захранване и ми се искаше картофите, които ще давам на бебата да са домашни. Но се оказа, че при засаждането им са слагали в гнездата амониева селитра. Да ползвам ли тези картофи или по-добре не?

# 251
Косе Босе, детето ми има склонност към диарии и непоносимост към краве белтъка, изразяваща се с кръв и слуз в изпражненията. Захраних с глутен, от два дни въвеждам козе сирене - приема се много добре.
Моля, за мнение - кога според теб мога да се пробвам да въведа краве продукт (масло, например)? В момента и давам хипоалергенно мляко - според тебе кога мога да я пробвам с обикновенно, като се има предвид, че след една година няма ХА мляко, какво ще и давам след месец - два?
Кръв и слуз не е имало от няколко седмици, може би се дължи на Ентеросан-а, който приема в месеца веднъж, като цяло е по-спокойна вече  newsm78
Много благодаря за отговора, предварително!  bouquet

Ерота, все не успявам да ти благодаря за отговорите, гледам да не пълня темата с китки  Simple Smile Благодарности  Flowers Bouquet

# 252
Момичета, решила съм да въведа кисело мляко, но незнам дали се въвежда пак  лъжичка по лъжичка   newsm78
Питах педи и я ми обяснява да го правя смесено с вода нещо като айрян, но аз не искам да му давам да го пие, а да го смесвам с плодове примерно за следобдедна закуска, и такова течно каквото тя ми казва не ме устройва.  Помягайте

# 253
Здравейте! Скоро ще започвам захранване и ми се искаше картофите, които ще давам на бебата да са домашни. Но се оказа, че при засаждането им са слагали в гнездата амониева селитра. Да ползвам ли тези картофи или по-добре не?
Аз следвам тези съвети за намаляване на нитратите в зеленчуците:
http://dieti.rozali.com/dieti-lubopitno/p6940.html
Накисвам предварително, варя нарязани, без кора, не пасирам във водата, в която са врели.

# 254
Katinche  Hug
Да ти споделя за млякото.И аз се притеснявах,че няма ХА мляко след 1 година,но Симона все още повръща и се обрива от обикн.АМ.
Сравнявах калориите,няма много голяма разлика с млеката след 1 година.Наддава си добре,хемоглобина й е добре/изследвахме го преди месец/,не мисля,че има голямо значение.
Ще чакам отговора на Косе Босе по този въпрос.
Shada,съжалявам мила  ConfusedИ на мен ми се наложи да отбия по здравословни причини,но Симона беше на 1г.3 месеца и имах вече само 2 кърмения-сутрин и вечер.Ще ви бъде много трудно,има доста кърмения детето.
Ето една тема за отбиване на 11-месечно бебе-там съм споделила как протекоха при нас нещата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=379032.msg10478206#msg10478206

Последна редакция: пн, 25 май 2009, 15:21 от erota

Общи условия

Активация на акаунт