Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 287
  • 723
  •   1
Отговори
# 195
На Крушуна и миналата година беше така!  Mr. Green Кебапчета (3 кръчмета с газови бутилки) долу в ниското и нагоре на всяко вирче по една тумба юнаци с бира, накиснали крака в студената вода... Но понеже беше юли месец по обяд (15-16 часа), народа не беше толкова много...

На Деветашката бяхме точно тогава,влизаше се спокойно, имаше само 3 двойки туристи и никакви маси, кебапчета и прочие... Слиза се за около 20 минути до пещерата от завоя на пътя, но се качва поне за 30 минути, особено по жегата  Mr. Green

На Стобските пирамиди (до Рилския манастир) на екопътеката (невероятна красота е!) също има бариера с 2 лв. вход, има хора (доста гърци и др. чужденци), но никакви кебапчета, води и т.н.

# 196
На Крушуна ходихме края на февруари преди две години.. срещнахме само една малка компания пешеходци - ведро и спокойно, абослютно спокойствие... ни такси, ни скари.. много ни хареса..
в същия ред на мисли на какъв събор попаднахме по пътя за Демир баба теке онзи ден... хората бяха с тенджери големи около 10-15литрови.. салатите в легени.. миризма на овнешко.. никога не бях виждала толкова народ на едно място да си мисли че е сред природата.. и сега като се сетя ме е гнус..

# 197
 Тия дни ходихме  до екопътека Горица и Овчарченския водопад.МНого красиво, много лесно достъпно и подходящо за разходка с малки деца. Събирам идеи за други подходящи места за посещение с малки деца.Държа да уточня че сме  " кашкавал- туристи" Blush, така че нека  е нещо  лекичко и не много  дълго като маршрут Wink

# 198
  • София
Люлин напълно разбирам разочарованието ти, направо недопустимо е, искате ли да разберем кой стопанисва природните дадености и да пуснем подписка или възражение? А за гида в "Орлова чука" мисля, че и аз ти казах впечатленията ни - много сърцат човек.
sky* ние ходихме миналата година юни месец на Демир баба теке и беше същото - казани, съответната етно музика, миризма, но иначе мястото е прекрасно и ни беше интересно.

# 199
Неда, очевидно повечето хора такава "организация" напълно ги устройва...
Аз мисля да попитам на едно място дали тези такси са законосъобразни. Също и за натоварването по мостовете и стълбите.

# 200
sky* и Неда, и аз искам да идем натам към Демир баба теке, разкажете повече за района, моля   bouquet На Свещарската гробница бяхте ли? Нещо друго интересно там?
http://www.public-republic.com/magazine/2010/04/45336.php - това намерих на първо четене...

Колкото до казаните знам, че хората правят курбани там за здраве на всеки по-голям празник  Mr. Green може би ако сме през седмицата, няма да е толкова ароматизирано  Simple Smile

# 201
  • София
M_Nik Дори да ги заварите, това си е част от атракцията  Grinning когато си позитивно настроен, интересно е. Ние правихме същите неща, които правиха и тамошните хора, независимо от вярата си. Има две дупки в стената и отиваш на известно разстояние, затваряш си очите и с пръсти напред, целиш да ги уцелиш. Лежахме на камък с глава под наклон, да си оросим мозъка, провирахме ластичета от косите (като нямаме кърпи за глава) през една дупка в камък. Вътре не се молихме, но ритуалите в двора направихме, при това на спокойствие, че малкото си намери една котка и се занимава с нея. Даже парцалче вързахме по пътеката. В гробницата бяхме и е интересно, влиза се с гид като се събере група, входните такси са около 10 лв. на човек мисля.

# 202
Привет! И ние са завърнахме от разходката. Два дни спахме в Търново, като в понеделник сутринта станахме навреме и тръгнахме към Хотнишката екопътека. Много приятно си изкарахме, но добре че бяхме отишли по-навреме, че на слизане започна да идва много народ и в тези теснотии трябваше да се изчакваме, разминаваме..., абе по-добре като няма много хора, особено и с деца както бяхме. Иначе мястото е страхотно, преминаването по мостчетата и стълбите интересно, хубава природа, водопад и т.н.
След това отидохме и до Негованската, само че там си направихме пикник край реката, децата си поиграха с водата, качихме се до пещерата в началото и понеже беше вече 3ч. следобед, слънцето беше много напекло, децата изморени, решихме да се приберем към Търново, а друг път да я минем и тази пътека. Пътьом към Хотнишката се отбихме в Преображенския манастир, а на връщане от Търново, минахме и през Дряновския. Въобще страхотна разходка се получи. Благодаря за напътствията!
И в действителност - срамота, почти никакви табели по пътя... !!!

# 203
M Nik ние за един ден посетихме Абритус в Разград и Гробниците в Сборяново, както и Демир баба теке.. Други интересни неща в Разград са квартал Вароша и няколко къщи отворени за посещение, както и часовниковата кула до градската градина, шадравана с момченцата и момина чешма (все неща които ще видите между другото). В Исперих историческия музей си струва да се посети. В с. Малки покров къщата с дърворезбите, а в едно друго село има работеща вятърна мелница, но забравих името на селото. В Разград има и една местност за отдих Пчелина, от нея до Разград има прокарана 10кв велоалея. Иначе било красиво за разходка, пикник и такива полянкини дейности..За съжаление не успяхме да посетим всичко та ще наминем пак някой ден.
В Сборяново билетът е 10 лв възрастен за посещение на царската гробница и 14 лв за посещение и на трите, които са отворени за посещение, децата ползват 50% отстъпка от цената.
Демир баба теке се стига по едни стъпала надолу в дерето. Мястото е интересно, но на мен лично много ми дойде събора и парцалите.

# 204
Днес бяхме до екопътеката на Бели Искър, наистина много приятно местенце, особено за деца  Simple Smile
Няма проблем с мостчетата (8 броя големи) и със самата пътека - не е хич стръмна. Около 2,5 часа е цялата, като в най-горния участък има завъртане (ухо) и се слиза пак по същия маршрут. Много поддържана, даже скоро бяха лакирали мостовете. Реката най-силно ме впечатли, пълна с вирове, скокчета, много буйна и красива. Малко ме дразнеше почти (на места се върви по него) успоредния малък асфалтов път до пътеката, но пък на връщане (понеже бързахме) почти с тичане си слязохме по него. Има прекрасни места за барбекю или просто хапване до реката, а летем (днес бе облачно половината от времето) е идеално и за плаж с карка натопени в чудната рекичка. На вировете е и достатъчно дълбоко за възрастен даже да се поохлади  Mr. Green
Много ни хареса!  Peace
Тук е добре даден маршрута: http://www.magelanbg.com/index.php?option=com_content&view=a … -21&Itemid=57

# 205
  • София - Дианабад
Ходи ми се до екопътека Горица и  Овчарченския водопад.
Дали ще има вода според вас? Да му се порадват децата. Heart Eyes

# 206
преди 2 седмици ходихме.Много хубаво местенце,.Вода има.Водопада не е от малките и  според мен няма опасност от пресъхване Peace http://markov4e.snimka.bg/nature/priroda.597539.23748759

Последна редакция: пт, 03 юни 2011, 11:44 от velmar

# 207
  • София - Дианабад
velmar, благодаря ти   bouquet. И снимките са страхотни и красноречиви!  Peace

А лесно ли се стига дотам, или има нужда от допълнителна информация? Моля да споделиш как сте стигнали.

Последна редакция: пт, 03 юни 2011, 13:22 от goris

# 208
мястото е много лесно и много достъпно.Отправна точка е село Овчарци( то  се простира по дължината на шосето ).от " центъра" се отбива по една стръмна уличка .Като питате ще ви кажат. Варианти да сгрешите няма.А това е съвсем близо до къщите- едва ли не в самото село.Стига се с кола до началото на пътеката.ПОсле имаш 5-10 минутки  разходка до самия водопад Simple Smile Абе- идеално за такива кашкавал- туристи като нас Crazy

# 209
  • София
Искам да помоля за актуална информация за Еменската екопътека, че искам да отидем на път за морето, но четох страхотии за паянтови, скърцащи мостчета и като сме с деца ... трябва да знам какво да очаквам. Много моля ако някой знае, на Царевец кога има "Звук и светлина" в В. Търново, че това ще натежи къде ще нощуваме, съответно място за нощувка. И последно, препоръчайте пътека около гр. Елена, съответно място за нощувка.    bouquet Така ще ми решите дилемите и аз какво ще правя? newsm78  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт