Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 457
  • 723
  •   1
Отговори
# 360
Фам, ходих миналото лято и минахме през квартал Средок.

Копирам ти нещо:
Ако искате да тръгнете от Смолян, поразпитайте  местните, въпреки че малко хора знаят  къде са  водопадите.  Правилната посока е от  западния квартал Средок, по пътя за село Мугла.  До една стара автобаза има отбивка в дясно, където  ще видите  табела за каньона. Целият маршрут  е  означен с  маркировка и знаци  и е невъзможно човек да се загуби. Но ако искате да минете  в правилна посока, началото на екопътеката е е по пътя Смолянски езера -с. Стойките,  в местността Арнаутското, района на Крива река.

Явно има 2 начина.

# 361
  • София
Здравейте,  за КАНЬОНА НА ВОДОПАДИТЕ - посетихме я преди две седмици - тръгва се от Смолян посока с. Мугла /може да се види на картата/ , след като свърши Смолян от ляво ще видите  извора "Балиевата вода"  - има си табелки - налейте си от водата  казват ,че е лековита ! От главният път има пътечка до извора - 500м .Това като допълнителна информация .   После се продължава по асфалтовият път и съвсем скоро се вижда стар двор с камиони и т.н , пътя  заобикаля покрай него и вече от дясно ще видите  табелка Каньона на водопадите . Завива се на дясно по черен път ,по него има доста камъни  на при добро шофиране с обикновена кола  спокойно се стига след около 1 км до началото на екопътеката.  Там до беседката може да се остави колата и покрай едни стари рибарници започва самата еко пътека . Много  е красива , особено последният водопад ОРФЕЙ! По нагоре не се качихме , че бяхме с 4 г. дете и се върнахме !

# 362
  • Пловдив / София
Благодаря за информацията, момичета.

Аз си принтирах обясненията и тези, които намерих в нет-а.
Настроила съм се, че ще е хубаво, защото гледах снимки и ми се видя голяма красота.

# 363
Фам, дори ще надмине очакванията ти, сигурна съм  Simple Smile
   Леекинко ти завиждам! Аз май се очертава този уикенд да си лежа разпльоскана на люлката на вилата /така е то, не може всеки уикенд по баирите  Flutter/

# 364
Здравейте момичета, запалих се и аз по екопътеките, обаче не разполагам с кола.  Може ли някой да ми каже екопътеки, до които може да се стигне с обществен транспорт (влак, автобус, маршрутка)? Изчетох темата и доколкото виждам само Вазовата пътека и пътеките около Банкя (защото съм от София) могат да бъдат достигнати от хора без коли. Много ми се иска да мина по "Бели Искър", но не мога да намеря инфо за транспорт до там.  Cry

# 365
  • София
Здравей!
Не мога да кажа конкретно номер на автобус, но предполагам, че ще да е от Самоков за село Бели Искър и после пеша по пътя до началото на пътеката. Тя самата пътека е успоредна на асфалтовия път, който ако не се лъжа, води към ВЕЦ Бели Искър (поправете ме, ако не съм точна). Разстоянието от селото до пътеката не е голямо, но не мога да кажа точни километри.

Успех!

# 366
  • Пловдив / София
Мн. ми хареса Каньона на водопадите. Имаше хора, но не бяха много. Неи се изкачихме до най-големия водопад - том имаше най-много хора.
След това заобиколихме, ходихме до панорамните площадки и се върнахме по др. път.
За мен беше лека пътека, а аз съм пишман планинарка.
Препоръчвам пътеката на който не е бил.

Септември, ако се задържи топъл сме заплюли еко пътека Струилица по препоръка от тук.

# 367
Фам, сега от теб за пръв път чух за тази Струилица и прочетох. Интересна изглежда  Simple Smile

# 368
gerenceto, понеже и ние нямаме кола и търся все варианти с автобуси, а също много ме интересуваше екопътеката на Бели Искър, установих: с бусче до Самоков от Автогара Юг, на половин час са, а от там автобус до Бели Искър, ето разписанието на автогара Самоков:
http://www.planinite.info/Transport_do_planinite/Avtobusno_razpi … v/333PICT0026.jpg

# 369
gerenceto, понеже и ние нямаме кола и търся все варианти с автобуси, а също много ме интересуваше екопътеката на Бели Искър, установих: с бусче до Самоков от Автогара Юг, на половин час са, а от там автобус до Бели Искър, ето разписанието на автогара Самоков:
http://www.planinite.info/Transport_do_planinite/Avtobusno_razpi … v/333PICT0026.jpg

Благодаря много! Поне тази и Вазовата пътека мога да стигна с обществен транспорт. Надявам се почивните дни да разбера със сигуност. Simple Smile Ако намеря инфо за други пътеки, ще споделя.

# 370
gerenceto, мисля след празниците да хвана автобус за Трън, да видя Трънска екопътека и ждрело, е пътят до там е 2 часа, но сигурно си заслужава. Ако не сте ходили, може да отидете на Лозенската екопътека, с автобус 5 се стига до Лозен за около 25 минути, удобно е.

# 371
gerenceto, мисля след празниците да хвана автобус за Трън, да видя Трънска екопътека и ждрело, е пътят до там е 2 часа, но сигурно си заслужава. Ако не сте ходили, може да отидете на Лозенската екопътека, с автобус 5 се стига до Лозен за около 25 минути, удобно е.

Значи те чакам да разкажеш за Трън. Благодаря за инфото за Лозенската. Ще я проверя и нея  Grinning

# 372
  • София
Трънската екопътека си заслужава, поне по моето скромно мнение. Пътя може и да не е много кратък, но пък е хубав. А ждрелото и моста над него са чудесни.
На нас ни се иска да отидем сега през почивните дни до Вазовата екопътека. Ще попрочета мнения, за да се доубедя. Simple Smile

# 373
  • Варна
Знам, че са обсъждани, но искам да попитам коя от тези пътеки - Дряновска, Via Ferrata, Хотнишка, Еменска (Негованска) - най-много си заслужава да се мине?
Ще сме в района за около 3 дни и няма да можем да минем всички, а ще обикаляме и по други обекти.
Помня, че за някои от тях се споменаваше, че състоянието на мостчетата не е добро. Ще сме с дете на 2 години, но ще я носим в слинг (през повечето време предполагам). Удачно ли е според вас?
Иначе за нас няма проблем тежестта на самия маршрут.

# 374
Jerry F, минавала ли си Лозенската пътека изцяло? Интересува ме има ли вода по трасето или трябва да се запасим. Ходихме това лято до началото й над БЧК, но май има вариант и от кметството. Чудя се дали оттам не е по-малко ходенето по асфалта.

Общи условия

Активация на акаунт