Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 479
  • 723
  •   1
Отговори
# 345
Падалото не го качихме, въпреки че ни беше на из път. Спряхме след третия тунел, видяхме началото на пътеката, но ще бъде друг път. В рибарника отсреща има много вкусна пъстърва.  Simple Smile

# 346
  • София
При нас промяна в плана, ще направим кръг Кричим-Девин-Смолян-Асеновград. Интересуват ме пътеки и забележителности в районите, както и семейни хотелчета за 2-3 нощувки. Плана подлежи на промяна в леки граници. Simple Smile

# 347
И аз да кацна в темата след 1 месец отпуск  Mr. Green
  Гледам посетили сте някои "Бориките" в Борово-последно се обзаведохме с такива обриви цялата група дружно след преспиване там. Много, ама много странни пъпки ...  Confused

За този месец успях да направя три прехода.
   Първият беше много екстремен- 12 часово катерене Югово-Борово. На следващият ден Борово-Кръстова гора-Караджов камък /интересно, впечатляващо място/. Много е готин този резерват "Кормисош" и вчера в Средна гора сред вековните буки за пореден път се убедих колко си приличат понякога различните планини  Heart Eyes

Вторият поход беше много по-умерен и доста по-красив : Пампорово-Рожен-хижа Момчил юнак- Хайдушки поляни-хижа Преспа-хижа Свобода-връх Свобода-Манастир. Ооооф, страхотни гледки, страхотно нещо. Влюбих се в тези езера, въобще точно в тези места.

Вчера пък си направихме едно походче в колелата с наши познати. Качихме се с коли до хижа Барикадите над Копривщица /не е действаща и е бая разграбена/
  Оттам с колелата отидохме до хижа Бунтовна и обратно, голямо мазало беше, кал до шия на места  Party-явно е валяло скоро. После жените продължихме до Копривщица с колелата, а мъжете с колите.

Определено повече ми харесва пешеходният туризъм  Wink Колоезденето в планина ми идва екстремно, на моменти ме хвана голямо шубе /общо взето като ските  Thinking/

Накрая с разтуптяно сърце, с уморени, накаляни и наранени нозе се мушнах в минералния басейн на Стрелча и ... дойде ми много добре  Mr. Green

# 348
  • Русе
 Кливия , за колко време го направихте прехода Пампорово - Манастир. Ако имаш време може по подробно описание и на лични да пратиш.

# 349
Кливия, страхотни маршрути. Много дълги за нас! Simple Smile
Хижа "Свобода" е на чудно място и като я гледах отвън изглежда прясно ремонтирана.
Четох във ФБ страницата на с. Давидково, че и леглата са сменени.
За "Бориките" ме наведе на една мисъл, на сутринта синът ми имаше малко ситни пъпчици по гърдите, но минаха същия ден. Отдадох го на преяждането с малини на път за там или на изпотяване. Thinking
Не е било нищо страшно.
Може да е нещо от перилните препарати. Като цяло там ми се стори доста чисто. Peace
Предполагам, че ако се говори със стопанката тя би направила каквото трябва.

# 350
  • Русе
 Neda, маршрути има много. Около Девин - Триград,Ягодина,хижа Орфей. Има чудесни семейни хотели. Около Пампорово пък ми е слабост. Там може да се ходи поне десетина дена на найй различни места.

# 351
Амбър, този маршрлут беше за 2 дни и пак не остана достатъчно време да се налюбуваме на гледките, а също и да се "напасем" с диви ягоди и малини  Wink
   Така, че директно Пампорово-Манастир, не знам как става. Ние спахме на Хайдушки поляни. После до хижа Преспа е няма и час-равен маршрут. Преспа я наричат Царицата на Родопите-разкрива се прекрасна гледка от хижата-планинските вериги нагънати като вълни на море. После следва прекрасен равен преход около 2 час от хижа Преспа до хижа Свобода все през борова гора-разкош!!!
  Зорът бяха 604 стъпала до връх Свобода, който любезно е прекръстен на връх Енихан от турците, тъй като горе имат теке на въпросния Енихан баба, който има лечителни сили.
   За него още се твърди, че е поробителят на Родопите, избил 100 000 християни, които не са искали да се покръстят  #2gunfire
   Та, много ми е чудно как поклонението на гроб на човек, омърсил си ръцете с толкова много кръв, може да лекува  newsm78

На 10 крачки преди огромното луксозно теке ,построено през 2005 година /кой е разрешил и защо/  стои скромна плоча в памет на Момчил войвода, която гласеше нещо от рода на "В памет на Момчил войвода, закрилникът на Родопа планина от османските поробители"
  Българското знаме е прокъсано и усърдно свито и увързано, за да не се вее.

# 352
  • Русе
  Кливия , благодаря. Маршрута е точно като за нас. Отбелязвам си го за другата година живот и здраве. Не съм ходила на хижа Преспа,и тази година се канехме,но не остана време. Една седмиц в Родопите,за нищо не стига.  Sad

# 353
...  Българското знаме е прокъсано и усърдно свито и увързано, за да не се вее.
Моля, който ходи скоро натам да вземе да занесе едно българско знаме и да го развее! Аз скоро едва ли ще усетя мириса на Родопи, Рила или Пирин. Трябва да се вее нашето знаме. Това е нашата земя (все още).

# 354
Претенция, лошото е, че са скъсали връвта и трябва и стълба, за да се смени знамето  Confused
  Ще го сменят, сигурна съм, рано или късно, ще го сменят  Peace

# 355
Кливия , за колко време го направихте прехода Пампорово - Манастир. Ако имаш време може по подробно описание и на лични да пратиш.
А защо на лични? И други сме заинтригувани!
От  х.Преспа има много хубав изглед. Обаче, носете си храна. Там не предлагат нищо. Може да тръгнете от с. Момчиловци,  ако желаете.

# 356

Зорът бяха 604 стъпала до връх Свобода, който любезно е прекръстен на връх Енихан от турците, тъй като горе имат теке на въпросния Енихан баба, който има лечителни сили.
   За него още се твърди, че е поробителят на Родопите, избил 100 000 християни, които не са искали да се покръстят  #2gunfire

На 10 крачки преди огромното луксозно теке ,построено през 2005 година /кой е разрешил и защо/  стои скромна плоча в памет на Момчил войвода, която гласеше нещо от рода на "В памет на Момчил войвода, закрилникът на Родопа планина от османските поробители"
  Българското знаме е прокъсано и усърдно свито и увързано, за да не се вее.
Разрешението го даде правителството на Царя(знаете кой Цар). Продаде земята на Доган и за нула време построиха текето. Чупиха плочата в памет на Момчил войвода, след което беше отново осветена.
Енихан баба е митична личност, както Крали Марко и др. Това теке има за цел да промени историята, защото който владее историята, владее и бъдещето.
Никой в никои медии не желае да коментира тези неща!!!

Последна редакция: вт, 23 авг 2011, 09:42 от ябълка

# 357
Ябълка, много болно ми беше когато се катерех на този връх, носил името на Момчил войвода, сега връх Свобода /каква горчива ирония  Sad/
   Гадното е, че ние сами си продаваме земята, за която предците ни са проливали кръвта си ...

# 358
# 359
  • Пловдив / София
Изчетох с интерес и жал последните мнения. Не ми се коментира темата за текето.

Така че...на др. вълнА.

Събота ще ходим на Каньона на водопадите.
Четох и в тази тема, гледах и в нет-а - мнения, снимки и т.н.

И все пак, ако има нещо, което не бива да пропускаме или трябва да знаем, моля, който е бил, да напише 2-3 изречения.
Доколкото четох, май не се намира мн. лесно началото на пътеката. Имало объркващи табели?

Общи условия

Активация на акаунт