Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 8

• 50 516
  • 589
  •   1
Отговори
# 255
Деси отново ти благодаря за ценните съвети. Защо не се препоръчва пускането на песнички стихчета и филми ... значи питам те защото моето момченце / снимката му е изчезнала от подписа ми , трябва да я сложа пак/ веднага след тройната ваксина / обвинявам нея за състоянието му / започна да крещи истерично от музика по точно детски песнички а само преди ден той си ги слушаше с охота дори като му изсвирех с уста мелодията на "пеят скачат палците" той започваше да пее "пея качи паците, пеите качайте весели тета" това когато беше на 1г и 7м след това ден след тази тъпа инджекция започна да крещи от музиката / решихме че са му писнали песните / , но той не искаше и да му пея , да му казвам стихотворения нищо, вече не гледаше картинките с животни и не казваше конче , бау бай , маци писи, ами започна да ръве да дъвче книги играчки да тряска врати да крещи и да се сърди за всичко , за играчката която има друго детете , защото баща му го оставил на мен, защото се прибира, защото се облича и общо взето за милион неща...
постепенно постепенно започва да " влиза в пътя" а слушането отново на песни и стихчета при нас е напредък защото той иначе пищеше като истерик само като ги чуеше а сега си ги слуша иска ги и не вика дори когато му пея с тях . А иначе постоянно му говоря с фраза предмета и действието обяснявам му всичко, съвсем просто като вървим като стоим сутрин вечер / това с подаването лява дясна ръка не съм го правила/ , той никога не стои на колена. Киара стои така / вредно ли е нещо/ .... та така много много ти благодаря за съветите .....

# 256
  • София
Песничките, стихчетата и филмите изибщо не са вредни - отговарям ти вместо Деси  Grinning.Вредно е заместването на общуването с пускане на филмче.Нещо такова - ето пускам ти филмчето, защото аз си имам работа.Щом детето харесва филмчета, пеене и стихчета му пускай много дозирано, като по възможност заедно четете стихчетата, и му ги "превеждай", тоест разбери дали наистина той разбира какво чува или казва.Филмчетата като ги гледа - разбира ли ги, или само гледа движението на екрана, като на определени сцени от филмчето иска да ги чуе и види пак.Защото моя син мина през период гледа филмче, и някои любими негови сцени си ги връща по милион пъти крещейки истерично на тях.Това не е гледане на филма, а вид сензорно стимулиране, което му се отразяваше хиперактивно и изнервящо.С песничките по същия начин.Искаше да чуе определени песни, като също ги връщаше някои фрази по същия начин.Пеенето на песнички е добре, когато се извършва в дует с мама и визуализиране на думите с жестове.Например пеят скачат палците може перфектно да се покаже с жестове.Приказки и песнички също могат да се изиграят с плюшените животни, или подобни играчки.
Седенето по турски и много важно за всяко едно дете, а за проблемните деца -  още по важно.
Пресичането на средната линия може и с тази игра, която обичат децата заставайки едно срещу друго си пляскат противоположните ръце с кръстосване и пеят песничка някаква - забравих точно.Това пресичане на средната линия е една сложна мозъчна гимнастика на име Brain GYM

Тук има малко за нея, а по назад в темата има и линк за книгата за Brain GYM

# 257
благодаря Катина това с пресичането на линията вероятно ще му е сложничко но ще опитам. Има си любими филми но ги гледа целите смятам че слуша това което казват защото се усмихва когато героите се смеят , става един вид под напрежение примерно когато сцената е такава, да пускам му понякога филм действително когато имам работа но това е в определено време примерно на обяд когато той трябва да полежи примерно гледайки филмче не високо звука за да си почине иначе ще обикаля и ще тряска врати и дори да опитам да го занимая с нещо няма да откликне тъй като е изморен... а с филчето тъкмо аз си свършвам нещо и той си почива .... все едно спи .... но лежи .....точно в неадекватния си период като започна да крещи от музиката започна да иска да слуша само пеят скачат палците, но понечех ли да запея и аз или да показвам с ръце , се разкрещяваше ужасно ... за щастие сега това отмина дори като слуша хей ръчички и си върти ръцете както сме показвали .... определено има напредък но общо взето страшно много работим а крачката която направи напред е буквално "една мвравчешка" иска ни се да беше великанска но вероятно за него е такава ....
когато гледаме заедно Бамби аз му обяснявам ето зайчето ето сърничката пързалят се на пързалката радват се да видят новородения бамби сега бамби е бебе после пораства .... и така старая се да му обяснявам..... всичко ....
никой не ми отговори или съпостави клиниката Св.Никола и доц. Стамболова

# 258
примерно на обяд когато той трябва да полежи примерно гледайки филмче
Ей това точно му е лошото. Като трябва да полежи на  обяд - пижамата, леглото, всички играчки се махат от стаята и той ляга. Ще ти отнеме известно време да го научиш...ако въобще му енеобходима тази почивка. Ако имате около 12 часа нощен сън можеш да се откажеш от нея.  Или му вземаш одеалце и ляга нна пода където ти работиш или какъвто там рутуал имате. Но не пред телевизора. НИКОГА не позволявай на децата си да гледат филм1ета вместо почивка. Това не успокоява е стимулира мозъка и то по лош начин.

Копромисен варинат ще ти предложа - запиши моцарт/бах примерно, купи му малък мп3 плеър със слушалки и да слуша докато почива.  Или постели единшанен чаршаф, дай му няколко книжки играчки и го начи че от 12 до 13 се седи там и се играе тихо и слиша музика/не песни, не филмчета,а класическа музика/
Но най полезно за него би било да лягаш с него и да му четеш и да му показваш картинките - така и почивката ще си направи и няма и да се претовари сетивно. А и ти ще се отпуснеш и презаредиш.

Казея - не виждам как ще стане това - кой ще се навие да живее и учи в чужбина 5 годинии после да кара още 2-3 години специализация....
Тази специалност е като медицината - няма как да се учи от разстояние, или без практиката. А и голяма част от нея е медицина.

За сядането - аз преди бях писала че и снимки слагах.
Райка, ако дъщеря ти сяда с дупето между краката не я оставяй да стои така никак. Вреди много на ставите.
Иначе сядането на краката или на една страна не вреди, по скоро поврежда стойката което може да повлияе на умората и по-късно в училище защото няма да са стимулирани правилните мускули на гърба. Няма да навреди, но ще повреди елегантната походка примерно  Laughing Сядането по турски обаче ободрява и стимулира мозъка и трябва да е предпочитан начин за сядане и от нас, не само от децата. За децата е задължителен единствен правилен начин на сядане.
Тук само така сядат в градините/не на столчета като в БГ/, и после в училище 1 до 4 клас, учат пишат, после примерно им четат и всички са седнали на пода по турски.
Големия ми син е на 12 - така учи и в момента. На пода у дома. Сяда на бюро само ако нещо има да пише. Много често обаче го виждам дори да си слага дъската на коленете като е седнал и да си прави бележки по това което пише - пак със кръстосани крака стойката е правилна и гърба изправен.

За пресичането на средната линия - има и лесни неща - примерно му хвани ръчичките и ги кръстосай все едно се прегръща. После крачетата като лежи по гръб и тн все едно се боричкате. Идеята е да преминава лявата част на тялото в дясната половина - т.е. през "среданата линия" на тялото.
Бебешкия масаж се прави така - кръстосваш ръчичките, после крачетата и т.н. сигурно си спомняш.
Моя малкия син е колкото твоя.  Heart Eyes

# 259
  • Анкх-Морпорк
От темата в клюкарника стигнахме до среща
Който иска да дойде - събота, 13.06, от 10,30 в Борисовата градина, езерцето с лилиите.

# 260
 ...

Последна редакция: пт, 12 юни 2009, 17:50 от Will

# 261
Включвам се по върпоса за ОТ у нас. Тази професия от една година вече фигурира в списъка на професиите и съществува като специалност в някои университети, но под името Ерготерапия. Ето линк за специалността в нашия университет http://62.44.105.4/SpecPed/MRE.htm   От написаното ще добиете представа за професионалната характеристика на специалистите. Подготвят се предимно от медицински специалисти и кандидатстват като за медицина, но имат и много лектори от специалната педагогика. Ще се наредят и тук нещата, но става крачка по крачка....

# 262
Maцки, подхванали сте ценни теми и моят пост ще е малко като спам, но ми се ще да споделя, а и да попитам.
Преди известно време споделих с вас за една майка, която изпитва ужас от това, че моето дете може да се падне в класа на нейното. Оказа се, че човешката глупост може да стигне и по-далече. Майката вече не е само една, а няколко. И вече не се касае само за недоволство, а за цяла подписка, която се подготвя зад гърба ми и срещу детето ми.  Shocked Как се чувствам аз и какво е психическото ми състояние в момента, няма да коментирам, защото самата аз престанах да обръщам внимание. Детето ми е важно! Какво да предприема в случая? Ако се изплаша и запиша детето в друго училище, каква е гаранцията, че историята няма да се повтори? И колко училища трябва да сменя, за да срещнем разбиране? И ще срещнем ли изобщо? И кога държавата ще вземе адекватни мерки спрямо нашите деца?
Бях решила на първата родителска среща по класове да поканя психоложката ни, за да ми помогне да обясним адекватно на родителите ситуацията и да поговорим открито за страховете им. Но тя ще е чак на есен...

# 263
Марианка,

Преди започването на първи клас станах на родителската среща и казах, че детето ми е умно, но малко хиперактивен, с неустойчиво внимание и че няма да допусна да пречи в час на децата им, така че- каквото и да става, ще сме до него. Веднага след родителската среща двама родители отишли при директорката и си преместили децата. А за неволите след това и индивидуалната форма на обучение знаете, така че....
Ама, мами, нормално е, никой не иска различните и за това се борим- да разберат хората, че това може да е тяхното предимство и не са опасни и да свикнат с идеята,ч е има и друг начин на мислене...
Аз и в предаването за каузата ни казах, че няма директор на училище или детска градина в България, който да е съгласен да приеме дете с аутизъм, а пък приеме ли го- проблемите не намаляват , а растат, не се изненадвай Марианка, а се стягай....
Всичко ще стане, но по- бавно, с повече нерви и много повече труд.

На срещата в Борисовата градина в събота, най- вероятно ще дойдем- от там сме на плуване.

# 264
Гледайте Канал 1 сега!

# 265
  • в моя свят
Не съм съгласна с първата дама,която каза,че децата с аутизъм не трябва и не могат да се интегрират в масови училища.

# 266
аз го хванах към края явно защото гледах само няколко минути...
майката със светлата коса беше и при Ники Кънчев...

# 267
Не съм съгласна с първата дама,която каза,че децата с аутизъм не трябва и не могат да се интегрират в масови училища.
Аз също!  Close

# 268
знаете ли момичета много ми е тъжно / въпреки че съм се научила да се справям и с това / когато чувам родителите примерно в съблекалнята на детската градина да шушукат, погледите които ме гледат с широко отворени очи, буквално отцъклени, въпросите "той да не е болен" или "айде той Владко с проблеми затова плаче сутрин като го оставяш в детската градина" това са все коментари на родители....
благодарна съм изключително много на учителките които го приеха независимо че всяка сутрин вече една година реве все едно го водя за пръв път .... и така някъде 15-20 минути и после всичко тихо мирно...
но .... какво исках да ви кажа ....обществото ни не е дозряло да приеме тези деца , не е дозряло да приеме и децата с физически увреждания това е истината ....
още нещо ще споделя направих опит да запиша Владко в друга детска градина за лятото като вариант тъй като нашата ще бъде в сериозен ремонт ... е знаете ли след като той се тръшна на земята и ревна... госпожата ме посъветва .... че имало специална детска градина за деца с проблеми .... естествено аз веднага казах че няма да ходи в тяхната детска градина тъй като стреса му е противопоказан ... както и да е усещате на къде бия нали ...
децата ни ги приемат като най меко казано луди, или ненормални или не ми се иска да използвам термини но в никакъв случай като обичайните деца и ако това е станало някъде майки радвайте се и дерзайте не изпускайте сламката ....
обществото ни е тесногръдо, ограничено и неинформирано

# 269
и още нещо тъжно е и че все пак институциите, докторите и всички които могат и трябва да направят живота им по лесен знаят за тях но не правят нищо, и така майки се събират в сдружения , тичат , занимават се с институции борят се с вятъра за да изградят център или училище или нещо за да може детето / различното дете било то с аутизъм или с някакво физическо увреждане / да има поне някакъв социален живот, общуване , приятели ....
сега е модерно да се говори за това и онова и колко сме отворени към различните .... НО .... истината е че както е написала Катина като разберат хората за различното дете в групата или в класа си преместват техните на друго място ..... жалко..... ако аз нямах този проблем апропо ..... не бих могла да кажа как бих реагирала при подобна ситуация .....

Общи условия

Активация на акаунт