Как да възпитаме сина си да бъде мъж?

• 6 538
  • 79
  •   1
Отговори
# 60
   Взели сте много правилно решение. Стискам ви палци всичко да се оправи и случилото се да няма никакви последици за детето!

# 61
Та покрай тези консултации науЧих<Че имало разлика в третирането на момиЧенца и момЧенца<но каква е тоЧно тази разлика не се поинтересувах>
Синът ми пропълзя на година<проходи на година и осем месеца>През цялото това време го водех на гимнастика<на музика и на други занимания с други деца<за да свикне с тях>НаЧалото беШе много трудно<заЩото той беШе най_едрото дете<а повеЧето деца се забавляваха като го удрят<заЩото той не можеШе да ходи>В един момент бях станала тоЧно майката_орлица>И тоЧно затова реШих<Че<ако искам сина ми да расте без комплекси и да стане нормален мъж< с нормална доза самоЧувствие и увереност трябва да ангажирам мъжа ми повеЧе<заЩото а него от много работа поЧти не му оставаШе време с хлапето>

Сега всиЧко е наред<но ми струваШе доста усилия< а и на детето съЩо>
Поне се радвам<Че <когато играе с момиЧенца на пързалката винаги ги пуска преди него и ги заЩитава<когато други момЧета искат да ги скубят за опаШките>

# 62
Надявам се синът ми да прилича на баща си, да има неговите качества.Да е нежен, отговорен, грижовен, сръчен, всичко, което аз съм харесвала в мъжа си, искам да го има и  сина ми.Затова им оставям много време заедно.
Целувки, ласки, гушкания са в реда на нещата/ той е още малък/.Но аз съм приела ролята на "обгрижваща фигура", грижа се повече за битовизми, а модела на поведение съм го оставила на таткото.Аз, напр. съм малко от кръжока"Коя ръка ми е по-лява", таткото е със златни ръце.Оставям детето да наблюдава, когато таткото ремонтира нещо.Но аз съм музикална, затова почти непрекъснато пея с детето.Ще се изненадате сигурно, но дрехи и обувки почти на 100% избира таткото.Пазаруването и мъкненето на торби си е мъжка работа и това се наблюдава от детето.За мама са по-фините неща-подредба на масата и др./макар, че у нас няма строго фиксирано разпределение на мъжа и женска работа/

Моето мнение е, че за да се развива пълноценно едно дете му е необходимо време както с двамата родители, така и с всеки един поотделно.

# 63
Мили мами, моля за съвет за едно вече пораснало момче - на 21 години. Знаете с кого мога да се консултирам как да го върна обратно към правия път, тъй като се е забъркал с престъпни среди. Чували ли сте за психолози и педагози, които могат да дадат съвет.

# 64
Мили мами, моля за съвет за едно вече пораснало момче - на 21 години. Знаете с кого мога да се консултирам как да го върна обратно към правия път, тъй като се е забъркал с престъпни среди. Чували ли сте за психолози и педагози, които могат да дадат съвет.

Питай личния лекар.

# 65
Изпуснала съм темата,докато ни нямаше,но прочетох важни неща.
С повечето съм съгласна , моята дилема е по-скоро как аз да накарам себе си да го пусна от мен ,да му позволя време и с други хора. Вярно,че и за момичето е важно,но според вас кое е по-лошо - мъжко момиче или мамино синче? Затова казвам,че е по-трудно да се отгледа мъж. А и според мен зависи и от характера на детето.Има деца,като дъщеря ми,които не обичат много много да ги гушкат и да ги целуват,по-самостоятелни и други -като сина ми,които са по-глезенки,които повече се омилкват в мама. Но се страхувам това да не прерасне в проблем с времето. Сега е сладичък и като се разплаче е естествено да го гушна,но ако стане на 10 и това продължи ще има доста да страда от приятелите и съучениците си.
А и не знам доколко един властен баща  е добър пример за едно момче.Може би пак зависи от характера на детето,защото според мен той е вроден. Ако е по-борбено ще му се опълчи,но ако е по-свитичко,като нас ще се свие в черупката си и е възможно да се срамува,че не е като тате.
Имам такъв пример - сина на мой първи братовчед е плахо и скромно дете,спомням си го като малък ,баща му постоянно го караше да не отстъпва на децата на пързалката като го бутат или в други подобни ситуации,караше го да отиде сам да се защити,но той чакаше тате.След толкова години си остана все същото дете,не стана по-смел. Как се постъпва в този случай? Още повече ,че моят мъж е точно от властните бащи и много се страхувам,че при един проблем с други деца ще скочи той да го защитава. Не искам детето ни да е мишената за подигравки и шамари.
И последно - какво за мен е да бъде мъж - да е смел,да е честен,да не предава приятелите си,да уважава жените. А в училищна възраст да не е от гамените,но да не е и от балалайките,които всички тъпчат. Не знам как се възпитава това.И темата ми е за момчетата,защото в моето семейство сме две сестри и имам някакъв модел,мога да си направя заключение кое е било правилно и кое грешно във възпитанието ни,но си нямам идея как трябва да се държиш с момче.По-точно не знам как да се накарам да му дам възможността да се отдели от мен,като аз не го искам. Знам,че ще го направя,но ще страдам много ...

# 66
  • София
Защо се вкарваш в някакви филми? Разбира се, че бащата е готов да си защити сина като се наложи! За момчетата, че и за момичетата има значение силният на чия страна е и колко е силен. Да ти е направило впечатление, че на най-глезените и арогантните деца точно бащите или майките все вдигат скандали и направо заплашват онези, които пречат на децата им? Те затова и се държат така безочливо, защото знаят, че бащите им ще са винаги на първа линия.

ОставИ детето да расте спокойно и не изперквай на тема как се прави от момчето мъж. Ти разсъждаваш като жена, а баща му, колкото и да е властен мисли като мъж и е доста полезен за сина си в това отношение.

Не е по-лесно да се възпита момиче. Просто хората приемат по-трудно мамините синчета от мъжкараните и то защото вторите са ербап.

# 67
   Andariel е абсолютно права. По-малко разсъждавай на тема " как да възпитам сина си като мъж" и повече бъди негова майка.
   Съпругът ми е на 33, но понякога му се случва да е разстроен и дори да плаче. Щом мога да го прегърна, целуна и утеша, защо да не мога да направя това и със сина си? Peace

# 68
Именно - момичето и да е мъжкарана и да е нежна все е добре,но за момчето не е така Simple Smile
А иначе си права,че баща му е по-важен за него отколкото аз и това ме плаши  Confused Не искам да здавам контрола Simple Smile Това е по-скоро проблема при мен,пак го казвам,а не толкова как се въпитава.На книга е ясно,ама на практика? Как да се преборя със собствените си чувства?

# 69
   Все пак и двамата са мъже, нали?  Laughing Нормално е да имат здрава връзка помежду си. А я си представи, че имахте дъщеря и тя беше по-близка с теб, отколкото с баща си! Трябваше ли тогава таткото да се притеснява и плаши от това, че ти си по-важна за нея? Начинът, по който се чувстваш, може би се дължи на факта точно, че сте две сестри ( разбирай момичета, жени) и сте били по-свързани с майка си, отколкото с баща си.
   А контрола няма да го сдадеш! Все пак ние, жените, командваме вкъщи ( независимо, че никой мъж не си го признава).  Joy Joy Joy

# 70
  • София
Чак за сдаване на контрол едва ли. По-скоро оставИ баща му да се занимава повече с него, да го възпитава, да го учи на разни неща. Ако е нормален човек няма да навреди на сина си по никакъв начин. С времето ще се пребориш. Само си го напомняй по-често като ги виждаш заедно и си намирай някаква работа, за да те няма или ги пращай някъде заедно.

# 71
Ами ние имаме и момиче и то е по-свързано с баща си Simple Smile засега още не ме притеснява,просто защото така или иначе аз съм тази,която прекарва повече време с тях,но по-нататък ще видим  Rolling Eyes
За мен проблема е как да се науча да бъда момчешка майка Simple Smile Искам си ги за мен и както казва мъжа ми - Ти не ги даваш на никой Simple Smile Вярно,че ги оставям в яслата,но там е друго,няма как да се привържат повече към учителките си,отколкото към мен,но с баща им е друго.
Ревнувам ги и това си е  Rolling Eyes На вас не ви ли се е случвало?

# 72
  • София
Случва ми се постоянно, но от мноооого години съм го осъзнала и е в рамките на нормалното.   Laughing Питаш ли ме какво ми е като щерката влезе в пубертета и гледа баща си с обожание! Ама, зная че е нормално и дори полезно за нея, защото това ще й помогне да израсне нормална жена. Кой родител не ревнува? И бащите да питаш, и те ревнуват децата си от майките им!
Всъщност, мен дори ме радва, че децата ми са толкова привързани към баща си. Така ме оставят мен малко на спокойствие.  Laughing

# 73
Ами ние имаме и момиче и то е по-свързано с баща си Simple Smile засега още не ме притеснява,просто защото така или иначе аз съм тази,която прекарва повече време с тях,но по-нататък ще видим  Rolling Eyes
За мен проблема е как да се науча да бъда момчешка майка Simple Smile
Ревнувам ги и това си е  Rolling Eyes На вас не ви ли се е случвал

Това че се е привързала дъщерята повече към таткото, обикновено се получава защото татковците повече глезят дъщерите. За разлика от мамчетата, които само дават наставления и често се държат по-строго защото все пак някой трябва да въвежда ред в къщата. Така ли е?  Laughing Но мисля че тепърва ще има да намирате общи неща, особено ако имате еднакъв вкус за модни аксесоари, и евентуално ако щерка ти се заитнересува от готвене   Grinning
Уф, а момчешка майка не е толкова трудно да се усъвършенства като качество. Все пак, особено в страна със подчертано мъжки традиции като България, има толкова стереотипи за мъжете и мъжкарството, че нямаш проблеми, ще се ориентираш  Laughing  Ама остави я малко тази ревност и дай възможност и на таткото да се прояви.

# 74
Мъж няма как да го направиш, но можеш да му дадеш възможност да се развива като такъв.
Наблюдавай децата, откликвай на нуждите им, съобразявай се с индивидуалните им особености и интереси - какво повече? Детето обикновено само си показва от какво има нужда, просто прябва да си наблюдателна.

И чак пък такава разлика между момечешка и момчешка майка да има newsm78

Общи условия

Активация на акаунт