Отговори
 • София
 • Мнения: 1
Виждам че често се появяват теми за пиана. Аз ще започна с някои основни неща за пианото ви и как да избегнете честото му акордиране.
Можете да задавате въпроси за всичко свързано с пианото.Във форумът за музиканти започнах такава тема и ще се радвам да ви помогна и тук с каквото мога.

Бъдете здрави.

# 1
 • София
 • Мнения: 1
Като за начало ще ви препоръчам да си купите влагомер(струва около 20 лв.Някои са комбинирани с часовник)
Много хора слагат буркани с вода понеже така са чули,но това може да ви изиграе лоша шега.Влажността в помещението ви не бива да е по-малко от 40% и не повече от 60%.
Само ако е под 40% се налага да използвате методи за овлажняване на въздуха.Аз ви препоръчвам да не слагате нищо във вътрешността на пианото.Ако парното изсушава въздуха-сложете съдове с вода върху радиатора си(за предпочитане са плитки но широки съдове).Когато процентите са около и над 60 съдовете с вода би трябвало веднага да се премахнат.В този случай рискувате да се сдобиете с ръждясали струни и вирбели..разбира се и двата случая имат лошо влияние върху строя на пианото.

# 2
 • София
 • Мнения: 1
Няколко съвета когато купувате пиано:

Най важното нещо което трябва да имате в предвид е,че пианото което купувате би трябвало да има живот поне още 30-40 години.При добро поддържане активният живот на пианата е около 100-150 години(някои-в зависимост от производителя могат да надхвърлят и 200 г-руските много рядко достигат 100 например).Не забравяйте че пианото не е като цигулката-то старее и след определена възраст има нужда от животоспасяващ ремонт.Много малко хора прибягват да това понеже цената на този ремонт надхвърля стойността на инструмента след реставрацията.Имал съм клиенти за които емоционалната стойност надделява над всякакъв разум... Разбирам ги понеже често имам същите проблеми с инструменти които съм реставрирал-за това не станах търговец.

Какво да гледате ако не сте със специалист при покупката:

Отворете двата капака(долният и горният) на пианото.
Огледайте метална лира-не бива да има пукнатина.
Вижте дали по струните има ръжда.
Вирбелите(това на което са закачени струните в горната си част) трябва да са успоредни един на друг.Ако някой е "увиснал" повече от другите-това е индикация за проблем.

Напукано ли е дървото зад струните(реозонаторната дъска) ? Ако пукнатината е малка-това е възстановимо в някои случаи.Използва се туткал понеже става твърд след това(а не еластичен като модерните лепила за дърво) и не убива вибрациите на резонатора(това е основната му функция- да усилва тона чрез вибриране).Ако нямаше резонаторна дъска пианото би звучало като китара - резонаторната дъска е "усилвателят" в този случай.

Посвирете на пианото -вижте дали клавишите реагират еднакво.В противен случай-ще се наложи регулация,което са допълнителни средства за вас.

И най-важното-харесва ли ви как звучи!Аз лично вярвам че ако едно пиано е за теб в момента в който седнеш на столчето и засвириш..... 

# 3
 • Мнения: 1 468
Ще следя темата с интерес, аз имам неподдържано пиано, така че съветите ще ми бъдат от полза.

Искам да попитам нещо, което може би не е точно по темата, затова се извинявам предварително - а какво ви е мнението за електрическите пиана, струва ли си да се купи такова? За мен основното предимство е, че с него съседите няма да ме чуват, когато не искам, както и лесната възможност за записи.

# 4
 • Мнения: 22 530
Темата е хубава, но със сигурност ще я преместят.

Аз също имам пиано, купувано е 1991г, от тогава е транспортирано веднъж в друг град, естествено се акордира след това. Грижили сме се както са ни съветвали за него, но никога не съм го оглеждала по този начин от вътре. От 5-6години не свиря на него и претърпя още едно местене, от една стая в друга. Със сигурност има нужда от акордиране, за реставрация не съм сигурна, но може би.
Евентуално някакви съвети, и дали вие пътувате в страната, или работите само в София?

# 5
 • Madrid
 • Мнения: 514
Чудесно е,че има такава тема,есента мисля да си купя пиано,дано има развитие!

Иска ми се да задам един въпрос към автора:

Аз съм пианистка,завършила съм в Пловдив АМТИ.Имам голям интерес да се науча да настройвам пиана.Тук в Мадрид,се поразтърсих,но намерих курс,който продължава десет дни,а на мен ми се струва твърде малко,а и предпочитам да го изкарам на български език.Бих ли могла да се науча,ако проведа някакво обучение при акордьор за месец примерно?Имам абсолютен слух,това може би ще ми помогне до голяма степен,но как мислите,техническата работа дали бих могла да овладея за такъв кратък срок?

# 6
 • София
 • Мнения: 1
Ghibli,
Преценката е ваша.Аз имам много скъп дигитален инструмент вкъщи, но свиря постоянно на пианото си.За мен този въпрос не стои.
Ако по-важното за вас е да не притеснявате съседите тогава-естествено дигитално.
Но пак да кажа-няма нищо такова като докосването до акустичен инструмент.Аз тук съм пристрастен.

# 7
 • Мнения: 22 530
Ghibli, аз също съм свирила на електрически пиана, но както е казал и byschmidt - няма го това усещане за догосване, за звук. Много различно е от "истинско" пиано.
Пробвай и двете и прецени кое е по-добре за теб. )

# 8
 • София
 • Мнения: 1
ilindi4ka,
 за 10 дни можете да получите обща представа върху теорията на акордиране и малко практични наставления.Това е колкото да ви запали интереса.Нужна ви е практика,но ако имате развит слух с времето ще се справите.
Изисква се само търпение.Аз си спомням че преди доста години акордирах първото си пиано за 2 месеца докато получа одобрението на моя учител-Д.Неделчев.
Сега това става за около 2 часа.Интонирането на пианото е най-голямата тънкост.Например квинтите се акордират по широки,докато кварти,мажорните терци и сексти следва да са по тесни.Ще трябва да се научите да чувате пулсирането между интервалите(beats) които са основен ориентир.
Акордьора използва несъвършенството за да постигне съвършен звук.Това е заради разликата в теорията и реалното състояние на струните които никога не вибрират както в "идеалният" случай.
Намерете акордьор в града ви и му предложете да му помагате безплатно.Слушайте как акордира и с времето ухото ви ще свикне.Учебната програма в Германия е 6 години за акордьор.Страшно ми е приятно че млад човек се интересува от тази професия.
Поздрави

# 9
 • London
 • Мнения: 292
Здравей byschmidt ,
Видях темата и реших да се включа с молба за съвет.
Имам пиано от 1850 примерно, сега не мога да търся документите.
Пианото е Алфонс Кари и е с медна плоча, както и струните са животински, беше хубав инструмент, но от много време може би 16-17 г. е оставено на самотек.
Сега искам да попитам какво може да се направи да се реставрира.
Веднага си признавам, че за състоянието съм виновна аз, разбира се знам , че постоянно трябваше да се слага вода, но ....

# 10
 • София
 • Мнения: 1
Плочата е от чугун - медна не би издържала.Напрежението от струните е минимум 12 тона.Също струните е невъзможно да са животински Simple Smile
От разстояние не мога да  ви кажа повече.Ще ви пратя л.с.

# 11
 • София
 • Мнения: 1
През колко време е добре да се акордират пианата ?
Отговорът е относителен но се препоръчва при смяна на влажността и температурата.С две думи пролет и есен е добре да си акордирате пианото.
Другият случай е при преместване.

Какво се случва когато оставите няколко години пианото си неакордирано.
Напрежението между вирбелите и отсрещната част на лирата е много сериозно.
Колкото и качествено изработено да е пианото този натиск оказва влияние върху гнездата на вирбелите и те променят формата си.
Представете си кръг който в едната страна е деформиран.Повечето хора си мислят че гнездата са метални, но това не е така-блокът е дървен и вирбелите влизат под лек наклон което гарантира по-лесното им стопиране от опъна на струните.
След акордиране, поради тези деформации вирбелът естествено се "стреми" към старата си позиция и с годините този проблем се увеличава.
По-опасно е за едно пиано да не се акордира дълго отколкото прекалено често.Да напиша темата ме провокира едно прекрасно немско пиано което има точно тези прблеми и местният акордьор в Пловдив просто е отказал да се занимава повече,за което напълно го разбирам .Сега се налага много сериозен ремонт в който вирбелите се сменят с един размер по-големи но опасността от разпукване на пин-блока не е малка.
Надявам се да ви е от полза.

# 12
 • София
 • Мнения: 1
Наскоро акордирах рояла на една симпатична двойка.Странно за тях, роялът започнал да "пука".Оказва се че скоро са се преместили тук от Австрия заедно с инструмента.Причината е проста-дървото е жив мателиал-приема или отдава влага.

Съвет:

Когато местите рояла или пианото си оставете го няколко седмици да се аклиматизира и тогава го акордирайте.Иначе много скоро отново ще има нужда от акордиране.

# 13
 • Мнения: 2 674
Какво бихте каза ли за марката   Baldwin?Самата аз имам Рьониш,но транспортирането ми до сегашния ми дом ще ми излезне много скъпо и проучваме какво може да вземем тук.Популярни са също и японските пиана.Объркани сме.Помогнете със съвет. LaughingМерси.

# 14
 • София
 • Мнения: 1
Baldwin са много популярни в Щатите.Качествени инструменти.
Yamaha  в момента са най-големият производител с около 300 000 инструмента годишно.
Много трудно е да ви кажа какво да си вземете.Като посвирите би трябвало да знаете дали е "вашето" пиано Simple Smile
Аз например не харесвам японските пиана като Yamaha-твърде стерилен звук.Харесвам Бьозендорфер и други европейски марки..
Тук вече става въпрос за вкус и възможност ти(не всеки може да си позволи Steinway).
Объркването няма да е по-малко след моят отговор.Нещо като влюбването е да си избереш пиано.
Важно е и състоянието!! Добре е да го погледне акордьор преди да го купите.
Мога само да ви пожелая успех от сърце.

# 15
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 148
 byschmidt - преподваш ли?

# 16
 • Мнения: 2 674
За Бьозендорфер ще трябва и кожата си да продам Mr. Green за да го купя.Разпитвах и ми казват да взема Кавай, тъй като имало части и евентуални ремонти биха били по-евтини.Аз съм много предубедена за Кавая. LaughingПак съм в изходна позиция.А евентуален Болдуин на колко години максимум трябва да бъде.Аз бих гледала нещо под 15...но аз толкова и разбирам.

П.С.Интересуват ме  uprights,не console пиана.Правилно съм се ориентирала,нали? Laughing

# 17
 • София
 • Мнения: 1
Не преподавам Шани,
Иначе трябва да се разкъсам ... а ми се живее Simple Smile
Поздрави

# 18
 • София
 • Мнения: 1
ophie,
upright, да.(пиано,не роял)
Кавай не е върха на сладоледа-никак даже..Пианата стареят различно-виждал съм пиана на над 100 г с прекрасен звук и механика.
Важно е как са поддържани.Не отивайте без акордьор.Не е никак скъпо да си платите консултация.Най-добре е някой който ви е препоръчан от човек за да не попаднете на ... Simple Smile

# 19
 • Мнения: 2 674
byschmidt ,мерси за отговорите.

П.С.Кой от вас двамата е в Ню-Йорк.Може да ви ползвам услугите съвсем скоро.... Laughing

Последна редакция: чт, 06 авг 2009, 16:58 от ophie

# 20
 • София
 • Мнения: 1
Аз съм в България.

# 21
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 148
byschmidt, разбираемо е, че не харесваш електриките.
На мен ми се нравят е. пианата. Естествено, съм лаик и само външно им се кефя. В ТМ има едни готини ел. пиана...
Та освен YAMAHA, която ти недолюбваш, кое друго си заслужава?

# 22
 • София
 • Мнения: 1
Боя се че ел.пианата не са моята специалност и не обичам да давам съвети за нещо в което не съм вещ.
Иначе в къщи имам Roland FP1 и съм доволен(вече доста години), но почти не свиря на него понеже имам акустичен инструмент.
Yamaha в електрониката са добри Simple Smile

# 23
 • София
 • Мнения: 1
Вчера отидох да акордирам едно прекрасно немско пиано "Менцел".
Оказа се че по вирбелите(това за което са закачени струните) има ръжда.Ако го бях акордирал сигурно половината от тях щяха да се скъсат в основата си поради тази причина.В кабинета на пианото имаше три огромни празни буркана,1 кг. прах ...тъжна гледка. Това е още един пример за това че бурканите не са "универсално" решение.Те бяха празни което показва че в помещението е сравнително сухо.
Но ръждата по вирбели и струни е в следствие на прекомерна влага.Извода е че бурканите са останали пълни през дъждовен период и са довели до това състояние.А инструмента е прекрасен..и сега се налага ремонт струващ половината от стойността на пианото а всичко това е можело да бъде избегнато с влагомер за 20 лв.Колко жалко.Дано някои от вас не повторят същата грешка.По-горе съм описал как да се грижите за пианото си.То изисква внимание повече от мебел.
Хубав ден на всички.

# 24
 • София
 • Мнения: 2 381
Интересна тема. Като се прибера вкъщи ще проверя каква е влагата в стаята с пианото. Иначе и аз слагам вътре буркан с вода. Но мисля, че у нас въздухът е по-сух. Поне малчо се будеше нощем заради сухия въздух.
Иначе не съм акордирала пианото от около 12 - 13 г. Не свиря на него от 1998 г. сериозно, а само придрънквам 1 път на 3 месеца.
byschmidt , ние слагаме вътре торбички с нафталин. Тази практика отхвърлена ли е вече или не? 

# 25
 • София
 • Мнения: 1
Нафталин е добре.
Толкова дълго да не акордирате пианото си е много вредно.Дори целият строй да пада горе-долу равномерно-все по-трудно ще става да задържа строя след акордиране поради деформации в гнездата на вирбелите.Идеалният случай е две акордирания в година,но дори и веднъж е приемливо-особено ако инструмента е качествен.

# 26
 • София
 • Мнения: 2 381
Да, но като не го ползвам защо да го акордирам толкова често? Едно време го акордирахме всяка година, а после малко по-рядко...
Пианото ми е Рьониш.

# 27
 • София
 • Мнения: 1
За да не съсипете инструмента.По-добре го продайте или подарете на някое талантливо дете.Напрежението между струните и лирата е много сериозно и дори да не се свири тези сили действат и деформациите са налице само след няколко години.Ремонта по-късно може да ви струва колкото пианото..За едно пиано най-сигурният начин да го съсипете е да не го акордирате дълго.Би ми се искало да не е така, но това е истината.Рьониш, без да са блестящи, са по-добри от руските пиана(в ГДР се произвеждаха преди 1989 г.).На мен ми харесва звукът им.

# 28
 • София
 • Мнения: 2 381
Схванах, че ще го съсипя, но не ми се разделя с инструмента.  Confused

# 29
 • София
 • Мнения: 1
Ваше право си е Simple Smile
Явно държите на инструмента и в такива случаи винаги става някое малко чудо...

# 30
 • София
 • Мнения: 1

Нагледно да ви покажа какво представлява смяната на вирбелите ако не следите влажността в помещението на пианото си.
Това разбира се е проблем който не се случва за един месец а с години занемаряване.
Снимките са от мобилния ми телефон-не са най-качествените, но ще придобиете представа да къде да не я докарвате...
Иначе пианото "възкръсна" и има прекрасен звук.

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2277/142079566514077531221247 … ATH.JPG"

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1567/968260651879446633124748 … ghQ.JPG"

# 31
 • София
 • Мнения: 1
Ново или старо пиано ?
(един от най-често задаваните въпроси Simple Smile )
Този въпрос няма еднозначен отговор.
В много отношения новото пиано има предимства-чукчетата са в перфектно състояние,механиката работи безотказно,струните са нови и звукът е ясен(тук изключвам голяма част от руските пиана).
Много от старите пиана и рояли произведени в началото на миналия век произвеждат прекрасен звук.Има някои подробности около тогавашното производство които малко се знаят.Сегашните концерни бълват стотици хиляди пиана годишно.Старите фабрики като "Бьозендорфер" са оставяли дървото за резонатора да съхне 60 години преди да се употреби в пианото.Днес никой няма време за това.
Изобщо качеството на старите инструменти в огромната си част е впечатляващо.Също, хубаво да се знае че пианото не е като цигулката(колкото по-стара е, толкова по-красив става тона).Пианото старее и това не му се отразява много добре.
В крайна сметка най-важното е как е поддържан инструмента.Има инструменти  които съм виждал  на 150 години да звучат изумително.
Има, разбира се, съвременни инструменти като Стейнуей които не им отстъпват.....
Пак да повторя-състоянието а не възрастта е от най-голямо значение.
До скоро.

# 32
 • София
 • Мнения: 1
Как да си почистя клавиатурата ?

Не използвайте препарати на спирна основа.
Ако пианото ви е по-ново и е с пластмасови клавиши се почиства със съвсем леко влажен, памучен парцал.
При клавиши от слонова кост и абанос процедурата е същата.
 
Ако инструмента ви е по-стар и е
със слонова кост, много чест проблем е, клавишите да са пожълтяли.
Следващите съвети са вече за мераклии и изискват изваждането на клавишите от осите им.Не е сложно,но ако не сте поне виждали как се прави-пишете ми и ще ви дам по-подробни инструкции.

Има препарати за избелване на слонова кост,които няма от къде в Бг да си купите за това ще ви дам най-лесно изпълнимия вариант.

Много внимателно и почти без натиск белите клавиши се почистват със стоманена вълна(домакините чистят тавите си с такава,гледайте да е колкото може по-фина).След това със шкурка 2000 десетина пъти,отново без натиск като редувате всяко минаване с вълнен пацал,който помага за доброто полиране на повърхността.
Успех и внимателно !!

Последна редакция: пт, 11 сеп 2009, 14:44 от byschmidt

# 33
 • Мнения: 102
Здравейте и от мен!

Имам едно руско пиано в къщи, което само заема място.И доколкото разбирам няма никаква стойност.Искаше ми се да го даря в детската градина.Още не съм ги питала.Но бих искала да попитам колко горе долу струва едно акордиране.И дали въобще си струва да го подарявам или няма смисъл.Пианото не е акордирано от момента в който аз спрях да свиря на него,горе долу 20 години.Ще чакам съвет какво мога да направя с него.

# 34
 • София
 • Мнения: 1
Зависи от състоянието на пианото.Ако не е било изложено на влага или прекалена суша с 2 сесии обикновено се връща в нормален строй.
Но трябва да се акордира след като се пренесе.Ако наистина сте решили да го дарите на обществено заведение,тогава ще го акордирам безплатно.Доброто винаги се връща.
Поздрави.

# 35
 • Мнения: 102
Byschmidt много ме зарадва отоговора Ви.Пианото седеше в стаята на децата.Силно се надявам да няма поражения.
Оказа се ,обаче ,че в нашата детска градина си имат две пиана.Така,че пианото е свободно.Наистина ми се иска да го даря някъде където имат нужда.Навремето майка ми го купи от нейна приятелка,която почина на 42 години и остави сина си сирак.Момчето беше някъде към 18 годишно и не свиреше вече на пианото,искаше да го подпомогне финансово.Така че ,такава е историята на пианото.
Ако имате идеи може да ми пишете на лични.И се извинявам на byschmidt за отклонението от темата!  bouquet

# 36
 • София
 • Мнения: 1
orchestra,
Защо не започнете тема, че подарявате пиано на някое дете чиито родители не могат да си го позволят.
Моето обещание за безплатно акордиране остава валидно в случая.В профила ми има телефон за контакт.

# 37
 • София
 • Мнения: 1
Защо клавишите на пианото ми "блокират","потъват" или трудно се връщат в изходно положение ?

В повечето случаи блокирането на клавиши е в резултат на промяна във влажността и температурата и не са сериозни повреди.
Температурните промени могат да "раздуят" филца под клавишите. Така се създава по-голямо триене между филца и оста,като по този начин клавишът се задържа вместо да се върне обратно.В много случаи този проблем може да се разреши като внимателно натиснете клавиша на ляво и на дясно няколко пъти за да отворите повече разстояние .Ако филца прекалено се се деформирал ще се наложи да го смени акордьор.
Като натискате в ляво и в дясно задържайте по няколко секунди.

# 38
 • Мнения: 405
Имам един приятел, навремето си беше направил пианото бяло  Laughing

Искам и моето да си го направя бяло, имам специална боя за дърво, но ме притеснява да не го повредя нещо /за да хване боята трябва да се изшкури леко/ .. може би всъчност ми трябва човек, който реставрира пиана, или фирма..  вие имате ли идея към кого да се обърна?

Предварително мерси Simple Smile

# 39
 • София
 • Мнения: 1
Зависи каква е боята която имате.Не всяка става.Дървото трябва да диша.Кажете ми марката и възрастта на пианото си.
По старите са със шеллак което изисква съвместима боя.

# 40
 • Мнения: 405
Petrof, 90-та година /не съм съвсем сигурна за точния модел/  

Боята която имам е на Benjamin Moore /води се латекс в Бг/ , на водна основа е, на нея пише, че става за дървоПоследна редакция: чт, 01 окт 2009, 12:43 от Nigella

# 41
 • София
 • Мнения: 1
Щом сме подхванали темата..
Какво се случва ако боядисате пианото си с неподходяща боя ?

Няма да усетите разлика веднага.Проблемите идват след няколко години обикновено.Боите и лаковете на различните производители се различават, но основната идея е дървото да "диша" Неправилният лак или боя ще спомогнат по бързото разрушаване на структурата на дървото.Няма да има толкова голям ефект върху звука колкото върху "възрастта" на инструмента.Съвета ми е да не го правите или ако сте достатъчно непреклонни,поне не преди да сте се посъветвали със специалист.

# 42
 • Мнения: 690
Здравейте! Peace
 Дъщеря ми е втори клас и от две години ходи на уроци по пиано.
 Решихме след сериозно обсъждане с баща й да й купим пиано.
 Но проблемите не са малко. И двамата сме абсолютни лаици и не разбираме, нито от музика, нито от пиана. Живеем в малък град и трябва да отидем в друг град, в който има инстр. магазин.
 Учителката й по пиано изрично ме предупреди да не купувам руско пиано. Да не е полирано, но само това. Нямам към кого да се обърна, който да е спец в тази област и темата за мен е много полезна.
 Тепърва ще оглеждаме и бих помолила да споделите марка, която да е подходяща за една начинаеща ученичка, каквато е дъщеря ми.
 п.п. Какво ще кажете за чешките и по-споециално за марката "Петроф"?

# 43
 • София
 • Мнения: 2 381
В края на 80-те г. и нач. на 90-те г. ПЕТРОФ се считаха за едни от най-добрите пиана. За ФЬОРСТЕР също съм чувала само добри неща. Аз не съм в час много с марките. Имам немско РЬОНИШ. Не е полирано. Виждала съм и АЛЕКСАНДЪР ХЕРМАН, ако точно така се пише, също не е полирано.
byschmidt , за мен човек трябва да е луд, че да тръгне да си боядисва пианото с боя.

# 44
 • Мнения: 405
byschmidt , за мен човек трябва да е луд, че да тръгне да си боядисва пианото с боя.

 Laughing Именно, аз нормални музиканти не познавам.

byschmidt, благодаря още веднъж !


Xylometazolin, свиря на моето пиано от както е купено до ден днешен, почти всеки ден - това се вече почти 20 години. Не е мръднало, а става дума за сериозно свирене  Laughing   Тонът е мек, харесва ми.

Не съм спец по пианата, но на руските пиана на които съм свирила в музикалното преди време тонът им беше ужасен, дрънчащ тембър един, много дразнещ.  Точно бяха едни полирани такива.

A баба ми имаше едно August Hoffman старо концертно високо пиано.. с клавиши слонова кост, ръчна изработка дърворезба и свещници отстрани..е няма такъв звук просто, толкова топъл. Още ме е яд, че нямаше място да си го прибера в нас и трябваше да го продадем.

Последна редакция: пт, 09 окт 2009, 17:30 от Nigella

# 45
 • Мнения: 690
Nigella, благодаря за инфото.
Ориентирала съм се към тази марка, защото дъщеря ми свири при госпожата на такова.
Отделно, цените на тази марка, доколкото разбрах са доста по-поносими. Crazy
 

# 46
 • София
 • Мнения: 1
Xylometazolin,
Petroff са добри инструменти.Много професионални музиканти имат такива в къщи.
Най-важно за едно пиано е състоянието му.Когато купувате, ако не познавате акордьор, вземете с вас поне музикант.
Успех.

# 47
 • София
 • Мнения: 1
Напомням ви да се грижите за пианата си.Смяната на сезона е най-правилното време да сторите това.
Началото на зимата и края на пролетта са най-стресиращи за инструмента.Това е времето за акордиране.
Вероятно сами ще чуете че не звучи така, както трябва....
За тези които са останали без пари,напомням ви че обещах да акордирам безплатно по едно пиано на месец и го правя.
За останалите-стягаите коланите Simple Smile

# 48
 • Пловдив
 • Мнения: 383
Здравейте, и благодарности за темата! Искам да помоля за съвет. Дъщеря ми от 2 месеца ходи на уроци по пиано и много й харесва. Има възможност да вземем едно пиано Шлиман, немско, от 40-те години, поддържано било. Последно човекът, който го е акордирал е казал, че струните са опънати до възможния максимум. Хората, които са свирили не са отбелязали някакъв проблем, само една оперна певица казала, че звукът е с половин тон по-нисък. Каквото и да значи това, аз лично нищо не разбирам...
Какво е мнението Ви - може ли това пиано да ни послужи за нашата начинаеща пианистка и дали ако наистина тонът е по-нисък това би "развалило" оформящият й се слух и усет?
Ако може да препоръчате към кого да се насочим за акордирането евентуално /в Пловдив/.

# 49
 • София
 • Мнения: 2 381
Имай предвид, че дъщеря ти освен да свири на пиано, сигурно ще ходи и на солфеж. Затова пианото трябва да е ок. Вземи акордьор, който да види пианото и да ти каже дали да го купувате или не. Успех!

# 50
 • Мнения: 438
можете ли да споделите нещо за Bornkessel. знам единствено, че е немско и много старо.

# 51
 • Madrid
 • Мнения: 514
Сега съм в търсене на пиано,но не познавам марки като Kolmann,Pearl River,Dietman.
Може ли да ми споделите нещо за тях?
Ще имам предвид съветите ви от първа страница,когато отида на визита,но нямам представа от тези марки.

# 52
 • София
 • Мнения: 1
sve,
Извинявайте за късният отговор, но не съм влизал във форума от доста време.
Не е фатален проблема за начинаещ музикант.Това че слухът може да се повреди като се свири на такъв инструмент е малко пресилено.
Преди 100 години стандартно ла не е било 440 херца а с половин тон по- ниско.(Горкият Моцарт-по тази логика е бил с "повреден" слух.На качествените инструменти от това време е възможно строят да се вдигне.В моята практика съм имал не един такъв случай.В същото време е рисковано,понеже много често се късат струни,основно поради факта че са стари.Добре е строят да се качва много плавно(при всяко акордиране с 1/4 тон).Ако се свири в акомпанимент на друг инструмент той следва да се настрои към пианото.

Поздрави и успешна година на всички !

# 53
 • София
 • Мнения: 1
Cvetina-71 и ilindi4ka,
Повече детайли мога да ви кажа ако ми напишете серийните номера на пианата.От една и съща марка има различни модели с различно качество и изработка.Разполагам с каталог за приблизително 800 производителя на пиана но това далеч не са всички марки.
Най-важното е в какво състояние е пианото.Може да е Бьозендорфер, но да е съсипано от влага или прекалено сухо помещение...
Дори да ви дам всички технически данни или да ви кажа -тази марка е добра,тази-не, това няма да ви свърши работа.С една дума сегашното състояние на инструмента е важно а не само марката.
Щеше ми се да е много по-лесно и да ви кажа това -да,това - не Simple Smile
Поздрави!

# 54
 • Мнения: 438
ами на това пиано състоянието определено не му е добро. сигурно от 15-20 години не е акордирано. най=големите грижи за него са били от време на време да се забърсва от праха Simple Smile . искаше ми се да го възстановим, но цената сигурно ще е главозамайваща Simple Smile

# 55
 • София
 • Мнения: 1
Мога да го погледна и да ви кажа какво може да се направи.Не е задължително да е много скъп ремонта.Ако не е акордирано от много години се налага едно акордиране,кратък период на релаксация и още едно акордиране.Ако няма скъсани струни и липсващи части може да не е толкова трагично положението.Пратете ми ЛС ако решите.

# 56
 • Мнения: 438
Ами аз се опитах да ви изпратя ЛС, обаче лимита ви е достигнат Simple Smile 

# 57
 • София
 • Мнения: 1
Cvetina-71 ,

Ето телефонът ми :

 0898 78 05 88 / Димитър Величков-Шмидт

или

http://www.akordirane.com/

Последна редакция: пт, 08 яну 2010, 20:18 от byschmidt

# 58
 • София
 • Мнения: 2 381
 Къде е написан серийният номер? Имам Рьониш модел 115 М и се чудя дали да го продам и евентуално за каква сума мога да го пласирам. Живея в София, а пианото е в друг град...

# 59
 • София
 • Мнения: 1
Kia,
Рьониш са немски пиана (от бившата ГДР) и са малко по-добър клас от повечето руски пиана.Ако е в добро състояние реалната му цена е около 1000-1200 лв

Серийните номера са или отляво в горния край (там където се закачат струните ) или вдясно на по късата страна на кутията на пианото.Няма букви а само цифри.

# 60
 • София
 • Мнения: 2 381
Благодаря. Много съм го пазила и съм се грижила за него през годините и с мъка спрях да свиря. Серийният номер съм го мяркала някъде, но не си спомнях къде. Като се прибера в радния си град, ще го видя.
Успешна седмица на всички!

# 61
 • София
 • Мнения: 1
Какво може да се направи ако басовите струни на пианото ми звучат все по-мътно и бързо заглъхват ?

Едно старо пиано ме подсети тези дни за този проблем.
Най-скъпото и просто решение е да си поръчате нови Simple Smile
Има и друго решение-да помолите вашият акордьор да ги усуче.Звучи смешно, но ще ви спести доста пари, поне за няколко години(ако, разбира се, не са в абсолютно трагично състояние).Усукването става по посока на медната намотка.3 оборота обикновено са достатъчни.Ако объркате посоката, обаче, ще постигнете точно обратния ефект.

# 62
 • Мнения: 2 361
  Днес видях една обява за стара неупотребявана "Чайка" на цена от 250 лв. Видя ми се съмнително ниска. Възможно ли е да е такава, поради това, че не е акордирано дълго време?
  Колко струва консултация с акордьор на местопрестъплението:-0?

# 63
 • Madrid
 • Мнения: 514
Искам да попитам за пиано YAMAHA  модел h1.Добро ли е?Тепърва ще ходя да го пробвам?

# 64
 • София
 • Мнения: 1
Зависи какъв звук търсите.Като седнете пред пианото, то само ще ви каже дали е вашият инструмент. Simple Smile
Поздрави.

# 65
 • София
 • Мнения: 1
 Днес видях една обява за стара неупотребявана "Чайка" на цена от 250 лв. Видя ми се съмнително ниска. Възможно ли е да е такава, поради това, че не е акордирано дълго време?
  Колко струва консултация с акордьор на местопрестъплението:-0?

Цената е ниска,така е.Ако е в добро състояние и е за начинаещ е добра сделка.За консултация не взимам пари.Единствено, трябва някои да ме вземе и върне обратно.(Работилницата се намира в центъра, на гърба на спортната палата)
Поздрав

# 66
 • София
 • Мнения: 5 215
Здравейте!
byschmidt  , изпълваш ме с вдъхновение с начина по който обичаш професията си!

Във възторг съм от темата!

1.Може ли да се каже, че към момента е по-надеждно да се купи пиано от оказион с реставрирани пиана (и гаранция) , отколкото от близък или далечев познат + консултация  с акордьор? 

2.Защо правят нови политури на старите пиана? Това не е ли абсолютно недишащо покритие?

3. Използвано ли е олово в старите лакове и политури? А в съвременните нови политури от реставраторите?

Аз търся активно и спешно да купя пиано за детето си. Покрай това видях вече достатъчно болни пиана и разпращам извадки от темата!

# 67
 • София
 • Мнения: 1


1.Може ли да се каже, че към момента е по-надеждно да се купи пиано от оказион с реставрирани пиана (и гаранция) , отколкото от близък или далечев познат + консултация  с акордьор? 

Няма универсален отговор.Откъдето и да купувате пиано ви съветвам да се консултирате поне с още един акордьор.Знаете, че всеки се опитва да си продаде стоката.

2.Защо правят нови политури на старите пиана? Това не е ли абсолютно недишащо покритие?

Старите пиана се реставрират като се възстановява оригиналният лак.

3. Използвано ли е олово в старите лакове и политури? А в съвременните нови политури от реставраторите?

Повечето "стари" пиана са лакирани с шеллак .Новите са с модерни лакове с различен състав.Важното реставрацията да е със същия химически състав.
Поздрави и благодаря за добрите думи.

# 68
 • София
 • Мнения: 5 215
"Какво се случва когато оставите няколко години пианото си неакордирано.Напрежението между вирбелите и отсрещната част на лирата е много сериозно.
Колкото и качествено изработено да е пианото този натиск оказва влияние върху гнездата на вирбелите и те променят формата си.
Представете си кръг който в едната страна е деформиран.Повечето хора си мислят че гнездата са метални, но това не е така-блокът е дървен и вирбелите влизат под лек наклон което гарантира по-лесното им стопиране от опъна на струните.
След акордиране, поради тези деформации вирбелът естествено се "стреми" към старата си позиция и с годините този проблем се увеличава.
По-опасно е за едно пиано да не се акордира дълго отколкото прекалено често.Да напиша темата ме провокира едно прекрасно немско пиано което има точно тези прблеми и местният акордьор в Пловдив просто е отказал да се занимава повече,за което напълно го разбирам .Сега се налага много сериозен ремонт в който вирбелите се сменят с един размер по-големи но опасността от разпукване на пин-блока не е малка."

Ето този цитат от постовете на нашия всеотдаен консултант днес се потвърди напълно. Пиано с блестящ външен вид и идеална механика, се оказа че се нуждае от смяна  на вирбелите....  Случва се следното - акордира се  и на секундата това чудо се връща в изходната , безкрайно фалшива позиция...
На собственикът май му се прирева, ние отидохме  да купуваме, а консаттирахме, че той няма пиано - само фолшиво дрънкаща мебел...

Общи условия

Активация на акаунт