някой правил ли е лаврак в сол?

• 7 250
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте, намерих една много интересна рецепта за лаврак в морска сол. Смесва се ( зависи от големината на лаврака) 1 -2 кг. морска сол с вода колкото да стане на гъста каша. В огнеопорен съд се слага 1/2 от сместа, после лаврака и отгоре пак се покрива с тази смес. В лаврака пък се слагат скилидки чесън и дафинов лист. При печенето рибата реално се "запечатва" от тази смес. Искам да питам някой който я е правил - не става ли солена рибата???

# 1
  • в Tara
лаврак точно не съм, но друга риба да.
1 кг сол, половината отдолу, запечатвам с другата отгоре и печа.
после се отстранява кожата леко, става си точно на сол. много е вкусна така, само така печем ние.

# 2
Мерси, още довечера ще сготвя! Притеснявах се да не разваля рибата. Thinking

# 3
после се отстранява кожата леко, става си точно на сол. много е вкусна така, само така печем ние.

слагаш ли вода в солта или просто я покриваш ?

# 4
  • в Tara
можеш малко да намокриш солта, но и без вода пак става.

# 5

слагаш ли вода в солта или просто я покриваш ?
В солта се слага един белтък.

# 6
Страшно вкусно става така, но е добре да покриеш рибата с копър или магданоз.
Поне аз така правя и кожата не залепва за солта. 1 връзка ми стига да я покрия и напълня.

# 7
за 2 бр.лаврак, 1кг морска сол, 1белтък, 1 лимон, зехтин.

Рибите се почистват. В коремната част се поставят резени лимон, и се мажат със зехтин. Морската сол се смесва с белтъка от яйцето, и се разбива добре. Рибите се поставят в тавичка с фолио, и се покриват с морската сол. Пече се около 35 минути в умерена фурна.
Това е моята рецепта.

# 8
А какви други риби сте пекли по-този начин и с коя според вас се получават наи-добри резултати?

# 9
А какви други риби сте пекли по-този начин и с коя според вас се получават наи-добри резултати?
Ципура също.
Други риби не съм пробвала по този начин и не мога да кажа.

# 10
Пекла съм шаран, сьомгова пъстърва и сом.
Шаранът не беше лош със силни подправки - кимион и кориандър, но не е добре, ако е мазен.
Най-много ми харесва сом. С копър получава страхотен аромат. Върви много със студен совиньон или ризлинг ...

Ох, размечтах се, совиньонът е вече охладен - отивам да купувам сом.  Crazy

# 11
  • France
Пробвай смело-става страхотно. И да не забравиш да сложиш 1-2 белтъка в солта.

# 12
Ох, а аз претърпях пълно фиаско. Рядко имам гафове в кухнята, но това надмина всичко. Направих лаврака със сол и когато трябваше да го вадя се разчупи и ... едрата сол попадна в разчупеното. Стана не солено, а направо отровно!!! Как да предотвратя това разчупване и попадане на сол сред месото. Пуф, още ме е яд.

# 13
marish,
Като слагаш белтици в солта, тя става на твърда кора. И се маха като капак от рибата като я разчупиш с нож в основата.
Но пак може да паднат парченца сол върху рибата, затова аз слагам копър (или друга зеления) хем за аромат, хем да предпази самото месо. Вадя цялата риба в отделна чиния и беля кожата.
По същия начин се готви и цяло пиле.

Успех следващия път!

# 14
Оох, мерси! За съжаление тази рецепта я четох от една моя книжка с рецепти от Турция - туз ду лаврек и там нямаше нищо за белтъци. Иначе и аз наръсих магданоз, ама то като се разчупи, магданоза не помогна. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт