Френски мечти и реалности - следваканционно (23)

• 38 314
  • 745
  •   1
Отговори
# 300
Благодаря за текста, Лайла. Тази възможност е наистина голямо улеснение. Аз знаех, че паспорт например не можело да се издаде от посолството, а само едномесечен заместител, с който да се приберем до Бг и да си направим нов. Явно са се променили нещата.

# 301
  • France - Toulouse
Здрасти и от мен,
Да се похваля, че приеха щерката в яслата, в която ходи брат и, то да се смее ли да плаче ли човек, бебе на 3 месеца ще я оставя да я гледат чужди хора, ама няма как трябва да се работи и пак съм доволна, че я взеха, защото иначе трябваше сутрин да водя единия на едно място другия на друго. След десетина дни започва адаптацията, а аз към края на ноември, началото на декември с бодра стъпка и с електрическата помпа за мляко под мишница ще се връщам на работа.
Гледам тук са се разигравали екшъни, помня че навремето четох дебата и си имам мнение по въпроса, съжалявам че шомон се оттегля, интелигентна и оправна жена е тя, ама както ми казваха като бях малка и като се карахме със сестра ми за нещо "По-умният отстъпва". Дано защитата на дипломната работа да е минала добре и най-вече новата диплома да и отвори врати.

Дала, по твоя въпрос за Master2, това е еквивалент на Bac+5, едно време имаше DEUG (bac+2), licence (bac+3), maîtrise (bac+4) DEA/DESS (bac+5) и после вече тези, пост док и т.н., от няколко години франсетата се нагодиха към европейската система 3/5/8, тоест bac+3 e Licence, bac+5 e master 2, master1 е еквивалент на едновремешната maîtrise. Малко объркано май стана, но се чудя дали в този текст, който си публикувала не става въпрос за дипломи придобити тук, иначе си спомням, че Роца беше писала подробно за признаване на диплома, но с цел продължаване на обучението. Аз лично съм учила тук в Grande Ecole и системата е още по различна, а и с новите промени не съм много наясно, но дано все пак да ти е било полезно.

Пишете за смяна на личните документи, аз БГ паспорт доста отдавна нямам и си пътувам с френските документи, имам една БГ лична карта, ама аз дори не съм си регистрирала брака в БГ (хехе мога да ходя и да се омъжа и там кой е като мен Grinning), много съм немарлива като става въпрос за документи та се чудех какво ще стане, ако не си подновя личната карта като изтече, ами по-късно например, защото това да се прави в консулския отдел е хубаво, ама аз от дълбоката провинция докато се надигна да ида до столицата ще си отида до БГ да си направя лична карта, само дето с две бебета това ми е последната грижа и не ми влиза в приоритетите, а и моята лична карта както повечето изтича пролетта на 2010.

Тони и Тото не съм те забравила за разходката, но миналия петък бях много хремава, а този петък май съм заета. Ти питаше за магазини за лютеница и подобни БГ благинки, знам два руски магазина в Тулуза, където се намират такива работи, единият даже не е руски, а арменски май, се намира срещу Декатлон на бул.  Strasbourg казва се AMY, другият магазин е на faubourg bonnefoy като тръгнеш от гарата на горе се пада в ляво, но е далечко от гарата, казва се СКАЗКА. При арменците има саламурено сирене в тенекии, има кашкавал, а в СКАЗКА има БГ лютеница, мен за манджи ме питай, ама то си ми и личи де  Simple Smile

Сетих се за мама Strumpf какво става с нея има ли някой вести?

ТaniaN, дъщеря ти започна ли училище, как се справя, сигурно никак не и е лесно в началото особено докато свикне с езика, пожелай и успех от мен.

Хайде девойки лека седмица, че моята госпожица огладня и нададе вой.

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 14:58 от svety

# 302
Свети, благодаря за адресите. Страшна си  Heart Eyes Ами в петъка ще се надигна да ги посетя. И аз не забравям за срещата и дано успеем да я осъществим преди да си тръгнала на работа, защото след това едва ли ще имаш време.

# 303
  • пак на Рив Гош
Гледам за дипломи и приравнявания си говорите Wink
Дала, ще ми е интересно какво са ти казали днес, защото моята информация е още от преди България да влезе в ЕС (когато аз си правих еквивалента). По онова време (2005-та) ето какъв беше моят опит (препечатвам мой стар пост по темата):
"Има две "нива" на превод на диплома. Единият може да си го направиш и в България (ако ще го правиш, превежай не само дипломата, но и академичната справка) и да го представяш евентуално на работодатели и институции (за да могат все пак да прочетат какво пише там). Но не ти дава никаква тежест, въпреки, че според едни спогодби от май 1995, ФР би трябвало да признава БГ университетски дипломи като за бак+5.
Другото, което можеш да направиш е, да поискаш от френската държава да ти издаде атестация за нивото на обучение. Тогава ти трябват няколко документа, сред които и превод направен от тукашен "заклет" преводач, въпреки, че пак според двустранни спогодби, ФР би трябвало да признава БГ легализирани преводи (но както ми обясни навремето едно деде, което ми превеждаше университетската диплома (което си е материя за цял разказ, ама да не се отклонявам), "и тукашните превoдачи трябва да имат работа, госпoжице"). После пращаш този превод и малко други документи до Академията ти по местоживеене.
След около месец получаваш писмо, в което първо ти обясняват, че френската държава не дава еквивалент на чуждестранни дипломи и че ти дават с този документ единствено атестация за ниво на обучение и че ако искаш да си доучваш тук, съответния ректорат ще реши кои предмети да ти признае, а ако си търсиш работа, работодателят преценява дали да ти призане съответното ниво на обучение. Демек, ако работодателят ми реши, може да ми каже, че аз дори и бак нямам. И накрая да ми кажат, че имам бак+8 в българската образователна система."

Българските документи аз си ги поднових тази пролет, нищо, че картата ми изтичаше през 2011-та, та сега съм спокойна за няколко години напред. Иначе паспортът ми беше изтекъл преди 3 години  Laughing

Мистикова, какво са те подхванали пак от КАФ? Дано да си се оправила с тях и да престаната да те тормозят веднъж завинаги.
Аз имах смешка миналата седмица със Секю-то - обажда ми се служителка от клона във Версай (районния ми клон където живеех до юли 2008-ма), да ме пита дали съм си получила логина и паролата да си проверявам реимбурсиранията онлайн. Аз любезно и обясних, че от над година вече не живея на посочения адрес и че дори съм сменила департамента и съм регистрирана в съвсем друга районна каса. Естествено, информацията не е била обновена, въпреки уведомителните писма и смяната на адреса, коята направих на сайта на Секю-то  Grinning. После се чудят, че има злоупотреби за милиони от хора, подвизаващи се с фалшиви документи в различни региони....

Мария, как беше отвъд Ламанша? Завиждам благородно  Grinning. Аз бях предвидила едно семейно посещение на предколеден Лондон, но такс д`абитасион ни изненада неприятно в гръб (бяхме забравили, че понеже я плащаме з първа година на новото място, не сме менсуализирани за нея) и сега вместо за фиш-енд-чипс по Нотинг хил, бюджетът ще отиде в общественото съкровище  Mr. Green. Ще трябва да се утеша с ежегодното посещение до Белгия другия уикенд...

# 304
Ох, аз съм болна. И мъжът ми и той. Само детето, да чукна на дърво е ок, ходи си на градина. Ама и там всичко живо е болно, метресата вече една седмица я няма.
Роца, нали писах защо КАФ пак проблеми правят. Заради тяхна грешка преди 3 години. Аз платих една вноска, но тъй като те най-нагло продължават да искат все същата сума и се правят на ударени, мисля повече нищо да не плащам, а ако дойде пак някой в къщата ми да ми гледа в гардероба или под леглото, ще стрелям, мъжът ми има няколко оръжия вкъщи, всичките заредени. После ще ме дават в les infos de 20h.
Ние очакваме нашата такс д'абитасион, щом преди когато бяхме в село плащахме над 400?, мога да си представя какво ни чака за Стр - център.

Имам ужасно главоболие, затова свършвам.

А да, много жалко за Шомонски.

Хайде, аз ще полегна.

# 305
Здравейте момичета!
И аз малко да помрънкам...ама каква е тая бюрокрация!?!Едната ръка не знае какво прави другата а главата не помни и хабер си няма!"Само" три пъти сме давали копие на титр де сежур в Асуранс малади и, познайте, искат да им го занеса пак!
За измамите и аз си мислех че може би стават много.Даже по новините казаха, че макар да се отчита намаляване на инцидентите по пътищата има с 20% повече молби за покриване на щети от застрахователите и май кризата кара хората да си "докарат" по някое евро отгоре с фалшиви искове.Ама като е такъв хаос сигурно има кой да злоупотребява.НО по-лесно се вдигат данъци отколкото да се прави цялостна реформа... Crossing Arms Яхнала съм метлата, не ми обръщайте внимание.Сега и с тоя такс д'абитасион ми взехте акъла, тъъъъкмо бях намислила едно воайажче с натрупани мили и как ще убедя мъжлето и като цъфне една такава сметка и ми отиде хубавата сценка (а си я бях репетирала даже)!
Спирам да пиша, днес съм мрънла  Rolling Eyes

# 306
тая такс д'абитасион на всички ни провали някакви предколедни планове  #Cussing out ама много голяма тая такса да му се невиди, да взема да разпитам за това помесечно плащане, че на нас целичка ни я тресват  #Crazy някой да е взимал лекарства с бг рецепта че едно девойче тука упорито отказва да ми даде, да я тормозя ли, или да ходя пак по доктори  newsm78 и аз съм болна ужасно е времето в тая държавица пфуууу грипавици навсякъде  ooooh!

# 307
Здравейте и от мен,

Duc,мисля,че няма проблеми никакви да вемеш лекарства с бг рецепта.Миналата година една позната ме беше помолила да взема едни лекарства,питах в аптеката и ми казаха,че няма проблеми с бг рецепта.Майка ми също си е вземала.Девойчето да не се прави на лудо,ами да ти ги дава.

Aз пък вчера реших да си запиша час на очен лекар.Знам,че доста се чака,а за Реймс от познати знам,че по 5-6м си чакаш за да отидеш на рандеву.Обаждам се,включва се секретар,който ми казва да се обадя на 2.11,за да ми датат час за месец май 2010.Ехехееееее,че то човек може да ослепее до тогава.Финално,намерих едно място,където имаше свободен час за 2.11.Иначе и за кардиолог си записах час,чак за 23.11.

Laila,детето може да почне да се занимава с шах от 4-5г възраст.Да започне да учи фигурите как се казват,как се движат.Аз на моя син съм му изкарала кончетата и сега си играем с тях,после ще му изкарам офицерите,топовете и т.н.Той е много малък още,но не смятам да го форсирам да играе шах ако той не иска,но смятам,че е добре да знае поне правилата.Иначе е доказано,че деца,които се занимават с шах се справят по-добре в училище от връстниците си.Наистина развива се мисленето,въображението.
Спирам,че синът ми се събуди.
А+

# 308
Някоя от вас страда ли от мигрена? Ще ми се пръсне главата днес, с настинката се открехна и мигрена, която ще ми разкаже играта. И лекарството, което изпих не ми помага, а ми се струва, че болката се задълбочи. Цял ден лежах на тъмно, че светлината ангелът ми щеше да изкара.

Маевам, моят дядо, който е на 84 години е голям играч на шах. Ако не играе веднъж на ден се чувства зле. И понеже прекарва половин година във Франция, врънка майка да го запише в шахклуба на града където живеят. Речено, сторено. Придружих го първия ден, дядо се беше наточил, очакваше нещо като пенсионерския клуб в Бг. където играят, ама и си говорят. А то какво се оказа - в ученическа стая насядали тийнейджъри, неонова ослепителна светлина, стерилна обстановка и пълна тишина. Дядо беше в шок, как тъй ще се състезава с някви си деца, амаха. А и те го гледаха супер странно. Та дотам му беше ходенето на тукашния клуб  Grinning

# 309
  • на езерото в града
Мистиче,аз рядко имам главоболие или някакви болки,обикновено само след "тежичка"вечер  Shocked
Ако Nurofen-ът не ми помогне се обръщам към Aulin,но това само в наистина краен случай-не съм от феновете на лекарствата!Само не знам дали Aulin-ът не е с рецепта.  bouquet

Последна редакция: вт, 20 окт 2009, 20:34 от snoopy D.

# 310
Здравейте и от мен  Hug
Много сте изписали нямам време да чета ....
Снупи няма проблем дано да съм помогнала . Peace
Мистик далеч съм иначе бих ти пуснала едно лекарство за главобола, мен само то ме оправя.
Някой пита за Мама Щрумф -ми добре е ,не пише, ама тя си знае защо  Whistling
Включвам се да споделя набързо едно инфо от БГ за здравните осигуровки - нали писахме по едно време ...та аз днес официално си взех документа ,че нищо не им дължа през годините от 2000 до 2007 когато съм била извън БГ ..
Всичко мина лесно, бързо и точно .
Останах приятно изненадана от НАП Плевен -културно обслужване с усмивка. Peace
Та начина който аз описах си работи  Peace
Оставям ви ,лека седмица и не се ядосвайте на френската бюрокрация ,няма да се промени  Grinning

# 311
Видях този пост ( http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=438013.msg12837922#msg12837922 ) и ме интересува дали има мама от Париж, която ще е в състояние да й помогне. Темата е пусната от тази жена ( http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=97171 ). В нейния подпис видях линк към този сайт ( http://www.alex-bg.com/ ), който доколкото разбирам е на момчето, за което става на въпрос в темата.

# 312
Ох, ето ме и мен най-накрая! Пътешествието в Лондон беше приятно откъсване от ежедневието, макар и за малко. Харесва ми атмосферата в града, нали съм си англофон по душа, нищо че английски не практикувам. На втория ден почти се бях престрашила да казвам тук там нещо Wink (не,  че не мога да говоря, просто навремето в английската гимназия се справях много сносно с езика и сега ме е яд на себе си да се слушам). Времето се оказа сухо и слънчево, чудесно за мотаене нагоре-надолу. Целта ми не беше туристическа, а да се видя с приятелката ми и просто се разхождахме. Роца, не знам дали бих взела Яна със себе си на разходка в Лондон? Лудницата е даже на места по-голяма от Париж.

Та така. За ваканцията другата седмица някакви идеи? В нашето малко градче има лунапарк до края на месеца, интересни манежи за деца 3-10 години. Аз все ви каня, току виж някой някога се престрашил да дойде до нас. Laughing

# 313
Здравейте момичета,най-накрая и аз да седна да напиша някой ред.
Ако някоя има някъкви въпроси относно инстанциите в БГ може да ме пита,аз от своя страна ще проверявам и ще казвам.Все още съм в тая скапана държава,не знам до кога ще ми издържат нервите.Така,че ако мога да бъда полезна с нещо насреща съм!

Мария,радвам се,че си прекарала добре в Лондон и се надявам да ти се е разминал синузита/много е гадно по себе си съдя/.Благодаря за поканата макар да съм далеч,надявам се скоро да дойда до вашето градче.Пък после може и ти да се престрашиш да дойдеш до нашия град,около нас има 4 парка единият е много стар от кралско време.

Мистикова дано да си оздравяла,аз пия Аулин иначе няма минаване.Във Франция го има обаче не навсякъде го дават без рецепта.

По принцип се купуват лекарства с БГ рецепти но не винаги,зависи от аптекаря.

Днес ми предстои ходене до Варна,ще водя майка при един доцент пулмолог на консулт.Все се оплаква тежко и било не знамси какво,абе болен човек пази Боже.Тук в нашия"хубав" град никой не обръща внимание и всеки в ръцете те гледа.

Роца мерси за информацията за БГ дипломите.Може ли без тая академична справка?Моя университет е на другия край на страната и никък не ми се иска да ходя.А се надявам да уча нещо по специалността си В Париж.

newsm51Засега дочуване момичета.Желая Ви усмихната сряда! Kissing Heart

Аз също съжалявам за Шомон,макар,че я познавах малко smile3518

# 314
Привет момичета Hug  bouquet

да се извиня първо, че  не писах още в понеделник- страшен синузит ме е врълетял!Правих скенер-толкова е вече срасъл с мен Звера,че чак е променил лицево-носовата ми челюст ...без да го усетя!
Сега са едни чудения-да се правят ли пункции-аз съм едно голямо Шубе...макар,че здравеопазването тук е на ниво-аз съм убедена в това,то болката си е болка,а когато е в главата е...нетърпима1
Оплаках се...

За Дипломите-свежо инфо от моята социална асистенка Мадам Блоно-кметство
18арондисман

Рода-почти същото е като това,което пишеш
та според Мадам Блоноjwu- във Франция завършен наш Университет би трябвало да е като франска диплома  за бак+5Обаче всичко си било относително-по райони!!!и по префектури!!! #Crazy newsm78

И тъй-като от април На новата година тя се опита да ме увери,че ще се Отвори по-широко вратата на български работници Praynig ,конкретно на френския пазара-като по-широк спектър от професии
Искренно ме посъветва да си приравня Българското образование,с цел по-лесно и бързо намиране на работа
Според нея-дипломите-каквито и а се-трябва да са преведени и лигализирани в България с апостил от Министерството на Образованието
След което да се изпратят за Приравняване на следния Център

http://www.ciep.fr/enic-naricfr/index.php

Момичета-вижте - от първи септември има изменение
та-заплаща се всичко...разибра се

http://www.ciep.fr/enic-naricfr/comparabilite.php
нужно било Най-вече това-Припознаване на дипломите от членове на ЕС
http://www.ciep.fr/enic-naricfr/rediplue.php

Не съм чела на спокойствие-разбра че е нужно на адрес,посочен в сайта да изпратя Оригинално преведената диплова,която искам да приравнявам-било Гимназиална или Университетска
Да изпратя чек-от около 150евр приложен и да изчакам нужното Удостоверение на Приравенено френско  ниво на образование

Всъщност- на мен ми струваше вече около 150 евро само превеждането и легализирането на Дипломата ми в Пловдив
По 10лева на страничка-включително и приложението и Академичната Справка
После- ако използваш услугата на последническото бюло-трябва да дадеш Нотариално Пълномощно на човека,който ще ти носи дипломите до София-министерство.Самата диплома Също се ксерокопила и нотариално се заверява-а това е такса в  порядъка на 12-15лева по адвокатските кантори
Отделно-самата Министерска Заверка се слага на СТРАНИЧКА и е....80лева.Като се постави на Диплмата,Приложението,Акд Справка....
Та-като съм се захванала...няма как!Ще е изпратя вече и ТУК Златната Диплома и ще приложа и чека.Страх ме е да не се потули по пътя оригиналната преведена  диплома ,ама...айде сега!

ЗАЩО  ме уверява моята социална асистентка,че ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ ТОВА?!
зАЩОТО ТАКА ЩЕ МОГА ДА СЕ рЕГИСТРИРАМ В        BOITE D`INTERIM
чАСТИ бЮРА ,които посредничат за намиране на работа и при които всеки лист-диплома,удостоверение,препоръка....само ти е от полаза
Естествено тези частни бюра-ти вземат един солиден процент от пълвата работна заплата,нопък....Шанса да започнеш-като бял човек работа и да си представиш документите,дипломите,клалификациите,курсовете-всичко ,което все-пак Съзнателно и С Упорство си градил У България-не е малко....

Ами-това е!Дано съм била от полза
Благодаря Ви!

Общи условия

Активация на акаунт