Отговори
# 105
 Здравейте,
записвам се и аз да следа, защото съм пред същата дилема. Първия път родих секцио, заради голям диоптър. Направих преглед на очните дъна и се оказа че едното око е напълно здраво, а др. имаше малък проблем (преди края на бременността беше съвсем решен), но очния лекар беше записал "облекчено родоразрешение, по възможност" , което за лекарката ми си беше секцио. Лошото е, че до последно си мислех, че ще ми се размине и ще родя нормално, докато един ден слушайки тоновете на беба със една акушерка не и споделих че имам диоптър (-7). От там тя звъни на мой та лекарка и с ужас в гласа я пита - Как така Татяна ще ражда нормално с такъв диоптър? Явно лекарката ми е била забравила за диоптъра, понеже не бях при нея на ЖК (живея в Елин Пелин и тук си ходя на ЖК, но нямаме родилно). Та лекарката звънна няколко телефона и ми каза утре в 11 имам дупка - ти си! И така се роди моето слънчице в една "дупка".
 Благодаря ви за информацията, която давате тук   bouquet  Много ми се иска да родя нормално второто си дете (а и останалите Wink). Тепърва започвам да се ровя по въпроса, така че ако имам въпроси надявам се че ще ми отговорите на драго сърце Simple Smile
 heureuse възхищавам ти се   bouquet Пращам ти много положителни емоции. Леко раждане ти пожелавам.

# 106
  • ул. "Мечтание"
Високия диоптър не е предпоставка за секцио, така че това да не те притеснява. Имаш време да се подготвиш и да сбъднеш мечтата си за VBAC.  Hug

# 107
Татьяна  Hug Ужасно е, че при предишното секцио не са ти оставили време да решиш. Знам колко е  трудно да те притискат, но си мисли, че следващия път ще имаш възможност да поправиш нещата. Направила най-важната крачка - да се поинтересуваш дали е възможно да родиш по естествен път. Отговорът е да и остава само да се информираш как. Ще се радвам, ако можем да помогнем по пътя ти към едно прекрасно раждане.  Hug

# 108
Интересна тема. Но още не съм обсъждала с доки начина на раждане. Тъй като първо бях секцио по мед.причини и сега се очертава да е така. Но има време, ще видим.

# 109
rush, какви бяха медицинските причини, ако не е тайна? Мога да потърся информация по твоя случай, ако искаш.

# 110
Можеш без проблем да я вземеш със себе си, ако няма кой да я гледа.
Абсолютно! Аз ще съм с бебе. Simple Smile
Супер, но мисля, че и за двете ни ще е по-добре да не я водя. В краен случай ще я доведа, защото не ми се изпуска тази среща!  Hug

Татьяна Hug

# 111
Записвам се и в тази тема с надеждата след месец и нещо да гласувам с първа опция в анкетата. Grinning
Засега д-р Димитров от Токуда е положително настроен за ВБАК и то след 1 г. 9 м. след секциото. Дано няма изненади.
Беба се обърна с главата надолу и стискам палци шевът да издържи.
Много ще се радвам на инфо за предварително измерване на разкритие (Токуда ми е на 5 мин и смятам да спестя част от връзването на монитор).

# 112
  • ул. "Мечтание"
Е, супер, че ти е наблизо, та можеш да отидеш буквално в последния момент, ако решиш!
Надявам се да се видим на срещата на Естествено! Hug

# 113
Появил се е трети глас с руптура на матката повече от четири години след секцио!  Thinking Жалко, че вече втора мама, която е имала кофти опит, не споделя, а само гласува!

# 114
Честно казано не съм сигурна че гласувалите така наистина са имали подобен опит, а не са от големите привърженички на секциото. Процентът на руптурите е много нисък (под 1 %), при това могат да се направят неща, които да намалят риска и съответно процентът става още по-нисък.

Фактори, които увеличават риска от руптура на матката:
 - Вертикален разрез на предишното секцио (прави се много рядко сега)
- Изкуствено предизвикване или ускоряване на раждането с простагландини и/или окситоксин
- Брой на предишни раждания със секцио (колкото по-голям, толкова по висок риск, но много жени успяват да родят нормално и след 2 и 3 и повече секцио)
И още някои като възраст на майката (над 40 години) и т. н.

Лично мен преди два дни (тъй като вече преносвам) ме поставиха преди дилемата или предизвикано раждане една седмица след термин, или направо секцио две седмици след термин. Избрах втората опция. Защото първата (със системата окситоксин) означава че рискът от руптура се увеличава, макар и с малко, а от друга страна от самото начало ще бъда обездвижена на легло заради системата и непрекъснатия мониторинг на тоновете на бебето, което вече си е основателна причина раждането да не протече добре, бебето да не успее да се намести добре в родовия канал и накрая пак да се стигне до секцио. Така че, момичета, рискът от руптура наистина е малък, но за да си го направите още по-малък, си зависи от вас. Максимално естествено раждане е начинът. По-добър начин от отиването в болницата в последния момент аз досега не съм намерила (ако човек реши да мине през болничната система). По-късно ще преведа от една книга алтернативен начин за измерване на разкритието.

Най-много ме възмущава фактът че гинеколозите говорят само за риска от вагинално раждане след секцио, а никой не споменава за рисковете от повторното секцио. Може би няма да е зле и за това да поговорим Peace Изобщо не са по-малки и с по-тежки последици, даже напротив. Само че не засягат толкова гинеколозите. Защото ако ти направят повторно секцио и майката получи тромбовлебит и се стигне до смърт, това не означава че операцията е била неуспешна. Напротив, операцията може да е била извършена перфектно, но организмът на майката така да е реагирал. Така че докторът си излиза чист, въпреки че пациентката му е умряла. Или какво му пука на гинеколога, препоръчал на Поли секцио при миналото раждане, за това което тя и семейството й преживяха сега? Вероятно изобщо не е разбрал за това. И не са само това рисковете, ама ако започна да пиша за това няма да мога да поспя Laughing

# 115
Наистина е добра идея да поговорим за рисковете от ре-секцио! Още повече, че за това да не кажа никъде, почти никъде не се говори.

heureuse, "гнезденето" не те ли е хванало? Като не спиш прави хубави разходки, нали казват, че така помагаш на бебето да се намести. А и за твойто пренасяне, предишните ти бременности нали и те са били така? В такива случаи защо изобщо се говори за пренасяне? Бебетата ти имали ли са  признаци на преносени? (леле, колко въпроса ти зададох само  Blush )

# 116
Привет на всички
Включвам се защото и мен силно ме вълнува темата. Имам едно секцио преди три години и половина а живот и здраве ми предстои второ раждане през Януари.
Не съм много сигурна кое точно наложи първото секцио. Водите ми изтекоха в деня на термина, към 14,00ч. В 16,00 бях в болницата, към 18,00 ме включиха на система. По някое време провериха какво е разкритието - 1 см, тоест нищо и никакво и в 12 през ноща докторката започна да ме убеждава, че вероятно няма да се справя. Помолих и се да не прибързваме, да ме оставят още малко, макар, че контракциите се засилваха като продължителност и болка, но аз си бях навита да търпя. Думите и бяха нещо от сорта- ами не знам, ти реши, но да не стане в един момент да спасяваме теб и бебето  Shocked Преди да се стигне до секциото обаче дочух да си говорят с колегите и, че на другия ден и предстои да е кума на сватба.. и веднага си помислих, че тази жена няма да иска да ме чака дълго. В 1 през ноща ме оперираха, с пълна упойка. Останах много неудовлетворена от случилото се.
Сега, като забременях отново, реших да се опитам да открия лекар в София, който да ми даде възможност да пробвам да родя нормално, ако всичко изглежда наред. След доста ровене из форумите се обезкуражих, защото почти не се споменават имена на конкретни доктори, а тези доктори, с които аз се консултирах, директно ми определяха дата за следващото секцио.
В крайна сметка една моя приятелка се допита заради мен до нейна приятелка акушерка в Шейново и последната и препоръча д-р Гагова. Ходих вече на два прегледа при нея и реших да и се доверя. Това, което мога да кажа за сега е, че тя ми вдъхва спокойствие, разговаря много приятелски с пациенките и изобщо не отхвърли вариант за нормално раждане при мен. Каза само, че ще може да се прецени по-добре към края на бременноста.
Пожелавам и на теб да намериш доктор, на който да си спокойна, че може да се довериш.
Ако решиш да се срещнеш с д-р Гагова, мога да ти дам контактите и.
Леко и щастливо раждане на всички форумки  Hug

# 117
но нужно ли е да рискуваш живота на бебето и твоя заради това.Още повече, след като веднъж си раждала секцио не мисля ,че въобще има нужда от дилема,нали не мислиш ,че нормалното раждане е някакво супер удоволствие
Рискува живота на бебето с какво?
Няма значение, че вече има едно секцио. Аз съм с 2 и не съм се отказала да родя по естествен път.
Нормалното раждане може да е супер удоволствие. Всичко ни е в главите, а страхът е най-големия ни враг.

Моят лекар ме навива за вагинално раждане след секцио (при това ще са под 2 години между двете събития), но не съм сигурна, че имам куража и ще поема риска. Той изражда в Тина Киркова.
Да не е д-р Цанков?

Мамма, честито! Хубава бременност ти желая! Simple Smile
Чак сега разбрах за какво ти честитиха в една друга тема. Simple Smile

Даниспорт, и на теб честито! Помня те и ти се възхищавах на трите дечица, а сега вече чакаш четвърто. Браво! И нашето желание е за 4 деца.Simple Smile

Последна редакция: пт, 16 окт 2009, 06:51 от Вери

# 118
Има ли някой от Варна, на които д-р Яков му е
водил нормално раждане след секцио. Понеже ще раждам там, да го дръпна
в обора на поддръжниците на естественото. /май той се навивал на това/  Thinking
Преди 2год и нещо мисля, че Басилик ражда при него, ВБАК. Ако искаш, питай я. Вече не помня разказа и. Видях, че Зозима е писала същото. Извинявам се. Сега чета темата и споделям мнения и впечатления.

А и доста от фенките на нормалното раждане са родили секцио все пак - наложило им се е. Странно защо, при положение, че е толкова лесно и естествено да се роди нормално.
Ми там е работата, че не ми се е наложило. Никакви медицински показатели и двата пъти.
Лесно и естествено ще е, ако ние му позволим да бъде такова.

Ето какво съм писала в една друга тема:
Когато забременях с Маги, ми беше достатъчно, че изследванията са наред и че бебето е добре. Толкова бях щастлива, че ме гледат на видеозон всеки месец и то безплатно. Не ходех на курсове за бременни, не четях списания на такава тематика, а за интернет нямах никакво време. Макар че секретарката в тогавашната ми работа беше ми пратила линк именно към бг-мамма. Работих почти до края на бременнността, имах куп ядове и грижи, късане на нерви и местене в друг град в последния момент. Честно казано раждането хич не ме интересуваше и вълнуваше. Знаех, че ако почне,  отивам в болницата / като по филмите   Laughing /, където са лекарите, а аз на тях им имах пълно доверие. Да, ама не! Колко лесно може да се манипулира един неинформиран човек. А аз лично се определям като профан по онова време. Така че една моя любима съфорумка е напълно права "за уникалната и повсеместна незаинтересованост от това как протича раждането, която е присъща за много по-голямата част от жените." Не знам колко е голяма тази част, знам, че бях една от тази група жени.

После след дъжд качулка, седнах си на д-то да чета, да се интересувам и да си търси грешките. Явно имам още да търся и още да уча, щом като се стигна до 2-ро секцио. Съгласна съм с друга моя любима съфорумка Simple Smile, че: "Ако приемеш, че си имал и друг избор, значи сам си си виновен за преживяното." Да, виновна съм си и за двете операции и за неуспешното кърмене на Маги. Но както сега се радвам на успешно такова с Ясен, така вярвам, че един ден ще се радвам на максимално естествено раждане. Никога не ме е било яд / а това често съм срещала тук във форума / на дългокърмещите майки, нито на тези родили така както Природата е отредила. Винаги съм им се възхищавала и са ми служили за пример. Не съм се и сърдила, когато някой каже ти не си раждала жена. Да, така е. Не съм раждала. Мен са ме оперирали, за да извадят бебетата.

И в заключение ще кажа на момичетата избрали нормално раждане след секцио: да не се отказват от желанието си, да четат, да се информират, да са спокойни и уверени в себе си.

Щастливке, стискам ти палци, знаеш.  Hug Вярвам, че ще успееш.  Heart Eyes

Последна редакция: пт, 16 окт 2009, 07:30 от Вери

# 119
Почти безобидна, и при двете ми нормални раждания преносвах точно с по 4 дни, като нямаше никакви симптоми за пренасяне при децата. Околоплодните води ми бяха бистри. Това ми е записано е в картона тук, пак обяясних че така си раждам нормално, че моето тяло функционира така, но за много лекари ние не сме хора с индивидуални особености, а просто по-големи или по-малки отклонения от шаблоните, с които разполагат.

Малче, добре дошла  bouquet Твоето секцио е било просто класика в жанра Simple Smile Имайте предвид че някои гинеколози още в началото казват че няма да ви направят вагинално раждане след секцио, а други в началото уж приемат, а после започват да си намират причини за да откажат. Вие ако трябва да избирате да ви вдигат посред нощ от леглото за вагинално раждане, което може да продължи много часове, или да си насрочите като бели хора секцио в работно време, което ще приключи за половин час, и това за едни и същи пари, кое бихте избрали? Аз ако ще избирам някой за раждането (тук не мога), бих се насочила към акушерка.  

Общи условия

Активация на акаунт