Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 11

• 73 677
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Calathea ,ще ти споделя какво прави моята петгодишна дъщеря и четиригодишната ми племенничка точно с това филмче.И двете са му фенки.Излишно е да казвам,че мечтата им в момента е да станат мускетарки като порастнат. LaughingДори онзи ден са карали братовчедка ми да прави салта точно като Барби.И са държали много тя да ги прави.При отказа и следва цупене и сърдене.Как въобще си позволява 34 годишната ми братовчедка да не прави салто по мускетарски?! LaughingТова филмче е на голяма почит вкъщи в момента,гледа се и в колата като пътуваме.Само то.
С една дума-не мисля,че има повод за притеснение,напротив.

# 511
  • София
Я как ме заинтригувахте с това филмче Simple Smile

Да, не мисля, че има нещо притеснително, че Мими на Calathea играе роля от филма, даже това е много радостно. Аз не разбрах дали за пръв път разиграва сценки от филми? Предният ми пост беше, защото разбрах, че за пръв път разиграва сцени. Ако въпроса е, че е по-емоционална в играта от този филм, ще го потърся и за моето дете, щом е толкова впечатлителен, а пък и популярен Simple Smile

# 512
Таничка, и друг път е изигравала сцени от детски анимации - примерно от "Плодчетата" или "Уинкс", както и реклами от телевизията. Но бързо и минаваше и бяха само кратки откъси, да речем някои по-впечатляващи за нея реплики и действия.
Но този път желанието не стихва, изглежда почти натрапчиво, изиграва целия филм, запомнила е всеки жест и дума и ми прави такива поразии у дома, че... ooooh!
Между другото, филмчето е доста интересно, помня че и аз го гледах с интерес.  Mr. Green
Може да се хареса и на твоята госпожица.
Валенце, мерси за успокоението.  Grinning

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 23:12 от Calathea

# 513
Калатея, защо не опиташ да и отвлечеш вниманието с други филмчета. Например това костенурче - хем е доста серии, хем е учениче, хем всички са много добричкии все има някаква поука.
Улица Сезам - също.
Трудно ви е да си представите какви поражения нанесе филмът Юги О на Вълчето. На мен ми е трудно да ви обесня за какво става въпрос. Че и докато се усетим му купихме десетина тестета карти. Направо губеше връзка с действителността.

# 514
Честит Имен Ден на Tanya MG
Танче,бьди здрава и щастлива.Много успехи на теб и цялото ти семейство.Пожелавам ти един страхотен ден.  bouquet

# 515
.... Че и докато се усетим му купихме десетина тестета карти. Направо губеше връзка с действителността.
това май при всички деца се случва Simple Smile И моя големия син знаеше всяка една реплика и играеше  повече от година  само с тея карти, не искаше да сяда да яде, че не си е доиграл...  Беше ми писнало от чудовища  Mr. Green
Все още из нас изпопадат от тея карти - имам чувството че сме накупували стотици тестета Simple Smile

На мен не ми е странно разиграването от Мими - просто нямате идея как се разиграва Бен 10 или Спайдермен у дома  Joy когато мъжкото участие е цели 3 броя.... и бойни рани имаме - от драскотини до счупена ръка.... А за поражения върху мебели да не говорим - у дома всичко изглежда като измъкнато от руините след торнадо....
А за предаването - какво му се чудите на детето - майка му я няма, и дома има една кокошка, която се опитва а вземе мястото и, и един куп хора от телевизията със сума ти и апаратура...
подобно поведение на 12 годишно дете, което е поставено в ситуацията на разведени родители примерно когато майакта е заменена от новата приятелка на таткото се смята за нормално...е за мен 12 годишно дете не му е много ясно как да разграничи ситуацията от тази при развод примерно. Агресивността според мен е начина на детето на каже НЕ МИ ХАРЕСВА, но не нае какд а го направи...Както и необяснениете капризи - някои деца в тази възраст са много чувствителни и неуверени. малко ми изглежда на търсене под вола теле.

Calathea тука сам, нали писах преди няколко дена за рожденния ден на малкия батко. Ама имаш по интересни неща да дискутирате и ми се загуби поста Simple Smile Утре първолака почва училище, днес ще се мъчим пак да облечем униформата и да вържем обувките... засега шансовете да отиде гол и бос на училище са много високи  Mr. Green

# 516
  • София
Искам помощ  Praynig
Имаме проблеми в училище.Поведението му е на бабаита и бияча.Бие се, кара се, дърпа, бута децата.Прави го заради невъзможността да контролира силата и емоцията си.Докато бута децата се хили, дърпа ги, хили се.Днес госпожата му се е скарала, той реве и лъже, че го е обиждала.Вчера е размахвал молив срещу две момиченца пред очите им.Днес ме помолиха да взема мерки.Почти всички родители започват да ме избягват, и с някои вече се карахме, него естествено също.Постоянно му говоря и обяснявам, но ефекта е около нулата - всеки път го взимам със свито сърце - какво ли е свършил през деня.
Взех мерки, като днес му показах снимки от ДГ и неговия ужас - плуването.Обясних му, че ако не се научи да не се бие, дърпа, бута и наранява децата ще го върна в ДГ, и плуването.Разбра ме много добре, обеща и рева, рева, рева.Проблема е, че не знам дали ще стане само с говорене.Дайте ми моля други идеи - всичко каквото ви хрумне.
Да не забравя дръпнах му един бой преди нова година - за да види как боли като бие някого, нагледно му показах какво причинява на другите.Обеща и тогава, но..........пак  Cry

# 517
При нас казват за агресорите в училище, че трябва да го накраш да се чувства виновен, а не засрамен. Ако го набиеш, гълчиш,наказваш - ще се засрами от постъпката си но ще я повтори.
Ако се почувства виновен няма.
ама в чувстването на вината трябва да ти помогне учителката. 
Позитивните награди също помогат - да получава нещо - бонбон примерно ако не се е бил 3 дена. Ако  е набил някого трябва да има реално последствие - понеже детето го "боли" ще мму се наложи той да му носи чантата, той да му напише домашното, да го обслужва примерно и т.н.

За да подсилваш вината може у дома да казваш, че не искаш да ходиш на магазина защото хората ти се смеят, че имаш дете което се бие или неможеш да отидеш на кино по същата причина - неща заради които да се чувства виновен че другите страдат заради него...
при малкия батко  това не работи обаче - да си кажа. На него не му и пука за другите...с лишаване от привилегии и той веднага обещава неща, ама важи 5 минути... помага обаче напомнянето им на всеки половин час примерно - при нас големите проблеми са при пазаруване - искам това искам онова и писаци - стигнали сме до там сам да обещава че нищо няма да иска само да го взема в магазина....ама пак се случва да реве като магаре - особенно ако пазаруването мине 20-30 минути. С деца засега не се бие, обаче бие брат си (не че брат му се дава) - наказавам и двамата без да изслушвам кой е виновен. така много бързо се сдобряват..
На мен проблема ми е грозното говорене и обидите - такива простотии говори, че ме е срам вече като го слушат хората...само да псува още не се е научил..... и все обещава ама ... тука ми казаха да му имия устата със сапун като говори така  бляяяяяяяяяяяяяя....

# 518
За всички които поръчват от kirkmanlabs.com,ето това писмо получих днес от тях.

Dear Kirkman Customer and Distributor,

It has come to Kirkman’s attention, that a raw material vendor has supplied Kirkman with stevia that has a higher content of antimony than may be acceptable for our special needs customers.

The problem is limited to only two lots of stevia, which were used in several Kirkman® products.  These products affected by the high antimony levels are:

1. Zinc Liquid                                              Product # 387/8 and 387/16
     2. Super Nu-Thera w/o A and D                 Product # 447/454
     3. DMAE 50 mg. Chewable                         Product # 489/90
     4. Super Nu-Thera Powder Orange             Product # 410/454
     5. B Complex Powder Pro Support               Product #399/7
     6. TMG w/Folinic and B-12 Powder             Product #413/4 and 413/8
     7. Chewable Vitamin C Tablets                     Product #389/100 and 389/250
     8. Trial sizes of the above seven products

You should stop using these products, destroy them and request a credit or replacement from Kirkman®.  Please call our customer service department to make this request.

It is important for distributers and physician’s offices who sell these products to also contact their customers who have purchased the items and advise them to stop using the products and destroy any remaining product.  Kirkman will reimburse distributers or supply replacement products, so please keep an account of your transactions.

Raw material suppliers or nutraceutical companies are not required to test for antimony levels, so Kirkman® was not aware of this problem until three of our physician customers brought the issue to our attention as a result of their metal testing.   We immediately had our laboratory research the issue.  They quickly isolated the problem to two specific lots of stevia leaf extract. Kirkman® immediately stopped using the affected stevia and stopped shipping products that tested out at high antimony levels.

So that this situation does not reoccur, we have implemented a new policy that every raw material we use in our products will be tested for antimony.

Kirkman® apologizes for any inconvenience we may have caused because of this issue.  We have instituted this voluntary action regarding the suspect products because we feel it’s the right thing to do.  Kirkman® will not compromise on the quality standards we have been known for throughout our existence.

Sincerely,

Larry Newman
COO Technical and Regulatory Affairs
Kirkman Group

# 519
Oх, Кате, така ми се иска да ти дам адекватен съвет, но не мога...
Аз самата изпадам в много нелепи ситуации, които не мога да разреша, защото само говорене при моето дете не помага. Confused
Даже не знам как да я възпитавам и изобщо тази думичка има ли почва при нас?
Не знам как да се държа с нея. Като с малката ми дъщеря ли?
Но как да я науча на същите неща?
Как да обясня, че в учебниците не бива да се драска?
Когато съм го повторила поне 100 пъти и няколко пъти съм я пляскала за това.  Embarassed
Ефектът е съвсем временен.
А днес си беше отрязала (направила няколко дупки) ръкава на новата блуза с ножицата в училище.
Попитах я кога го е направила. като имах предвид, дали у дома или в училище.
Оказа се, че не разбира въпроса ми.  Sad
Разбрах го по неадекватния отговор, че леля Тамара щяла да го зашие.
После се заинати, че трябва да вземем колелото от баба и у дома. След като не стана така, както тя искаше, започна още по пътя да хленчи.
Остана да поиграе на двора и помислих, че е мирясала. Но не би!
След малко чувам истеричен крясък "Мамоооооо", та чак съседката от съседния двор надникна, за да попита какво се случва. И кой крещи.
Буквално на подскоци взех стълбите до долу, прибрах я и я наказах да спи.
Сега плаче и се извинява, нямало да прави повече така.
Сърцето ми се къса, но знам, че и тя трябва да понася някакви наказания за лошо поведение.
Само дето не знам пътят кой е...
Възпитавам ли и изобщо какво да правя, когато всичко се повтаря, повтаря...

# 520
Кате на твоя проблем опряхме и с хубавицата-първокласничка.При нея проблемът е комплексен-тя може да иска само да те хване ,а движението излиза като сграбчване.Или от радост и превъзбуда -по-силна мечешка прегръдка.Когато някое дете не я разбере веднага-тя му крещи,т.е старае се по-ясно и бързо да бъде разбрана.Малките момиченца обичат да си шушукат на групичка или по 2-3,което не означава,че я отбягват,което тя не може да разбере  веднага.Или избухва гневно или гледа да им прекъсне заниманието по най-атрактивния за нея начин-да ги разбута,да счупи или да им каже нещо обидно.И така докато не получи тяхното внимание -добро или лошо.
Поведенческата терапевтка ,която вече замени логопедката настоява да се работи с нея в посока самоконтрол-учи я да вдишва и издишва дълбоко,когато гневът идва.Това ще е дълъг път,но има резон в дългосрочен план.Когато назрее подобна ситуация в къщи майката се приближава кротко до нея(колкото е възможно да не показва емоции) и започва да и напомня да :"Спри,успокй се .дишай дълбоко.."!Това многократно и се напомня,ежедневно.Аз съм много позитивно настроена ,тъй като виждам ,че единственият начин да си по-спокоен е ако се научиш сам да го правиш.
Въобще не е лесно-заплахите със сапуна,наказанията и отнемането на привилегии работят за 1 час.Виждам полза от наблягане на позитивните моменти в конкретната ситуация"Ако не ми хващаш ръката,аз ще рисувам по-добре;Ако ти не плачеш-ще те разбера по-лесно и ще играем;.т.е на ползата ,която тя ще получи  от неагресия и контрол.
Трудно и бавно е,но нали това целим да я научим да научава нови неща.При нея работи много ,ама много поощряването на способностите и,творбите,дрехите.Многократно съм спасявала ситуацията с "невинен отвличащ" разговор на тази тема.
Трудността идва,че дечицата на нейната възраст са...просто на 6-7 години-чувствителни,любопитни,докачливи ,особенно в средата на училището,където освен на групата от деца се стараеш да грабнеш и вниманието на учителката.
Може и при Мишо да е фаза-той също се опитва да си намери мястото в тази нова среда.Спомням си една мисъл на терапевт,че на децата с поведенчески проблеми силната емоция им е необходима на мозъка ,за да могат да превключат на "по-горна предавка"-май си е прав човекът.
Таня-Честит Рожден Ден!Пожелавам ти здраве,любов и хармония! Hug
Калатея-много правилно моята любимка Мимето ти е отговорила за ръкава-дала ти е и решения на въпроса.Не разбираш ти нищо от от дизайн и арт.Сериозно говоря-детето ти е с артистични наклонности-инвестирай.Покажи и глината,апликациите,та дори и дизайн на дрехи.Аз искам да и бъда първият клиент.Между другото са много модерни блузите с дупка в ръкава,където си слагаш палеца,за да опъваш развлеченият ръкав по -непукистки така надолу...Готино. Laughing
Desi-Честито ти първолкасниче утре!Късмет му желая от сърце!  bouquet

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 17:42 от Веселчето

# 521
  • София
За емоционалното поведение на децата - горе долу от 3 годишна възраст децата почват да се учат как да взаимодействат с другите, обаче знаете нашите деца къде са били по това време... Трябва да ги учим, това се случва също толкова трудно както и всичко друго, което са научили до сега. Допълнителна особеност е, че другите деца вече са в по-висока емоционална възраст и имат други очаквания.
Например сега моето дете е във фаза да пита искаш ли да си играем, и много често чува от другото дете "не", аз я карам да се съобразява, но все пак съм до нея и мога да й обясня, че всеки има право да й откаже, а тя да приеме и да си намери друга игра.
Толкова са много нюансите - да се научи да говори с различен тембър на гласа, кое е добро, кое лошо, че трябва да полага усилия, да си носи последствията.
Преди една година съм си изтеглила тази книга -
http://www.e-bookbg.com/index.php?option=com_docman&task=doc … 7%3Cbr%3E%3C/a%3E
Сега започнах да я чета, защото сега и е дошло времето на дъщеря ми да започне да усвоява  тези неща. В книгата няма всички отговори, но поне това е насоката на търсенията ми.
Моето дете се мотивира като кажа, че нещо е полезно за него /някак много си пази кожата/, че е добре за мен и използвайки тези неща, гледам да я мотивирам.

Деси и при нея има такава вербална агресия. Преди няколко дни в магазина на щанда за дискове, едно семейство отнесе на висок глас следните думи "Хайде махайте се, майте се бе, махайте се оттука", но при нея ми се струва, че се поддава на корекция.

Днес имам Имен ден, Благодаря за пожеланията и ви черпя!

# 522
  • София
Таня, честит имен ден.Да си жива и здрава, и постоянно да се чувстваш щастлива  Hug

Точно това е което описвате Таня и Веселчето.Наясно съм със ситуацията.Наистина това е проблем с общуването, със социализацията.Наистина поведението на Мишо си е съвсем нормално, но за деца на 2-3 г.Много точно го описа Танче  Hug.Имаш много добро дар слово.
Психоложката ми обясни, че този период ще продължи една - две години, докато усвои Мишо правилата на социализацията.Вероятно децата в норма много по бързо се учат, а нашите за две години.И то не е сигурно дори, че ще го усвоят изобщо  Rolling Eyes.
Но, както всяко едно умение, което е учил досега си има врътка с която му помагаме, вероятно и тук си има врътка.В началото на учебната година децата бяха респектирани от ръста на Мишо.Както знаете - той е висок, а напоследък и дебел  Mr. Green.Сред тях е като Крали Марко или като слон в стъкларски магазин.Дори и да има съвсем добри намерения при всяко негово движение може да перне някое пъдпъдъче около него и да стане сакатлък.Сега обаче го видяха, че ръста му няма нищо общо с качествата на лидер и се прегрупираха едно с друго, като той е в изолация ( нормално, но пък гадно)Трябва хем да го науча на правилата на общуването, хем да го науча да котролира силата си.Емоциите му са в повечко от останалите заради хиперактивноста, аутизма, заради неусвоените правила за добро, зло, диалог, и прочее.Опитах всички съвети, които ми дадохте.Поговорихме много с него, той е решен да направи всичко възможно, за да избегне плуването с Велизар  Crossing Arms.За утре имаме уговорка - при добро държание и, ако е добър с децата ( обясних му какво точно искам от него в детайли, опитах да насадя вина, като също така му обясних, че децата ще са приятели с него само, ако не ги  е страх от него) да го заведа сам да си купи каквото реши от голямата лавка в училището - за големите.Много е амбициран  за сега.Ще се опитвам и да напомням чат пат.Стискайте ми палци за утре - ще говорим с госпожата  Praynig
Всичко, което ви хрумне ще ми е от полза - благодаря.

# 523
  • София
Катина, добре си го измислила. Стискам палци!
Трябва да пробваме различни неща, все нещо ще помогне. Да не спираме да търсим и да не нарочваме децата, че не могат да се справят с нещо.

Calathea, може би Мими си е срязала блузата без да се съобрази, ако са рязали нещо друго. Аз мисля, че тя осъзнава, че е направила нещо нередно и лелята ще го зашие. А после поведението й да не е на уплашено дете и моята дъщеря така се държи, като сгафи нещо почва да пищи и да е много нервна, но това е нещо като притеснение. Най-добре се повлиява, когато започна да й разказвам истории кой къде е сбъркал. Признавам, че не винаги имам сили и тогава отнасям 2 часа нервни изблици. А за писането в учебника, не можеш ли да й слагаш по 1 листче да си драска там, защото може да има нужда от драскане, за да стой на стола.

И другите деца не се научават лесно на социални умения, като гледам от 3 до 5 годишна възраст, т.е пак 2 години. А и при другите деца има по 1-3 неща за дообяснение и коригиране, а при нашите по 10 неща. А и най-лошото е, че са по-големи и хората нямат толерантност. Нямат и среда с деца на сходна емоционална възраст, където да експериментират. Но и имат нужда от строгост. От началото на тази година реших да уча дъщеря ми и на религиозно образование по българската православна църква,  и като потърсих "православно образование за деца", попаднах на много интересни съвети от свещеници. Но най-ме впечатли, че трябва да сме изискващи и строги,та да вкараме децата в пътя.

# 524
Редактирам се, размислих, да не се впускам в религиозни различия Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт