Ти какво сготви? Снимай, покажи! - 52-ра тема

  • 107 149
  • 740
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 7 433
{Тони},много са хубави "ушките"! Grinning
Аз нещо отдавна не съм ги правила.... Rolling Eyes

esy,всичко е красиво и апетитно,но царевичната салата ми харесва особено! Heart Eyes

# 31
  • Мнения: 521
Ау, колко вкусотии сте натворили аз докато се пипках в кухнята. Сега да се оплача, започнах да правя тортата Наполеон, ама  Cry нещо не стана както трябва. По рецепта имаше 3-4 ч.ч. брашно, но като сложих 4 - тестото все още беше течно, така че сложих още. Като взех да пека блатовете (разделих го на 17 блата, станаха едни такива тънки и като кора, доста твърдички бяха). И тъкмо като започнах да пека и малкия се събуди, един рев, много беше узплашен, никога не ми е плакал така досега (беше се стреснал на сън) и аз го взех и тестото ми се размекна и изобщо ужас. В крайна сметка реших да ги напоя с нещо блатовете (напоих ги с кафе) и тези които ми бяха останали недоопечени ги направих два пъти по - дебели и направих вместо една - две торти. Една с тънки кори и една с дебели. Само дето незнам кой ще ги яде  Rolling Eyes
Пействам рецептата, но да си кажа за мен - не съм очарована (нещо не ми съответстваше), ако някой я пробва да каже къде съм сгрешила.
НАПОЛЕОН

За блатовете:

75 гр краве масло
2/3 ч.ч. захар
2 яйца
1,5 ч.ч. пресно мляко
1/2 ч.л. бакпулвер
3-4 ч.ч. брашно

За крема:

350 мл пресно мляко
4 с.л. нишесте
2 яйца
1 кутия (300 г) сгущенка (концентрирано мляко)
1,5 ч.ч. сметана (течна)

блатове
Разбивате маслото със захарта до побеляване. Добавяте яйцата и разбивате, млякото и хубаво смесвате. Сипвате в сместа пресятото брашно с бакпулвера чаша по чаша, като хубаво размесвате до получаването на тесто (тестото не е меко, по-скоро към твърдо, без да се прекалява). Правите тестото на топка, покривате го в съд и оставяте за 15 мин.
Нагрявате фурната на 170С.
От тестото се късат малко парчета и се разточват много тънко. С помощта на чиния или дъно на форма се режат кръгове с диам.22 см., набождат се с вилица и се пекат до златисти крайчета. Получават се от 15 до 22 блата, зависи колко тънко/дебело са разточени. Обрезките след излязването на кръговете от тестото не се изхвърлят, а се изпичат така както са и се използват за поръсване.
Крем.
Първо се сварява и изстужда сгущенката. За крема се смесват яйцата с нишстето, хубаво се разбиват да няма бучици и се налива постепенно горещото мляко. Слага се на огъня и се вари, като се бърка непрекъснато, около 5-7 мин, докато се сгъсти. Оставя се да изстине. Захар не се слага, тъй като сгущенката е достатъчно сладка.  Кремът и сгущенката се разбиват хубаво. Отделно се разбива сметаната, и , като се оставят няколко лъжици за украса, се смесва внимателно с крема.
Събиране.
Всичките блатове се мажат с крем, освен най-горния. (оставя се малко крем за отстрани и отгоре). Върху него се слага чиния и тортата се оставя в хладилник за няколко часа за да поемат блатовете крема. След това се намазва отсрани и отгоре, ръси се с натрошените изрезки, пак се оставя в хладилника да се охлади и се поднася.

Авторката пише, че в блатовете е заменила маслото с течна сметана.
ТУК обсъждахме как се вари сгущенката.

# 32
  • Мнения: 521
Мале извинявам се, такъв ферман стана, че чак забравих да публикувам тортите





Иначе да кажа, блатовете са вкусни, един разчупих и го опитах. Като разрежа тортите ще кажа дали са вкусни  Peace
Лабрекс, благодаря много за превода   bouquet

# 33
  • Мнения: 22 867
tracy_t , не е трябвало да напояваш блатовете. те стават твърди, но от крема и стоенето в хладилника омекват. Просто ти трябва малко време за тая торта, имам предвид не само правенето, но и чакането, докато тя стои в хладилника. А за брашното не се чуди - брашната са различни, яйцата също и т.н., и не винаги посочените количества са точни. Аз ги приемам за ориентировъчни. Иначе съвсем добре си изглеждат тортичките. А и сигурно са вкусни.  bouquet

# 34
  • Мнения: 7 433
tracy_t,не ти е било ден за правене на торта!Случва се! spoko
Но почти съм сигурна,че няма много да се разочароваш от резултата. Wink
Лабрекс е права,такава торта винаги трябва да престои известно време преди консумацията.Когато правя Наполеон за гости,го правя  2 дена преди,да стяга в хладилника поне 2 нощи.
 И за брашното е вярно,че е много ориентировъчно.Докато успокояваше детето,трябваше да сложиш тестото в хладилника,после щеше да ти е по-лесно да работиш с него. Simple Smile
  Ако няма кой да яде тортите,свиркай!Ще долетим! afwitch

# 35
  • Мнения: 492
колко е вкусно и красиво в новата тема    Hug

за вечеря приготвих “винен кебап“ . това ястие не го бях яла от години, но в миналата тема мамето ме подсети за него. аз лично го приготвям за първи път, не съм чела рецепти и дори незнам дали може да се нарече така , но все пак за мен е “винен кебап“ в мой стил  Joy

# 36
  • Мнения: 521
Лабрекс, Селма, мерси за съветите. Аз не знаех, че блатовете стават твърди, реших че аз нещо съм оплескала пейзажа  Mr. Green Ама на вкус са си добри. Утре ще разрежа едната и ще кажа резултата. Иначе за вечеря ... днеска няма да вечерям, от толкова крем дето облизвах май нямам място за друго  Joy а и от вкусотиите тук съвсем се заситих  Mr. Green
Лека нощ на всички

# 37
  • Мнения: 7 433
днеска няма да вечерям, от толкова крем дето облизвах май нямам място за друго  Joy
     hahaha hahaha hahaha Joy

# 38
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
О, имаме си нова тема, да е честита на всички и да я напълним както винаги с вкусотийки  smile3521 smile3508

От мен пържолки със сос тартар и гарнитура от пържен качамак и доматки


и парче от вчерашната бисквитена торта, вече свърши



Разрез от покрива няма, защото го носих на гости и не вървеше да се гъзурча с фотоапарата пред хората.....те не че не си ме знаят де Laughing

# 39
  • Brussels
  • Мнения: 160
Четита нова, вкусна темичка!  bouquet
Още от началото и е пълно с неустоими кулинарни изкушения. Heart Eyes
При нас вечерята беше в ориенталски стил:
Зайче по берберски



Печен лук по марокански-Mezgaldi

Последна редакция: пн, 02 ное 2009, 23:12 от nadeto_sp

# 40
  • Мнения: 9 453
Хайде и аз във вкусната тема с една Супа рошковци

# 41
  • Мнения: 360
Хоп троп и аз да се запиша,барабар Петко с профитата Hug
 вечерята в къщи тази вечер
пълнени чушки
тиквеник
и остатъка от тиквата след направата на тиквеника с малко круши и ябълки Heart Eyes
Имам едно въпросче,всъщност са 2 въпросчета,оставих малко тиква за утре и ми се иска да я направя на малката,може ли някой да ми даде идея как да я приготвя,аз се сещам само за варена и другото въпросче ми е от къде да си купя хубава форма за мъфинки?Аз и в миналата тема питах,но никой не ми отговори Sadи за това пак си питам и ако може съвет каква да бъде,и ако и магазин ми посочите цена няма да имате Hugв софия.Благодаря на който реши да ми помогне  bouquet

# 42
  • NL
  • Мнения: 520
Пепика ,благодаря за новата тема  Hug
svetlane,много вкусен изглежда виненият кебап.
А с торта "Наполеон" искам и мен да почерпите yes
От мен с последните неща,които правих.

Ориз със зеленчуци и яйце:


Гъбена супа по рецепта на Esy



и малки кексчета



Лека вечер на всички.

 

# 43
  • Мнения: 1 236
Ей, не мога да ви настигна с четенето  Laughing


Тиквен пай - докато още ги има тиквите  Grinning


За бисквитеното тесто (тавичка 23см диаметър):
- 225г брашно
- 170г масло
- 1 жълтък (може и цяло яйце)
- 1-2 сл леденостудена вода

- по желание: 1-2 сл смляни ядки (аз сложих лешници и пекан)
- ако искате по-сладко, добавяте и 1 чл захар

Брашното и маслото се смесват да стане на трохи, добавя се яйцето и водата, замесва се на топка - но не трябва да се меси  много. Оставя се в хладилник за 1час. Вади се и се разточва, кората трябва да е към 5мм дебела, и да покрие цялата тава, включително стените (отвътре). Връща се пак в хладилника за 20мин - през това време се прави плънката.

За плънката:
- 450г тиквено пюре -> сварена на пара или печена, и намачкана на пюре тиква, добре отцедена (аз сварих около килограм сурова тиква, от което излязоха две чаши пюре, което и ползвах. Но зависи от тиквата, от печената тиква ще стане по-сухо пюре, което май е по-добро.)
- 110г (може до 225г, за да е по-сладко) кафява захар (може и бяла)
- 2-3 яйца (или 2 яйца и 1 жълтък)
- 50г масло
- 125г мляко
(ако имате гъста сметана, може да ползвате от нея 200-350г вместо масло и мляко. Аз ползвам т.н. "двойна сметана", която е с около 48% масленост. Ако сложите по-малко сметана, ще се получи по-интензивен вкус на тиква. Повече сметана придава вкус на десертен крем.).
- По желание: 60мл кленов сироп, някой може да пробва и с мед
- 1 чл канела
- 1\2 чл индийско орехче (аз сложих по-малко)
- 1\2 чл джинджифил (да се внимава, защото придава много наситен вкус, който може да не хареса на всички - аз го пропускам!)
- щипка млян карамфил (ако имате, и също ако ви се нрави на вкус, доста е натрапчив)
- щипка сол

Съставките за плънката се миксират добре. По желание може да разделите яйцата на белтъци и жълтъци, като първо добавите жълтъците, а белтъците разбиете на сняг и тогава добавяте към сместа - става по-пухкаво.

Тавичката с бисквитената кора се вади от хладилника и се пълни с тиквената плънка (до горе).
По желание отгоре върху плънката може да се наръси кленов сироп (или мед) и да се поръсят млени или натрошени ядки (аз харесвам пекан, може лешници, орехи и каквото ви се харесва).
Ако искате натиснете поръсените ядки да попият леко в сместа.

Пече се на 180С около 45-50мин (средата ще бухне около 5мм, може да пробвате и с клечка - ще излезе без да има полепнало по нея).

Оставя се да изстине (до "топъл" или "стайна температура") преди да се нареже и сервира, за да се стегне. Още по-вкусен ще е на следващия ден.
Може да се гарнира със бита или заквасена сметана, или с ванилов сладолед.



# 44
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Някъде през януари правих този сладкиш за "Sassi", no бях забравила как се казва и поради това не можах да намеря рецептата сред много, които съм копирала. Но днес разглеждайки страницата с торта Наполеон видях от къде съм взела рецептата и как се казва сладкиша. Много вкусен беше.

Calvados Points

Общи условия

Активация на акаунт