За тестото, брашното, маята и друго.

• 15 079
  • 26
  •   1
Отговори
  • София
Този въпрос за съотношението между брашно - суха мая и жива мая много често се коментира в различни теми. Затова си позволявам да открия отделна тема и се надявам на дискусия. Разбира се аз не очаквам да стигнем до някакво окончателно мнение, защото различните рецепти са индивидуални, но пък се надявам да намерим някакъв общ принцип.

Ето и моето виждане:

[Кликнете върху изображението за да го видите в по-голям формат !]

Извинявам се за лошото качество на изображението, но за съжаление сайта на който поставям снимките ги преработва така.

Изчисленията ми са приблизителни и закръглени - например понякога 8.33 грама жива мая са закръглени на 8.00 гр., а в други случаи на 8.50 гр. в зависимост от вида на тестото.

Много Ви моля изчакайте да мине дискусията и не бързайте да приемате тази скала за меродавна. Неуспешните опити вследствие на нейното използване си остават за ваша сметка.

Моля ви също така нека в дискусията да пропуснем тоя път личните нападки и да изразим мнението си като уважаваме становището и на другите участници. Например не е нужно изрично да подчертавате, че не сте съгласни с мнението на този или онзи, а просто изразете Вашето мнение.

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 23:48 от дядо хаджия

# 1
Дядо Хаджи, аз да ти кажа, не съм в течение, може би е имало някакви спорове ли? Не знам. Малко трудно възприемам таблицата, сложно ми идва, но мисля, че горе- долу разбрах. Не знам какво точно трябва да дискутирам  Thinking
За начало мога да направя коментар, че правилно си съобразил, че количеството на маята зависи не само от количеството на брашното, а също значение има състава на тестото - мазнини, захари. Добре си написал и за 'нормално' втасване и 'ускорено', но нека да отбележа, че има и още един фактор - температура! При по- висока температура, тестото втасва по- бързо, отколкото съвсем същото тесто при по- ниска температура.
Това е една от причините да има провали с Хлебопекарните - слагаш обичайните продукти в машината, пускаш програма с обичайна дължина (както си знаеш от доброто старо време, без машина), а тестото превтасва яко! Защото машината подгрява и то добре! Иначе казано, в машината може и с по- малко мая, дори осезаемо по- малко.
Друг допълнителен фактор е гъстота - по- рядкото (меко) тесто втасва по- бързо, в сравнение със съвсем същото тесто, ако е замесено по- твърдо. Верно, че това в известен смисъл се регулира от количеството на брашното, а то е дадено, но все пак ако вземем предвид, че брашната варират в своята водопоглъщателност (дори ако е все брашно тип 500, то пак варира според партидата и т.н.), та пак е възможно да имаме различна консистенция на тестото.

# 2
Днес не мога да мисля много.......По принцип след Пина да се изказвам аз.......Но е факт,че напр. на козунак може да се сложи и повече мая, точно заради захарта, млякото, мазнината - все фактори, които забавят втасването. Температурата там при козунаците е от голямо значение.

По принцип използвам прясна мая само, със суха имам само неуспехи(може би, защото по-късно разбрах за важната подробност,че сухата предварително трябва да се разтвори в топла вода напр.) и според продуктите си я нагласям - може би най-вече според количеството течност, която ще използвам........

Ще се включа пак!

# 3
  • Балчик
Не мисля,ч е темата е за дискусия. Нямам какво да добавя.

# 4
To и аз не мисля, че темата е за дискусия. Някак не е математика - 2+2 = 4. Винаги има много фактори, които трябва да се вземат под внимание, включително и такива, като РН на тестото, схема на замесване (еднофазна, двуфазна, трифазна) и т.н. , наистина доста неща са и винаги са различни, при всяка отделна рецепта. Затова си има технолози, затова си има рецепти и в тях се упоменава точното количество на продуктите. Ако рецептата е коректна, упоменава се и температура, време, киселинност, влажност и пак т.н. на процеса.

На доста, да не е на всички пакетчета мая е написано за колко кг брашно са. Не знам защо го пишат това, неправилно е.

# 5
  • Варна.
аз си купих днес пакетчета жива мая, на русенска фирма е, на нея пише само, че е 42гр. и срок на годност. не е указано за какво количесто брашно е !? почудих се, но я взех, дори я сложих във фризера, дано да не я уморя съвсем.
не съм пробвала, но смятам че половин кубче жива мая е за 500 гр брашно,
но аз още съм нова в тестото.
поздрави

# 6
Темата наистина не е за дискусия, но ще е полезна за тези, които имат въпроси като какво количество суха/жива мая на какво количество брашно и други за месене, втасване, печене. pina има хубави обяснения за замесване, втасване, състав на тестото, каква мазнина да се ползва в разните теста и др., интересно ми е било да чета нейните постове и в други теми. Явно освен на практика, и теоретично е подкована.  chef  bouquet Ще се включват и други, които разбират от това. Така че в този смисъл темата ще е полезна.
Иначе за себе си - карам на око, почти никога не знам какво количество брашно слагам, просто  в купа разбърквам мая/сода, захар, сол, мазнина, мляко и каквото там е нужно, започвам да слагам брашно и меся, докато тестото придобие мекотата, която ми е нужна. Изобщо пълен лаик съм, в теорията ме няма, трудно мога и да обясня нещата, но тестените работи ми се получават и се чудя, като каже някой, че това било сложно нещо. Според мен изобщо не е. Нужна е практика, опит и се получава. И, разбира се, добре да си познаваш фурничката - как пече. И да ти идва отвътре.  Grinning Рецептите помагат несъмнено, но и стриктното им спазване не е гаранция за добър резултат - брашната са различни, яйцата са различни (по големина) и т.н.

Може би заглавието на темата малко да се промени newsm78: Съотношение между брашно - суха/жива  мая и други практични указания/съвети за тестото или нещо друго подходящо, просто това ми идва в момента така на експромт. Ако дядо хаджия иска, разбира се и ако това не променя замисъла му.

# 7
Ползвам предимно суха мая, но в общи линии съотношението към брашното зависи от съставките - така за едно и също количество брашно може да бъде необходимо различно количество мая, примерно до два пъти повече.

за обикновен хляб: 500г брашно - 1 чл мая
                                 700г брашно - 1 1\2 чл мая
за бърз обикновен хляб се добавя по още 1\2чл мая към горепосоченото

млечен хляб           : 450г брашно - 1чл мая
                                 675г брашно - 1 1\2 чл мая

хляб обогатен с яйце: 500г брашно - 1 чл мая
                                      675г брашно - 1 1\2 чл мая

лек пълнозърнест хляб (смес 70:30 % пълнозърнесто и бяло брашно)
                              500г брашно - 1 1\2 чл мая
                               675г брашно - 2 чл мая
за лек хляб с царевично или ръжено брашно, както и за хляб с ориз или картофи съотношението е същото

френски франзели: 450г брашно - 1 1\2 чл мая
                                  675г брашно - 2 чл мая

италиански гризини: 350г брашно - 1 1\2 чл мая
* това тесто има повче олио, което би го направило плътно, затова се слага повече мая

хляб със сирене и салам: 500г брашно - 1 1\2 чл мая
                                        675г брашно - 2 чл мая

малки питки: 450г брашно - 1 чл мая

понички: 450г брашно - 1 1\2 чл мая

хляб със сушени боровинки и портокалов сок: 500г бр. - 1 1\2 чл мая
                                                                            675г бр. -  2 чл мая
същото съотношение е и за хляб с шоколад

# 8
  • София
Промених заглавието на темата, защото ми хареса предложението на Лабрекс.

Ще си позволя само да коментирам, че много често срещаме рецепти примерно с жива мая, а пък в къщи разполагаме с суха мая. Това ми беше идеята дали можем да постигнем до някакво съотношение на замяна.

Някои пък може биха искали да експериментират и затова един ориентир също би могъл да бъде в полза.

Пина е абсолютно права, че много фактори оказват влияние върху количеството на различните съставки (особено при набухвателите) затова и аз писах в началния пост, че не очаквам да постигнем до пълно решение на проблема а може би просто да изведем някакви общи принципи.

# 9
Дядо, благодаря за темата и табелата.   bouquet Аз съм от тия, дето не могат да се ориентират в магазина къде е живата мая, ако изобщо има, и все купувам суха. За мен е доста полезна информацията и коментарите на момичетата, въпреки че те може да го смятат за даденост, за мен е всеки път магия да ми бухне тестото.  Mr. Green

# 10
  • Plovdiv->Toronto
Дядо Хаджи, типично мъжка тема  Grinning.
И аз съм като Лабрекс и Пина, тестото се усеща интуитивно след известно време и известно количество пити и всякакви джиджавки. Винаги ми е смешно, когато мъжа ми реши да прави хляб в машината и като се прибера заварвам една тухла. За което са виновни или старата мая, или студените яйца, или грешната програма, или новото брашно, или "тази машина сигурно е за хвърляне вече"  Laughing ... Той просто не гледа тестото, не го пипа, не го усеща ...
Естествено е добре да има рецепти, хубаво е да се спазват, но всичко се получава, независимо дали с 8.33 или с 12 грама мая, просто се вземат предвид и другите много неизвестни.
Абе какво преразказвам лабрекс, тя го е казала  Peace ...
В интерес на истината много рядко пека с жива мая  newsm78, само за козунаци отивам специално че няма в близките магазини. Затова може би не ми се налага да превръщам количества ....

# 11
Аз пък ползвам все жива мая, по- ми е симпатична  Simple Smile Ползвала съм и суха, винаги е ставало, не е имало проблем! Съвсем не съм я разтваряла във вода, както спомена Мамето  Thinking

Ако темата ще е за съотношението суха : жива мая - то си е константа, то вече си е математика. Тандури беше писала точното съотношение в грамажа, но аз не го помня, тъй като не ползвам суха и все ми излиза от главата.

Всички друго, за което питаш Дядо Хаджи, то не може да се изведе от дискусия. Положенията са две - или му хващаш цаката на практика и започваш да го усещаш с ръцете си, с очите си, и с интуицията си; или учиш Технолгия на хляба и хлебните изделия, което е чиста наука и хич не може да се оспорва в такава дискусия....., но после пак трябва да развиеш интуиция на практика, защото инак не става.

# 12
На около 4 ч.ч. брашно слагам по-малко от 1 с.л. суха мая /около 2.25 ч.л - специално станах да измеря / и втасва доволно. На козунака слагам пълна с. лъжица. За машина става въпрос.

Последно време правя хляба като приготвям закваска предварително. Поне 5-6 часа по-рано, а най-добре около 10-12 часа. Най-грубо казано, забърквам всички продукти, но само с половината брашно. Иначе не ми е така сладък.

Никога не пека в самата машина, а винаги във фурната. Едно, че е по-добре, а друго, че така не ми се губи съвсем досега с тестото.

Последна редакция: сб, 21 ное 2009, 08:59 от Г-жа Броненосец

# 13
  • София
Значи не знам как ще възприемете ината и упорството ми, но пък темата взе да ми става интересна. В няколко поста чета следното:

...
Иначе за себе си - карам на око, почти никога не знам какво количество брашно слагам, просто  в купа разбърквам мая/сода, захар, сол, мазнина, мляко и каквото там е нужно, започвам да слагам брашно и меся, докато тестото придобие мекотата, която ми е нужна... Нужна е практика, опит и се получава.... Рецептите помагат несъмнено, но и стриктното им спазване не е гаранция за добър резултат - брашната са различни, яйцата са различни (по големина) и т.н.
...

...тестото се усеща интуитивно след известно време и известно количество пити и всякакви джиджавки... Той просто не гледа тестото, не го пипа, не го усеща ...
Естествено е добре да има рецепти, хубаво е да се спазват, но всичко се получава, независимо дали с 8.33 или с 12 грама мая, просто се вземат предвид и другите много неизвестни...

Положенията са две - или му хващаш цаката на практика и започваш да го усещаш с ръцете си, с очите си, и с интуицията си; ..., но после пак трябва да развиеш интуиция на практика, защото инак не става.

Дами, натрупаната практика и опит означава, че вече имаме натрупани някви критерий за оценка, че нещо отговаря на нашите изискания. Това означава и усещането -усещането, че нещо е станало така както трябва да бъде. Как трябва  да бъде ? Какво точно се усеща ? Какво точно се вижда или трябва да видиш ?- че е меко, че е твърдо, че е отговаря на някакъв външен вид. Ето това е интересно.

Пак повтарям толкова нюанси има в различните теста, че не е истина и БГ МАМА трябва да открие специален форум с хиляди подтеми ако някой въобще се захване да описва всичко.

*    *     *

...
Последно време правя хляба като приготвям закваска предварително. Поне 5-6 часа по-рано, а най-добре около 10-12 часа. Най-грубо казано, забърквам всички продукти, но само с половината брашно. Иначе не ми е така сладък.
...

Това съм го слушал от една стара туркиня в Родопите. Но тя там специален дървен месал си имаше и специално платно за покриване. Пък и твърдеше, че месала трябва непременно да и бъде на не помня на кое точно място - "Иначе оно нема се нагоди как требе".

Затова исках да те попитам в нормалните домашни условия, как точно го правиш. И няма ли да превтаса тая мая 12 часа. То верно ти с една дума направо нова мая произвеждаш. И абсолютно ли всички продукти слагаш и яйца и мляко и масло ?

*     *       *

Сега да се върна, защото ми трябваше малко време да намеря оригинала на една наистина интересна арабска рецепта за хляб:

... после разделяте на топчета, овалвате малко в брашно, посплесквате и печете около половин час на 3500 С. Ако искате да ползвате само бяло брашно слагате 3 чаши брашно, 1 чаша топла вода, мая и сол като в горната рецепта - обаче тук като втаса тестото след около 2 часа замесвате пак и добавяте предварително сложена в малко вода и захар мая и пак оставяте, но вече както е на топчета, оваляни в брашно да си втасват и печете. Горните пропорции ще ви стигнат за 6-8 хлебчета. казват се "айш балади" или "еш балади" - селски хляб. ...

Само да допълня, че предвидената мая се разделя на 2/3 за първото замесване и втасване и 1/3 за второто.

Давам ви тази рецепта просто за да потвърдя, че наистина има много нюанси в приготвянето на едно тестено изделие. И там в темата, в която обсъждахме този хляб и тука ще споделя, че имаме едно значително продължително втасване при специфични климатични условия (предполагам в арабските страни е много топло - това имам в предвид) и по технология, която при нас би се възприела за много странна. На мен лично ми беше много интересно и второто замесване и добавяне на маята. Но в потвърждение на вашите мнения явно арабите с опит и практика така са преценили, че трябва да се прави. С този натрупан опит обаче те имат някакви критерий и ето, че казват какви са те.

Странен е и резултата, това е прословутия кух арабски хляб. За вкуса не знам не съм го пробвал.

*     *       *

Аз като човек, който е скаран с правенето на хлебни изделия искам да попитам:Как точно ползвате живата мая в машината ?Как я слагате?Бъркате ли я предварително с вода и захар?Изобщо каква е технологията на правене на хляб в машината със жива мая?
Аз до сега съм правила хляба само със суха и то от рецептите от книжката.Искам да се опитам да направя питка или хляб със жива мая.Ако някой може да ми даде точна рецепта със пропорциите и етапите на приготвяне ще му бъда много благодарна.

Ако гововим за машина за хляб, а и не само за нея идете в темата за хлебопекарните в пърия пост има много подробно описани рецепти.

Последна редакция: сб, 21 ное 2009, 10:01 от дядо хаджия

# 14
Аз като човек, който е скаран с правенето на хлебни изделия искам да попитам:Как точно ползвате живата мая в машината ?Как я слагате?Бъркате ли я предварително с вода и захар?Изобщо каква е технологията на правене на хляб в машината със жива мая?
Аз до сега съм правила хляба само със суха и то от рецептите от книжката.Искам да се опитам да направя питка или хляб със жива мая.Ако някой може да ми даде точна рецепта със пропорциите и етапите на приготвяне ще му бъда много благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт