Египет - четвърта тема

• 72 742
  • 747
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Здравейте, прочетох всичко и в четирите теми с огромно удоволствие и интерес. Предстои ни пътуване в Египет в средата на април, като първо кацаме в Кайро, а останалото време сме в Хургада. Тъй като при другите ни посещения  в Африка и Азия вече предпочитаме сами да си правим програмата, а не да ни водят по "фабрики" за разни простотийки искам да попитам как ще е по-добре - първо да видим пирамидите и после египетският музей или обратното. В ограниченото време, с което разполагаме единствено само това май ще видим и в краен случай пазара Хан Ал Халили/пиша го по спомен/. Ще се движим с таксита и автобуси. Говоря ви само за Кайро. Също така ще се радвам някой да ми помогне с номерацията на автобусите и  от къде да ги вземем. Така направихме в Тунис като прекосихме голяма част от страната с влак и със сигурност това е начина на почувстваш хората, емоцията  и новото в една нова страна, а не с лежане до басейн и намиране на кусури в храната и дали са сменени хавлиите в стаята.
В момента чета един английски гайд за Египет, но искам да получа информация от първа ръка. Сещате се от кой Grinning

# 451
  • Egypt
Привет, vicks, предполагам имаш предвид Олдито, но аз да се изкажа за транспорта в Кайро- да не кажа невъзможно, ама почти няма начин да се оправите сами. Има автобуси и маршрутки, но рядко по тях има табели, и да има, са на арабски, спират когато им се махне с ръка, рядкост са уредените спирки. За къде са става ясно чрез подвикване, или със знаци, които те си разбират. Винаги са претъпкани, хората висят извън вратите. Най- добре е да ползвате таксита, вземете от белите коли- нови, климатизирани, и най- важното- плащате, колкото показва на апарата. От музея до Пирамидите е около 20 паунда. Има и едни жълти таксита, също хубави, малко по- скъпи, но пък те могат да се повикат по телефона. Черно- белите таксита са по договаряне, като чужденци ще ви изръсят  Crazy

# 452
Ей, Файма, не плаши момичето Wink
Да, права си - няма номера, а и да има не знаеш кое на къде е Wink Не се притеснявай, ние се возихме на всичко и на маршрутките и на такситата.
За такси - първо цената, после се качвате - без апарати и чудеса.
В Хургада платихме 120 лири да ни закарат от хотела до центъра.
С бусче ни взеха по 1на лира  на връщане Joy Бусчетата махаш, намалят и се качваш в движение, много е яко - бутаница, смърди, търкат се в теб, миришат, ама е приключение. Казваш някоя по-интернационална дума и се разбираш - със сестра ми така направихме, а и пътниците винаги помагат Simple Smile
Египетския музей по мои впечатление - недейте да си губите времето

# 453
  • Egypt
Aaa, Форски, как без музея?! Аз пък съм най- впечатлена от него, оглеждах мумиите сигурно час, а като видях златната маска на Тутанкамон, бях като хипнотизирана. В Хургада може и да се ползват автобуси и маршрутки, но Кайро е друга работа  Laughing

# 454
Музеят в Кайро в никакъв случай не е за изпускане! Дори и да не ти стига кислорода  Twisted Evil На мен лично ми беше много интересен, макар и да видяхме малка част от експонатите.

Според мен за такситата в Хургада, човек предварително трябва да е проучил горе-долу колко излиза като цена маршрута, за да няма злоупотреби, 120 паунда е много, направо обирджийство.

# 455
Маршрутките в Хургада са едно, Кайро е друго. Форски   Wink   и да не видят съкровищата на Тутанкамон?!  Thinking

# 456
  • Sofia
Музея го вижте при всички случаи, колкото и да е неуреден по моите представи, експозицията е забележителна!

Нямам пряк опит от обществения транспорт, но от това, което видях - по-добре си договаряйте таксито - другото е много екстремно преживяване. Освен ако не търсите точно това!

# 457
Здравей , vicks , по принцип хотелите , в които настаняват бълг. туроператори са в района на Гиза , освен ако не си доплащате за по добър хотел. При последното ми ходене бяхме , съвсем до пирамидите и с такси до тях , после до музея и обратно , с едно и също такси ни излезе 120 паунда. Важно е да знаеш , в кой район ще бъде хотела . Не ви съветвам да си викате такси от рецепция , защото рецепционистите дават поръчките на роднини и цената е доста нагоре , а отделно че такситата са от най ...меко казано неугледните. Излезте пред хотела и си спрете сами, ако не ви хареса цената , има много други таксита. Предупреждавам ви , че след 16ч. на пирамидите не допускат хора , защото подготвят вечерното шоу. Ако не са променили часовете на чартърите , след ноември , би трябвало около 12-13ч да сте настанени , и ако се организирате имате време да стигнете до пирамидите в този ден. Но дори и на следващият ден би трябвало да успеете да отидете и до музия , и до пирамидите. Тръгването за Хургада е след 18ч. Ще ви вземат от хотела , а и може да се договорите за около 10 долара , да не си напускате стаята , след 12ч. . Музеят според мен е задължителен , за три ходения не ми омръзна . Ваш е избора къде да отидете първо , но сутринта е на двете места няма навалици. Съпоставено с цена от 45 евро на човек / искана от агенциите/, обиколкота ще ви е в пъти по евтина , освен ако не се държи на екскурзовод. Първият път е хубаво да има такъв , но тук има мами , които могат да помогнат и с това . Хубав ден на всички!

# 458
Хайде да се изкажа и аз  bowuu
За автобусите в Кайро Фаима е напълно права - не, че не може човек да хване някой, но ако разполага с един месец и иска да се разнообрази. В Хургада  и Шарм е съвсем различно - маршрутките ходят горе-долу по един маршрут и са свикнали да возят и туристи.
Моят съвет за Кайро към vicks е да се разберете с един шофьор на такси и да го наемете за целия ден (или колкото там имате на разположение). Можете да отидете сутринта на пирамидите и след това в Музея. Той ще ви чака и ще ви вози с радост - разберете се за цената, като гледате таксиджията да говори поне малко английски. Според мен даже и за туристи 120 паунда за едно возене до пирамидите и музея и обратно до Гиза е доста много, но в крайна сметка всеки решава какво му се струва приемливо. Плащате накрая на деня, като ви стовари пред хотела! Ако имате на разположение един цял ден, може след музея да отидете на базара. Ще сте гроги, но пък ще вкусите и от този плод  Mr. Green
Ако все пак държите на градския транспорт - по-добре ползвайте метрото. Но пък едва ли ще ви е много от полза, защото не покрива достатъчна част от града (която на вас ви трябва).

Последна редакция: пт, 19 мар 2010, 13:29 от Old Sport

# 459
  • Beyond the Frontiers
грешка Embarassed

# 460
  • Egypt
vicks, ето тук качих малко снимки за транспорта:
http://guapa-fashion.blogspot.com/2010/03/transport-in-egypt.html

# 461
Здравейте, отново Simple Smile
Ние ползвахме маршрутките и в Хургада и в Гиза, абе няма да се загубите Simple Smile
Разбрахме само, че нормалната сума за таксито в Хургада била 30-40 лири, а не 120, ама аре...
Иначе за музея:
Със сестра ми вече сме се зарекли никакви такива мероприятия!
В Турция в Ефес, сега в Египет - Луксор и музеят - не ни влекат исторически обиляния, вземат ни само парите, гледаме неща, които наистина хич не ни интересуват, само офкаме и се чудим къде да се опрем, наистина никак не ни влече това и сме оттегчени.
Наскоро с една позната, която се върна от Египет си говорихме точно и тя казва: Исках да не ходя в Луксор, ама ми казаха, че ако не отида съм губела много, това било нз си какво.. Е, останала разочарована.
Наистина е много до вкус.
На мен и сестра ми също не ни хареса, но от Бг всички ни казваха да идем, агенцията, по форума. Скучно. Само това май не ни хареса в Египет - иначе сафаритата, с лодки по Нил и Червено море беше фантастично Wink
Но вече съм си казал, че каквото и да ме увещават за музеи и подобен тип посещения съм категорично НЕ, който иска да си ходи и да гледа. Предпочитам повече разходките и приключенията Simple Smile

# 462
На нас Луксор ни беше много интересен, дори повече от пирамидите. Аз препоръчвам да не се пропуска нито Луксор, нито музея! А и предполагам, че за да ти е интересно трябва да си се поинтересувал поне малко от историята на Египет!

# 463
Аз също не съм запален фен на музеи и такива неща ми идват в повече. Когато бях в Гърция, на обиколна, организирана екскурзия, имах усещането, че за 6 дни завърших магистратура по Балканистика  Confused  Просто главата ми взе да пуши, аз не тръгнах на обучение там, все пак.... Тъй, че, разбирам те Форски, отлично. И, все пак, конкретно музея в Кайро, на който бездруго се отделя малко време, мисля, че си струва. Има зрелищни и любопитни неща, които са лесносмилаеми, впечатляващи и интересни за гледане. Наистина цялото съкровище на Тутанкамон разбива с количеството си от злато, пищност. Мумии разни, ми то си е приключение да ги видиш тия неща.
В Луксор не съм ходила, за което по принцип съжалявам, но и на мен ми се прокрадва идеята, че би ме отегчил. Все пак, аз щях да ида, но на любимия му дойде в повече египетската действителност и се умори от толкова екзотика, отделно че го хвана 'проклятието на Фараона'.... 

# 464
Пина, много добре го обобщи  Peace
Качественото разглеждане на Музея в Кайро отнема поне месец...За няколко часа не мога да си представя, че човек би се отегчил...Но все пак на всеки различни неща му се нравят. Представителна (и то доста) извадка на египетските старини има в Бритиш Мюзеум (за тези, на които не им се ходи до Кайро)..хем входът е безплатен.
За Луксор само ще кажа, че е като музей под открито небе...Там се намира 30% от културното наследство на ЮНЕСКО...какво повече да си говорим. Самият град също е силно различен от Кайро, не напразно е бил предпочитано място за зимуване на много известни писатели, хора на изкуството и т.н. Друг е въпросът, че с едно ходене за ден малко успява човек да види. Peace

Общи условия

Активация на акаунт