Египет - четвърта тема

• 72 782
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Благодаря на всички за отговорите и ценните съвети!
Причината да се разхождаме сами из Кайро  не е, че трябва да дадем по 40 или 45 евро, а това, че първо трябва да галопираш по места, които не са ни особено по вкуса, после,че  не може да отделиш времето, което ТИ искаш, а не гида.Честно да ви кажа предпочитам  да слушаме екскурзоводите на SUN и други агенции отколкото рускоговорящите гидове на ТЕЗ тур. И то не защото говорят на руски, а защото декламират повърхностно и няма нищо общо с представянето на англичаните и др.
А и наистина  най-якото с тези техните таксита, тук-тук и други странни возила Laughing, а не стерилните рейсове.
Харесва ни! Наистина е ново, странно и екзотично да се потопиш в тяхната атмосфера, пазари, медини и т.н.  

Последна редакция: сб, 20 мар 2010, 20:32 от vicks

# 466
Тук-тук има ли в Египет? Аз не съм виждала.

# 467
  • София
В блога на faima има снимки и затова си спомних за тук-туците от Тунис ....Иначе не мога да съм категорична защото още не съм била там. Grinning

# 468
  • Beyond the Frontiers
От руско говорящия гид на Тез тур нищо не разбрах, може и да е било изключение, но колегите българи ни обясняваха всичко предварително в автобусите. Естествено не е някаква задълбочена лекция, а кратка беседа с факти, които представляват интерес за всеки среднообразован човек. Истината е, че при груповите пътувания, няма как да получите задълбочена информация, просто гидовете трябва да се съобразят с масата.

# 469
С нашите екскурзоводи имаше голям проблем. Говорят и руски и английски, само че групите ни бяха като цяло от баби и внучета (най-общо казано по възраст). Бабите знаят руски, внучетата английски. Аз се падах от внучетата. И понеже накрая не издържах пред египетския музей, естествено взех нещата в свои ръце. Екс. се цупеше да говори на двата езика и го накарах да говори само на английски и аз превеждах на българите. Какво им говорим и колко беше вярно не знам, ама всички останаха доволни. Английският им обаче... и до днес го споменаваме с приятели Wink Не могат да казват th египтяните, не знам защо. Вместо евритинг на думата everything я четата еврисинк... Grinning На 1я ден още в Хурхада е един магазин ми казаха, че имат еврисинк (т.е. всичко) и по принцип синк означава мивка... и стоя и се чудя и гледам за мивки, голям майтап беше. А часовете как говорят? Найн сърти - това е 9 и 50 Grinning

Ето още малко клипчета, които качвах снощи, не са кой знае какво Simple Smile Скоро ще си кача и разказа.

http://www.youtube.com/watch?v=ra66sARRG0U това е от третата ни екскурзия в Хургада с лодка по червено море да гледаш корали и рибки през дъното на лодката. Хубаво е, ама на всеки му стана лошо и излизаше, че и аз и сестра ми. Не знам как тези стъкла не са оцапани.

http://www.youtube.com/watch?v=LCA0VbajT64 - от същата екскурзия снимах Червено море, че много ми хареса, но като се конвентира клипчето, много лошо качество става.

http://www.youtube.com/watch?v=1i_g6LYdNww - това е Нил, когато бяхме в Луксор! А Луксор си заслужава, заради Нил! Simple Smile

http://www.youtube.com/watch?v=B1IWg08YPPA - това е клипче от сафарито - наистина най-якото ни изживяване, екскурзията за нас е най-готината. Беше много забавно. Аз най-много харесах АТВ-тата в пустинята, просто няма такъв кеф Simple Smile

# 470
Тук-туци има в Ел Гуна  Peace

Голяма част от немскоговорящите гидове, работеши с Некерман (а иначе от египетската Блу Скай) са завършили египтология и са изключително начетени и не спират да обясняват и информират на отличен немски. Друг е въпросът кой колко иска да ги слуша..

# 471
Голяма част от немскоговорящите гидове, работеши с Некерман (а иначе от египетската Блу Скай) са завършили египтология и са изключително начетени и не спират да обясняват и информират на отличен немски. Друг е въпросът кой колко иска да ги слуша..

Не, не Simple Smile Не казвам, че не са начетени или не знаят, напротив. Но това нещо  произношението на всички ни направи впечатление, иначе сме доволни Simple Smile))  Peace

# 472
  • София
Здравейте чета ви вече над 2 часа.Да поясня мечтата ми е да посетя пирамидите още от малка,нищо няма да ме уплаши.Копирала съм си всички ценни съвети на всички,за което Благорадя.Най вече на forski много си изчерпателен и точен,мисля да ида на почивка Октомври месец,че имам и държавен изпит и ще ми е трудно сега.Ако може още малко инфо ще съм адски благодарна,дори и на ЛС да е   bouquet

# 473
  • Beyond the Frontiers
Тук-туци има в Ел Гуна  Peace

Така е, срам, не срам в музеят в Кайро и в Луксор се присламчвах към немските групи. Това е моят език. Иначе египетски английски или египетски руски са ад за ушите ми...  Embarassed

didolinaa, просто напишете, какво ви интересува и ще ви се отговори.  Peace

# 474
  • София
Изчела съм всичко по темите,само че не ми е ясно и съм си записала по важните инструкции,но искам да знам кой с коя агенция е пътувал и е бил доволен освен Тез тур.Тя ли си заслужава най много,чух за остров Парадайз с гмуркане,Луксор ще се видфи ясно е.Но освен тези двата магазина Рамстор и другия(забравих му името) от къде мога да купя повече сувенири.Интересува ме също картушите колко точно излиза ако си взема от бижутерски магазин.Не искам ментета или да ме лъжат.И да си кажа мисля да тръгна с около 400 $ джобни дали ще ми стигнат?Съжалявам,че задавам толкова въпроси,но искам да съм добре подготвена.

# 475
  • Beyond the Frontiers
Изчела съм всичко по темите,само че не ми е ясно и съм си записала по важните инструкции,но искам да знам кой с коя агенция е пътувал и е бил доволен освен Тез тур.Тя ли си заслужава най много,чух за остров Парадайз с гмуркане,Луксор ще се видфи ясно е.    Общо взето недоволни няма, независимо от туроператора, важна е нагласата, с която тръгвате. Други фирми - Астрал, Алма тур, Он травел, Аква тур - програмите са техни собствени.

Но освен тези двата магазина Рамстор и другия(забравих му името) от къде мога да купя повече сувенири. На централната улица в Хургада /пешеходната зона/ има доста от типа супермаркет, където влизаш с кошница и пазариш.

Интересува ме също картушите колко точно излиза ако си взема от бижутерски магазин.Не искам ментета или да ме лъжат. Трудно, гаранция нямате. На мен ми ги изработиха по време на екскурзията в Луксор майстори доведени от екскурзоводите. Моят е сребърен със златни символи, като не е просто пластинка, а по масивен. С изображения от двете страни 14 -17 долара. Чистото сребро беше по-евтино, а чистото злато над 20 долара.

И да си кажа мисля да тръгна с около 400 $ джобни дали ще ми стигнат?Съжалявам,че задавам толкова въпроси,но искам да съм добре подготвена. Зависи, колко допълнителни екскурзии ще запишете. Аз лично бях с около 500 и върнах повече от половината.
[/size]

# 476
  • София
Многоо благодаря за инфото   bouquet Добавям го в инструкцийте и пак ще ви чета ако има още нещо да си добавям.

# 477
Завърнахме се Laughing Бях обещала да пиша за Carribean soma bay. Хубав е хотелът, е има си кусури, но разкошната градина ги компенсира. Храната на мен ми хареса, на някои от групата им се стори еднообразна. Едната вечер имаше типично египетска кухня-готвеха навън, имаше чевермета, вкусни сладкиши-диетата ми отиде на кино Laughing Анимацията в сравнение с хотелите в Анталия е слаба. Първите 2-3дни времето беше разкошно и успяхме да поизгорим на плажа, но към средата на почивката ни хвана пустинна буря Shocked Цялата стая беше в пясък, навън вятър със скорост 70км/ч, голяма емоция, ходех до ресторанта забулена като арабка Laughing То и нямаше как иначе ако не искаш да се нагълташ с пясък. Жалко, защото цялата красота на градината се помрачи от прахоляка. Добре че предния ден ходихме в Луксор и случихме прекрасно време. Екскурзоводът ни говореше български, което беше чудесно Peace Тръгнахме рано в 5часа сутринта. Аз се притеснявах от това, че сме без конвой, но по пътя си има полицаи, въпреки че не знаеш от кой баир какво може да изскочи Laughing 3 часа път през пустинята си действат малко депресиращо, сякаш слънцето е изгорило живота по тия места. Спряхме за почивка и видяхме истински бедуини. Бедни, изтормозени хорица, които сякаш са отхвърлени в страни от съвременния начин на живот. Мръсни, прашни дечица, до магаренце или камилка Sad За разлика от нахалните търговци седят кротко и чакат някой да им даде доларче срещу снимка. На връщане от Луксор, спряхме на същото място и им дадохме сокчетата, които носехме и плодове. Милите как ли са оцелели на другия ден, когато имаше пустинна буря Confused
Луксор е нещо невероятно, трябва да се види, както и Долината на царете. Страхотен ден, страхотна умора после, но си заслужава. Ако ги нямаше и нахалните търговци, които буквално ти накацват като мухи на мед, щеше да е перфектно. Цялата тази цигания обаче отблъсква тотално Sick Да не говорим, че уж те обличат с националните си дрехи, а в същото време те поопипват тук там. Брррр Sick Естесвено екскурзиите са придружени и със спирания по разни магазини за алабастър и за папируси. Мъжът ми успя да изтъргува няколко страхотни ръчни изработки от оникс и алабастър. Добра сделка сключи, сега им се радваме и красят рафтовете вкъщи. Но доста се изнервихме докато го изчакаме да приключи с пазалръците. От 500долара за едното нещо си излезе с пет за 130 общо Laughing
Предната вечер почти се бяхме навили да купим 3 папироса за 100долара от хотела, ръчно изработени, много красиви, от тъмните , различни от китайските за 1 долар, които продават на пирамидите . Като видях обаче, че се повтарят по всички магазини ми стана ясно, че това е най-проста щампа, просто самият папирос е по-качествен. Та освен в хотела такива същите ги имаше и в Луксор и В Кайро, в "музея на папироса", който е най-прост магазин, от който гидът получава процент Mr. Green Въобще циганийката е пълна, вместо да наблегнат на историческите забележителности, отвсякъде се пробват да ти продадат нещо.
А има толкова за гледане в Египет, нооо...
На пирамидите бяхме по за 20 минути на всяка, после магазин за етерични масла, папироси, добре че се разпротестирахме и пропуснахме магазина за кожи, обядвахме и отидохме в музея. Той е невероятен, толкова много информация и толкова интересна, че макар и да бях капнала, двата часа и половина там ми се сториха малко. Платихме си допълнително и влязохме и в залата с мумиите. Отново невероятно усещане, много интересно. Е имаше 3ма арабски гражданина, които извадиха телефоните да снимат, макар че е абсолютно забранено и полицаите им вдигнаха аларма. Да не говоря пък как сумтяха , говореха шумно и се блъскаха както сварят.
Забравих да ви пиша за начина по който шофират арабите ooooh! Като ходихме в Луксор, се молехме да се приберем живи. То беше идиотско изпреварване-влиза в насрещното, срещу него кола и се разминават 3 коли на пътя. Това не е прецедент, а стил на каране ooooh! Като ни извозваха до Кайро, шофьорът караше с 90км на магистралата-викам си този е много спокоен. Спокоен лииии? Като влезе в тесен път с повече коли, тоя полудя. 100километра в завой, каране със 130 и същото идиотско изпреварване, на няколко пъти щеше да качи върху колите ooooh!
Кайро: 20 милиона цигани като нашите се шакат навсякъде. Мизерия, мръсотия, викам си ние в България живеем в рая Laughing Гидът се напъваше да показва луксозните квартали, в които живеят бизнесмените на Кайро-ми те като нашите панелки Laughing А казва, че някои от тях са на по1-2 години. Въобще египтяните успяват за отрицателно време да съсипят всичко ново. Никаква поддръжка, така е и с хотелите за съжаление. Честно казано така както първите дни не ми се тръгваше от хубавия хотел,  към края исках да кацнем по-скоро в София.
И все пак въпреки противоречивите ми впечатления смело препоръчвам да посетите Египет. Само на 3 часа път бягате от студа, срещате напълно различен свят и най-важното виждате огромна част от историческото наследство на земята. Това последно си заслужава абсолютно-невероятно и въздействащо Peace

# 478
Ето и малко снимки от хотела, за да придобиете впечатление
http://www.prikachi.com/files/1456045j.jpg
http://www.prikachi.com/files/1456049u.jpg
http://www.prikachi.com/files/1456056v.jpg
http://www.prikachi.com/files/1456058t.jpg
http://www.prikachi.com/files/1456061C.jpg
http://www.prikachi.com/files/1456063c.jpg

По мое мнение хотелът е идеален за семейства с деца. Стаите са големи, има хубава градина Peace Едни симпатяги обаче, които са ходили няколко пъти в Египет, казаха, че Алнабила в Макади бей е с по-хубав плаж Peace
 Hug

# 479
galana_s , добре завърнала се и благодаря, че сподели подробно впечатленията си! Peace

Абсолютно подкрепям изразяването на различни мнения и впечатления, защото страна като Египет ги провокира в максимална степен. И все пак апелирам към малко по-умерени изказвания и характеристики и искам да ви напомня едно от основните правила на форума:

8. Забранено е пускането на теми и мнения, съдържащи краен агресивен национализъм, ксенофобия и антисемитизъм, теми с расистка насоченост, мнения, съдържащи религиозна, идеологическа, политическа пропаганда, теми подклаждащи /или които могат да доведат до/ расова, културна, социална, религиозна, етническа и всякакъв друг вид дискриминация, омраза и нетолерантност, теми и мнения, целящи създаване на смут и предизвикване на страх, подклаждане на масова паника, както и теми и мнения с линкове към сайтове, съдържащи подобни елементи.
 Peace Peace Peace

Общи условия

Активация на акаунт