Майчинството - счетоводно - 25

• 40 768
  • 765
  •   1
Отговори
# 360
  • Пловдив
А сигурно е точно заради това че от два месеца се осигурявам върху по голяма сума именно заради майчинството  Rolling Eyes Бихте ли ми обяснили при това положение какви са ми вариантите защото наистина не се чувствам добре и незнам дали ще издържа да ходя на работа.

щом не издържаш на работа има само един вариант-болничен
все пак да си вдигнеш обезщетението не е най-важното

# 361
От посочената разпоредба следва, че е налице нарушение на чл. 13, ал. 1 от НМЕР, когато са издадени два болнични листа за временна неработоспособност, по единия от които отпускът изтича непосредствено преди почивните или празничните дни или другия законоустановен отпуск, а по другия болничен лист, макар и първичен, започва непосредствено след тях, и сборът от дните в отпуск е повече от 7 дни.

извадка от тук http://www.noi.bg/content/ukazania/2007/07/uk_15.htm
Глупаво е ,но господата упраляващи така са го измислили.Напълно съм съгласна с Elfita и бях сигурна,че е така просто търсех вратичка.Иначе първия болничен е до 24.12 и е с ЛКК,а втория е от 28.12.Евентуално ще им предложа да им поправят датата от 29.12. за да отразя 28.12 като отработен.

Не, не от 28.12.  Naughty
Казвате, че предходният болничен е до 24.12. В този случай те трябва да издадат вторият болничен от 24.12.  Peace

Другият вариант е който цитирах по-горе - вторият болничен си е от 28.12. с първи ден от работодателя.
"Затова временната неработоспособност по последващ болничен лист, отпускът по който започва непосредствено след почивните или празничните дни или след другия законоустановен отпуск, се приема за новонастъпила, когато той е правомерно издаден като “първичен”... "

Изобщо, нито в указанието, нито в НМЕР не се говори за работен ден между болнични.
"Прекъсване на временната неработоспособност се приема, само когато лицето се е явило на работа със съгласието на органа, разрешил отпуска по болест."

# 362
  • Sofia
Знам че не е най-важното но ме осигуряват на минималната и парите съм си ги дала от джоба и за това питам дали има вариант да не ги загубя, ако излезна болнични майчинството как ще ми бъде изчислено?

# 363
  • Пловдив
kaspur ,няма да загубиш парите,които си дала за осигуровки,защото тези месеци ще ти се вземат предвид.
базата ти е 12м назад от 45 дневния.за месеците,в които си работила-съответните осигуровки.за месеците в болничен,не самия болничен,а сумата,от която е изчислен.базата за обикновения болничен ти е 6 м назад

# 364
Здравейте! Имам една молба -може ли някой да ми изчисли следното:осигуряват ме на 337 лв.(335лв и 2лв за стаж-до колкото разбрах) искам да се ДООСИГУРЯВАМ върху  640 лв.-колко трябва да си ДОПЛАЩАМ всеки месец аз?  bouquet предварително

# 365
Преслагам темата да се затвори временно поне утре до 12ч.........Консултантките и те са хора......

Честита Нова година, скъпи консултантки! Здрава, спорна, мирна и щастлива да е тя за всички вас!  bouquet  bouquet  bouquet

# 366
  • Sofia
Благодаря ти много Elfita  Hug Весело посрещане на новата година   bouquet

# 367
  • Пловдив
искам да се ДООСИГУРЯВАМ върху  640 лв.-колко трябва да си ДОПЛАЩАМ всеки месец аз?  bouquet предварително

доплащаш 121 лв

# 368
Здравейте,
Трябва да подам Декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане.
Имам близнаци.
По една декларация за всяко дете ли трябва да подам или в една обща да опиша двете деца?
Предварително благодаря

# 369
ЧНГ на всички! Момичета ще съм ви благодарня,ако ми изясните някои неща, защото съм в голямо чудене какво да правя! Бременна съм във втори месец. Термина ми е околко 15.08.2010. До този монент нямам осигурителен стаж, но от 03.01.2010 ме назначават на работа във фирма, в която сама ще си плащам осигуровките. Въпроса е дали да се осигурявам на 500 или на 600 лв.заплата, защото разликата в осигурителните вноски е около 50 лв на месец? А не мога да сметна колко пари ще взимам като обезщетение първата година. Другите въпроси сами дали имам право на болнични, след като съм назначена скоро на работа и третия въпрос е дали след като родя работодателят (тоест аз)ще плаща само здравни и на каква стойност ще са те? Благодаря ви предварително, моля за спешност, че утре подписваме договора и трябва да реша!

# 370
  • София-Младост
ЧНГ на всички! Момичета ще съм ви благодарня,ако ми изясните някои неща, защото съм в голямо чудене какво да правя! Бременна съм във втори месец. Термина ми е околко 15.08.2010. До този монент нямам осигурителен стаж, но от 03.01.2010 ме назначават на работа във фирма, в която сама ще си плащам осигуровките. Въпроса е дали да се осигурявам на 500 или на 600 лв.заплата, защото разликата в осигурителните вноски е около 50 лв на месец? А не мога да сметна колко пари ще взимам като обезщетение първата година. Другите въпроси сами дали имам право на болнични, след като съм назначена скоро на работа и третия въпрос е дали след като родя работодателят (тоест аз)ще плаща само здравни и на каква стойност ще са те? Благодаря ви предварително, моля за спешност, че утре подписваме договора и трябва да реша!
Като начало обезщетение ще започнеш да получаваш, когато придобиеш 12 месеца осигурителен стаж, т.е. м.01.2011г. Имаш право на болничен, но обезщетение ще получаваш , ако имаш 6 месеца осигурителен стаж, говорим за болничен за общо заболяване. За здравните...не съм чела все още ЗБДОО , до сега здравните бяха 4,8% от минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се, 260лв. за 2009г. или цифром 12,48лв. на месец. Сега ще  е повече , но не мога да кажа колко.

Всъщност току що погледнах, 420лв. е минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Така че, ако няма промяна в процентите това прави 20,16лв. на месец здравна вноска.

# 371
Здравейте мами искам да попитам колко стаж се иска да имаш работено за да получавам майчинство и трябва ли да са последните месеци,т.е. месеците преди да роди.И може ли например сега е в втория месец да се самоосигорява докато роди ,а  дали ще получави маичйнство след това?Сега е на работа момичето но иска да напусне защото там където е мн. студено т.е  в фирма където е постоянно окло 10 градуса и не и е добре,а болничен не може да си вземе например за останалите така без причина.Една мо приятелка е в това положение и ме пита но аз не съм мн.  наясно че затова моля за помощ Simple Smile

# 372
Ала-бала, мерси за отговора,ама нали аз ще съм на трудово правоотношение , а не само осигуряваща се. В такъв случай пак ли е 20 лв, здравната вноска или е 4.5 процента от месечното възнаграждение? И други я въпрос колко ще е обещетението ми при осигуровки на 500 и на 600 лв на месец, при положение че първите 4 месеца няма да взимам обезще тение?

# 373
Една година без значение за какъв период е натрупан. Защо трябва да напуска? Няма ли възможност да говори с лекаря за това, че работи в лоши условия и да излезе в болничен? 

# 374
  • София-Младост
Ала-бала, мерси за отговора,ама нали аз ще съм на трудово правоотношение , а не само осигуряваща се. В такъв случай пак ли е 20 лв, здравната вноска или е 4.5 процента от месечното възнаграждение? И други я въпрос колко ще е обещетението ми при осигуровки на 500 и на 600 лв на месец, при положение че първите 4 месеца няма да взимам обезще тение?
По време на болничен се плаща само здравна вноска, която според закона се определя като процент от минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се.
Не мога да отговfря за обезщетението, по простата причина, че все още не съм прочела промените в нормативната база.

Общи условия

Активация на акаунт