Вярно ли е, че ... кърменето вреди

• 12 623
  • 179
  •   1
Отговори
# 120
Еее, Амару, защо смени снимката, не че новата не е сладка  Hug
Аз все си мислех, че това е форум за такива като мен, които са имали проблеми и са имали нужда от помощ, защото са искали да кърмят, а не е форум, в който да потребителки да ти обясняват да не кърмиш. Нещо идеята му се обърква така.

# 121
Привет ,момичета!Следя с интерес темата от самото начало,но едва сега реших да се включа.За ползата от кърменето вече има достатъчно информация,но въпреки това спора тук се поддържа вече 8 страници.Чудех се как да взема да доказвам,че водата е мокра,тревата е зелена,а кърменето е полезно и трябва да продължи колкото е възможно по-дълго време.
Чичото на моята баба,която е на 76 г. е кърмен 5 години-човека почина едва миналата година по време на следобедния си сън.Потвърждавам,че нямаше никакви увреждания от дългото кърмене  Wink.Неговата майка и моя прапрабаба също е била дълголетница.По разкази на баба ми знам за нея,че е била напълно здрава,права и мъдра жена,запазила силите и разума си до преклонна възраст- дългото кърмене (не само на малкия и син, но и на останалите 3 деца) не и е нанесло абсолютно никаква вреда  Laughing.А,така също всички нейни съвременнички и техните предшественички и потомки са кърмели децата си до 2,3,4,че и 5 години.Правили са това, водени от инстинктите си на майки, така като е било векове и векове наред. Как така по наше време изведнъж кърменето стана толкова опасно newsm78?

# 122
  • в страната на чудесата
примерите са чудесни, но не доказват абсолютно нищо!
също както и здравите зъби на инера и децата и.
безполезно е да се спори с някой, който не желае да предостави и друго мнение в подкрепа на казаното...
само заради точността:
1. заболяване на щитовидната жлеза е свързано с бременността а не с кърменето. има описан тиреоидит, който може клинично да се прояви известно време след раждането. това е причината една от цитираните тука майки (свекуърви, или не знам какво) да получи проблем след кърменето. освен това в страната има доста региоони с липса на йод и проявата на щитовидна патология около кърменето да е само въпрос на съвпадение...
2. вече написах и по-напред. но пак ще кажа. кърменето над годината е правопропорционално свързано с когнитивните способности на детето. коефициентът на интелигентност е по-висок. открит е "ген на интелигентността", който се проявява само при кърмени хора.
3. причината да се спре кърменео и да се отбие детето обикновено не е свързано с липсата на полезност на кърмата, а с удобството или нежеланието з аповече у майката. това са скоромните ми наблюдния. затова тук слушаме смешни дискусии - заради гузната съвест и нуждата инера (казвам го като нарицателно) да убеди себе си в правилността на решението. ние всички, и тя също, знаем, че дискусията е излишна.

# 123
creatura, моят прадядо почина също на преклонна възраст и е кърмен до 7 год. Но те са старци, ние сме младо поколение, как така ще кърмим толкова много, ми че то си е вредно. Никой не казва точно защо, но в 8 страници си има привърженици, че е вредно и толкова!

# 124
creatura, моят прадядо почина също на преклонна възраст и е кърмен до 7 год. Но те са старци, ние сме младо поколение, как така ще кърмим толкова много, ми че то си е вредно.

Е, WinkМама_НушИ ,дали сина ми ще ме разбере ако почна да му обяснявам това ,докато се е впил в мен  Thinking Laughing?

# 125
Ами, ако е като моя, няма да те разбере. Аз му обяснявам, че имаме гости и не може да суче, той бърка да вади..., аз му викам-вредно е, той мига и пак бърка. Да им се чуди човек на тези деца! Mr. Green

# 126
  • София
Дори не се захващам да прочета дългия ти пост, както и цялата тема.

А аз съм сигурна, че не разбираш дългия ми пост. Ти не си успяла да разбереш д-р Гълъбов, не си успяла да разбереш препоръките на СЗО, не си успяла да разбереш защо хилядите години практика са по-сигурна алтернатива пред две-три десетилетия различен опит, не разбираш убедителни доводи, не разбираш защо кърменето не вреди, не разбираш и това, което аз ти пиша. Ти просто не успяваш да влезеш в същността на нещата. Ти не можеш да си правиш сложни изводи. Това разбирам за теб от тази тема. Прочела си нещо някъде и си направила толкова абсурдни изводи, че думи нямам! Говоря ти за фармацефтични компании, а ти ми казваш, че децата се хранят с храна, не с лекарства. Струва ти се странно кърменето след годинка( и три-четири месеца), виждаш, че някой казва "кърменето вреди" и точка. ама защо вреди, на кого вреди, как вреди, има ли доказателства, кой, как, къде, кога е направил тези проучвания, изследвания и е достигнал до тези изводи? Бе няма значение. Кърменето вреди, защото ти мислиш, че няма нужда да се кърми до по-късно. А за по-цветно си присламчваш и думата "вреди". Не смяташ ли, че би могла сериозно да навредиш на себе си и на семейството, ако правиш всичко в живота си ей така, без да търсиш логика, без да чуеш различно мнение, без да поискаш доказателства, без да обмислиш аджеба кой ти е източника на информация и би ли могла да се довериш?
 И тук вече се стига до там, че изобщо не коментирам идеите ти за вредата от кърменето, защото ти не  представяш такива, а коментирам липсата на умение да вникваш в темата. Не разбираш от намеци, не разбираш от сравнения, не коментираш твърди доводи... Просто проблемът ти няма как да се реши в тази тема. Тя е за кърмене.
 А имам и друго предположение. Всичко си разбрала, но понеже веднъж си нападната, не ти изнася да се предадеш, заела си отбранителна позиция и си избрала да се правиш на неразбираща. А би било по-лесно просто да кажеш:"Дайте да видя тука какво толкова убедително имате да ми покажете за ползите и липата на вреди от дългото кърмене", да прочетеш, да обмислиш и да решиш. Но за да се каже, че си решила, трябва да излезеш също с доводи. Ако постоянно повтаряш."вредно е, точка!"значи не си решила, а си се оставила на течението. Вземи се в ръце.

. Въпросът тук е дали е вредно кърменето след година и аз отговарям да, вредно е. На този въпрос трябваше да отговориш и ти , а не да се хващаш като удавник за сламка и да повтаряш едно и също.
'Удавник за сламка" изобщо не е израз на място. Под краката си имам солидна подпора в полза на кърменето след годинка и 3-4 месеца. На сламката разчита друг в случая.

# 127
..... открит е "ген на интелигентността", който се проявява само при кърмени хора.

Само при кърмени над годинката ли? Simple Smile

Абе аз се чудех защо е такава масова профанизацията и простотията в обществото сред младите хора /20-45 годишни/, пък то било щото по Татово време не било модерно кърменето.Вай, вай, само циганорите гонят висок коефицент на интелигентност в наши дни, тц,тц,тц Laughing Е, и някои други заблудени българчета   Laughing

# 128
..... открит е "ген на интелигентността", който се проявява само при кърмени хора.

Само при кърмени над годинката ли? Simple Smile

Абе аз се чудех защо е такава масова профанизацията и простотията в обществото сред младите хора /20-45 годишни/, пък то било щото по Татово време не било модерно кърменето.Вай, вай, само циганорите гонят висок коефицент на интелигентност в наши дни, тц,тц,тц Laughing Е, и някои други заблудени българчета   Laughing
Peace Laughing Много точно казано !      bouquet

# 129
Темата наистина стана като селска клюкарница. Инера , така и не ми каза защо точно кърменето след годинка е вредно. Не се дръжте като простаци бе хора. Изявявайте се някъде другаде. До сега не прочетох нито едно мнение против кърменето след годинка, с ясна обоснованост ЗАЩО и много ЗЗА кърменето след год. с ДОКАЗАТЕЛСТВА И СТАТИИ по въпроса!

# 130
  • София
Ето още малко по въпроса защо е полезно кърменето след 1 г. на детето:
http://www.kellymom.com/translations/ebf-benefits_bulgarian.html

# 131
Ето още малко по въпроса защо е полезно кърменето след 1 г. на детето:
http://www.kellymom.com/translations/ebf-benefits_bulgarian.html

Това не е вярно! СЗО и други организации могат да манипулират по всякакъв начин. Истината е , че няма доказателства, нито "ЗА" нито "ПРОТИВ" и затова е този спор.  Всеки човек без опит, знания, изследвания може да напише подобни статии. Например никъде не пише конкретно " аз..../ име/ изследвах 1000 или 10000 жени , кърмата им съдържаше това и това, боледуват от тези болести и т.н." Дори в една статия не може да се опишат всички изследвания, а трябва цяла книга да се напише. Защо никъде не пише, че в кърмата преминават токсини, които са много повече, ако майката отслабва? И други въпроси си задават майките, но остават без отговор, защото доказателства няма.

# 132
  • София
Инера, интересно ми е - ти колко време кърми своето дете? Ако правилно разбрах - ти смяташ, че кърменето е полезно до 1 г. и 2-3 м. максимум, а след това - вредно? И как така полезната кърма става изведнъж вредна, спират едното кранче с полезната и пускат вредната ли?
Относното токсините - да, ако майката поглъща такива, в кърмата има такива, както и при рязко отслабване се увеличават, но кой кара майките да отслабват рязко? Също така ако майката яде вредни храни с куп химикали и Е-та, както и алкохол, наркотици, цигари, лекарства - повечето от тези неща преминават в кърмата, но дългокърмещите майки в общия случай се хранят доста здравословно. Или смяташ, че кравето мляко е по-нетоксично от кърмата? Ами аз тази крава не знам къде е пасла  Wink, нито дали наистина млякото е краве, или има куп боклуци вътре. Да не говорим, че млякото на тази крава е за нейното теленце - ами аз не искам детето ми да пие мляко, предназначено за теленца, знам ли какъв мутант ще стане от това мляко /например калция в прясното мляко е за теленца, не за човешки деца/. Моето мляко е перфектно за моето дете - защо да спра да кърмя след 1 година, като детето ми трябва да пие мляко? За да му давам такова за теленца ли?

# 133
Моля, изгледайте това търпеливо и непредубедено Simple Smile: http://bnt.bg/bg/productions/95/edition/6941/zdrave_televizionno … lemi_i_motivacija

# 134
Ще се изненадаш, но много майки когато си задават въпроси се сещат и да потърсят отговор Simple Smile Ето-  това е за отслабване на кърмачката:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=200187.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3141

Има изследвания на кърмата на много майки, конкретно четох изследване на кърмата на дългокърмили майки, специално на калоричността- оказва се, че с порастването на детето кърмата става по-калорична. Съжалявам че не пускам линк, просто си смених компютъра и го загубих. Ако си задаваш въпроси- попитай тук, ще ти дадем доказателства Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт