Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви документи са необходими за представяне на декларация за пътуване на дете извън страната и какви са изискванията за декларация за пътуване на дете в чужбина?
Как може да се замени съгласието на бащата за пътуване на детето извън страната?
Какви са изискванията за международен паспорт на дете?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви документи са необходими за представяне на декларация за пътуване на дете извън страната и какви са изискванията за декларация за пътуване на дете в чужбина?
За да представите декларация за пътуване на дете извън страната, трябва да предоставите оригиналния акт за раждане на детето. Нотариус заверява копие от акта за раждане, което се прикрепя към декларацията. Освен това международният паспорт на детето е задължителен и трябва да бъде представен при нотариуса. При пътуване с деца в чужбина се изисква нотариално заверена декларация от родителите, удостоверение за раждане на детето и копие на акта за смърт на баща, ако е приложимо. Необходимо е и копие на декларацията, което се оставя на граничната полиция. Декларацията за пътуване на дете в чужбина трябва да бъде нотариално заверена и да включва имената и ЕГН-тата на децата и придружителите. В случаи на пътуване само с един родител, се изисква декларация, която разрешава пътуването само с този родител.
-
Как може да се замени съгласието на бащата за пътуване на детето извън страната?
Съгласието на бащата за пътуване на дете извън страната може да бъде заменено от съда. Процедурата включва подаване на пакет документи от майката или бащата, като съдът замества съгласието на другия родител с решение. Въпреки че процедурата може да отнеме време, тя е възможна и предоставя свободата на детето да пътува.
-
Какви са изискванията за международен паспорт на дете?
За издаване на международен паспорт на дете е необходимо лично присъствие на родител, законен представител или попечител, както и нотариално заверено изрично пълномощно или от лице, посочено от родител, законен представител или попечител в заявлението при подаването му. Паспортът е необходим за пътуване в чужбина и трябва да бъде валиден за този период.
-
Как мога да заменя декларацията, ако международният паспорт на детето ми бъде сменен?
-
Как дете може да бъде изведено без международен паспорт?
/
/, а в България на излизане и то само ако детето е и български гражданин.
Знам, че имам вариант и със завеждане на дело за лишаване от родителски права, но това изисква много време и значителна сума, не че няма да го направя, ако се наложи, защото детето ми е най-важно!