Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява PAP тестът (цитонамазката) и как се класифицират резултатите му?
Защо е важно да се извършват колпоскопия и биопсия след цитонамазка?
Защо обгарянето на цервикалната ерозия не се препоръчва?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява PAP тестът (цитонамазката) и как се класифицират резултатите му?
PAP тестът, известен също като цитонамазка, е медицинско изследване за ранно откриване на рак на шийката на матката. Резултатите се класифицират в пет групи по Папаниколау (PAП I-V), които включват наблюдение на възпаление, метаплазия, дисплазия и съмнения за инвазивен карцином. Препоръчително е жените да се подлагат на този тест веднъж годишно, започвайки от 1 до 3 години след първия сексуален контакт, но не по-късно от 21-годишна възраст.
-
Защо е важно да се извършват колпоскопия и биопсия след цитонамазка?
-
Защо обгарянето на цервикалната ерозия не се препоръчва?
Обгарянето на цервикална ерозия не се препоръчва, тъй като може да доведе до по-висок процент усложнения, включително ендомметриоза, болезнен синдром и нарушаване на процеса на раждане. Вместо това могат да се използват други методи за лечение като химическа коагулация, лазерна коагулация или криокоагулация.
-
Какво представлява тестът за човешки папиломен вирус (HPV)?
-
Как се предава HPV и какви са симптомите?
Аз за съжаление съм далеч от морето, но винаги съм казвала, че за мен "Морето е магия"- сигурно, защото именно там срещнах голямата си любов