Помощ от юрист - във връзка с брак

• 13 416
  • 66
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Аз чак сега прочетох, че става въпрос за венчавка в Гърция Simple Smile

Доколкото си спомням, в международното частно право за приложим закон се приема законът по местосключване на брака. Така че ако в Гърция венчавката е правно валидна, българската държава не би трябвало да има право да не признае брака за валидно сключен.

Наистина не се бях замисляла в този случай как стои въпросът в гей браковете Laughing

# 16
невърмайнд, аз дори не съм сигурна, че някога ще го легализирам този евентуален брак. ...

Ако решиш да легализираш брак, това трябва да стане до 6 месеца след сключването му.
Ако няма да го легализираш, можеш спокойно да се ожениш под водата с длъжностно лице от планетата Нибиру, а вместо подпис да счупиш бутилка шампанско в подводна скала - за Бг това няма никакво значение.
Ако търсиш някой минал по пътя с легализирането, май е по-добре да питаш в гръцката тема.

Аргун, много благодаря - отговорите ти са наистина ценни. Не го знаех това за срока за легализиране, но и 6 мес са си време за размисъл  Wink Гръцката тема я търсих, но не я намерих Sad
Ще пиша в МВнР, то се е видяло...

Hug
Ето тук са най-общите положения при регистрирането на брак - http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=com_content&task=view& … &Itemid=521#2
Можеш да пишеш или да се обадиш по тел. в централата на Външно и от там да те прехвърлят.

# 17
Хвърлих му едно око... "Общината, където се регистрира сключения в чужбина граждански брак...това е общината по постоянния адрес на мъжа."  Confused Twisted Evil Равноправие... нанайци...
Писах им на тези от сайта, които уреждат сватбите, за да получа писмено потвърждение, все пак, че в Гърция граждански и църковен брак са с еднаква правна сила. След това ще разбера какво казва МВнР по въпроса.
Между другото, някой ако е минал по пътя, може пък да се включи.
Бре, от чиста злобица сега толкова се нахъсих, че като нищо ще се оженя, ей тъй, напук, само да докажа, че може!  Laughing

# 18
# 19
  • In my tropical dream
roxanne25, сигурно няма да има проблем да се венчаете там и после да си преведеш и легализираш свидетелството. Само че както си прочела, този документ няма да е равносилен на гражданския брак. В Гърция просто нещата стоят по-различно, там църква = държава. Чувала съм, че без кръщелно свидетелство не можеш да си запишеш детето на у-ще...
Но пък ще имаш приказна сватба там...

# 20
  • Варна
Добре де, а не може ли да си сключите този брак в Гърция, щом толкова държите да се вречете пред Бог, а ако решите някой ден да имате брак, признат в БГ просто да идете и да се разпишете в общината? Това с легализирането ми се вижда по-голямо главоболие. Ако искате легален брак, защо не го сключите според бг законодателството в необходимата последователност - граждански и после църковен. Ако искате само църковен, защо държите да го легализирате?

Последна редакция: сб, 06 мар 2010, 20:32 от Месечинка виторога

# 21
Ако сключат църковен брак в Гърция,не легализират в България,после се разделят(не дай Боже) и сключат граждански брак в България с други хора,за Гърция двуженци ли ще се водят?
Роксан25,струва ли си за 4 минутно занятие толкова грижи,хартии и тревоги?4 минути-за толкова време се оженихме граждански без ритуал-един подпис и толкова.
Някой адвокат,специалист по международно частно право ви трябва за консултация.

# 22
Кодекс за МЧП:
ЧЛ.6.
(3) Българските граждани в чужбина могат да сключат брак пред компетентен орган на чуждата държава, ако това е допустимо по нейното право.
(4) Брак между български граждани в чужбина може да се сключи пред български дипломатически или консулски представител, ако правото на приемащата държава допуска това.

# 23
  • София
Мисля, че тук може да се открият отговорите на повечето въпроси: http://www.grao.bg/mezdoc/sbornik/darzavi.html#14
Обаче най-важното, което трябва да се провери -според гръцкото законодателство допустимо ли е чужди граждани без обичайно местопребиваване в Гърция да сключат брак пред компетентен местен орган.

# 24
  • София
За тези, на който им е интересно, брак, сключен в чужбина от лица от еднакъв пол, не се признава в България, тъй като противоречи на българския обществен ред (чл.117, т.5 от КМЧП).

# 25
Аз нещо не схващам...

Хем не искаш ПРАВОВ брак, хем искаш да ти бъде легализиран църковния и да бъде признат за ПРАВОВ. Shocked

Що за глупост и парадокс?

# 26
Аз пък се чудя какво значи  да поемеш ангажимент пред Бог? Господ гледа право в душата ти и вече знае към кого имаш поети ангажименти.
А ритуалите - те са за хората; не ми се вярва Бог да се ориентира по ритуалите, пък макар и направени в храма Божи, вместо по намеренията и делата на хората.

# 27
Да отговоря, че са се натрупали въпроси. Не държа на признат брак в България - интересува ме има ли възможност такъв брак да бъде легализиран при желание. Не смятам, че е глупост или парадокс, но в постовете на Delusion, или Ксения по старому, отдавна съм се отказала да търся логика. Когато човек иска да си купи кило круши, държи да знае дали крушите са сладки или леко стипчиви, ако и да обича всякви (извинявам се за плодовото сравнение, но смятам, че повечето ще ме разберат).
От цялата ритуалност на сватбените церемонии, единствената, която има смисъл за мен, а и за половинката ми, е тази в църквата. Не желаем да има куп роднини, не желаем да изслушаме тържественото слово на служителката по гражданското състояние, която да ни обяснява как семейството е основната клетка на обществото. Живели сме в клетки и двамата, нямаме такова желание за в бъдеще. Искаме да се вречем пред Бог, че сме се избрали един друг и ще сме заедно, докато смъртта ни раздели, а може би и след това. И да получим благословия, като пожелание за щастлив и пълноценен живот заедно. Толкова ли е странно?
Нямаме намерение да казваме за плановете си дори и на приятелите ни, освен тези, които изберем за кумове. Смятаме това тайнство за прекалено лично. Може би сме единствените...
Сега, след като изясних, надявам се никой да не се чуди на мотивите ни   bouquet

# 28
Ама какво разбираш ти под легализиране? Легализира се юридически документ с легална законова основа. Църковни свидетелства не се легализират. Сключила си брак в гръцка църква и така ще си остане до края на живота ти. Гръцката не е българска и българската църква няма да ти даде собствен документ за това.

Църквите по принцип нищо не легализират.

Колкото до словото на служителката, то сега може да бъде всякакво, както и произнесено навсякъде, та ако щеш и пред входа в църквата. Доста по-кратко и по-интересно от опелото на попа. Не клетките те бъркат явно.

# 29
Роксан,
не се задълбочавай в постовете на хора с огромни личностни проблеми.
Ако в Гърция, както в други страни, църковен е приравнен на граждански брак, ще имаш пълно основание на искаш легализиране на документа за брак и регистриране на брака в общината, където живеете.

Общи условия

Активация на акаунт