Орхидея - тема 3

• 117 974
  • 752
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
Честит празник на всички именници   bouquet!
Момичета в Кауфланд Варна са доставили орхидеи, има доста голямо разнообразие на обичайната цена са (13.99 лв.). Доволна съм от себе си, устоях на изкушението и излязох от магазина само с една (тъмно виолетово- лилава на цвят).

# 646
  • Gone with the wind
Момичета, на първата ми орхидейка, която беше в сфагнум, корените й са се спаружили и изсъхнали - струва ми се, че повечето са загинали. Ето какво остана, след като изрязах всичко болно и изсъхнало, като имам подозрения, че ще се наложи да изрежа още 1-2 корена:

Сложила съм я над кори, корените са допряни в тях, но не са "засадени". Корите са сухи и мисля само да пулверизирам по 1-2 пъти на ден. Тази "програма" добра ли е, или трябва да направя още нещо? С витамин В комплекс ли трябваше да пулверизирам за корените?
Не съм изрязала цветеносите - жал ми е, и двата имат пъпки, а на единият му расте и разклонение. Според вас дали ще се справи цветето ако ги оставя, или направо да режа?

# 647
Таня, опитай с пръчка за шишче, като на върха навий малко памуче. Ако не стане с това, опитай ако имаш разбира се стари игли за плетене, те са тесни и дълги. Дано да съм ти била от полза.
Момичета много моля без повече инфо за това къде продават орхидеи. Само някой да пусне нещо и аз вече съм там. Голям кошмар. Във Баумакс има доста разнообразие от орхидеи. Аз се сдобих с един дендробиум, една камбрия и една милтония. Милтонията ухае приказно. Снимки по-късно.
Кучо, аз самата в момента реанимирам една орхидея. Не мога да ти пъда полезна. Един дин се ядосах, изрязох доста изсъхнали корени, пак я посях , но една седмица не я поливах.Има два цветоноса, които още не съм изрязала и все още се чудя какво да правя.

# 648
  • Монреал
ku4o, единствената ми орхидея в момента реанимира в бутилка /НЕзатворена/, в която има камъчета и вода. Тя е над тях, има няколко корена по 2-3 см., но те не са активни, кафеви са, при намокряне леко зеленеят само два. Моите листа обаче са като ушите на кокер шпаньол /за сравнението се сетих от един руски форум, където пишеше, че след ренимация листата вече били като ушите на доберман, ха ха/. Та затова ме посъветваха да изрежа цветовете и да се въоръжа с  търпение...вече 10-ти ден минава, явно ще чакам още за нови корени.

# 649
Здравейте!Да ви покажа моята орхидейка,остана да цъфне само една пъпка.Много е нежна.

# 650
  • София
Здравейте девоики,ето мойте красавици:

# 651
  • София
 Незнам дали тук трябва да попитам, но ако съм сбъркала ще ме насочите към правилното място Wink
 Подариха ми първата орхидея, но чак на 2-рия ден я разопаковах, а тя беше подгизнала във вода  Confused Още тогава видях загниващи корени, но нали съм невежа в областа и след дълго четене чак вчера я премахнах корените, но незнам дали се справих добре Confused
http://lyotova.snimka.bg/flowers/orhideya.499662
Тук съм снимала всички процеси - преди и след премахване на корените и ако някой има време и желание да погледне и да каже какво още да направя за нея и колко често да я поливам. Последното така и не разбрах....... към момента поливам само веднъж седмично и пулверизирам отвреме на време сутрин, но за тези 3 седмици не видях да става по-добре. Друг въпрос е, че чак вчера махнах корените, но все пак. Благодаря за вниманието   bouquet

# 652
  • София
chriss, мисля, че добре си направила, но имам съмнение за единия дълъг зелен корен, че е бил наистина изгнил. Беше ли мек на пипане? Останалите ми изглеждат здрави. Моят съвет е сега да не поливаш в следващите 10 дни и без да пулверизираш дори, после вече се води по самото растение - когато корените станат сивички тогава ги поливай. Аз лично в това време моите ги поливам на 2 седмици и са добре  Peace Също така гледай да не остава вода в чинийките  Peace

# 653
  • София
Здравейте, момичета! Върнахме се след празниците. Горе-долу са ми добре орхидеите. Само на онази с въшките явно не и е понесло добре миенето с пръсти  и пръскането на цветовете с отрова. Останала е само с 2 цвята и 1 пъпка, но засега поне листата изглеждат добре. Не можах да бръкна с нищо между секциите и явно ще трябва леко да ги преместя, макар и да не ми се иска  Sad. Гадините се виждат като светна с фенерче  Sad.

Ку4о, аз не бих оставила съвсем на сухо корените. Когато 2 от орхидеите ми останаха без листа, но с идеални корени се опитах да реанимирам по подобен начин. Нищо не се получи. В основата, под розетката, изсъхнаха, а крайчетата в корите мухлясаха и мухъла се разнесе и нагоре. Следващите ги оставих в саксиите и след време 90% започнаха да се съвземат. Аз бих ги сложила в кори и малко по-рядко да поливам, а торенето - с кристалон за корени. С витамин Б досега не съм спасявала корени, но сигурно помага и не виждам защо да не съчетаеш витамин  с кристалон. За цветоносите не знам, но мен ще ме е жал да ги отрежа. Освен това имам чувството, че докато имат цветове се "мобилизират" и се справят с болести. Говоря за моите. Докато са с цвят се справят с болестта, която не е изчезнала напълно. В момента, в който окапят цветовете все едно се предават и се разболява цялото растение.

Дани, честити ти придобивки! Чакаме снимки! Ох, май епидемията орхимания все повече се разпространява  Mr. Green.

Мари, голяма красавица е и наистина е много нежна!

magi_todorova, много са красиви! Дълго да те радват с цветовете си!

chriss, добре си направила! Зеления корен, който си отрязала е можел да се спаси частично - с пръсти се махат изгнилите участъци и остава само здравата жилка в средата, по която се храни останалата здрава част от корена. Не е страшно, но за друг път да знаеш. Дано си се сетила да намажеш "раничките" от изрязването с топсин или друг фунгицид, за да спре гниенето. Колкото и да я отричат, ако нямаш друго - и канелата върши работа. Ако не си - не я пипай, но имай предвид, че ако не се оправя може гниенето да продължава и да трябва да повториш операцията.

# 654
  • София
Благодаря за отговорите момичетата   bouquet   bouquet   bouquet
Не съм мазала "раничките" понеже нямах с какво, но ако все пак продължи гниенето пак ще режа и този път ще намажа  Wink Благодаря за съвета за поливането и този за частичното премахване на гнилата част от корена, наистина е могло да се запази, понеже не беше мек целия корен, а само в загнилата част  Confused както и да е , вече ще знам   bouquet   bouquet  bouquet

# 655
  • у дома с любимите си хора
Страхотни красоти видях!

# 656
  • София
Днес ми пристигнаха тайландските орхидеи. Не, че очаквах много, но и съм малко разочарована. Първо се опитахме да минем с обща доставка, но тайландецът не поиска. Естествено са заедно  Mr. Green. Представях си, че ще са в някакви контейнерчета или нещо подобно, за да не изсъхнат - хаха. Ето как изглежда опаковката и доста изсъхналите растения:

пафчето

корените са му в сфагнум

все пак е имало някога и влага ако съдя по вестника/ако някой знае тайландски може и да прочете вестника гратис  hahaha/

имаше изненада - вандите са 2

но и те са доста сухи

Според описанието вандите са бебета по 1-2 инча, но пафчето трябваше да е голямо като за цъфтеж   Rolling Eyes. Ще съм благодарна ако поне оцелее, защото освен, че е сухo и зле на вид, има и доста съмнителни петна  Sad.

Смятам вандите да ги сложа в малко кори. Пафчето засега е в сфагнума, но в малка саксийка. Приемам всякакви идеи за отглеждането им Grinning.

# 657
  • Плевен
Маги тодорова големи красоти си имаш.
Танче...очаквах и аз повече,вече се чудя дали да поръчвам от него....може би от някой друг да пробвам. Хммм
Дано да ти оцелеят.Е не мога да помогна със съвет.... но пожелавам късмет  Peace

# 658
Таня,
и аз очаквах повече. SickНе изглеждат много читави! ShockedСтискам палци при теб да се възстановят бързо и развият добре! Simple Smile

# 659
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Таня, за качеството на придобивките нищо не мога да кажа, но вандичките ме разтапят  Hug успех и да ги докараш до цвят

Общи условия

Активация на акаунт