Отговори
# 60
Оффф по БТВ казаха,че майките трябва да сме спокойни дано е истина.

# 61
  • по света и у нас
И аз най накрая успях да ви изчета. Laughing

Валя,мерси много за темичката!  bouquet

# 62
Болничните се проверяват на www.noi.bg влизаш на справки и там има възможност да се провери болничните и отделно осигуровките.
Трябва да имаш ПИК обаче.
от каде се взима ПИК

Виждам, че си от София, така че ти копирам направо разяснението, което ми даде и на мене преди време jj "ПИК - Влизате през главния вход на НОИ и веднага завивате на дясно. В дъното на коридора от лявата страна е стая 106. Влизате вътре, срещате се с двама отегчени от живота служители на средна възраст, които с досада разцъкват пасеанс и попълвате за 30 сек. едно заявление. Връчвате личната карта и те ви принтират едно удостоверение с ПИК-а. Туй то! За 3 мин. работа. Сутринта в 10 нямаше никой." , но за съжаление от тези студове не ми се ходеше въобще. Сега като се оправи времето още малко и отивам и аз.   bouquet

# 63
  bouquet

и аз ще дойда на лекцията Grinning

# 64
Привет! Валя  Hug   bouquet
Записвам се само и да кажа че с Кремс и Златната си изкарахме един страхотен ден  Peace Запознахме се и с Ванюша  Laughing Лекцията за секциото беше мн интересна и полезна  Peace
Хайде сега се връщам да ви чета че пак сте изписали цели 10 страници  Rolling Eyes

# 65
 Hug Добър вечер и от мен, аз се наработих, навечерях се и сега така ми се доспинка  Tired ,че едвам гледам, ама трябваше да ви изчета  Joy
Добре дошл на новите мами, леко бременеене пожелавам   bouquet
валя това е за теб   bouquet
диди , мармотка как мина днес лекцииката?  Flutter

# 66
супер е новата тема

# 67
  • Под липата
Запис   bouquet

# 68
Ив83,днес нямаше банани! JoyДруго папахме! hahahaВзех ти договора,да знаеш,че е в мен-само да ме сетиш да ти го дам,щот съм блейка!
Аз тая вечер доста преядох и сега грухтя....лошото е,че продължава да ми се яде обаче!

# 69
Ето малко обобщено инфо, което намерих по темата с болничните в темата на априлките. Надявам се да не се сърдят!   bouquet

Първи етап: Издаване на болничен за бременност и раждане. Издава ви го гинекологът, който следи бременността, точно 45 дни преди определения термин за раждане. Може да го направи срещу амбулаторна книжка, която трябва да имате. Ако нямате, личният лекар ще ви издаде такава. До един месец трябва да получите първата си месечна сума.

Втори етап: След като родите, болничното заведение издава болничен лист с датата на раждане, който отново се предоставя на работодателя и той подава в НОИ.

Трети етап: След 42 дни от раждането педиатърът на детето издава отново болничен, който трябва да е придружен с декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане.  След изтичането на 135 дни болничен за бременност и раждане, подавате молба при работодателя за 275 календарни дни отпуска (за периода от 135 до 410 дни). С тази молба попълвате и молба декларация за изплащане на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от 135 до навършване на 1 год. на детето до НОИ, прикрепяте копие от акта за раждане и работодателят отново ги подава в НОИ.

Четвърти етап: След 410-те дни отпуск, имате право на отпуск до навършване на 2 годишна възраст на детето. Размера на обезщетението ви за отглеждане на дете до 2 годишна възраст (майчинство) е една месечна минимална работна заплата /240лв./. Документите за това обезщетение са отново молба за отпуск до работодателя, молба-декларация за НОИ и копие от акта за раждане на детето. Всички те се подават при работодателя. Ако желаете да започнете работа, получавате 50% от майчинството си. Можете да го прехвърлите и на близък човек или да наемете детегледачка от Борсата по труда.

Право на бащата след раждането и изписването на детето от болница да ползва 15 дни родителски отпуск.

Отпуск при раждане на дете в размер на 15 календарни дни имат право да ползват всички бащи, работещи по трудово или служебно правоотношение. Те могат да ползват това си право от 1 януари 2009 г, в случай, че имат брак или живеят в едно домакинство с майката на детето.

За целта бащата трябва да подаде писмено заявление до работодателя за ползване на отпуска, да посочи датата, от която иска да го ползва, както и да декларира, че се намира в брак или живее в едно домакинство /фактическо съжителство/ с майката на детето. Към заявлението той трябва да приложи документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.

Отпускът се ползва в календарни дни, считано от датата на изписването на детето от лечебното заведение.

Паричното обезщетение на осигурените бащи в посочените случаи се изчислява и изплаща за работните дни, включени в рамките на 15-дневния период.

Размерът на обезщетението е 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени осигурителни вноски, за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който бащата излиза в отпуск.

# 70
  • Варна
Здравейте, хубавици!  Hug
Ето ме и мен в новата тема с 2 нови пломби!  Mr. Green Други проблемни зъби няма, докторката каза да мина да ме види 1 месец преди да родя. Бебо се скъса да рита, докато бях на стола - милото Heart Eyes . Иначе не ме болеше изобщо и всичко мина добре.  
За жалост утре ще пропусна лекцията...но се налага да работя. За следващите четвъртъци от сега знам,че няма да съм на работа, така че живот и здраве съм на линия. Пепси, пиши като си готова със сметките да се рзплатим.
Вале, благодарско за темата!
Мили Ванили, радвам се, че се появи! Честита мома! Много хубави придобивки!
Сега остана и Софи да се появи, че я мисля къде изчезна... Rolling Eyes
Добре дошли на новите мами!   bouquet
Уле, добре завърнала се!  Hug

# 71
хайде да се запиша и аз

# 72
  • София
Лорка, много благодаря за инфото, че моят мъж като се е запънал, че втората година ще получавам 120 лв. smile3516 . Чул не дочул, че било 50 %, а то е само за тези които се върнат на работа. / поне аз така разбрах/. Оффф мъжка му работа!  smile3512

# 73
  • Варна
Ох, изчислих нещата. Само изчаквам алексова да ми пише дали ще поеме поръчката до София и ще пусна таблицата в пощата. Само ще помоля, да сте по-бързи, за да може пратката да тръгне в неделя, ако успеем да пратим парите в петък.  Peace
Утре и аз ще дойда на лекцията, първо мисля да пусна една урина да видим дали ще излезе пак нещо. Досега съм ходила с направление, но сега нямам. Какво да кажа в лабораторията? Дали да я пусна стерилна или...?

# 74
Пепси, аз не мога да дойда на лекцията утре . Кога в неработно време мога да ти дам паричките?

Общи условия

Активация на акаунт