КОЗУНАЦИ - 2 тема

• 84 916
  • 805
  •   1
Отговори
# 555
  • София
дядо хаджия, кажи как ги пече - на две нива ли, че толкоз много наведнъж са станали  #Crazy Някаква професионална фурна май ползваш  Thinking

Ти пък ... най обикновена печка "Горение" с нормална си фурна. И съм ги пекъл на решетката навднъж. Четири ги наредих вертикално и една отпред хоризонтално и готово.

# 556
  • Бургас
Добро утро,моите първи козунаци втасват на 50 градуса във фурната. След малко почвам сплитане и пълнене с плънката. Имам да правя 6,по двойки от рецептата-един ден ще стигне,надявам се. Успех на всички!

# 557
моите козунаци са ве4е във фурната Laughing-така е като имаш деца,които стават в 6 Rolling Eyes
един въпрос-някой правил ли е козунак само с подсладител-без никаква захар и какво ли ще се полу4и??? newsm78 искам да зарадвам една жена,която е с диабет -някакви идеи??? Praynig

# 558
И моят козунак вече втасва във фурната. Щях в 5ч. да ставам, ама ме домързя, та станах в 7.30ч. Laughing
Имам въпрос- пека козунаците на 150- 160 градуса, на второ ниво на фурната и пак бързо се изпичат отгоре. Моята фурна не може да пече само отгоре или само отдолу, иначе щях първо само на долен реотан да пека. Каква е причината за бързото изпичане? Ще покривам с фолио, защото не ми харесват много препечените козунаци.

# 559
  • София
С вентилатор ли печеш? Пина ми е казвала с вентилатор на 140 гр, макс 150 гр. Слагай фолио веднага след като се позачерви отгоре и печи до края с него.

# 560
  • Русе
Тази година за първи път правих козунаци. Вчера беше 3-я ми опит. Визуално стана доста сполучлив. За подарък са и още няма как да ги опитаме. Ето снимки:
http://elinorg.snimka.bg/cooking/gotvene.391488.18060352.big
http://elinorg.snimka.bg/cooking/gotvene.391488.18060353.big
Правени са по рецептата на max-mama.   bouquet
Благодаря и на дядо хаджия за нагледното обяснение как да си направим тавата по-висока!   bouquet
Весел празник на всички! easter

# 561
Здравейте момичета, нова съм в темата за козунаците, но вижте какво открих преди няколко години в вдин  вестник. Просто "Да се чете като смешно четиво" - оригиналното заглавие  Mr. Green рецептата е от 1890 година. Запазен е оригиналния текст.

Пасха

Земи 5 кг пресято бяло брашно, 1 кило захар, 2,5 л прясно мляко, 1 кг претопено масло и 48 яйца. Раздели брашното на 2 равни части и размеси едната от тях с млякото, което трябва да бъде топло. Като разбъркаш това меко тесто добре, остави го да стане хладно и тогава разбъркай в него 40-50 грама квас, размесен на каша с възтопла вода.Остави тестото през 1 час или повече време, догдето се вкисне(вшупли) като хляб. Размеси тогава другата остала част от брашното с маслото, разтопено и захарта - счукана и пресята, и с яйцата - добре избити. Щом първото тесто вкисне, размесва се това последното  с него, умиса се добре и пак се остая прес 1/2 или 1 час да се вшупли изново. Турга се тогава в тенекиена форма, остая се да постои в нея още през 20-30 минути - догдето избъбне - и тогава се пече в пещ. За да не залепи тестото във формата, трябва таз последната, преди дасе турне в нея да се поръси с малко брашно или счукан и пресят пексимед (б.а. - това пък какво е?).
Който обича, размиса в тестото - преди да се турне във формата - дребно жълто сухо грозде, обелени и скулцани на ситно мигдали(б.а - бадеми) и стърготини от жълтот на лимона или портокал.
Да ви е сладко Simple Smile

# 562
С вентилатор ли печеш? Пина ми е казвала с вентилатор на 140 гр, макс 150 гр. Слагай фолио веднага след като се позачерви отгоре и печи до края с него.

Не. Имам вентилатор, но не смея да пека козунак с него. Ще завивам с фолио.  Peace

# 563
  • София
Добро утро!
Аз сега съм захванала първата доза козунаци.

Пожелавам на всички успешно правене на козунаци!

# 564
Момичета моля Ви дайте ми рецепта за плънка от орехи мляко канела галета и прясно мляко .В смисъл някакво съотношение онази година я правих стана много хубава но не помня как и колко сложих парят ли се орехите ?Дано Ви остане малко време да ми кажете .Аз нямам машина и месих на ръце сега втасват моите .

# 565
  • София
Защо не смееш да печеш с вентилатор?
Аз тестени неща само на вентилатор пека,просто на по-ниска температура.Също нямам възможност да пека само отдолу.Не ми харесва долната и страничните кори да са препечени и намерих решение-пека в йената.Там те си остават съвсем светли,а само горната потъмнява-точно както обичаме.
Аз сложих една доза по рецептата на макс мама.Тестото върви супер засега,мисля ,че и този път ще имам успех по тази рецепта.Днес ще направя три козунака вероятно.И един от четвъртък .Стигат толкова.

# 566
  • сред люляците
Прекрасни са-козунаците .Защо не ни подсети и ние да си купим такива форми?? Laughing

Ами тя булката снощи ги купила от фантастико. Пет бройки за 5 лева. И аз днес ги използвах за пръв път. Значи ни му миеш, ни му береш грижите. Бе с една дума чиста работа.  Laughing

Аз също правя моите в такива форми. Но съм изумена от цената. Аз ги купих по 15 стотинки бройката Tired

# 567
  • Бургас
Момичета моля Ви дайте ми рецепта за плънка от орехи мляко канела галета и прясно мляко .В смисъл някакво съотношение онази година я правих стана много хубава но не помня как и колко сложих парят ли се орехите ?Дано Ви остане малко време да ми кажете .Аз нямам машина и месих на ръце сега втасват моите .
  Тази е с какао,може да ти свърши работа.
Плънка на мама Саша на баба и

1ч.ч прясно мляко,
1ч.ч захар,
2ч.ч.смлени орехи,
1/2 пак. масло,
1ч.л. какао,
2 ванилии
Всички продукти се смесват и се вари до сгъстяване.

# 568
Козунакът е по рецепта на Tandoori:

Станах в 4 часа за да ги направя. Не съм полудяла, просто имам малки деца и много се пречкат. Grinning

# 569
  • София

един въпрос-някой правил ли е козунак само с подсладител-без никаква захар и какво ли ще се полу4и??? newsm78 искам да зарадвам една жена,която е с диабет -някакви идеи??? Praynig
аз правя всички козунаци с фруктоза или захар за диабетици и подсладител,понеже мъжът ми също е с висока захар-стават си перфекти.

Общи условия

Активация на акаунт