за сурогатните майки

• 137 915
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 1 380

Леко иронизирано това го има като дребен щрих и в "Криворазбраната цивилизация" - жената на чорбаджията - баща на Марийка, кандидат-тъщата на "мусю  Магавриди".
Тя беше обсебена от това да има бебе.

# 1 381
  • София
Жените,които имат проблем и не могат да станат майки по здравословни причини често страдат от "майчин синдром"....
Категорично не мога да повярвам, че това може да бъде написано от жена и майка!

е, какво не можеш да повярваш! Има такива случаи като описаните от нея! Ти може да не можеш да си го представиш, ама това не го прави изтрива като несъществуващо!

# 1 382
  • София
На мен ми е много интересно, ако анкетата беше зададена по друг начин какви ли щяха да са резултатите. Много от защитниците на идеята за СМ няколкократно подчертават, че те не биха станали СМ. Спомням си темата за СМ в другия подфорум. Тогава повечето бяха ЗА, но подчертаваха че те не биха станали.
И в този ред на мисли да попитам: "Какво защитавате след като не бихте го подкрепили реално?" И защо сте за СМ, но вие не бихте станали СМ?"

Защото може да е изход за някого.
Естествено, ако е много добре премислено и решено юридически.
При куп условия.
Но не бих го отрекла директно.
Вероятно подобни спорове са се водили и за ин витрото навремето - вярно, че няма намесен трети човек, но е изкуствена процедура.
А изкуственото осеменяване с донорска сперма?
Да, мъжът не се привързва към сперматозоидите си, вярно.
Но аз лично, ако бях мъж, щях много да се замисля и сперма дали да дам - вероятността да имам генетично дете, което не познавам, ме ужасява, ама това сигурно защото съм жена Mr. Green Мъжете носят този риск и без да даряват сперма.

# 1 383
На мен ми е много интересно, ако анкетата беше зададена по друг начин какви ли щяха да са резултатите. Много от защитниците на идеята за СМ няколкократно подчертават, че те не биха станали СМ. Спомням си темата за СМ в другия подфорум. Тогава повечето бяха ЗА, но подчертаваха че те не биха станали.
И в този ред на мисли да попитам: "Какво защитавате след като не бихте го подкрепили реално?" И защо сте за СМ, но вие не бихте станали СМ?"

Ами елементарно бе ... то тоя въпрос е риторичен ... защитават ПРАВОТО на хора с подобни проблеми да ги разрешават и по този начин, ако преценят!

# 1 384
Жените,които имат проблем и не могат да станат майки по здравословни причини често страдат от "майчин синдром".На всичко са готови,само и само да имат дете в ръцете,което да им казва един ден мамо.За това са готови дори да извършат престъпление-да откраднат дете,да убият родилка,за да й вземат бебето,дори да хвърлят бебето от балкона,ако някой се осмели да им го отнеме /полицията,например/.Примери за такава лудост има много.Но вместо на тези жени да им се насажда усещане,че понеже не могат да родят свое дете са непълноценни, обществото може да им помогне да си намерят мястото в него, да имат хобита,да оценяват това, което имат,да се радват на пълноценен живот,приятелство,личностни успехи.
Всичко,дето се насилва да стане НА ВСЯКА ЦЕНА има точно обратния ефект.
Категорично не мога да повярвам, че това може да бъде написано от жена и майка!

Справка в медицинската библиотека и в съдебните архиви.
Не е хрумване на Картинка.

Не зная доколко е често срещано престъплението в България, в САЩ е рядко, но се случва а тук всяка година чуваме за подобна ужасия. "Отвличане на новородено" - профилът на извършителката е бездетна жена (или без деца при нея) с невъзможност да забременее или осинови, която има мания да има дете на всяка цена. Най-често новороденото се открадва от родилния дом. Като раждах дъщеря си нарочно не исках да съм сама в стая и със жената с която лежах в една стая се редувахме да излизаме. В клиниката ме бяха излъгали, че новородените са със специално устройство срещу кражба, което не видях. Веднъж една жена с бяла престилка дойде и заяви "Идвам да взема бебето". Отидох с нея. Не давах и на сестра с униформа и име да го вземе ей така. Още помня случая в Марсилия, който не е единичен. Тук:

http://articles.latimes.com/1988-03-06/news/mn-723_1

http://childcare.about.com/od/childsafe2/f/birthsigns.htm

Сигнус-О,повярвай.Не всеки има сили да не превърти следвайки фикс-идеи.
Увредените мозъци са повече от колкото изглеждат на пръв поглед.Те имат нъжда от помощ, те, не детеродните органи.Защото без мозък ставаш опасен не само за себе си, а и за много други хора.

Децата не са трофей, с който да се гордееш.Но като гледам доста хора гледат точно така на тях.Жалко за децата.
Как може да ги броите като шкафчета,те са други личности,имат души,права,нужди.И понеже бебетата са беззащитни същества,чисти,непорочни, невинни, трябва да бъдат защитени много строго от посегателства със закони и строги наказания за нарушаването им.
 Peace

точно така смятам и аз

# 1 385
Ами елементарно бе ... то тоя въпрос е риторичен ... защитават ПРАВОТО на хора с подобни проблеми да ги разрешават и по този начин, ако преценят!
И как ще защитиш правото на някой с такъв проблем, след като няма да му помогнеш реално като станеш СМ? 

# 1 386
Много ви моля да не сравнявате жените, които се борят отчаяно да имат дете, с подобни криминални статистики. Непочтено е.
Невена, ти пишеш за 12 случая за период от 30 години в една 300 милионна страна - това не е никакво правило, нито закономерност, а патологично изключение, което наистина е много тъжно и ужасно, че се е случило. В контекста на темата - това е груба обида към всяка 8-ма българка, която се опитва да забременее и не се получава.  
Потърси в goоgle колко са изхвърлените на улицата деца в нашата 7,6 милионна България само за 2009 година. И тогава да говорим за криминалните статистики на САЩ. Прекалено е тенденциозно.

Последна редакция: вт, 06 апр 2010, 21:20 от Cygnus

# 1 387
jp-А как ще обясниш на своето дете,че нищо,че си бременна,то няма да има сестричка или братче?
Как ще аргументираш решението си пред съпруга ти /ако имаш такъв/?

А ако по някаква случайност детето,което ти би се съгласила да износиш се окаже с някакво заболяване,тогава приятелката ти дали ще го иска?И дали ще сте все още приятелки?И кой ще го гледа тогава?
А с твоето дете какво ще стане,ако по време процедурите вземеш,та се гътнеш?

Жените,които имат проблем и не могат да станат майки по здравословни причини често страдат от "майчин синдром".На всичко са готови,само и само да имат дете в ръцете,което да им казва един ден мамо.За това са готови дори да извършат престъпление-да откраднат дете,да убият родилка,за да й вземат бебето,дори да хвърлят бебето от балкона,ако някой се осмели да им го отнеме /полицията,например/.Примери за такава лудост има много.Но вместо на тези жени да им се насажда усещане,че понеже не могат да родят свое дете са непълноценни, обществото може да им помогне да си намерят мястото в него, да имат хобита,да оценяват това, което имат,да се радват на пълноценен живот,приятелство,личностни успехи.
Всичко,дето се насилва да стане НА ВСЯКА ЦЕНА има точно обратния ефект.
А в случая за СМ е дори опасно-става въпрос за човешки живот и то не един.
Отговорността е много голяма.Кой ще я понесе?

Не мисля, че ще е проблем да обясня на детето си, че в корема ми расте едно малко момиченце, с което един ден ще са приятелки и ще си играят например.
Пред съпруга си ще се аргументирам със същите аргументи, които изложих тук и знам, че няма да има нужда да обяснявам повече.

Я ми кажи как си ги представяш ти тези толкова страшни процедури, та чак ще се гътвам? За последната една година съм преживяла два опита ин витро, един серклаж и едно секцио. И всичките събрани накуп считам за по-безопасни от това да шофирам всеки ден в София.

По принцип от всяко нещо може да възникне голям проблем. Ако винаги си мисля какви ужасни неща могат да се случат, то няма да изляза от стаята си.

За "майчиния синдром" би ли конкретизирала колко е това често? Статистика нещо, изследвания? Не считам жълтите вестници и второкласните американски филми за такива.

Ясно е, че това е сериозен проблем - но е преувеличение да се каже, че е правило при жените/мъжете с репродуктивен проблем. За мен стресът да имаш две деца, които трябва да отгледаш с 200 лева заплата не е по-малък и има хора, които реагират крайно и на това.

От това ние не си вадим извода, че бедните са луди и да им търсим хоби, нали?

А и ми е интересно - това момиче в Котел, което уби детето си - дали и то е било обсебено от т.нар. "майчин синдром"?

Последна редакция: вт, 06 апр 2010, 20:35 от jp

# 1 388
  • София
Създаването на ембриони чрез ИКСИ увеличава с 400% вероятността от малформации на плода но не е забранено. Абе, Франкенщайн ряпа да яде.

Nevena Virolan, може ли да посочите източник за това твърдение? научен, по възможност.
това изобщо и категорично не е вярно!

# 1 389
  • България-Швейцария
И как ще защитиш правото на някой с такъв проблем, след като няма да му помогнеш реално като станеш СМ? 
Като спомогне с одобрението си за регламентирането на процедурата и по този начин спести на този някой търсенето на съмнителни начини за осъществяването й.
Защото, ако ще си говорим в прав текст, който е решил да прибегне до СМ, ще измисли вариант да го направи, дори и да е забранено от закона.

# 1 390
Като спомогне с одобрението си за регламентирането на процедурата и по този начин спести на този някой търсенето на съмнителни начини за осъществяването й.
Защото, ако ще си говорим в прав текст, който е решил да прибегне до СМ, ще измисли вариант да го направи, дори и да е забранено от закона.

Тот това вече се предьвка в предишните 90 страници, но нека да припомним:
НЯМА КАК ДА СЕ РЕГЛАМЕНТИРА. Защото не е ясно кой как ще реагира, на кого какво ще се случи в следващите 18 години, докато порасне така порьчаното дете. Защото СМ е винаги под натиск да вземе такова решение - психически, ако е близка (сестра примерно) или финансов (при така наречено доброволно договаряне) или и двете.
Защото с регламент не могат да се отчетат рисковете. За детето най-вече. И за децата на детето.
Защото с регламент не може дори медицинска индикация да се уреди, като дойте един доктор и ти трьсне "дисфункционална матка" - това включва и хабитуален аборт, и неизяснено безплодие.
Защото....
Защото...
90 страници. И Господ да дойде, не може да го регламентира. То и затова навсякьде половинчато е уредено, у нас да не говорим...
Хайде сега Jam и Jp, които са дежурни тази вечер, да искат пак научни данни.
Ми дайте един пример на изпипан закон от някоя нормална дьржава, да го препишем и да мирясаме!
Ама го няма.

Последна редакция: ср, 07 апр 2010, 00:02 от маймуна

# 1 391
Това е факт. Неоспорим.
Прегледах сериозно линковете от Маймунка, зарових се, уж Холандия се води либерална държава, ама...

# 1 392

Не мисля, че ще е проблем да обясня на детето си, че в корема ми расте едно малко момиченце, с което един ден ще са приятелки и ще си играят например.
Пред съпруга си ще се аргументирам със същите аргументи, които изложих тук и знам, че няма да има нужда да обяснявам повече.

Я ми кажи как си ги представяш ти тези толкова страшни процедури, та чак ще се гътвам? За последната една година съм преживяла два опита ин витро, един серклаж и едно секцио. И всичките събрани накуп считам за по-безопасни от това да шофирам всеки ден в София.

По принцип от всяко нещо може да възникне голям проблем. Ако винаги си мисля какви ужасни неща могат да се случат, то няма да изляза от стаята си.

А аз питам как би убедила мъжа си да охраните интересите на собствените си деца от наследник по закон - въпросното бебе.
Банките и търговскит регистри не са обзети от сантименталност и ако, не дай Боже, нещо стане с него, може да се окажете въвлечени в дела и документи, а невръстните ти дечица без възможност да си платят за училище, за болница, за път и т.н., а и участнци в делба с бебе, на което законните представители са милата приятелска двойка.

Надявам се, не ме разбираш погрешно. Не твърдя, че поръчващите бебето имат претенции към активите ви, но всяко законодателство има режим на специална закрила на имуществото на  малолетни, та това няма ка да се избегне и при най-добро желание от ваша страна.

А ако ми кажеш, че с един перфектен договор всичко се урежда, веднага ти казвам, че не става с един замах.
Или, което е по-вероятно, само по-бедни се навиват.

Друг гвъпрос: етично ли е да ходиш на състезанията и партитата в училищата на децата си ако има грип или разни други подобни, нали неудобно някак, плода на приятелката пазиш.

А секса ? Ами със свое дете колко и дали ... си е ваш проблем.
Ама ако приятелката се е изръсила  с десетина хиляди само за медицински неща, неудобно някак на сантиметър от плода и мъжа ти да се вихри...
А и може да питат, дали и как и дали щадящо го правите ... Embarassed

Ами ще кажете, че говоря груби неща. Ами не са груби, житейски са.

А ако детето ти е болно от грип, ти какво, ще се оттеглиш на хотел ли за да запазиш плода от рискове ... а кой ще го гледа - наета жена или ...

А коя бременност е абсолютно застрахована от неразположения, та е абсолютно сигурно, че ти само месец-два ще отсъстваш.

Идеалистичната представа за необременителна помощ за приятелка, която си описала, е толкова нереална, че освен че си дежурна тази вечер, вече ми е и мъчно за въображението на измислилите я.

# 1 393
Въпросът е, че явно има хора, които го искат този начин и други, които го предлагат. И да няма закон ще се случва, както досега. Ще ходят в Гърция.
И хора, които толкова искат да имат свое дете ще прибягват до това.
В случаят се иска/ше само една регламентация така, че интересите на 2те страни да бъдат защитени. Явно няма да стане, явно масовата ценностна система го отхвърля.
Както тука няма 'хапче', което у нас се рекламира в прайм тайма и се продава без рецепта  - различни страни, различни неща приемат за редни. Различни ценностни системи .. обществени.

# 1 394
  • Вън от пространство и време
Въпросът е, че явно има хора, които го искат този начин и други, които го предлагат. И да няма закон ще се случва, както досега. Ще ходят в Гърция.

Ох, моля ви стига с това ако няма закон.... Законова разпоредба има - забранителна. Фуси я цитира някъде в началото.
Дискутираме дали да се вдигне забранителния режим или не.

И стига сте излагали довода че защото имало търсене и предлагане - дайте да го легализирме. Това не е аргумент. Търсене и предлагане има и за наркотиците, и за детската проституция, и за наемните убийства.

Нищо лично, ама едно и също 90 страници да обясняваме...

Последна редакция: вт, 06 апр 2010, 22:55 от Gankata

Общи условия

Активация на акаунт