Що за хора не ваксинират децата си?

• 49 836
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 285

Т.е. по всяка вероятност това е ОБЩИЯТ БРОЙ на хората в Бг, числящи се към тази категория - образование висше и нагоре, антиваксинатори.

Joy Joy Joy

Кате, спри се.
Тук направо се изложи като кифладжия, извинявай.

# 286
  • София
А забелязала ли си по колко сателитни чинии са им накацали по покривите?
А какви палати се издигат насред копторите?
А какви коли карат?
А по колко кила злато имат, особено кардарашите?
Искам да ви кажа, че въпросната прослойка не е никак за подценяване, а това, което вие си мислите за тях само ме натъжава, защото докато ние ги мислим за нищо неразбиращи, едва ли не говеда, те си плетат хубавичко кошниците, а ние тук се дръгнем бетер тях на площадО У ФакултетО.
  Tired

Много ви моля, не прекалявайте с глупостите.
В циганския квартал Надежда, където има епидемия от морбили, е пълна мизерия, вервай ми.
Нямат компютри и няма да гласуват тук.
И майката, на която двете и деца са умрели на пода, понеже не е искала да потърси медицинска помощ, защото "ще и искат некой лев" хич не е прокопсала със злато и коли.
За съжаление мизерията сред тези хора е голяма.

Много те моля, дай наистина да не прекаляваме с глупостите.
Като слагаме всички в една графа, няма да си решим проблемите.
И да искаш, и да не искаш да признаеш, има и образовани цигани.
Има и много умни и хитри такива, които даже може би четат тук и ти се смеят.
Защото най- лесно е да си живеем в илюзии, а те да ни се присмиват зад гърба и да си казват: "Нищо, нищо, мислете ни за прости, още по- добре за нас".
Да... и те ваксинират децата си.
Едва ли сред 50-те образовани антиваксинаторки има циганки, но ако има - кажете си, не е срамно.

# 287
Излизат в национален ефир и казват, че неваксиниращите са "мърляви циганки" и ще им отнемат детските надбавки, ако не си ваксинират децата...

А теб какво, собствено, те притеснява в това, че ще им бъде отнета привилегията да получават субсидия от обществото, ако не спазват изискванията му?

A защо не разгледаме въпроса и от другата му страна.Редно ли е имунизационният календар да се натоварва с ваксини,заради желанието на майките да не ги плащат?
Превенар и Варицела например са извън календарите в доста страни.Хората,които ги искат,си ги плащат.Едната е 3 дози по 90€,другата е еднократна с цена 60€.
Но в нашата страна има доста лъжлива информация по медиите относно 4уждите календари.
А и в България малко хора разбират понятията препоръ4ителност и задължителност.Мислят,4е ако календарът е пожелателен,то те трябва да ги плащат.И затова се 4увстват застрашени.
Трябва ли заради тази им неосведоменост да се претоварва детският организъм с абсолютно неефективни ваксини и трябва ли деца с противопоказания за ваксиниране да бъдат глобявани и заради тях?

# 288
Излизат в национален ефир и казват, че неваксиниращите са "мърляви циганки" и ще им отнемат детските надбавки, ако не си ваксинират децата...

А теб какво, собствено, те притеснява в това, че ще им бъде отнета привилегията да получават субсидия от обществото, ако не спазват изискванията му?.

Не съм Стелт, но ще ти отговоря.
Нея собствено - 35лв.
Мен собствено - 105лв.
Всички нас, собствено - ако не ваксинираме, децата ни няма да посещават градини.
Достатъчно собствено ли ти се струва?

Кати, пак бързаш да пишеш без да четеш...  Laughing  Къде в моя пост се говореше за циганите като малцинствена група? Казах, че ни наричат такива, всички под един знаменател, дали да не го приемем за обида и да се срещнем с някои хора в съда...  Thinking  Да дойдат да докажат колко съм мърлява...  Thinking

# 289
Едва ли сред 50-те образовани антиваксинаторки има циганки, но ако има - кажете си, не е срамно.

Хахахахахаха.....  hahaha
Иди го кажи това във ФакултетО.
Ще ти се смеят.
А за циганка - не съм циганка, но ако бях що пък реши, че би ме било срам да си кажа?
Освен това, аз винаги съм изтъквала, че не съм, и много обичам да намеквам (по- скоро натвърдвам), че и българките можем да имаме и имаме по повече от две деца!
 bowuu

# 290
  • София
Мисля, че е време някой мод да се престраши да се намеси и да тУрне вече един ключ... Praynig
На страхотно вживяване, обиди и глупости се начетох, за пореден път... Sick

# 291
  • София

А теб какво, собствено, те притеснява в това, че ще им бъде отнета привилегията да получават субсидия от обществото, ако не спазват изискванията му?

A защо не разгледаме въпроса и от другата му страна.Редно ли е имунизационният календар да се натоварва с ваксини,заради желанието на майките да не ги плащат?
Превенар и Варицела например са извън календарите в доста страни.Хората,които ги искат,си ги плащат.Едната е 3 дози по 90€,другата е еднократна с цена 60€.
Но в нашата страна има доста лъжлива информация по медиите относно 4уждите календари.
А и в България малко хора разбират понятията препоръ4ителност и задължителност.Мислят,4е ако календарът е пожелателен,то те трябва да ги плащат.И затова се 4увстват застрашени.
Трябва ли заради тази им неосведоменост да се претоварва детският организъм с абсолютно неефективни ваксини и трябва ли деца с противопоказания за ваксиниране да бъдат глобявани и заради тях?

Хората, които в целия си живот не се сблъскват с варицелата, се броят на пръсти. Преболедуването при всяко положение, на всякъде, се смята за [потенциално] по- опасно от ваксинирането.
От менингит се умира. Аз изгубих братовчедка така. Беше на 4 и не беше ваксинирана. Тогава такива ваксини нямаше. Сега е няма. Не е нужно, предполагам, да описвам как се отрази тази смърт на семейството й.
Аз съм платила 4 дози пентаксим, платила съм и превенар... варицелата ми идва повечко като цена вече - особено в комбинация с цената на превенара.
Деца с противопоказания не трябва да се ваксинират с нищо, за което имат противопоказания. Останалите следва да бъдат ваксинирани, за да пазят и тях.
Впрочем, в Бг и превенарът, и ваксината п/в варицела, са по 200 лв. дозата. Поставянето е още 30.

# 292
Кате, сама ли ще си изтриеш предпоследния пост или да информирам мод? Не е твоя работа как живея и защо не мога да събера над 700 лв. брутен доход, за съжаление не мога... Данъците си ги плащам, но на практика и аз съм на най-ниското стъпало на заплатите... Вие в БАН толкова ли сте неграмотни, та не можете да си намерите по-високоплатена работа?  Thinking

# 293
  • София

Хахахахахаха.....  hahaha
Иди го кажи това във ФакултетО.
Ще ти се смеят.
А за циганка - не съм циганка, но ако бях що пък реши, че би ме било срам да си кажа?
Освен това, аз винаги съм изтъквала, че не съм, и много обичам да намеквам (по- скоро натвърдвам), че и българките можем да имаме и имаме по повече от две деца!
 bowuu

Джулс, образованите циганки не живеят във Факултето. Дълбоко се съмнявам, че там може да се намери и 1 брой такава.

# 294
Въпросите ми са продиктувани от изказване по телевизията преди дни. Твърдеше се, че хората, които отказват ваксина са необразовани и невежи.

Аз не разбрах за кое предаване става дума. Моля да уточните и цитирате кой и къде е казал и многократно повтаряното "мърляви циганки". Ако ли пък не е използвал точно тези думи, моля цитирайте точните думи, провокирали анкетата.

По темата:

Статия от прединтернетската епоха (1993 г.):

Risk factors for delayed immunization in a random sample of 1163 … on and Washington (Рискови фактори за отложена имунизация в случайна извадка от 1163 деца от Орегон и Вашингтон)

Цитат
In multivariate logistic models, only birth order and maternal education consistently predicted vaccine status at each of the three ages. Compared with first-born children, those who were later-born were 1.7 times more likely to be incompletely immunized at 2 years of age (95% confidence interval: 1.2, 2.3). Children of more educated mothers were significantly less likely to be underimmunized at all ages.

Според мултивариационните логистични модели поредността на раждането и образованието на майката прогнозира ваксинационния статус на децата във всяка от трите възрасти. В сравнение с първородните деца, при родените по-късно, е 1.7 пъти по-вероятно да са непълно имунизирани на 2-годишна възраст. При децата на по-образованите майки е значително по-малко вероятно да са непълно имунизирани във всяка възраст.

Систематичен преглед от 2008 г. на статии, изучаващи причините за неимунизиране в развитите държави:

Factors associated with suboptimal compliance to vaccinations in … systematic review (Фактори, асоциирани с неоптимално съгласие за ваксиниране на деца от развитите държави: систематичен преглед)

Анализирани са резултатите от над 500 статии по темата.

Цитат
Specifically, among the various parental-childhood characteristics studied, non-white race, low socioeconomic status, paying for immunization, lack of health insurance, low parental education, older age of the child, younger maternal age, large family size, late birth order, lack of knowledge about disease and vaccination, negative beliefs/attitudes towards immunization, fear of side-effects/risks/contraindications, not remembering vaccination schedules and appointments, sick child delays, and delayed well child visits were statistically significantly associated with suboptimal compliance.

Сред всички посочени фактори фигурира и ниското образование на родителите като статистически значим фактор за отказ от имунизации.

Немска статия от 2009 г., анализираща причините за епидемиите от морбили в Германия (там също имаше такива през последните години):

Risikofaktoren für eine verspätete oder nicht erfolgte …  bei Kleinkindern (Рискови фактори за отложена или отказана имунизация срещу морбили при малки деца)

Анализирани са имунизационните паспорти на 2116 деца, родени от 1 януари 2002 г. до 31 декември 2004 г. Целта на проучването е да се определят нагласите и убежденията на родителите, както и социо-икономическите фактори, асоциирани с отложената или отказана първа имунизация срещу морбили.

Цитат
Nur 46,8% (95%-KI: 44,5–49,1) aller Kinder erhielten die erste Masernimpfung bis zum empfohlenen Alter von 14,9 Monaten. Neben dem Alter des Vaters bei der Geburt des Kindes und der Geburtsreihenfolge waren der Einfluss des Heilpraktikers auf die Impfentscheidung sowie elterliche Einstellungen, die auf ein mangelndes Wissen über die Bedeutung von Impfungen hindeuten, Risikofaktoren für eine verspätete Impfung.

Само 46.8% от всички деца са получили първата имунизация срещу морбили до препоръчителната възраст от 15 месеца. Като рискови фактори за отложена или отказана имунизация срещу морбили, са възрастта на бащата при раждането на детето, поредността на раждането, влиянието на алтернативните лечители върху решението за ваксиниране, както и родителските нагласи, които говорят за недостатъчни познания относно значението на ваксините.

Последна редакция: чт, 29 апр 2010, 17:23 от Persona

# 295
  • София
Когато АЗ бях дете бяха диференцирани - 1<2<3>4, 4=1... за повече не знам / не помня, ама май същото...

# 296
Кога съм протестирала специално за детските...  Thinking   Протестирам срещу задължителното ваксиниране и обвързването му с каквото и да било...

# 297
  • Sofia
А забелязала ли си по колко сателитни чинии са им накацали по покривите?
А какви палати се издигат насред копторите?
А какви коли карат?
А по колко кила злато имат, особено кардарашите?
Искам да ви кажа, че въпросната прослойка не е никак за подценяване, а това, което вие си мислите за тях само ме натъжава, защото докато ние ги мислим за нищо неразбиращи, едва ли не говеда, те си плетат хубавичко кошниците, а ние тук се дръгнем бетер тях на площадО У ФакултетО.
  Tired

Много ви моля, не прекалявайте с глупостите.
В циганския квартал Надежда, където има епидемия от морбили, е пълна мизерия, вервай ми.
Нямат компютри и няма да гласуват тук.
И майката, на която двете и деца са умрели на пода, понеже не е искала да потърси медицинска помощ, защото "ще и искат некой лев" хич не е прокопсала със злато и коли.
За съжаление мизерията сред тези хора е голяма.

Много те моля, дай наистина да не прекаляваме с глупостите.
Като слагаме всички в една графа, няма да си решим проблемите.
И да искаш, и да не искаш да признаеш, има и образовани цигани.
Има и много умни и хитри такива, които даже може би четат тук и ти се смеят.
Защото най- лесно е да си живеем в илюзии, а те да ни се присмиват зад гърба и да си казват: "Нищо, нищо, мислете ни за прости, още по- добре за нас".
Иначе казано - винаги и в цял свят ще има мърляви, прости, необразовани хора, които ще живеят в мизерия, без значение цигани ли са или не са.
Но пак ви казвам - няма да ги "оправите" с ваксини.

Къде съм твърдяла, че няма образовани цигани?
Мисля, че много ясно става дума за некоректно обобщение от твоя страна, защото за съжаление болшинството цигани живеят при ужасни условия (битови и хигиенни).

# 298
Кати,боледуването от варицела се смята за опасно,когато няма хигиенни условия и адекватни грижи.Тогава е опасно,това ще ти го каже и всеки лекар.Дори и най_големият фен на тази ваксина,няма да отре4е,4е за да се полу4ат усложнения след варицела като енцефалит и пневмонии,трябва да има определени обстоятелства.
Познавам доста мед.работници,които твърдят 4е тази ваксина не е добра,а е и опасна.Не знам кой те е наплашил така.
И за менингита си много категори4на.Имаше едно мом4е,болно от менингит в ДО.Не умря,много бързо се възстанови,тъй като навреме взеха мерки.Никой от лекуващия състав не беше ваксиниран и никой не се разболя.
Имам роднини,които са преболедували от менингит,вси4ки са живи,здрави и без последици.
Преди 4 години тук в квартала доста комшии и познати бяха по болниците с такава диагноза,е живи са.
Аз напълно разбирам твоят ужас,следствие на преживяното с братов4едка ти.Съжалявам.
Но съм се уверила,4е до фатален изход се стига когато няма адеквтатно поведение от страна на лекарите.
Бях се озверила преди години като гледах колко неадекватно се лекуват деца.4е във времето което живеем,умират по болниците от пневмонии.4е бебета,докато 4акат реда си в БП,си отиват.
От това ме е страх,а не от непоставянето на ваксини.

Про4етох в постинга ти,4е поставянето е 30 лв.Защо?

# 299
Къде съм твърдяла, че няма образовани цигани?
Мисля, че много ясно става дума за некоректно обобщение от твоя страна, защото за съжаление болшинството цигани живеят при ужасни условия (битови и хигиенни).

Няма никакво некоректно обобщение.
Да съм казала, че всички (без изключение) живеят в лукс?
"Екстрите", които съм изброила са ясно представени като изключение, които и сама ще откриеш, ако прочетеш по- внимателно цитирания ми пост.
Обобщението беше на друга мацка, която категорично заяви, че нямало цигани, които да имат компютри и какво там още беше?

Общи условия

Активация на акаунт