ЯГОДОВО ПАРФЕ

Необходими продукти
за пандишпановия блат:
2 яйца
4с.л.захар
2с.л.брашно
2с.л.олио
1 ванилия
за белия пласт:
200мл.течна подсладена сметана
200мл.заквасена сметана
10гр.желатин
250гр.ягоди
1/2ч.ч.захар
желиран слой:
1ч.ч.вода
1/2ч.ч.захар
10гр.желатин
300-400гр.ягоди
Разбиваме яйцата със захарта,добавяме олиото и накрая с леки движения разбъркваме брашното и ванилията.Изпичаме блата в застлана с намазнена хартия разкопчаваща се форма(22-24см),в загрята до 180С фурна,за 6-7мин.Оставяме го да изстине напълно и поставяме обратно във формата.
Белия слой:Заливаме желатина с няколко лъжици вода и след като набъбне нагряваме на водна баня или в МВ,до пълното му стопяване(не допускайте да заври,губи си желиращите свойства).Разбъркваме заквасената сметана със захарта и оставяме настрани да се разтопи захарта.Разбиваме течната сметана много добре,добавяме заквасената и разтопения желатин и нарязаните на малки парченца ягоди.Изсипваме върху приготвения пандишпанов блат и заравняваме.Оставяме в хладилника да стегне поне 1 час.
За желирания слой - намачкваме с вилица шепа добре узрели ягоди,посипваме ги със захарта и ги оставяме да си пуснат сок и цвят.Заливаме второто пакетче желатин,оставяме го да набъбне и разтопяваме.Намачканите ягоди заливаме с чаша вода и загряваме почти до завиране,прецеждаме и добавяме набъбналия желатин.Оставяме да се охлади.
В това време нарязваме останалите ягоди,подреждаме ги върху стегналия сметанов пласт

и полека с лъжица заливаме с изстиналия ягодов сироп.Поставяме отново в хладилник до пълното стягане на парфето - поне 3-4часа.
Това е!Обясненията ми са доста дълги,но в действителност не е сложно и трудно,само се иска търпение,докато стягат отделните слоеве.
Получава се лек и вкусен десерт.Освен с ягоди,може да се приготви с банани,малини,къпини и др.