Ягодово парфе

  • 7 518
  • 4
  •   1
Отговори
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
  Има много и най-различни рецепти за този десерт.Пускам рецептата,така както го приготвям аз - този много вкусен и лек десерт

   ЯГОДОВО ПАРФЕ



Необходими продукти
за пандишпановия блат:
2 яйца
4с.л.захар
2с.л.брашно
2с.л.олио
1 ванилия

за белия пласт:
200мл.течна  подсладена сметана
200мл.заквасена сметана
10гр.желатин
250гр.ягоди
1/2ч.ч.захар

желиран слой:
1ч.ч.вода
1/2ч.ч.захар
10гр.желатин
300-400гр.ягоди

  Разбиваме яйцата със захарта,добавяме олиото и накрая с леки движения разбъркваме брашното и ванилията.Изпичаме блата в застлана с намазнена хартия разкопчаваща се форма(22-24см),в загрята до 180С фурна,за 6-7мин.Оставяме го да изстине напълно и поставяме обратно във формата.
  Белия слой:Заливаме желатина с няколко лъжици вода и след като набъбне нагряваме на водна баня или в МВ,до пълното му стопяване(не допускайте да заври,губи си желиращите свойства).Разбъркваме заквасената сметана със захарта и оставяме настрани да се разтопи захарта.Разбиваме течната сметана много добре,добавяме заквасената и разтопения желатин и нарязаните на малки парченца ягоди.Изсипваме върху приготвения пандишпанов блат и заравняваме.Оставяме в хладилника да стегне поне 1 час.
  За желирания слой - намачкваме с вилица шепа добре узрели ягоди,посипваме ги със захарта и ги оставяме да си пуснат сок и цвят.Заливаме второто пакетче желатин,оставяме го да набъбне и разтопяваме.Намачканите ягоди заливаме с чаша вода и загряваме почти до завиране,прецеждаме и добавяме набъбналия желатин.Оставяме да се охлади.
  В това време нарязваме останалите ягоди,подреждаме ги върху стегналия сметанов пласт



и полека с лъжица заливаме с изстиналия ягодов сироп.Поставяме отново в хладилник до пълното стягане на парфето - поне 3-4часа.
  Това е!Обясненията ми са доста дълги,но в действителност не е сложно и трудно,само се иска търпение,докато стягат отделните слоеве.
  Получава се лек и вкусен десерт.Освен с ягоди,може да се приготви с банани,малини,къпини и др.

# 1
  • София
  • Мнения: 4 180
Страхотно изглежда, а предполагам и вкуса не пада по - долу. Ще се пробва в най - скоро време. Благодаря за споделената рецепта  bouquet

# 2
  • Мнения: 2 201
Страхотно е, обожавам такъв десерт правих подобен :




Имам въпрос какъв желатин ползвате?  Tired
Желатина преди да се смеси със сметаната охлажда ли се?
Като се охлади не започва ли да се желира?

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 12:19 от Суха Мащерка

# 3
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
Имам въпрос какъв желатин ползвате?  Tired
Желатина преди да се смеси със сметаната охлажда ли се?
Като се охлади не започва ли да се желира?


  Ползвам винаги на "Д-р Йоткер" желатина,пробвала съм и друг,но или става на бучки като го залея,което ме дразни или не стяга така,както "йоткера" и трябва двойна доза.
  Да,желатина охладен до стайна температура,докато не е започнал да желира. Grinning

# 4
  • Мнения: 634
записвам се, че ми се яде нещо сладичкооо...в събота може да го пробвам

Общи условия

Активация на акаунт