Веганството - да споделим опит 2

  • 97 388
  • 2 089
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5 713
За Б12 и не само:
http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html - на английски
http://cubbit.blogspot.com/2009/01/12.html - на български
http://cubbit.blogspot.com/2008/09/brief-von-dr-martin-balluch.html - на немски
http://cubbit.blogspot.com/2009/01/12_10.html - обобщен превод на български от последния линк, само за Б12
http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=324
http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html
http://hamhum.net/content/view/118/84  

За желязото:
http://www.howtoeat.info/index.php?option=com_content&task=v … 649&Itemid=76
http://www.otbulgaria.com/index32.html

За калция:
http://www.self-help.bg/wellness/detox/263-s-koi-hrani-da-protiv … zata.html?start=1

За фитиновата киселина:
http://www.bb-team.org/articles/751/

Форум на немски:
http://www.rohkostszene.de/vegane-vegetarische-rohkost-f2.html
Статия:
http://www.ivf.no-meat.org/common/vegetarian_diets/
За месото и хората:
http://www.yoga108.info/inspiration/vegetarianstvo.html
За магданоза:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=149033
За туршиите:
http://www.bb-team.org/articles/3168/
Статия за връзката м/у храните и менструацията
http://www.pcrm.org/health/clinres/menstrual.html
Хранене според типа кожа
За ориза:
http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/04/new-way-to-soak-brown-rice.html
За биото:
http://www.ecomedia.bg/be-eco/health-and-food/article/641
http://www.youtube.com/watch?v=D89cUVvOxFI&feature=player_embedded#
За млякото:
http://harmonica.bg/644
За свободните радикали:
http://fema-bg.com/index.php?m=1183
За афлатоксините
Сайт за замърсителите в храните:
http://right-2-know.org/


Сайтове:
http://www.recipemagician.com/
http://www.zemianazaem.com/
http://bgcookbook.hit.bg/thesaurus/tofu.htm
http://www.vegiac.com/forums/recipes/
http://www.kulinarno-joana.com/category/fast/
http://www.kulinarno-joana.com/category/desserts/cookies/
http://vesy.wordpress.com/category/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B … 0%B2%D0%BD%D0%BE/
http://vkuhniata.wordpress.com/2009/08/22/masapan/
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/recipe_59
http://glutenfreegoddess.blogspot.com/2008/07/vegan-vegetarian-recipe-index.html
http://mandja.com/menuto/menu-recepti-postni-s-nahut
http://navigator.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1 … D0%BF%D1%82%D0%B8
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3710 - донати солени и сладки
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3640 - рецепта за тофу
http://www.vegebg.org/index.html
http://www.dar-center.com/section/?section=8
http://www.vegcooking.com/makingthetransition.asp

Ето тук 21 дневен период, в които може да се пробвате на веганска диета. Медицински лица ще ви изпращат съвети, рецепти и т.н. Може да им задавате въпроси:
http://support.pcrm.org/site/PageServer?pagename=21day_vegan_kic … mp;autologin=true

Био знаци:
http://www.bio.bg/index.php?p=109

Био магазини:
http://www.zdravensait.hit.bg/superhrani.htm
http://www.bioslunceluna.com/shop
http://www.bio-bulgaria.com/biomag
http://www.balevbio.bg
http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=211
http://www.amiti.org/
био щандовете на елемаг, пикадили, хит

Био и феъртрейд неща:
http://www.ethicalsuperstore.com/

Онлайн магазини
http://www.thesuperfoodco.co.uk/
http://www.funkyraw.com/
http://www.iherb.com/default

Борса Слатина:
http://www.slatina-bulgarplod.com/contacts.html

Преди време се сдобих с 2 много хубави книги за кълновете, които ми станаха настолни в кухнята:
http://sproutman.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … amp;products_id=6
http://sproutman.com/index.php?main_page=document_product_info&a … amp;products_id=1
Както и тази за комбинирането на храните със страхотни обяснения и нагледни разяснения за глутена, маята и пр.:
http://sproutman.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … amp;products_id=5

За кълновете:
http://www.polezno.info/zdravoslovna-hrana-pchelen-med-kulnowe-dieti-171.html
http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/2forum/index.php?topic=190.0
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.478.html
http://surovo.hit.bg/3_2.htm
http://surovo.hit.bg/3_3.htm
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=6977
http://www.living-foods.com/articles/sprouting.html

За хляба:
http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=1934&st=20
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3290.0.html
http://www.libsu.uni-sofia.bg/Statii/hliab.html
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382463.msg11674263#msg11674263
Знам за нахутена мая (домашна), но не съм пробвала: http://www.receptite.com/recepta.php?r=13343
Ето и пак за кваса: http://sluncemoon.blogspot.com/2009/11/blog-post.html
http://www.mayamarkova.com/biology/B5Eukar/B5Eukar.htm
http://lichentrenior.com/hliabat-nezdrava-tradicia/

Книги:
http://www.amazon.com/Quantum-Wellness-Cleanse-Essential-Healing … 33695&sr=8-1#
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-312/id-28117/malkata-goliama-ve … ianska-kniga.html
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=29717
http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%C5%ED%E7%E8%EC%ED%E8%FF%F2 - ензимният фактор

Филми:
http://vbox7.com/play:9270b50c Food Inc - Official Trailer
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM Sugar: the bitter truth

Таблица за комбинация на храните:
http://qito.files.wordpress.com/2007/02/troph.jpg

Ето тук има няколко различни таблици за съчетаване на храните:
http://club-rh.blogspot.com/2009/01/blog-post_26.html
Ориентирахме се предимно по първите 2 таблици (черно-белите).
Линк към категорията ястия без месо от горния блог.

Препарати за миене на плодове и зеленчуци:
http://ekomag.com/vmchk/Za-doma/LOK-za-pochistvane-/LOK-universalen.html
http://maistorica.blog.bg/hobi/2009/01/05/malki-trikove-ekstrakt … -v-domakin.273443
http://dionis.dir.bg/_wm/catalog/item.php?did=61795&df=14&dflid=3
http://matatama.wordpress.com/2009/12/12/%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B … 1%83%D1%86%D0%B8/

Естествени дъвки:
http://www.sliveninfo.com/index.php?id=14534
http://www.zvkedri.com/p_pasta.html

За халвата:
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3530.html
http://hamhum.net/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid= … etail&id=4509
http://www.kulinarno-joana.com/2009/03/semolina-khalva/

Оризово мляко:
http://www.nomilk.com/ricemilk.txt

Сейтан:
http://forkable.blogspot.com/2008/07/courtesy-of-toliveandeatinla.html
източник на български: http://www.vavalu.net/?p=329
още един: http://ecovege.org/novinite/novini-ot-bulgaria/211-novi-vege-pro … kti-seitan-tempeh
източник на английски: http://en.wikipedia.org/wiki/Wheat_gluten_%28food%29

Домашна боза:
http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/

Гръцки сухари:
http://www.wellabys.com/

Червен боб: "Инциденти на хранително отравяне са били установени свързани с консумирането на сурови или не добре сготвени червени бобени зърна. Симптомите могат да се появат след изяждането само на 4 сурови зърна и включват гадене, повръщане и коремна болка последвана от диария. Природно съдържащ се хемаглутен е отговорен за болеста, но може да бъде унищожен от високата температура при готвене и бобените зърна стават напълно безопасни за ядене. Поради тази причина червените бобчета не трябва да поникват.

Соеви зърна: Съдържат анти-трипсинов фактор (трипсинов инхибитор), който предотвъртява усвояването на аминокиселината метионин. Соевите кълнове трябва бързо да се потопят във вряща вода, за да се дезактивира трипсиновия инхибитор.

Заместител на яйцето в кулинария и сладкарство са: кашу, авокадо, банан, нахут, пектин.

Веганството - да споделим опит






Последна редакция: чт, 15 юли 2010, 11:10 от Вери

# 1
  • Мнения: 3 869
Вери, най-сърдечни благодарности за положения труд!!!   bouquet Hug  bouquet Hug

# 2
  • Португалия
  • Мнения: 3 976
Вери   bouquet Благодаря за новата тема!

за да не е запис-да питам нещичко  Laughing
тези,които давате кълнове на децата-забелязвате ли нещо по-различно да се случва на изхода  Wink,когато давате поници?
моите ,досега  предимно кълн на 2-3мм хапваха,но отскоро проявяват интерес и към моите салати,но виждам,че не всички се усвояват добре
от друга страна пък,най-любимата им елда,коята ядат с едва наболо кълнче/вечерта кисна,ядат на другия ден на обяд/,доскоро я усвояваха,а сега забелязвам ,че има цели зърна на изхода  newsm78
може ли да има преяждане с кълнове,и затова да не се усвоява някаква част  Embarassed хич не съм наясно...

# 3
  • Мнения: 572
Момичета.. искам да ви попитам нещо, което със сигурност знам, че се коментираше в предната тема, но не мога да го открия.
Иде реч, че от известно време се събуждам с ниско кръвно, от жегите ли е, от какво.. не знам..
Та въпроса ми е - какво да хапвам, пийвам или пък да не наблягам на някакви храни, които го понижават  Praynig
Помогнете ми с каквото знаете, защото не съм привърженик на пиенето на кафе, за вдигането на кръвното, не искам да го пия, за да се оправя.. кола пък съвсем, шоколад или айрян..
Пробвам със студен душ, помага.. но ако има и храни, които спомагат затова.. Praynig

Благодаря за новата темичка! (имам да доизчета съвсем малко от старата, аз не се включвам, но ви чета)

# 4
  • Мнения: 3 869
Не е в усвояването проблема, а в дъвкането... Моето диване от време на време така бърза да нагълта хранта, че пропуска да я сдъвче!  Shocked Резултати на изхода са цели... Така хубаво дъвчеше преди, от бебе още, а сега се налага да си показваме как се дъвче и да напомням да го прави...

За кръвното, ако може да си държиш шише вода до леглото и да си пийваш сутри преди да станеш от леглото, после да полежиш още 5 минутки... Може да е от жегите...

# 5
  • Мнения: 19 302
Вери, сърдечни благодарности за положения труд! Огромно количество информация си синтезирала.  bouquet

За кръвното много течности. Може и леко подсолена вода сморска или хималайска сол.

За кълновете съм писала, че моята щерка не ги усвоява добре и често излизат на изхода несмлени. Като по-малка й предизвикваха разстройство.

# 6
  • Мнения: 1 708
Леле, страхотно начало на темата!
И от мен поздравления, Вери!  Hug

# 7
  • Мнения: 3 869
Аз на друго място се бях чудила за йода, след като не ползваме обикновенна йодирана сол, а само морска, кафява и розова. Проверих морската (от Мъртво море) и кафявата - и на двете пише, че съдържат йод; а за хималайската (розовата) отделно ми казаха, че съдържа. Така че място за притеснение няма Simple Smile

# 8
  • Мнения: 1 849
Вери, наистина - страхотен труд си положила! Много благодаря!   bouquet

Наистина за неусвояването, донякъде и недъвкането е виновно. Малкия също често изхвърля несмяно, особено ако е гладен и гълта бързо.
Понякога даже леко пасирам, ако видя, че лапа и не задържа в устата повече от 5-10 секунди.

За кръвното може и сокчета или смутита, наблегни на течности, но не чиста вода. Също и чай помага - черен/зелен, от жен-шен или билков с мед. Също и копривата действа добре.
Хубаво средство е и лека гимнастиката сутрин. Оправя кръвния поток и го задвижва към сърцето.
Също и обливане със студена вода - но само на крайниците, не на тялото. Така кръвта отива към вътрешността на тялото и кръвното се повишава. При високо кръвно се слага топло на крайниците

# 9
  • Мнения: 1 732
Благодаря на Вери за грамадния труд. Flowers Bouquet Hug Flowers Bouquet
За създаването на новата ни тема, заедно със синтезираната и подредена информация.


Благодаря и на всички, които пишат и са писали тук, на мен действително  ми е полезно. И неусетно научавам все нови неща. Simple Smile Peace
Неотдавна много се заинтригувах от Ин -Ян баланса. Започнах да чета повече по въпроса, и стигах до статии за Ин- Ян -баланса в храненето.
Най- общо става дума за хранене  в съответствие с петте елемента според ин и ян. И в резултат, храните се отразяват върху нас и нашия огранизъм по различен начин: "стоплят ни" , "агресират ни" ,"охлаждат ни"  т .н.
 
Някой прилагал ли е осъзнато и/или има ли опит с  правилата за студена, топла и неутрална храна/съгласно принципа Ин- Ян/?

# 10
  • Мнения: 1 725
Вери, страхотно си оформила темата!  bouquet Благодаря ти и аз за труда! Hug

М-Ник, твоето цвекло като го мариноваш, кога е готово за консумиране? Кога е по-мекичко вече, имам предвид? Аз поне се надавям такъв да е ефекта - да поомекне, ама кой знае. Rolling Eyes Иначе вкусна марината оформих, но пък самото цвекло пусна много сок и зехтинът се поизгуби така. Може би трябва да е в повече зехтин, за да омекне? Thinking Ти така в сока му ли си го оставяш? А колко време може да издържи в добре затворен съд в хладилник? Аз не направих много, ама да питам все пак?

Последна редакция: чт, 15 юли 2010, 22:09 от desi_sunshine

# 11
  • Мнения: 1 849
Четох книгата на Кристине Ли "Китайска медицина" и там беше доста добре обяснено за Ин-Ян баланса. Бяха дадени храни спрямо 5-те типа.  Имам още доста да чета...

Деси, цвеклото го топвам за малко във вряла вода и после мариновам, след 1-2 дни става за ядене, но не омеква много. Ако искам да омекне повече след бланширането го настъргвам, по-бързо омеква. И аз правя малко и го изяждаме до 2-3 дни.

# 12
  • Мнения: 753
Нито съм вегетарианка, нито веганка, но намирам много полезни неща при вас Hug
Вери, невероятна си!

# 13
  • Мнения: 1 048
Ееее супер,имаме си нова темичка.Мерси Вери,много труд си положила наистина   bouquet

Иначе крекерчетата ги направих от покълнали пшеница и ръж(не ги чистя,макар и моите да не покълват всички като на Mamagemelar ,дано не правя грешка,но ползвам всички Embarassed ),и мариновани тиквички.Блендирах ги набързо,моя блендер не е  много мощен и не стават с глатка консистенция,даже имам чувството че някои зрънца си остават цели.Разточих ги много натънко ,сигрно милиметър,колкото да не се образуват дупчици в тавичка в/у хартия за печене и ги покрих пак с хартия. Оставих на терасата сутринта на слънце с идеята да ги обърна по някое време,но ги забравих и се сетих чак вечерта,да речем след около 10 часа,и ми се видяха ок,можеше още май да постоят да станат по-хрупкави,но така ми се осладиха...всички ги харесахме Simple Smile

Дайте съвет как да скрия нагарчащия вкус на сусамовия тахан в солени смеси newsm78

# 14
  • Мнения: 19 302


Да ви кажа разликата между бадемово брашно и мус е, че брашното го обезмасляват. Днес мелих бадеми в блендера и накрая го докарах до мус. Става почти същия като купения, но не толкова течен. Само блендерът ми да беше по-мощен, много бързо загрява за количество от 200г бадеми.

Общи условия

Активация на акаунт