мини баклавички "Рени"
Тази рецепта ми я даде съседката, която ми е адашка и съм си я кръстила така.
продукти:
1 пакет фини кори
смес:
125г кр.масло
9 с.л. захар
12 с.л. смлени орехи
сироп:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1 щипка лимонтозу ( лимонов сок)
ванилия
Първо се всарява сиропа и се оставя да изстине.
След това се прави сместа - кр. масло се разтопява. Добавят се смлените орехи и захарта. Разбърква се добре.

Разтваря се пакета и се покриват корите с кърпа , защото изсъхват бързо.
Всяка кора се слага с късата страна от към нас, загъва се на 3/4.

Слага се 1 с.л. от сместа в тази час където кората е единична

размазва се добре и внимателно за да не се разкъса кората

Навива се на стегнато руло в посока към плънката

Нарязва се на 5 или 6 парчета зависимо от желанието за големината им

Подреждат се в намазнена тава плътно една до друга

Така се процедира с всички кори. Пекат се на 180 градуса до златисто.
Топлите баклавички се заливат със студеният сироп.
Ако обичате по-сочни и меки баклавички направете сиропа в тези пропорции


На снимката си личи колко са сочни.
До сега съм заливала баклавичките с половината доза за сиропа и определено на нас ни харесват по- хрупкави, но днес реших да спазя рецептата.
Правила съм ги и залети със шоколад. Стават супер, но си е играчка. За да се залеят със шоколад сиропът трябва да е 1/2 от количеството в рецептата - баклавичките да са по-сухи.