Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 дек. 2010, 19:04 ч.

Веганството - да споделим опит 3

  • 45 706
  • 750
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 3 869
ЕйМиМи, при веганство и разумно вегетарианство (т.е. да не се компенсира месо с увеличен прием на млечни и яйца), се набавя достатъчно фолиева киселина от храната. Аз неодавна правих изследвания, от чисто любопитство включих и фолива киселина. Референтните стойност по данни на лабораторията за този показател бяха межде 7,2 и 15,4 а моят резултат беше 15,1 Simple Smile При все че аз ходя на работа, не винаги през работния ден имам възможност да ям качествена храна, закуските прескчам по навик и пр. не-много здравословен начин на живот. Добавки не взимам, но и кафе не пия (което доста обира от запасите от Б-витамини на организма). 

# 256
  • Мнения: X
Pinkito, aз много обичам суров спанак; не съм забелязала да ми създава проблеми с храносмилането.
Трябва само да е добре измит, защото по него полепва доста пръст, и да не е преторяван.

# 257
  • София
  • Мнения: 1 409
Та да подчертая още въднъж,че крайното ми мнение по отношение на тази култура е плод не на световната конспирация,а на здравия ми разум(извинете за скромността). Laughing

Ом, много ми е интересно всичко, което пишеш. Относно соята: моето тотално отрицателно мнение към соята е базирано на личен опит и споделяне с хора, на които имам доверие. Та няма по-отвратително нещо като ефектът върху храносмилателната ми система от различните соеви продукти, които съм консумирала, включително соевият сос! Интерестното е, че с повечето ми приятели и познати, с които говорим на теми за спорт и здравословно хранене, имаме близки или абсолютно същите негативни ефекти. Това ме накара тотално да изключа соята като продукт в каквато и да е форма. Дори нямам намерение да пробвам един, втори, трети вариант, пък домашно или не направен, няма значение вече. Та така, не съм чела нищо подробно за соята, просто знам, че е ужасна като ефект върху мен Simple Smile Да не говорим, че много ме дразни идеята за 'заместване' на храните. Ако на някой му липсва мляко или млечен продукт - по-добре да яде истинско, отколкото да търси заместител.

# 258
  • Мнения: 5 701
Аз обаче не съм съгласна, че бобовите кълнове: леща, мунг и някой друг вид боб са токсични, ако преди това са били накиснати известно време, покълнали, изплакнати.

То и китайската медицина е противник на суровоядството и казва да се готвят плодовете...

# 259
  • Мнения: 1 733

Останалите сурови бобови,в това число боб, нахут,леща,че и мунго,както и картофи и др.важи същото-тези сурови храни са токсични!
Инфо-google.com-lektin phytohemagglutinin.
Aз бобовите си ги варя и си изхвърлям чинно първата вода,така както съм видяла от баба ми и майка ми.

Виж на първа страница какво е посочено точно за токсичността.
не веднъж е ставало дума току за токсичността от соланина, току за суровите бобови. Wink
ставало е и дума за предлагането на бобови кълнове на малките./да са бланширани/
ЕйМиМи,
Meg! ти е отговорила с подробности. Аз искам да дам един глас за никакви синтеични добавки от фолива киселина. При положение, че се храниш разнообразно и зелено и организмът ти е здрав. Peace
Също, нещо, което обикновено се пренебрегва от лекарите, които я препоръчват за периода на началната бременност- излишъците от фолиева киселина са опасни, нищо "че се изхвърляла" от организма.
Pinkito
Аз правя суров спанак на салата и на смути. Бейби спанак.  Simple Smile
Много е полезен и няма риск, стига да не е в големи количества и системно. Иначе е опасно заради оксалатите. Провокират усвояването на калций и има риск от поява на песъчинки в бъбреците.
Ако дъщеря ти се храни баланисирано и разнообразно, никакви протеини или други съставки няма да й лиспват при растежа и развитието й като веге.  Peace
Кавам го и от личен опит. Simple Smile

Dao,

идеята за "заместване" и аз не я възприемам в разбирането, в което се ползва. Peace
Интересно ми е как не ти понася нищо соево. ако искаш, сподели повече. Кога го усети за първи път , как ...
Познавам човек, който е така с продукти, богати на амигдалин.

# 260
  • Мнения: 2 761
Аз обаче не съм съгласна, че бобовите кълнове: леща, мунг и някой друг вид боб са токсични, ако преди това са били накиснати известно време, покълнали, изплакнати.

То и китайската медицина е противник на суровоядството и казва да се готвят плодовете...
Дори и да са накиснати,след като не са термично обработени,значи нищо не е направено.Може да не си съгласна,но това са фактите.Пък като ти харесват си ги яж-твоя воля.
Китайците какви плодове готвят?
Суровоядството е хубаво нещо,когато е естествено-плодове и зеленчуци,както ги дава Природата.Никое животно не яде кълнове,нито се срещат в естествен вид.Те са просто съвременна измислица на хранителната индустрия,която трябва да се "погрижи" за всички.Храни,дето хранят животните,ги превъзнасят до небесата като супер полезни.За кравата и свинете може и да са,ама за човешкият стомах не стават.Освен това на животните им ги комбинират в смески...Спирам по темата.Всеки да си преценява.

# 261
  • Мнения: 5 701
Както казах, не ми се спори с теб, Омега. Още повече на тема суровоядство.
Да, не съм съгласна с твоето твърдение, защото не съм срещала такава информация.
Суровоядството не се изчерпва само от към плодове и зеленчуци. Не бих се сравнявала с животните. А кълновете естествено, че се срещат в естествен вид. Индустрията слабо ме вълнува.

# 262
  • Мнения: 1 733
,
ще се радвам да разкажеш как се храниш и кое ти харесва.
напълно съм съгласна,че  всеки трябва да  преценява, да се вслушва в усещанията на тялото си.

изводите, които са в последния ти пост са малко противоречиви. Hug

# 263
  • Мнения: 2 761
Къде растат кълнове,Вери?Да отида да си откъсна.Първата фаза от развитието на една култура е покълване,но след себе си има още много докато достигне пълна зрялост и стане годна за прибиране и консумация.Когато аз не съм съгласна с една информация,проверявам твърдението и търся още,за да си съставя мнение.Но едно отричане,без необходимото обосноваване няма тежест.
Не е необходимо да проявяваш неприязън към мненията ми,само защото противоречат на твоите вярвания.
Свалям шапка на реалист,че макар и не съгласна с мен,ми опонира много адекватно и търси информирано своята истина.

реалист,аз не съм веган.Да речем веганствам по 1 седмица всеки месец,а лятото по естествен начин и по-дълго.Понякога правя разтоварващи дни-на плодове или само на вода.Употребявам млечни-макар и да ги ограничавам.Не ям месо,но риба обичам-особено черноморска и планинска пастърва.Това рядко,но съзнанието ми не се е извисило още дотам,че да да ги зачеркна напълно. Grinning
Всъщност аз съм карма-йогин и там нещата са по-различни.Като изпълня семейния си и родителски дълг,мога да се отдам на по-възвишен хранителен режим. Laughing
В темата за веганството съм да черпя идеи,макар че друго стана...
Така че не се водете по мен.

# 264
  • Мнения: 1 265
на мен диалогът ми харесва,
записки да водя само.

# 265
  • София
  • Мнения: 3 075
На мен от соевите продукти ми ставаха газове, но не като от боб Simple Smile, а дълготрайно и малко като отровена бях, нещо като да съм пила АБ на гладно (това са последните ми спомени от АБ).
Също и на мъжа ми.
Сурови соеви кълнове съм давала и давам през зимата на децата си, обожават, не мога да ги спра направо. Също и соево сирене искат, там вече ги ограничавам до 1-2-3 хапки...

От домашното соево сирене нищо не ми става, но жената го е киснала и промивала над 8 часа
после го е варила на 100 градуса за 7 до 20 мин. Може би затова (тя ми говореше за токсичния литин, но аз не съм на висотите на някои тук в темата Simple Smile .



# 266
  • Мнения: 1 280
Момичета, много ви благодаря за отговорите ! Сега съм по -спокойна за Пикла . Поздрави,  Hug

# 267
  • Мнения: 1 849
И на мен от соята не ми е добре на стомаха, а малкия направо се изрива, но иначе соеви кълнове съм хапвала по заведения върху салата и не съм имала проблем. Тофу не обичам и никога не съм яла, но соев сос много харесваме (био).

Спанака понякога има и доста нитрати, аз го накисвам за известно време и после добре измивам под течаща вода. Има си бейби спанак (бях писала че взимам от хлад. витрина на Фантастико) и е много крехък и нямаме проблем със стомасите от него.

...Кълновете са просто съвременна измислица на хранителната индустрия,която трябва да се "погрижи" за всички.
Не мисля, че кълновете са съвременна измислица:
Историята на кълновете е толкова стара, колкото и употребата на семена от цивилизования човек. Пророк Даниил и неговите другари са яли бобови храни (покълнали семена) според Светото писание. Професор Едмънд Шекли превежда следния любопитен текст от древни документи, намерени във Ватиканската библиотека: “Намокрете пшеницата си така, че ангелът на водата да може да влезе в нея. После я оставете на въздух, така че ангелът на въздуха да може да я прегърне. И я оставете от сутринта до вечерта под слънцето, така че ангелът на слънчевата светлина да слезе върху й”.
Покълналите семена са една от основните храни на народа хунза от Хималаите, известен с ненадминатото си дълголетие и здраве. В покълнал или друг вид, соята и други семена се използва от жителите на Изтока като главен източник на качествени белтъчини вече хилядолетия наред.

Кълновете растат и се подават от земята, животните напролет отиват да пасат и първата живинка, която намират едва пробила в земята е точно кълнчето. Това кълват и птиците, и кокошките и тревопасните, че и някои гризачи - пресни филизи от дърветата, пъпки и първи кълнове на пролет. Това е първата и най-силна храна след зимата и най-зареждащата.

# 268
  • Мнения: 3 869
Едно интересно сосче към зеленчуците на пара спретнах днес:
 2/3 кедрови ядки смлени
 1/3 слънчогледови (белени) смлени
 мялко зехнит, повечко вода (доливах постепенно дакото ми хареса на гъстота)
 копър връхчета
 риган (сушен имах)
 маслинова паста (имах готова със сушени домати и въз солена, затова сложих малко и без друга сол)
Посирах до хомогенност и толкова - много беше приятно за топване Simple Smile


Аз със соята съм Ок когато е в малко количества. Едни 400 гр. тофу си го оглеждам по месец... Соя на зърна направена като бобово растение не харесвам. Понякога си мажа крема сирене от тофу на филийка с кълнове - отлична закуста ми е, много засищаща, но не повече веднъж седмично...

# 269
  • Мнения: 368
И на мене диалогът ми харесва. Peace
Пък и нали казват, че в спора се ражда истината... Rolling Eyes
Още някъде бях чела, че кълновете са съвременна измислица, ама това ми звучи супер странно, та нали всичко, което ядем и въобще което се създава от земята тръгва от кълнче. И надали ние сме първите, които се сещат да го ядат.
Не знам, интересно ми е.

M_Nik, благодаря за цитата, много ми хареса, много!!!

Днес прочетох, че и елдата съдържала всичките незаменими киселини. Вярно ли е това?  newsm78

Ом, моля те, кажи повече за това:


Всъщност аз съм карма-йогин и там нещата са по-различни.Като изпълня семейния си и родителски дълг,мога да се отдам на по-възвишен хранителен режим. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт