Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 дек. 2010, 19:04 ч.

Веганството - да споделим опит 3

  • 45 706
  • 750
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 1 849
Замислила съм се тия дни за бактериите и пробиотиците, нали не хапваме кисело мляко, а хич ме няма да направя нещо с естествена ферментация, та се чудя дали не трябва някакви добавки да взимаме от време на време...
В тази връзка си позволих да разширя малко припомнянето на ॐ за Лактобацилите, което мисля точно за такива случаи е доста полезно, а имено за киселото зеле. Всъщност точно киселото зеле в началото на есента коментирахме с Вери и тя даде рецепта как бързо да си приготвим такова в голям буркан или бидонче  bouquet Става за 3-5 дни, в зависимост от кг.
http://www.ohboli.bg/posts.php?postID=892
Да споделя, че кума ми (голям експериментатор) е прочел някъде, че не му е необходима солта и беше сложил един голям буркан (3 кг) без сол, претакане и подобни. Резултата (изпробван на Нова година) беше чудесен, окозва се че за ферментацията солта не е от значение и процеса на узряване си протича и без нея. Само за дечица трябва внимателно и по малко, че да не предизвика диария! Също така най-добре зелето да е домашно приготвено, в промишленото (от магазина) понякога слагат и други съставки, които не са много полезни.

# 361
  • Пловдив
  • Мнения: 3 513
Сега направих курабийките на Търся си ник с портокаловия сок.
Станаха чудесни!
Само че, сложих и малко слънчогледови семки и сусам, освен стафидите...
Даже моите станаха и с много добър външен вид...уф, че съм и скромна... Laughing

Търся си ник
, благодарско за хубавата и лесна рецепта!   bouquet

# 362
  • Мнения: 1 733
Замислила съм се тия дни за бактериите и пробиотиците, нали не хапваме кисело мляко, а хич ме няма да направя нещо с естествена ферментация, та се чудя дали не трябва някакви добавки да взимаме от време на време...
В тази връзка си позволих да разширя малко припомнянето на ॐ за Лактобацилите, което мисля точно за такива случаи е доста полезно, а имено за киселото зеле. Всъщност точно киселото зеле в началото на есента коментирахме с Вери и тя даде рецепта как бързо да си приготвим такова в голям буркан или бидонче  bouquet Става за 3-5 дни, в зависимост от кг.
http://www.ohboli.bg/posts.php?postID=892
Да споделя, че кума ми (голям експериментатор) е прочел някъде, че не му е необходима солта и беше сложил един голям буркан (3 кг) без сол, претакане и подобни. Резултата (изпробван на Нова година) беше чудесен, окозва се че за ферментацията солта не е от значение и процеса на узряване си протича и без нея. Само за дечица трябва внимателно и по малко, че да не предизвика диария! Също така най-добре зелето да е домашно приготвено, в промишленото (от магазина) понякога слагат и други съставки, които не са много полезни.

Мен ми дойде да драсна един ред за киселото зеле, също и  домашна боза и домашния питеен квас/ много лесно се прави/ , но Meg! сякаш пита за добавки....
Не й се занимава с приготвяне...
А мен хич ме няма в добавките Blush
Единственото,/което се сещам/освен добавките, е да си купува готов зелев сок от бабите по пазарите, или да набляга на храни, съдържащи пребиотици, като инулин. /има го в земната ябълка, цикорията, чесъна.../

# 363
  • Мнения: 368
Ом, благодаря ти за отговора.
Само не обичам да ми преиначават думите - мисля, че на всички е ясно, че под "промяна", свързана с кълновете, нямах предвид, че се друсам с тях.  Joy
Но ако не е - да си кажа - не съм пристрастена, не халюцинирам и т.н. и не ме модифицират или изменят. Crazy
Иначе отговорът ти за мене беше много полезен, важно ми беше да разбера, че мнението ти за кълновете идва главно от източници, различни от тебе самата - тъй като казваш, че срещите ти с кълновете не са дълготрайни, а както и разбирам - повечето са били неуспешни - мухлясали, миришещи и т.н. Да ти кажа и аз в началото имах несполучливи опити, но съвсем не обвиних кълновете за тях, а моята подготовка и резултатът е налице. Освен това и аз имам кълнове, които не харесвам - бобовите не ми допадат, люцерната също на вкус ми е странна, но има и такива, които са ми много вкусни. Просто не подходих предубедено към тях, а търсих истината вътре в себе си.
Мисълта ми беше, че не бях срещала досега човек (може пък и да се появи, зная ли), който дълго в своята практика да е консумирал кълнове (кълнове, годни за консумация - не вмирисани, мухлясали и т.н.) и да има отрицателно мнение за тях.

Ей, добре сте отворили въпрос за ферментацията - от седмици се каня да питам. Всички ли сте на мнение, че това е хубав процес, тоест, че ферментиралите продукти са полезни за нас? Сигурно е според зависи, но за киселото зеле например? Някой може ли с прости думи да ми каже какво точно представлява ферментацията като процес и защо е полезна? newsm78

# 364
  • Мнения: 3 869
М-да, момичета, никак ме няма да приготвям неща като киселото зеле на Вери... Да не говорим, че и кисело зеле не обичам и не се наемам да готвя... Много рядко правя нещо от кашу с добавени лактобактерии от закваска за кисело мляко... Ще наблегнем на пребиотиците явно Simple Smile

# 365
  • София
  • Мнения: 1 409
Meg!, търся си ник, благодаря ви, съжалявам, че забравих да направя снимки и на самото тесто, за да се види разликата "преди и след", някой път ако не ме мързи ще направя подробен фоторепортаж Simple Smile

# 366
  • Мнения: 1 849
За ферментацията ще трябва да се включи Реалист, да го обясни както трябва, аз само линк мога да пусна.
http://www.teenproblem.net/school/s/19658.html

Ето за пробиотиците и млечно-киселите бактерии:
http://mlm.daflorn.com/probiotics-intro.html

Странно за мен е че Аюрведа отрича лука, чесъна и оцета, маята и храни с ферментация, а силните подправки ги приема като правилна храна  Thinking

# 367
  • Мнения: 1 733
Срещала мнения с отричане на всякаква ферментация.
Както от натуропати, и диетолози, така и от хора, отдали се на определено учение или религия /отрича се дори и квасения хляб/...
Аз не съм правила задълбочено проучване. Нито на видовете дрожди, нито на целия анаеробен процес.
За себе си съм приела, че ферментацията си има своето място.
Понякога усещам как имам нужда от такива продукти и си ги търся.
 
По принцип се води, че продуктите, получени чрез млечно- кисела ферментация за полезни, а тези, от алкохолната ферментация - вредни.
Аз алкохол не обичам и не търся.
Понякога, изключително рядко, да ми се допие бира.
Боза обаче обичам. Тя е продукт на алкохолно-млечнокисела ферментация.

# 368
  • Мнения: 368

Странно за мен е че Аюрведа отрича лука, чесъна...

Това винаги е било странно и за мене. Thinking

Благодаря Ви за отговорите за ферментацията, M_Nik, реалист -   bouquet
Мене нещо не ме влече към киселото зеле, затова засега явно ще се разминаваме на масата.  Crazy

# 369
  • София
  • Мнения: 1 409
киселото зеле го употребявам много често на сърмички с кафяв ориз, аз си ги правя станимашки - малки и стегнати, определено е от редовните ни манджи; само кисело зеле с малко червен пипер и зехтин прави чудесна разядка; със зеле, карфиол, чушки и моркови стават прекрасни туршии, които не се стерилизират; чудесни продукти на ферментация са виното и бирата - не отказвам чаша качествено вино, обичам жива бира

# 370
  • USA
  • Мнения: 640
Норчи, много интересна ми се видя рецептата ти! Моля те, кажи какви маслини ползваш, солени ли са, как е сусамов тахан на англ. и от къде ги купуваш? Днес ходих в Хол Фудс и се кьорих, кьорих, нищо не видях, ама и като не знам къде да търся ooooh! Grinning.

Реалист, моля те, дай рецепта за боза, обожавам я, а тук е много скъпа Crossing Arms.

Може ли и рецепта за кис. зеле, извинявам се, че толкова нахалствам Embarassed Praynig!

# 371
  • Мнения: 1 733

Реалист, моля те, дай рецепта за боза, обожавам я, а тук е много скъпа Crossing Arms.

Може ли и рецепта за кис. зеле, извинявам се, че толкова нахалствам Embarassed Praynig!
правя я по рецептата от сайта на Василена,
но за закваска слагам пшенично брашно, защото с просено не винаги се получава идеална.
Виж в коментариите отдолу, има полезни  практически съвети. Тези на Димитър относно количествато на захарта и протичането на процеса, например.
тук също е дадена рецепта с добро описание.
Кисело зеле си купвам готово, немците правят разкошно, съвсем натурално, пък и био.
В сайта на Вери и Милен има тази рецепта.

# 372
  • Мнения: 1 849
Цитирам Вери:
Има разлика м/у ферментирал плод и ферментирал зеленчук. И не само.
Ферментацията при киселото зеле и др. туршии е на основата на млечно-кисели бактерии и много съществено се различава от джибрите, които ферментират с дрожди. Същите млечно- кисели микроорганизми се развиват в червата на здрави индивиди, хранещи се със растителна храна. Качествено кисело зеле и туршия трябва да са кисели от наличие главно на млечна киселина, а не на оцетна киселина, която е продукт на дрожди. За да остават киселото зеле и туршиите хрупкави и здрави без да са осолени прекалено много/с малки количества морска сол и да не станат на каша, трябва да се слагат заедно със зелето диви трънки, диви круши или др. стипчиви и тръпчиви плодове-напр. райска ябълка и др.. или оцет направен от такива плодове. Те съдържат вещества наречени най-общо флавоноиди-катехини, антоциани и други подобни/полифеноли/, които възпрепятстват развитието на дрожди и разни други микроорганизми различни от млечно киселите. Естествено местообитание на Млечно-киселите бактерии са листата, стъблата и изобщо всички части на растенията и те нормално присъстват в зелето и в др. туршии. флавоноидните полифеноли потискат млечо-киселите бактерии само в много, много високи концентрации, които са практически недостижими в кисело зеле и туршия с прибавени трънки или райски ябълки, както са недостижими и при обичайно хранене с плодове и зеленчуци, но съществено потискат “лошата” микрофлора.
Вместо много сол, райска ябълка, кора от нар , трънки и др. подобни ще предпази туршиите от разваляне и ще позволи нормално /по-безсолно/ развитие на анаеробни млечно-кисели микроорганизми, които с жизнената си дейност обогатяват продукта./както това се случва в червата/
Млечно-киселата ферментация обогатява зеленчуците с млечна киселина, която е важна за здравето на чревната микрофлора, както и с витамин В12 /плюс др. В-витамини./
http://www.zemianazaem.com/archives/17

И Казънс отрича изредените от меб неща. Той е фен на суровоядството и Аюрведа. Но ги отрича само, когато лекува хора от сериозни болести, гъбички и паразити. Той е много ЗА ферментацията, но не и ЗА маята. А лука и чесъна ги ограничава заради медитацията.

ВЕРИ, ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА БЪДЕШ НАШ ДУХОВЕН ВОДАЧ И НЕ САМО ВЪВ ВЕГАНСТВОТО!!!
Продължавай да ни учиш и помагаш!  Hug

# 373
  • София
  • Мнения: 410
  Meg!, ползвала съм Лактофлор /във форума на "Часът на мама " доктор Михайлов го дискутираше - става и за деца /http://apteka.framar.bg/12006223/%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE% … B0%D0%BF%D1%81-90, а досега на малките съм давала биогая http://apteka.framar.bg/30012234/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%B3%D0%B0% … 8-5-%D0%BC%D0%BB-

# 374
  • Мнения: 1 048
Момичета,сори,че така  се намесвам,но съм много притеснена.Малкия днес хапна сапун Sad
кажете какво да правя

Общи условия

Активация на акаунт