Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 дек. 2010, 19:04 ч.

Веганството - да споделим опит 3

  • 45 706
  • 750
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 3 869
Елдата за да се махне особения вкус или се накисва за няколко часа, или се промива след варенето. И двата случая няма как да се скотви заедно с нещо - в пръвия, защото си е на практика готова за ядене само след накисването и проплакването, във втория - заото трябва да се промие след варенето. Ако я правя със зеленчуци, просто приготвям зеленчуците и една на края слагам накисаната елда, за да се омешат вкусовете. Иначе за пълнени чушки я ползвам директно, чубрицата и дългото варене съвсем обират вкуса на елдата и ми става страшно вкусна.
За кюфтета само наскината е съвсем добре.

А кажете как го готвите кафявия ориз. Аз такива перипетии имам с него, че тотално съм се отзала от ориз... И с накисване, и с три пъти по-дълго варене, пак не ми се получава достатъчно мек и детето го плюе, а и аз не съм във възхита...

# 421
  • Португалия
  • Мнения: 1 957
ухапала ме е една идея днес-да си насадя годжи бери
четох из нета,че било много лесно за отглеждане,много добре фертилизирало,...и дава на втората година плод от 1-2 кг! newsm68  може и 2пъти годишно  newsm53

# 422
  • София
  • Мнения: 410
  Аликанте, благодаря за отговора.
  Елдата я приготвям като паста - накисвам я от вечерта и на сутринта добавям стопено масло и сирене. С лютеница става убийствено. Купувам от лютеницата на Консервинвест. И с тях си писах  Laughing и ми отговориха, че я правят със слънчогледово олио. Освен това е само стерилизирана, без консерванти.
  Кафяв ориз купувам на "Файн Фууд" от Метро, мисля че е тяхна марка и го накисвам от вечерта. След това му трябват около 30-40минути. Става мек, колкото накисната елда.

# 423
  • Мнения: 1 733
Mamagemelar ,
страхотна идея! пожелавам ти да е успешно реализирането й! Peace
 имаш ли опит с отглеждане на други растения?
това може да ти даде добър старт Wink
Meg! ,
с кафяв ориз нямам проблеми. С черния ми се получва това, което описваш.
Иначе предимно готвя бланширан. Simple Smile

# 424
  • Мнения: 368
Да, явно с кафявата елда не мога да се търпя. Laughing
Накисвала съм я предварително, проплаквала съм я около 20 пъти, но дъха не се маха.
Ще пробвам зелената. С зеленчуци например.

cmilena, така както ти я правиш със сигурност вкусът на самата елда се убива, но пък аз масло и сирене не ползвам. Иначе със сирене вкусът на всичко се променя.

Мег, аз правя ризото с кафевия ориз и всеки път става страхотно. Дори не го накисвам предварително. Става за около 40 минути, добавям към него лук, моркови, тиквички, грах, червена чушка. Може да се добави и доматено пюре.
Като сваля от котлона - мазнина, малко сол и ситно нарязан магданоз.
Става страшно вкусно.

Реалист,
много ми харесва как звучи твоята салата.
По повод на краставиците се сетих нещо и искам да го споделя с Вас.
Преди няколко седмици като исках да разнообразя салатите и да направя друга, различна от зеле и моркови, взех домати и краставици. Направих, беше дори вкусна, но малко след като започнах да я ям, цялата измръзнах, направо сякаш лед ме скова, вледених се. Много студено ми стана.
Повторих след няколко дни - и домата и краставицата ми докарваха отново такова усещане за студ. Много странно ми стана.
И после изведнъж се сетих за ИН/ЯН, за разделението на храните като такива, които затоплят и такова, които охлаждат и се сетих, че доматите и краставиците охлаждат, но и няма как да е иначе - нали са летни и трябва да охлаждат.
Обаче просто исках да споделя с Вас колко се изненадах от това как силно почувствах този студ, ядейки тези неща. Може би покрай повечето сурова храна чувствителността ми максимално се е изострила, защото преди такова нещо не ми се е случвало. Rolling Eyes

# 425
  • Мнения: 1 812
реалист, плс сподели какви книги за децата четеш?

# 426
  • Пловдив
  • Мнения: 3 513
И аз не харесвам кафявата елда: пробвах и на кюфтенца, и като паста /със сирене и масло/. Тццц  Naughty Мирише ми. И никой вкъщи не иска да я яде... Wink
Но може да пробвам зелената, щом казвате, че не вони така...

# 427
  • Португалия
  • Мнения: 1 957
даа,това за ИН/ЯН храните е много интересно
покрай  моите годжи-бери вълнения,да споделя че годжито увеличава Ян/стопля/,но имам много малко инфо,та ще се постарая да се информирам повече
ако имате под ръка инфо,от къде да се чете за Ин/Ян влиянието на храните  Praynig

у нас елда се яде само зелена,и само на кълнове  Peace

# 428
  • Мнения: 965
Щастливата, усещането ти за студ от тази салата ми напомни за типовете хора според Аюрведа. Не знам дали сте чели за трите доши вата, пита и кафа. Има дори тест да определиш кой тип си. Та там има изброени храни, които усилват и намалят студа/жегата. Интересно ми беше като си направих теста и въобще цялата информация.
Днес четох една статия, която исках да споделя тук, но после се разколебах, защото въобще не е по темата тук, ама сега с тези доши щом се отплеснах ...
ФАКТОРИ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ ИЛИ НАРУШАВАТ ЖИЗНЕУСТОЙЧИВОСТТА НА ОРГАНИЗМА - доста е дълга и с повечко термини в началото, но се говори за кръвните групи, хомеопатията, споменават се Омега 3 и Омега 6 киселините, лектините /които май коментирахте тук/, Аюрведа с типовете, които споменах и в края описват много интересен тест за поносимостта на човек към дадено лекарство или храна.

# 429
  • Мнения: 3 869
Ммм, явно имам някъкв много бъгнат кяфяв ориз, щом толкова зор виждам с него... (от Слънце и Луна е)... отделно имам един италиански червен - същата работа, страшна мъка докато се сготви и пак не стои съвсем мек...

Палиа, мерси за статията!!

# 430
  • Мнения: 1 733

По повод на краставиците се сетих нещо и искам да го споделя с Вас.
Преди няколко седмици като исках да разнообразя салатите и да направя друга, различна от зеле и моркови, взех домати и краставици. Направих, беше дори вкусна, но малко след като започнах да я ям, цялата измръзнах, направо сякаш лед ме скова, вледених се. Много студено ми стана.

абсолютно същите усещания имам и аз.
понякога храни ме изстудяват до толкова, че чак ръцете ми се вкочаняват .
Аз добавям ябълков оцет и сол по усет, /когато усещам,че имам нужда,/ те имат сгряващ ефект Peace

Nivea Simple Smile ,
ще ти пратя на лични, за да не спамя. Simple Smile

Mamagemelar, Зелената елда няма нищо общо с кафявата Grinning Wink

за ин/ян храните asyalein и M_Nik бяха препоръчали книги.
Аз си купих и вече също ги препоръчвам   WinkPeace
Palia,
благодаря за линка.   bouquetЩЕ се пробвам да определя кой тип съм,  все оставам с впечатление, че съм смесен. Laughing

п.п. а този линк го знам Wink

# 431
  • Мнения: 965
Линка мисля, че си го запазих от една от темите за Ваксините. И понеже доста оспамих  Blush като за последно да пусна линк за определяне на трите доши, ДОШИТЕ и самостоятелен тест за установяване на индивидуалната доша и спирам.

# 432
  • Мнения: 1 265
като казахте ябълков оцет,
правите ли домашен?
рецепта?

аз съм ужасни разширени вени,
по-скоро на единия крак,
всичко наследство от двете ми бременности.
било хубаво да приемам за този проблем.
пък и калории горял.

елдата си я харесвам,
дори не я варя, само накисвам.

как да се сдобием със семена от годжибери?

Бланширания ориз с какво се различава от обикновения, лющен?

# 433
  • Мнения: 965
Ябълков оцет

Ябълките се стържат на ренде заедно с кората и сърцевината, всичко се използва. Пропорциите са следните:
на 400 гр. ябълкова каша се слагат
500 гр. топла вода,
50 гр. мед или захар,
5 гр. хлебна мая
и 10 гр. сух черен хляб.
Всичко се смесва и получената смес се поставя в буркан /от големите стъклени по 3 л. или от минерална вода/. Стои на тъмно и топло 20-30 градуса за 10 дни. Разклаща се по два-три пъти на ден и буркана не се запушва плътно, защото тапата може да изхвърчи от налягането, което се получава при самия процес на ферментация. След 10 дни се прецежда в бутилки, пак се съхранява на топло и тъмно и се покрива отвора с марля. По ваша преценка може да се прецежда още един-два пъти, ако ви се струва, че все още има каша. Когато течността се избистри, това става след около 30-50 дни пак се прелива в други бутилки и оцета е готов за употреба.


По тази рецепта го прави майка ми. Аз съм го ползвала само за изплакване на косата, а майка ми си прави някакви компреси за вените на краката.

# 434
  • Мнения: 12 740
А кажете как го готвите кафявия ориз. Аз такива перипетии имам с него, че тотално съм се отзала от ориз... И с накисване, и с три пъти по-дълго варене, пак не ми се получава достатъчно мек и детето го плюе, а и аз не съм във възхита...

Абсолютно по същия начин ми се получава и на мен кафявият ориз и много рядко  готвя или го смесвам 50-50 с бял, като преди това варя кафявия и към края слагам белия. Според мен не е от начина на готвене толкова, колкото до развития вкус. И аз съм опитвала да го кисна за 3 нощи (някой ми беше казал така в темата) и после да го варя дълго, но не се получава много вкусно. Просто трябва да се привикне към по-специфичния вкус и това е.


Според Аюрведа, аз съм Вата-Капха. Вата казват, че Вятър ги вее на бял кон. И аз съм малко такава. Замечтана, отнесена, чувствителна...
Наскоро ви бях споделяла, че много често измръзвам. Май ще си проверявам хормоните на щитовидната жлеза, защото ми се струва, че е точно от нея. Забелязвам, че е уголемена и дано да не излезе нищо лошо.

Благодаря ви за отговорите за зелето! Тази година едва ли ще правим ново, но догодина може да пробваме със стерилизирането.
Да питам и още нещо, което ми дойде наум. Това стерилизиране или пресичане с натриев бензоат не убива ли според вас бактериите? Де факто, след това зелето дали е пак толкова полезно за червата?

Общи условия

Активация на акаунт