ДЮКАНСКИ ВКУСНОТИИ ПО ИСПАНСКИ И ОЩЕ НЕЩО...

  • 408 227
  • 728
  •   1
Отговори
# 435
  • Испания
  • Мнения: 37 503
И ОЩЕ ЗА ЖЕЛАТИНА

Желатинът (на френски: gélatine) е прост белтък, получаващ се при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода. Разтворим е във вода, като получените разтвори имат склонност към сгъстяване в желе. Желатинът е лесно разтворим във вода като степента на разтворимост е пропорционална на температурата на водата. Оптимална температура за разтваряне на желатин е от 42 до 60 градуса по Целзий. Не е желателно разтварянето да става при по-висока от 60 градуса температура - тогава той губи свойствата си.
 

Класифициран е като хранителна добавка с E номер E441.

Десетилетия наред желатинът е изтъкван като добър източник на протеин. За него се твърди също, че укрепва косата и ноктите. От своя страна, човешкият организъм произвежда големи количества от протеините, открити в желатина.
 
Някои руски изследователи изказват следното мнение относно някои пептиди, открити в желатина: "пептидите на желатина увеличават съпротивителната реакция на стомашните мукозни мембрани към към етанол и въздействие на стрес, намалявайки двойно размера на язвата."
 
За желатина се твърди също, че осигурава здравината на ставите. Според академично изследване, спонсорирано от производители на желатин, приемането на желатин успокоява ставните болки в колената подобрява гъвкавостта при спортисти.

Източник

Ако ноктите са чупливи и се разцепват:

Поемайте витаминозна и съдържаща минерални вещества храна или витамини и минерали на таблетки. Важни са предимно витамините А и С. Можете да пиете бирена мая, да приемате повече житни храни, гъби, т.е. всичко, което ще достави необходимите съставки за ноктите (витамин В и калций). Всеки ден изпивайте по една чаша вода, смесена с желатин на прах (1 чаена лъжичка).

Полезен е за стави, сухожилия и т.н.

Ето и рецепта за шампоан, подобряващ състоянието на косата:

1 яйце
1 с. л. желатин
1 с. л. какъвто и да е шампоан за коса
Желатинът се залива с 1/4 чаша гореща вода. Разбърква се добре и се остава да изстине до стайна температура. Добавят се яйцето и шампоана. Сместта се разбива леко и се нанася върху косата за 5-10 мин. Измива се с топла вода. Яйцето и желатинът съдължат много протеини, от които косата става гъста и красива.

Източник



То не бяха маски на Деси, то не бяха чудеса. Нищо не помогна. Косата ми падаше на кичури, докато една моя приятелка не ми сподели една простичка рецепта - 1 кофичка кисело мляко се смесва с 1 пакетче желатин. След като престои 1-2 часа се изяжда. И така един месец. При мен имаше ефект дано да помогне и на вас  

Източник

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Мога да ви уверя, че последната рецепта, която изпробвам вече втора седмица, действа!  Simple Smile Разтварям в малко студена вода пакетче от 10 г желатин на прах. Изчаквам да набъбне. Прибавям /за солен вариант/ кисело мляко /250 г/ и пуешка шунка, нарязана на парченца. За сладък вариант: кисело мляко с подсладител и малко нес кафе. Или /което е подходящо за Трета и Четвърта фаза/ кисело мляко, подсладител и ягоди. Освен че е адски вкусно, ноктите ми престанаха да се делят и косопадът драстично намаля. Много държа да подчертая, че имам тези два проблема цял живот и не са се появили, след като започнах режима.

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 23:42 от smileys

# 436
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СИРОМАШКА СУШЕНИЦА

Оригиналната рецепта, която открих някъде в интернет, е:

Сиромашка сушеница от свинско месо

1,5 кг цяло парче свински котлет
морска сол
червен пипер
чубрица
смлян черен пипер
кимион

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обезкостяваме месото, а после махаме и ципата. Промушваме конец в единия край. Завиваме го в морска сол в готварско фолио или найлонов плик и го слагаме във фризера за 24 ч.

Забърсваме го с влажна кърпа /за да отделим солта/ и го увиваме с харман от горепосочените подправки.

Закачваме на проветриво място. След 2 седмици сушеницата е готова за консумация.
 

Със свинско месо не е подходяща за Първа и Втора фаза.

Правих я на няколко пъти, като от втория път оставям месото за 12 часа във фризера. Става солено и в двата случая. Суших 2 седмици. След това завих в хартия за печене и съхранявам в хладилника.



След което опитах да пробвам с пилешко месо по същата технология. Извадих бялото месо от гърдите /по 2 парчета от пиле/. В подправките добавих пакетче сминдух. След като закачвам месото, размразявайки се, леко се отпуска и се появяват малки участъци без подправки. Точно там поръсвам още от тях. Под сушеницата слагам кофа, за да не се цапа пода. Суша в стая с отворен прозорец. Месото стана за 1 седмица. Божествено вкусно е.  Wink Пак е солено, предупреждавам.  Naughty Сутрин мажа тричав тостер с обезмаслено сирене и слагам тънки парченца от сушеницата.   chef

Последна редакция: ср, 08 юни 2016, 18:41 от smileys

# 437
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СПАНАК С ЯЙЦЕ



замразен спанак
1 скилидка чесън
1 яйце
1 парче пуешка шунка
1-2 шайби обезмаслено прясно сирене /за БГ малко извара или Ескуиза/
сладък и лют червен пипер

Загрейте тефлонов тиган и запечете скилидката чесън /цяла или нарязана/.

Прибавете спанака, без да го размразявате, и отставете да се готви.

Когато напълно се размрази, добавете сиренето /изварата/ и парчето шунка върху спанака. Отгоре чукнете яйцето. Огънят трябва да е силен. По-добре да захлупите тигана с капак, за да стане по-бързо.

Поръсете със сладък и лют червен пипер и сервирайте.

Източник

# 438
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ДЮКАНСКИ ПОНИЧКИ С/БЕЗ ПЪЛНЕЖ, ДУПКА И КОВЕРТЮР



2 яйца
4 супени лъжици обезмаслено мляко на прах
4 супени лъжици Маисена
2 супени лъжици обезмаслено разбито сирене /за БГ гладка извара или Ескуиза/
2 супени лъжици течен подсладител
6 супени лъжици обезмаслено прясно мляко
есенция масло /или каквато имате/предпочитате/
½ чаена лъжичка кардамон
½ пакетче бакпулвер

В купа смесете всички сухи продукти. Добавете яйцата, сиренето /изварата/, прясното мляко и разбийте с миксер с бъркалки. Сместа трябва да е гладка и без бучици. Добавете подсладителя, щипка кардамон и есенцията масло /или такава, каквато имате/.

С дупка. Правят се в уред за понички, като сложите по супена лъжица във всяка форма, оставите 3 минути и изваждате. Повторете, докато свърши сместа.



Без дупка. Сипете от сместа в силиконови форми /до средата на височината/. Печете 15 минути на 150 градуса.

Пълнени и с ковертюр

- Нутела

- Нутела

- Бял шоколад

- Режимни кремове с различен вкус /можете да разбъркате обезмаслено разбито сирене /за БГ Ескуиза/ с подсладител, есенция и сладкарски оцветител – или просто степче/

Най-лесният начин за пълнене е със сладкарски шприц.

Източник

Когато консумирате, имайте предвид разрешената дневна доза толерирани продукти!

# 439
  • Испания
  • Мнения: 37 503
И понеже съм като Плюшкин  Wink, събирам всякаква информация, която считам, че може да е полезна за нас, дюканките. Днес ми попадна пред очите методика за подмладяване и стягане на кожата на лицето. Струва ми се логично, показаните упражнения да подействат благоприятно на общия вид на лицето, затова и реших да ги споделя с вас. Видеото /в четири части/ е преведено на руски, но не мисля, че това ще е проблем за някого.

Първа част


Ще допълня по-късно с повече информация.

Последна редакция: сб, 11 фев 2012, 00:54 от smileys

# 440
  • Испания
  • Мнения: 37 503

Втора част

# 441
  • Испания
  • Мнения: 37 503

Трета част

# 442
  • Испания
  • Мнения: 37 503

  Четвърта част

# 443
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ЕКЛЕРОВА  ДЮКАНСКА ТОРТА


За еклерите:

Тесто:

4 яйца, щипка сол, 2 с. л. подсладител, 120 гр Екскуиза, 2.с. л. царевично нишесте, 2 ч. л. есенция ванилия, 2 ч. л. суха мая.

Крем:

400мл прясно мляко 0,1%, 2 цели яйца, 2 с. л. подсладител, 8 гр. желатин, 1 ч. л. есенция ванилия.

За блатовете:

Бял блат:

3 яйца, 2 ч. л. бакпулвер, 1,5 с. л. царевично нишесте, 1 с. л. подсладител, 1 ч. л. есенция ванилия.

Какаов блат:

3 яйца, 2 ч. л. бакпулвер, 1,5 с. л. царевично нишесте, 1 с. л. подсладител, 1 с. л. нискомаслено какао или нескафе.

Крем за пълнеж на тортата:

400мл прясно мляко 0,1%, 1 кутия Екскуиза (200гр), 30 гр. царевично нишесте, 2-3 с. л. подсладител, 2 ч. л. есенция ванилия или 1 с. л. нискомаслено какао или нескафе.

Начин на приготвяне:

Първо приготвяте блатовете – в 2 отделни съда разделяте белтъците от жълтъците. Към жълтъците прибавяте бакпулвера, царевичното нишесте, подсладителя и есенцията ванилия. Разбивате белтъците с щипка сол на твърд сняг. После разбивате жълтъците с другите продукти. Прибавяте внимателно белтъците към разбитата смес с жълтъците.

Приготвяте си тавичка (моята беше с диаметър 32см), покрита с хартия за печене и изсипвате готовата яйчена смес. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-12 минути. По същия начин приготвяте и какаовия блат, но вместо есенцията ванилия слагате какао или нескафе.

След като блатовете са готови, ги отделяте настрани и започвате да приготвяте еклерите.

Първо правите крема, за да може, докато се пекат еклерите, той да изстине и да стегне. Слагате част от млякото (300мл.) в тенджерка на слаб огън, добавяте есенцията ванилия. Желатина накисвате в 50 мл прясно мляко, от това което сте отделили от общото количество за крема. Разбивате яйцата с подсладителя и останалите 50 мл мляко. Когато млякото се затопли, изливате разбитите яйца на тънка струйка, като бъркате непрекъснато. Продължавате да бъркате крема на слаб огън 5-6 минути. След като дръпнете от котлона оставете 4-5 минути, отлейте малко от млечно-яйчената смес в желатина и разбъркайте до получаване на гладка смес без бучици, излейте желатина обратно в крема, като разбърквате. Покрийте тенджерката с нещо и оставете да се охлади (30тина минути) и да стегне.

През това време забърквате сместа за еклеровото тесто. Предварително загрявате фурната на 180 градуса. Отделяте белтъците от жълтъците. Към жълтъците прибавяте подсладителя, Екскуизата, царевичното нишесте, есенцията ванилия и маята. Разбивате белтъците на сняг с щипка сол. Внимателно прибавяте разбитите белтъци към сместа с жълтъците (когато прибавям разбити белтъци към друга смес ползвам дървена лъжица). Разпределяте готовата пухкава смес в силиконови формички, като не ги пълните догоре. Печете 15 минути на 210 градуса, следейки печенето. Оставяте да изстине.

След като изстинат еклерите и кремът е стегнал, напълвате еклерите с крема.

Остана само приготвянето на крема, с който се пълни тортата. На слаб огън слагате 300 мл прясно мляко, подсладителя и, ако кремът ще е ванилов, добавяте ванилията. В купичка размивате царевичното нишесте с останалите 100 мл мляко. Когато млякото на котлона се затопли, изсипвате нишестето на струя и едновременно с това бъркате млякото. Задължително е да е на слаб огън, за да не загори. След като се сгъсти добре (на гъстота да е горе долу като разбита Екскуиза), махате от котлона (добавяте какао или нескафе, ако искате крема да е шоколадов). Оставяте да се охлади, като разбърквате от време на време, за да не се получи коричка отгоре.

След като изстине кремът, добавяте Екскуизата, бъркате докато се получи хомогенна смес (опитайте как е на сладост и ако не е достатъчно сладко, може да добавите още малко подсладител). Може предварително да отделите няколко лъжици от крема за заливане на тортата отгоре. Във форма за торта, ринг или дълбок съд (аз ползвах ринг с диаметър 22см.) слагате единия блат, който решите (изрязах хартия за печене и облицовах ринга отвътре и тогава започнах да сглобявам тортата).

Изсипвате няколко лъжици от крема и намазвате блата. Започвате да редите еклерите плътно един до друг в/у блата с крем. След като наредите еклерите, изливате крема в/у тях, като си помагате с лъжица да е равномерно разпределен. После слагате втория блат най-отгоре и притискате леко, като внимавате да не скъсате блата или да изскочи крем. Накрая намазвате отгоре тортата с отделения крем и украсявате както решите и мятате в хладилника.

Понеже аз не можах да издържа и след няколко часа си отрязах парче тортичка, но на следващия ден определено беше стегнала повече и беше много по-вкусна. Напомням, че цялата тортичка е за 4 дори 5 дни.

Да ви е сладко!



Последна редакция: пн, 05 мар 2012, 00:15 от smileys

# 444
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ЧИЙЗКЕЙК "СВЕТИ ВАЛЕНТИН"

Промених заливката в оригиналната рецепта.

Използвах силиконова форма-сърце.

Докато се печеше в МВ, разтворих 2 пакетчета желатин на прах /2 х 10 г/ в малко студена вода /в мерително канче/. След като набъбна, допълних със студена вода до 400 мл, добавих малко повече от половин пакетче степ ягода. Разбърках добре и залях чийзкейка веднага, след като го извадих от МВ.

След около половин час сложих за няколко часа в хладилника.

# 445
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ЗАЕК В СОЕВ СОС И БЯЛО ВИНО

1 разфасован заек /моят беше 1,5 кг, имаше и дробчета, сърце и бъбреци/
соев сос без захар
бяло вино
3 дафинови листа

Нямах време и намерение да готвя нещо за св. Валентин, ама в последния момент реших друго и се получи много вкусно.

В голям и дълбок тефлонов тиган сложих парчетата заек и поръсих обилно със соев сос. Често разбърквах с дървена шпатула. Досипвах на няколко пъти от соса. Като се позапече, залях с бяло вино и малко вода, сложих 3 дафинови листа. Захлупих с капак с дупки и оставих да къкри на тих огън, като от време на време обръщах месото, защото сосът не го покриваше. Накрая остана малко сос на дъното на тигана. Месото вече беше напълно готово.

От запалването на котлона до изключването му минаха 70 минути. Последните 15 минути прибавих сърцето, дробчетата и бъбреците. Не трябва да се варят много, защото ще се разпаднат.

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 19:23 от smileys

# 446
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СОС ОТ ПЕЧЕНИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ



6 печени червени чушки
100 г обезмаслено сирене за мазане
1-2 скилидки чесън
сол
черен пипер

Този сос е много лесен за правене и може да го използвате за риба, месо, пиле.

В тефлонов тиган сложете скилидките чесън, разрязани на пластинки. Обърнете няколко пъти. Добавете печените чушки, поръсете със сол и черен пипер и гответе около 2 минути.

Дръпнете от огъня, изсипете в чашата на миксера, добавяйки сиренето за мазане. Разбийте с миксера.

Сосът е готов за консумация.

Ако искате да направите по-лек сос, добавете няколко капки обезмаслено прясно мляко, докато получите желаната гъстота.

Ако искате да получите пикантен сос, добавете люта чушка.

Източник

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Прекрасен сос!

Нямах много чушки, но... колкото - толкова. Другия път повече. Поръсих го със стрити сухи люти чушки, разбърках и ядох днес веднъж с риба на скара, веднъж с печено пилешко, мариновано в подправки.

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 22:20 от smileys

# 447
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СОЛЕНИ БИСКВИТИ ДЮКАН



35 г яйчен пастьоризиран белтък /приблизително 1 пресен белтък, може да използвате пресен/
55 г обезмаслено сирене за мазане
2 супени лъжици Маисена
1 чаена лъжичка бакпулвер
щипка сол
за ароматизиране /в моя случай/: 2 смачкани/настъргани скилидки чесън
                                                   риган
                                                   сусам

Сложете в чашата на миксера всички продукти* и ги разбийте.

С помощта на малка лъжичка сложете по малко от сместа на дъното на силиконови форми. Посипете с риган, сусам или подправки, които предпочитате. Ако използвате чесън, го сложете в сместа.

Печете около 12 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Може да печете малко повече време, ако ги предпочитате хрупкави, но внимавайте да не ги изгорите.

Източник
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

*До солта /включително/

Рецептата не е подходяща за Първа фаза, защото съдържа толериран продукт – Маисена.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Още преди да преведа рецептата, направих солените бисквити. Много ми харесват. Направих четворна доза. Увеличих продуктите, като добавих и 2 жълтъка, защото ми се стори доста гъста сместа. Нямах достатъчно сирене за мазане и използвах 110 г обезмаслено сирене за мазане и още толкова домашна извара. Някои бисквити поръсих с малко сусам, други - с мак. Като остана малко смес, сложих в нея шарена сол и насипах във формички за сладки, които сложих в тавата на фурната със застлано силиконово килимче. После е малко играчка да се извадят, защото го направих с малък остър нож, тъй като сместа залепва за формичките. Но за разнообразие бих го направила пак.

И така моята смес /четворна доза на рецептата/ беше:

4 белтъка
2 жълтъка
110 г обезмаслено сирене за мазане
110 г домашна извара
8 супени лъжици Маисена
1 пакетче бакпулвер
сол
сусам, мак, шарена сол

Не разбивах с миксер, а с вилица.

# 448
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ROSCÓN DE REYES (ЗА 6 ЯНУАРИ)**



За тестото:

1 цяло яйце + 2 белтъка
50 г Маисена /приблизително 3 супени лъжици/
50 г обезмаслено прясно мляко на прах /около 4 супени лъжици/
100 г обезмаслено сирене за мазане
2 супени лъжици течен подсладител
1 супена лъжица портокалова вода
настърганата кора на ½ портокал
настърганата кора на ½ лимон
15 г прясна мая
няколко капки обезмаслено прясно мляко
щипка сол

За пълнежа:

200 г обезмаслено сирене за мазане
1 супена лъжица течен подсладител
2 листа желатин ***
няколко капки обезмаслено прясно мляко
есенция, която предпочитате

За украсата:

2-3 шайби портокал*
подсладител на прах
пластинки бадем /по желание/

Направете първо пълнежа, за да го оставите да изстине и да е готов за употреба.

Накиснете желатина в малко вода, за да набъбне. През това време в купа сипете няколко капки обезмаслено прясно мляко и го затоплете 1 минута в МВ. Добавете набъбналия желатин към топлото мляко и разбъркайте много добре. След няколко минути прибавете подсладителя, избраната есенция и обезмасленото сирене за мазане. Изсипете сместа в сладкарски шприц /с торбичка от плат или пластмаса, не във формата на голяма спринцовка/ и сложете в хладилника.

Разбийте трите белтъка с щипка сол на сняг. Добавете жълтъка и разбийте отново. Отделете 2 супени лъжици, за да намажете сладкиша.

Към разбитите белтъци и жълтък добавете течния подсладител, портокаловата вода, настърганите кори лимон и портокал, обезмасленото сирене за мазане и маята, предварително разтворена в няколко капки обезмаслено прясно мляко.

Прибавете постепенно Маисената и обезмасленото мляко на прах, пресявайки ги през сито. Бъркайте непрекъснато, за да не станат топчета. Оставете тестото да втаса 1 час. Ако нямате време, може да прескочите тази стъпка, но тестото ще бухне по-малко.

Изсипете сместа в силиконова форма с дупка в средата /в зависимост от диаметъра на формата, сладкишът става по-малко или по-дебел/. Печете  15 минути в средата на фурната, която предварително сте загрели на 180 градуса.

Извадете от фурната и внимателно извадете от формата, за да не се изгорите. Намажете с отделените 2 супени лъжици разбити белтъци и жълтък, наредете шайбите портокал и пластинките бадем. Върнете отново във фурната за 2 минути, докато започне да се запича.

Извадете от фурната и оставете да изстине.

Разрежете по средата, по дължина с назъбен нож, за да го напълните. Напълнете, затворете с горната част на сладкиша и поръсете с подсладител на прах. Оставете да престои, за да може да поеме всички аромати.

Трябва да се раздели на три порции /по една порция на ден/ минимум според количеството Маисена и обезмаслено мляко на прах.


*Ако сте в Трета фаза и ще ги консумирате, добре е да ги сварите предварително /десетина минути в малко вода/.

Източник
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

**Типичен сладкиш в Испания за 6 януари. Когато е без крем, вкусът му напомня нашия козунак. Понякога в него има малки пластмасови фигури. На 6 януари се празнува идването на тримата влъхви/тримата мъдреци/тримата царе. Тогава и испанците получават коледните/новогодишните си подаръци.

***Може да се замени с малко по-малко от половин пакетче желатин на прах.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Божествен сладкиш!

Спазих рецептата. В пълнежа сложих 11 пакетчета Х 1 г подсладител на прах, а в тестото - 15. Много са 2 лъжици от разбитите яйца за намазване. Една ще стигне. Разбира се, зависи колко голяма е силиконовата форма. Моята не е с особено голям диаметър, затова и стана висок.

Оставих тестото да втасва точно 1 час.

В пълнежа настъргах кората на 1/2 лимон и не слагах друга есенция.

Пекох в предварително загрята на 160 градуса фурна с вентилатор. Фурната ми е силна и затова. Пекох 10 минути отгоре и отдолу и още 30 само отдолу, като го покрих с алуминиево фолио, защото 10-те минути му бяха достатъчни да се запече отгоре. Извадих от фурната, след като установих, че клечката, с която го бода, остава суха. Внимателно отлепих формата от сладкиша и чак тогава обърнах на силиконово килимче, с което застлах тавата /ако нямате такова, може да използвате хартия за печене/. Намазах с отделените лъжици разбити яйца /остана от тях/, наредих пластинки бадеми. Намаше как да наредя резени портокали, защото дъното на формата ми не е равно. Ако на вашата форма е равно, няма проблем да ги наредите. Не е необходимо да се варят предварително резените портокал.

След като го разрязах и напълних, сложих в хладилника за няколко часа.

Вкусът е невероятен! Очарована съм.   chef


Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 22:41 от smileys

# 449
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ЦЕЛУВКИ С КАФЕ



3 белтъка
подсладител /6 супени лъжици на прах + 1 супена лъжица течен подсладител/*
1 чаена лъжичка нес кафе

Затоплете фурната отгоре и отдолу на 150 градуса. Разбийте белтъците на твърд сняг, добавете подсладителя и продължете да биете с миксера с бъркалки. Прибавете кафето и продължете да разбивате.

Разпределете сместа в хартиени формички за мъфини или купчинки върху хартия за печене. Печете 20 минути, изключете фурната и ги оставете вътре още 5 минути. След изваждането могат да спаднат малко, но не много. Вътре са кремообразни.


Източник
--------------------------------------------------------------------------
*В рецептата са 6 лъжици аспартам /знаем за него и топлинната му обработка/ и 1 лъжица течен захарин. Смятам, че няма да има проблем да се използва само подходящ подсладител на прах.

Общи условия

Активация на акаунт