Професия "учител"

• 494 825
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 1 305
  • Луната ни пази
Момичета,във вашите училища провеждат ли се обучения по прословутия проект?
Разбрах,че две от групите са минали с едноседмични командировки през лятото.
Някой да има инфо за дата на това,касаещо оценяването?

При нас минаха три групи: оценяване, работа в интеркултурна среда и работа със деца със СОП. В момента тече обучението за младшите, завърналите се в професията и новоназначените главни учители. Аз лично съм записана на едногодишното обучение и го чакам с нетърпение. Знам, че колегите са били настанявани в луксозни четиризвездни хотели и повечето са много доволни и от качеството на обучението (лектори, съдържание и т.н.)

Последна редакция: чт, 22 авг 2013, 17:39 от Shagya

# 1 306
  • Бургас
Момичета имам питане,някоя от вас знае ли инструкция или наредба в която да се посочва,че човек лекувал се в психодиспансер не може да работи повече като учител?

# 1 307
  • Луната ни пази
Момичета имам питане,някоя от вас знае ли инструкция или наредба в която да се посочва,че човек лекувал се в психодиспансер не може да работи повече като учител?
   ЗНП казва:
Цитат
Чл. 40 ал. (4) (Нова - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Длъжностите директор, помощник-директор, учител (възпитател) могат да се заемат само от лица, които не са осъдени на лишаване от свобода с влязла в сила присъда за умишлено престъпление, не са лишени от право да упражняват професията си и не страдат от заболявания и отклонения, които застрашават живота или здравето на децата и учениците, определени с наредба на министъра на образованието, младежта и науката, съгласувано с министъра на здравеопазването
Аз лично подобна наредба не намерих, което не значи, че не съществува. А и при започване на работа се иска медицинско свидетелство, заверено от психодиспансер, че не се водиш на отчет.

Редактирам се. Сега прочетох едно решение на Смолянски окръжен съд, в което ясно се казва, че въпросната наредба не е издадена, следователно директорите не са длъжни да изискват документ от психодиспансера, а и да го имат, след като няма списък с болести, няма и основание да откажеш назначение на база наличие на болест. Поне така го е разтълкувал съдията.
Мен друго ме учудва. Този член на закона е от 1998 г., което означава две неща:
1. Всички министри на образованието от 1998 г. не са си изпълнили задължението по закон, неиздавайки такава наредба.

ИЛИ

2. Длъжност учител може да заема всеки, независимо от какво е болен, дори и параноидна шизофрения, например. От този вариант ме побиха тръпки.

Последна редакция: пт, 23 авг 2013, 10:47 от Shagya

# 1 308
Да, но вече всеки бил пациент на психо- диспансер има правото да иска да не бъде воден на отчетPeace

# 1 309
  • Луната ни пази
Да, но вече всеки бил пациент на психо- диспансер има правото да иска да не бъде воден на отчетPeace
Много интересно. Може би и по тази линия трябва да се случи нещастие (да не дава Господ), че да се промени закона и някой министър да се сети да издаде наредбата. Ето, на настоящата министърка даже няма да и е необходим консулт със здравната, тя направо си е две в едно.

# 1 310
Много интересно. Може би и по тази линия трябва да се случи нещастие (да не дава Господ), че да се промени закона и някой министър да се сети да издаде наредбата. Ето, на настоящата министърка даже няма да и е необходим консулт със здравната, тя направо си е две в едно.

Да, странно е, но ми го каза специалист от там, не вярвам да ме е излъгал.

# 1 311
  • Луната ни пази

Да, странно е, но ми го каза специалист от там, не вярвам да ме е излъгал.
О, на теб ти вярвам, на ония горе не им вярвам, щом подобна глупост им е родила главата.

# 1 312
  • Бургас
Благодаря ви! Значи всеки,независимо от какво е болен може да работи с деца. Много жалко за министрите ни.

# 1 313
Благодаря ви! Значи всеки,независимо от какво е болен може да работи с деца. Много жалко за министрите ни.

То и за тях важи - всеки, независимо от какво е болен, може да бъде министър  newsm11

Не мисля обаче, че става. Дори да не ударят печат в психото, че си на отчет,  личният лекар прави заключение на медицинското. Едва ли той ще си сложи главата в торбата, а той със сигурност знае състоянието на такъв пациент.

# 1 314
Има ли тук учител-специалист по физическо възпитание?

# 1 315
  • Луната ни пази

То и за тях важи - всеки, независимо от какво е болен, може да бъде министър  newsm11

Не мисля обаче, че става. Дори да не ударят печат в психото, че си на отчет,  личният лекар прави заключение на медицинското. Едва ли той ще си сложи главата в торбата, а той със сигурност знае състоянието на такъв пациент.
  Такъв беше казуса в цитираното по- горе решение на Смолянски окръжен съд. Директора назначава учителка, въпреки печата от психодиспансера, още повече, че се оказва и дъщеря на негов първи братовчед. Уволняват го дисциплинарно от РИО, но съда го възстановява имено поради липсата на въпросната наредба и с довода, че той няма право да откаже назначение, въпреки наличието на болест, защото болестта не е забранена.

# 1 316
Здравейте ,вчера видях темата и се записвам при вас  Laughing интересни и полезни неща обсъждате .Да се представя ,работя в спортно училище и съм учител по спорт от 8 години.

# 1 317
mamaMiq ,
Добре дошла в групата! Много се радвам за теб. От къде си? В малко или в голямо училище практикуваш? Хубава ли е базата ви?  Hug

# 1 318
  • Велико Търново
Може и да не е по темата, но искам да попитам има ли все още някъде училища, които не са си получавали парите за дрехи за тази календарна градина и диференцираното заплащане? Ние тази година не сме вземали нищо извън регулярните заплати и СБКО (2 пъти). А пък сме голямо училище с пълна пълняемост  Rolling Eyes

# 1 319
Комунягите какво разправят, че искали да махат делегираните бюджети  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт