Ето и оригиналната рецепта която я взех от тук
Приблизителна цена: 4.20 лв.
Необходими продукти:
2 картофа,
3 ч.ч. брашно (1 ч.ч. за доизмесване),
2 с.л. захар,
1 пакетче (от 11 г.) суха мая или 20 г прясна мая,
1 ч.л. сол,
2 яйца,
3 с.л. олио
; за чесново-билковото масло:
100 г маргарин или меко масло,
1 ч.л. гранулиран чесън,
1 ч.л. наситнен магданоз,
1 ч.л. сух копър,
½ ч.л. риган,
сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и сваряват.
От водата, в която са се варили, се отделя 1 ч.ч.
Пюрирайте картофите.
Брашното се пресява в купа и към него се прибавят маята, захарта и солта. Размесват се.
Добавете картофената вода, олиото, картофеното пюре и яйцата, леко разбити с вилица.
Тестото се измесва допълнително с брашно и се оставя завито да втаса на топло за 30-40 минути.
След това се наръсва с малко брашно и отново се размесва.
Разделя се на 6 части, от които се оформят 6 франзели.
По повърхността на всяка се правят по 4-5 разреза с остър нож.
Слагат се в леко кипяща вода за около 2-3 минути или докато изплуват на повърхността и станат златисти.
Нареждат се в намаслена тава и се пекат в предварително загрята на 200˚С фурна за около 20-25 минути или докато придобият златист загар.
Маслото (или маргаринът) се смесва с подправките.
Изпечените франзели се намазват обилно с ароматното масло и се покриват с домакинска кърпа за кратко.
П.П. Моите забележки...
Едно от хлебчетата не го варих във вода и стана по хубаво от тези варените.
Иначе с варенето ми беше много трудно и формите на питките се разпукаха и стана мазало.Следващият път няма да ги варя.
Чесновото масло е приказно много вкусно особено докато са топли питките.
При мен повече брашно ми пое тестото .
Вместо олио аз сложих зехтин.