Коледни пости 2011

  • 38 592
  • 537
  •   1
Отговори
# 420
  • София
  • Мнения: 565
Здравейте! Искам да ви помоля за някаква идея за постни питки с плънка - е, може и без плънка, но примерно с подправки или нещо такова.  Grinning Иска ми се да омеся нещо тази вечер. И ще направя постен зелен фасул - отдавна не сме правили.


 Ето тези Осетински пироги на Селма са много сполучливи, като можеш да си направиш плънка от спанак с маслини, гъбки с лук, въобще, каквото ти дойде на ум.

# 421
  • Мнения: 784
Царицата-майка, като потапяш калмарите във вода, не пръска ли после при пърженето?

Не много повече, отколкото ако пържиш без намокряне. Във всеки случай не е като да излееш вода във врящо олио Laughing
Ако пържите в тенджера, няма да има никакъв проблем, така е по-чисто и аз всичко вече пържа в тефлоновата си тенджера.

# 422
  • Мнения: 301
Аз днес почти се облажих  Wink със супа от червена леща с кокосово мляко, разкошна  Peace

С палачинковите опити обаче съм до тук  Stop : и по рецептата с кокосово мляко не ми се получиха, а палачинки по принцип правя почти през ден  Crazy

Утре може би ще пробвам това  Flutter

Само отстрани изглежда, че така чревоугоднича, не е съвсем така  Laughing

# 423
  • Пловдив
  • Мнения: 5 022
Шанта, що не пробваш вместо палачинки да направиш катми?
/Аз ги правя по първата рецепта, дори и да не са пости...  Wink/

# 424
  • Мнения: 301
Шанта, що не пробваш вместо палачинки да направиш катми?
/Аз ги правя по първата рецепта, дори и да не са пости...  Wink/


Ще опитам, благодаря   bouquet

# 425
  • София
  • Мнения: 1 456
Шанта, как така не се получават? Аз ги правя много често, защото моят син чак сега прояде палачинки и то тези, които описах по- напред в темата- постни с кокосово мляко. Той е на 4 год.. но нормални палачинки не ядеше  Wink
 Аз пък вчера направих патладжан с доматен сос, катми и баклава.  Аз също не съм чревоугодница, но усещам че май попрекалявам  Blush

# 426
  • Мнения: 1 418
Предлагам ви едни много вкусни вегански мъфини, правих ги за моя зет, който изобщо не яде животински продукти.
Шоколадови мъфини с ментова глазура


маги- аз често правя содена питка, в която слагам розмарин и маслини, а понякога и сушени домати в зехтин-става много ароматна и всички я обожаваме.

А искам да ви покажа и едни питки ,които са и ниско калорчни.Могат да се направят  с растителен кашкавал и тофу.
Диетични банички

# 427
  • Мнения: 784
Шанта, и аз се зачудих как така не ти стават палачинките, ще ти дам и моята рецепта, но по която и да ги правиш, всичко е въпрос на консистенция - ако стават меки и се късат, добавяш още брашно, ако пък са много твърди - добавяш още вода и така, докато уцелиш. Както казват англичаните - "първата палачинка е за кучето". Но все пак сместа трябва да е по-гъста от тази на палачинките с яйца, защото яйцата стягат, а при постните това го прави брашното.

Постни палачинки
Брашно, газирана вода и сол - всичко това се забърква, като трябва да се получи консистенцията на гъста боза.
Тигана се маже преди всяка палачинка с маргарин/олио и като е готова - пак отгоре се маже със същата мазнина.

В къщи ги обичаме солени и най-вървят с картофено пюре, маслинова паста или пък натюр, без нищо.

# 428
  • Мнения: 2 545
Предлагам ви едни много вкусни вегански мъфини, правих ги за моя зет, който изобщо не яде животински продукти.

маги- аз често правя содена питка, в която слагам розмарин и маслини, а понякога и сушени домати в зехтин-става много ароматна и всички я обожаваме.

BiankaD, твоите мъфини са толкова изкусителни, че непременно трябва да се реализират. Скоро си купих олио от гроздови семена, а виждам, че то присъства в рецептата.  Ще ми свърши работа.

Любопитно ми е как приготвяш тази содена питка. Много вкусна ми се вижда на пръв прочит. Сигурно ще я пробвам. Моля те, обясни подробно как я правиш, защото тестени неща правя рядко, а много държа опитът ми да бъде успешен. Hug

# 429
  • Мнения: 301
Не знам защо не стават, залепват или са сухи. Отначало реших, че проблема е тигана (правя ги в чугунен) и взех старата тефлонка - пак не. Пробвах и да сгъстя тестото и да го разредя, не стават. С нормалните палачинки нямам никакъв проблем, дори и първата винаги е ставала... Ясно ми е че някъде бъркам Simple Smile)
Ще наблягам на другите неща и без това палачинките и правя за дечко, а той има нужда от яйце. Благодаря ви на всички за страхотните идеи  Hug

# 430
  • Мнения: 343
BiankaD, много апетитно изглеждат мъфините. Simple Smile Простете невежеството ми, какво е това олио от гроздови семена?  Embarassed И знаете ли евентуално къде в Пловдив може да се купи?
Предварително благодаря   bouquet

Днес направих зелник с домашни кори и шарен боб в гърне. Започват да ми се изчерпват идеите, но пък и краят на постите се вижда...  Simple Smile

# 431
  • Мнения: 2 545
Chanel* , олиото от гроздови семки е уникално - доста по-леко от зехтина, без никакъв специфичен вкус - напълно неутрално. Това лично за мен го прави много приятно, защото зехтинът има специфичен аромат, който на мен не ми е приятен.

В Пловдив това олио се продава във верига магазини "Триумф". Има го със сигурност в магазина, който се намира между Хепи и Казино-Бинго Риц (бившата Нева). По-изгодно е да си купиш разфасовка от литър (излиза около 10 лв), както направих и аз. Сигурна съм, че ще ти хареса.

# 432
  • Мнения: 343
simpatikonia, много ти благодаря за бързия и изчерпателен отговор   bouquet
Научавам много нови неща от вас. Непременно ще си взема от това олио, често пазарувам в "Триумф" Simple Smile

# 433
  • Пловдив
  • Мнения: 5 022
Chanel*, аз го купувам от Карфур, тяхната марка, 1л. е около 6 и нещо... добро е.

# 434
  • Мнения: 301
олиото от гроздови семки е уникално - доста по-леко от зехтина, без никакъв специфичен вкус - напълно неутрално. Това лично за мен го прави много приятно, защото зехтинът има специфичен аромат, който на мен не ми е приятен.


Това все едно аз съм го писала, подкрепям напълно! Тук и слънчогледовото има много силен и натрапчив вкус, ползвам само от гроздови семки - и за салати, и за пържене. Точката му на горене е висока и е подходящо  Peace

Общи условия

Активация на акаунт