The River/Реката

• 7 252
  • 111
  •   1
Отговори
# 90
О, за бога! Ей ви ги АВС!  ooooh! Те малоумни ли са, аз не разбирам - защо изобщо започват нещо, което ще спрат след само един сезон!

Ами,защото се предлагат по 100-на сценария за сериали на ден,следователно и силно избирателно се правят и пускат пилотни епизоди.Не събере ли достатъчно рейтинг -> следващият сценарий, моля.

# 91
  • София

Да, за това, че сериалът се точи шест години, вместо да свърши след три, определето вината беше на АВС, щото са алчни, но при края проблемът беше, че Ейбрамс и оня другият в нито един момент не са знаели кое как да обяснят. Лъжеха, че "имат отговори за всичко", но явно до последно са се надявали да им хрумне нещо в крачка. Това така и не е станало и съответно осъмнахме с претупан край, гласящ "Ами, всичко е заради един вълшебен кладенец, който е вълшебен, щото е вълшебен." А това чистилище, което зрителите масово го предположихме още след първите няколко серии, а двамата хубостници яростно отрекоха, че "може за нещо толкова тривиално да става въпрос"... какво да говорим. Уж тривиално, ама като се оказа, че нямат други идеи, го използваха като стой та гледай.

От развръзката на Lost насам сериал, свързан с името на който и да е от тия двама тиквеници аз не бих гледала и пари да ми дават. Прекалено ме е страх, че накрая пак ще се окаже, че през цялото време са нямали никаква представа как да си вържат накрая гащите и ще третират публиката си като куп идиоти, за да не го признаят.
Въобще, ама въобще не съм съгласна с това мнение, особено с частта му за тиквениците. Сериалите "Fringe" и "Person of interest" са разкошни. Първият е в четвърти сезон, а вторият е от тази година. И двата са на Дж.Дж Peace. А що се отнася до Лост, за мен това е Сериалът, едва ли скоро ще има друг подобен. Хубавото на този сериал е, че накрая никой не разбра за какво става точно въпрос и все още поражда догатки. Относно "Реката" - хубав е да, но не мога да кажа, че е нещо свръх, невиждано и т.н. Иска ми се да има втори сезон, има доста хляб, но ако няма - живи, здрави. Като гледам листата за 2012-2013г, в общата тема, има добри идеи.

# 92
  • София
Grinning

Пробвала съм от единия тиквеник Alias (още преди Lost); това последното със затворниците, дето пътуват из времето; и въпросния Fringe по страстна препоръка от приятел. Като последните две не знаех чии са. Person of Interest също не бях забелязала, че е негов, но резюметата не ме грабнаха и реших да не тегля.

Alias не ме заинтригува изобщо навремето.

На най-новото нещо със затворниците (Алкатраз?) му изглеждаше адски обещаващ пилотът, но щом разбрах чий е сериалът, реших да се спасявам, докато е време. Ако след като приключат, прочета някъде, че не е бил приложен похватът от Lost ("Правете си сами догадките, ние бяхме дотук"), ще дръпна с удоволствие.

На Fringe му изгледах 5 епизода от упоритост, пак без да знам чий е - чак сега от теб научавам. Първата серия ме отегчи, а ми беше любопитно да разбера защо се харесва и реших да зария пети в пясъка. Викам си, все някакви плюсове ще видя. Не видях. Предвидима формула. Главна героиня с потенциал, добра актриса, плюс тоя талантлив австралиец (смахнатият професор) - но слаби диалози и изобщо посредствено писане. Учудвам се, че Ейбрамс има нещо общо, защото от него съм свикнала да очаквам силно, оригинално, всмукващо начало.

А що се отнася до Лост, за мен това е Сериалът, едва ли скоро ще има друг подобен. Хубавото на този сериал е, че накрая никой не разбра за какво става точно въпрос и все още поражда догатки.

Бях (и съм) толкова разочарована точно защото и аз го мислех за Сериала на новото хилядолетие. Само дето това, дето ти го виждаш като хубаво, за мен е измъкване, до което прибягват хора, които не знаят какво друго да направят.

Ако не бяха декларирали десетки пъти как всяка загадка ще разплетат и то не с вариации на тема "God did it", нямаше да ми кипне. На всеки се случва да се оплете в собствените си кълчища, в крайна сметка, а оплитането само по себе си беше много интересно при тях. Когато обаче самоуверено повтаряш едно, а накрая направиш точно обратното, говорим за подвеждане. Пък мен такива неща ме ядосват.

Цитат
Относно "Реката" - хубав е да, но не мога да кажа, че е нещо свръх, невиждано и т.н.

Силно ще се изненадам, ако някой тук смята, че в Реката има нещо свръх или нещо невиждано Simple Smile Комбинация от правени неща е. Наличните клишета дори вече сме ги оплюли. В жанра обаче сушата е осезаема, затова ще е жалко, ако приключи така бързо.

# 93
О, за бога! Ей ви ги АВС!  ooooh! Те малоумни ли са, аз не разбирам - защо изобщо започват нещо, което ще спрат след само един сезон!

Ами,защото се предлагат по 100-на сценария за сериали на ден,следователно и силно избирателно се правят и пускат пилотни епизоди.Не събере ли достатъчно рейтинг -> следващият сценарий, моля.

Интересно колко сериали по HBO спират само след един сезон. Аз не знам за такъв, докато вече два на ABC ги отсвирват. ЯВно избирателността им не е твърде успешна.

Хубавото на този сериал е, че накрая никой не разбра за какво става точно въпрос и все още поражда догатки.

М, баси готиното.  hahaha

# 94
  • Mars Hotel
Обичам сериали от един сезон, максимум два. Твърдо вярвам, че хората (сценаристи, продуценти и т.н.) се изчерпват и една история трудно може да поддържа жив интерес в трети, пети или осми сезон. А да се правят безброй бозави серии - не, мерси.  Stop

Lost беше перфектен до последния сезон. И него изгледах, но просто за да видя края - е, разочаровах се.

Затова и не гледам безкрайни сериали. За мен е ок, че са решили да няма втори сезон. Надявам се и AHS да приключи след втори сезон. 

# 95
Све, не е точно така - ако се прави сериалът с идеята, че ще е един сезон - да. Но да направиш висящ финал с евентуалното намерение за последващо развитие на действието, както тук, е чиста проба простотия.

АХС пък е със самостоятелни и самодостатъчни сезони, той е друга бира. Иначе е факт, че всичко става боза в един момент. Декстър донякъде успя да задържи ниво, но само донякъде. Изобщо зависи много от броя на епизодите и от първоначалната идея. Някои сериали се правят с идеята да са например три сезона и ако насилят историята за четвърти, тя увисва грозно.

# 96
  • София
Извинете, девойки, ама какво е AHS?

Цитат
Някои сериали се правят с идеята да са например три сезона и ако насилят историята за четвърти, тя увисва грозно.

Моя приятелка ми разправи, че при една от фантастиките-класики, май Вавилон 5, е имало някакви такива рокади. ("Напишете ни 5 сезона. Не, завършете за 4. Абе, вие хубаво завършихте, ама всъщност искаме още един сезон".) Много си личало.

Иначе по-миналата година и на мен ми се наложи да преживея пример за изключителен сериал (не преувеличавам), на който последния сезон така му го засраха, че с 95% от феновете още се преструваме, че не се е състоял.

Проблемът обаче се дължеше на нещо съвършено идиотско вече. На двама от най-главните герои изпълнителите "поради други ангажименти" ги нямаше (единият за две трети от снимките, другият пък - хич). И се наложи сценарият да се преработи. (Понеже от мъничка страна идва сериалът, всичко ставаше в реално време и ние почти "присъствахме" на работата посредством форума.) От какъв бяс не изчакаха една година, за да завършат както бяха запланували, така и не разбрахме. Още не съм им простила.

# 97
  • гр. София
Извинете, девойки, ама какво е AHS?

Едно чудесно сериалче - American horror story - което горещо ти препоръчвам  Grinning

# 98
  • София
Едно чудесно сериалче - American horror story - което горещо ти препоръчвам  Grinning

Оооо, това го дебнех рано сутрин в... четвъртък май беше? както наркоман си чака дозата. Ужасно беше добро. От години не бях гледала оригинален ужас, а тия двамата се бяха справили... вторият сезон вероятно ще е съвсем друга история, щото нашата приключи. Дано, де. Знаем ли кога почва? (Не допускам вариант, при който втори сезон няма, това би било прекомерно малоумие дори за средния американски TV Network.)

# 99
Октомври, Джиджоя, октомври.  Grinning И аз бях като наркоманка. И тема има тук.

А кой е този изключителен сериал?

# 100
  • Разпиляна във въображението
Да се разпиша. Наваксах със сериите. Значи няма да има втори сезон. Не съжалявам.

# 101
  • София
Октомври, Джиджоя, октомври.  Grinning И аз бях като наркоманка. И тема има тук.

Мярнах я аз, но толкоз време след края на сезона не исках росна-прясна да досаждам на старите кучета, дето вече са обсъдили всичко Grinning Като почне пак, ще се приземя сред първите обаче.

Цитат
А кой е този изключителен сериал?

Понеже искам да обясня защо е изключителен, ще дам подробно, пък ти си почивай между абзаците Wink

Става дума за този, който ме открехна към новозеландската телевизия. Outrageous Fortune се казва. Преди няколко години преведох част от първия сезон за дублаж ("Кофти тръпка" го нарекоха колегите), но Диема по-нататък нищо не излъчи. Аз обаче се захласнах и почнах да го следя в оригинал.

Жанрът е comedy-drama. Семейна. Има и истерично смешни, и много тежки моменти. Като тия определения само се плъзгат по повърхността. В сериала има толкова елементи и нюанси, майсторски преплетени, написани и изиграни, че засега няма категория, която да ги побере.

Разправя се за семейство професионални престъпници - такава напаст, че местната полиция е заделила специален екип, който само с тях да се занимава.

Имаме майка (забележителна фурия и инат); баща (наглост и чар на кило, а актьора го познаваш - Grant Bowler); 3 големи деца, всяко за себе си чешит, толкова различен и изпипан, че е опасно да седна да ги описвам - до вдругиден ще съм тук; плюс дядото по бащина линия, който е касоразбивач-легенда. Смайващ чвор и егоист, но толкова оригинален, че го обожавахме. Всички живеят заедно, плюс отбор приятели, гаджета и... съмишленици (до един ужасно колоритни) постоянно влизат и излизат, все едно са си у дома и циркът е пълен. И някак реалистичен въпреки абсурда Grinning

Родителите са заедно от деца и ужасно много се обичат, но понеже са силни характери, борбата не спира, особено след завръзката, която е: Бащата влиза в затвора за 4 години вместо за 8 месеца, на майката й писва и заявява, че от него ден нататък семейство Уест вече ще са честни хора. Децата до едно са дълбоко потресени. Дядото и бащата и за момент не вярват, че има как да стане, но бащата решава за всеки случай да почне да пречи от затвора. (Като всичкото това го научаваме от пилота.)

Остатъкът от сериала в продължение на 6 сезона следи историята на всеки от членовете на семейството (в компанията на порядъчен, но не прекален брой второстепенни герои - не по-малки уникати). "Арките", които се оформят при толкова хора, до една са интересни и равностойно написани и се преплитат една с друга, без и за момент да имаш чувството, че гледаш сапун. Най-основната, "държаща" арка обаче са отношенията на майката с мъжа й и с едно (трогателно свястно) ченге, което докато очакваше тя да се издъни в опита си да превъзпита семейството, се захласна по нея.

Ако звучи познато фабулата, това е, защото американците купиха лиценз да снимат тяхна си версия. (Хем се подразних, хем ги разбрах - новозеландския акцент средният американец автоматично ще ревне, че не може и не иска да го разбере, а самият сериал като език и излъчване ще им дойде прекалено... да кажем натурален.) Така или иначе, нарекоха си имитацията Scoundrels, съсипаха я и след 1 сезон я спряха. Качвана е в Замунда и имаше хора, на които им хареса, но в сравнение с оригинала е все едно след италианско еспресо да ти сервират водата, с която са изплакнали кафеварката.

От всички сериали, които съм изгледала или превела, а те не са малко вече, не съм попадала на по-добър от Outrageous Fortune. Еднакво добри има немалко, но по-добри по моите изисквания - не. Една от причините е, че двамата създатели са ударили кьоравото - идеята явно им е отключила целия талант и опит. Ако не се брои последният сезон, няма един епизод, който да не варира от почти идеален до съвършен като писане, диалози и развитие на героите. На това отгоре са успели да съберат група актьори-тежка артилерия (дядото е шекспиров, примерно), химията между които няма равна.

Има и един фактор, който вече не е въпрос на късмет - тамошните сценаристи просто работят различно. Езикът е много по-реалистичен и цветист, отколкото при американците, сцените също, като да, това включва секса, но не спира там. (Като обаче насилие почти няма, както и женска голота заради самата нея.) По-живи са някак сериалите на тия хора, дори тези, при които напълно липсва геният на Outrageous Fortune. Какво ли тяхно не съм изгледала вече - добри са просто и то по различен, разпознаваем начин.

# 102
Свалям.  Peace И благодаря за изчерпателната рецензия.   bouquet

За благодарност мога да препоръчам Being Human ако вече не си го проверила и нехаресала.  Mr. Green

Извинете за спама.  Blush

# 103
Мислех, че 'Реката' ще е по-пълноводна  Laughing, пък тя пресъхна още на 1-ви сезон  Crazy Не ми е голяма мъка, аз продължавам да чакам втори 'Лост', ама все не идва  Tired

Джиджоя, много увлекателно разказваш   bouquet Т'ва новозеландското сериалче няма букви, нали
  Rolling Eyes

# 104
  • София
Пуц, свален е Being Human и чака ред - като говоря за британския вариант, не за американския (казаха ми, че бил ксерокопие, но не проверих така ли е).

Peregrin, няма букви, но бавно-бавно му пиша. (Дори английски субтитри няма и правя таймкода сама, което е пипкаво.) Уви, последните години трудно успявам да отделя време за хобита. Иначе както го обичам, досега да е преведен сериалът 3 пъти.

Между другото, в рецензията съм допуснала технически (ама важен) пропуск ето тук - "Като обаче насилие почти няма, както и женска голота заради самата нея." Намерението ми беше да кажа ИЗЛИШНО насилие почти няма. Нужно за контекста, естествено, има, намират се и голи задници - по-често мъжки обаче Grinning

Общи условия

Активация на акаунт