Да започнем заедно да се храним здравословно

  • 59 839
  • 742
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 463
Привет, темата ми е на сърце, затова ще се включа в нея.  Peace

Гледам, че доста се обсъжда вегетарианство и суровоядство.
Аз не спадам към нито една от двете категории, но ще следя с интерес за добри рецепти. Храня се с големи количества свежи зеленчуци, тях избягвам да ги обработвам термично. Храня се така, както усещам тялото си добре. Не се боя от добрите мазнини, хапвам ги смело - растителни масла и ядки. От въглехидрати, особено прости се чувствам зле - кисел вкус в устата, подут корем и т.н.

Противно на доста теории, се храня с доста млечни продукти, особено сирена и кисело мляко. Опитвам да хапвам често риба, ям яйца почти ежедневно, не съм любител на месото, но понякога ям.

Опитвам да не изпадам в крайност (според личните ми разбирания за това).

Не консумирам всякакви вафли, шоколади, колбаси, полуфабрикати, купешки напитки и подобни.
Спортувам редовно.

Примерно меню (днешното ми):
З: овесени ядки, фурми, годжи бери, какао, мака и кисело мляко(домашно)
О: пълнозърнести макарони с гауда и 3 домата
Сл.З.: 2-3 фурми, малко годжи бери и коктейл спирулина + хлорела + барли грас
В: Предполагам ще бъде бъркани яйца със сирене и пак домати (яйцата на керамичен тиган, с малко масло). Яйцата са селски.

Вода пия много, ползвам кана Брита. Знам, че е противоречива ползата й, но по-добре отколкото директно от чешмата.

Може ли някой да ми каже, защо небеленият коноп е по-неудачен за употреба от беления? Разликата в цената на двата вида е голяма и много бих искала да знам как мога да ползвам небелен. Благодаря в аванс.   bouquet

# 211
  • Мнения: 1 725
Небелен коноп само на мляко съм правила - първо покълвам и после в блендера. "По-неудачен" е може би заради обвивката му, която е доста твърда и не омеква много след накисване и покълване. Затова и прецеждам няколко пъти млякото, защото усещам парченца.

# 212
  • Мнения: 1 273
Adriana71, маслото Ги също е много полезно за готвене и няма проблем с промяната на структурата му при пържене.

В този ред на мисли, ако някой иска аюрведическа рецепта за приготвяне на Ги, да свирка, ще я напиша Simple Smile .
Преди време попаднах на резултати на едно научно проучване - че ghee причинява рак.
Бих яла сурово масло, но не и денатурираното Ги.

# 213
  • Мнения: 899
Не съм особено убедена в твърдението за Ги Wink .

Доколкото помня, преподавалят наричаше сурово масло мандраджийското и че в София може да се намери такова в Халите. Или домашно, ако имате познати, които правят. Аз си ги купувам или готово, или го правя с био масло, локално производство.

# 214
  • Мнения: 0
Тук достатъчно подходящо място ли е , компетентките от другата тема да си изложат аргументите против ГМО.
Понеже там ме чакат на гюме с модераторката, нека да дойдат тук да ми кажат , защо говоря глупости на търкалета , че ГМО е организирана истерия на световните мастодонти, производители на препарати за растителна защита. Или им крепите интересите?
Нямам за цел да ви увеличавам трафика към форума и за това няма да отворя тема, дори няма да дискутирам, но ми е интересно какви аргументи ще изкажат тук. Само не ми почвайте с това, какво отделяли растенията ГМО в почвата.

Ох на какво попаднах току що драги посетители

http://svetliospace.wordpress.com/2010/02/20/bgmamma-censorship/

В кой век живеете дами и чии интереси защитавате?

PS. Аз молекулярен биолог не съм г-жо , но освен химия , поназнайвам и биохимия , поназнайвам и от структура на ДНК.

Последна редакция: сб, 12 май 2012, 23:51 от LizaK

# 215
  • Мнения: 1 273
Аз нямам нужда да ме просвещават за ГМО, достатъчно съм чела за вредата от тях, вкл. върху вътрешните органи на хора и животни.

# 216
  • Мнения: 56
И аз нямам намерение да превръщам темата в За и Против ГМО, нека всеки сам си прецени като потърси информация! Peace
Относно кравето масло, аз знам, че е подходящо за готвене, защото е наситена мазнина. Най-добре е да се използва сурово от сурово мляко. По магазините за съжаление се среща само масло от пастьоризирано мляко. За мандраджийското нямам представа от какво мляко го приготвят.
Относно конопеното семе, аз съм купувала само белено и е по-удобно, защото може да се направи на шейк без да се прецежда, да се сложи в крекер, да се поръси на салата. Небеленото може да се използва само за мляко след накисване, блендиране с вода и след това прецеждане. Просто външната обвивка не става за консумация и доколкото знам променя вкуса на млякото.

# 217
  • Мнения: 5 714
Суровите "банички", които присъстваха в менюто миналата седмица и един суров пай от тази:





# 218
  • Мнения: 92
Цитат
Според мен от това се получава запържване, аз лично избягвам краве масло и въобще пържено.

Кравето масло е добро за готвене, просто трябва да се внимава с температурата и да не се оставя да изгаря и пуши. При печенето на фурна температурата не е толкова висока, че да се получи пържене.
Освен това кравето масло е изключително полезно и трябва да присъства в менюто! Вкъщи освен за готвене го ядем и директно с лъжица Simple Smile

Вери, баничките и паят изглеждат невероятно! Моля те, дай рецепти Simple Smile

# 219
  • Мнения: 5 714
За пая:
http://www.recipemagician.com/recepti/surovi-osnovni-iastia/span … chen-kish-s-gabi/

но този път в плънката сложихме сушен домат, много босилек и чесън.
Блатът го сушихме, но може да се прескочи както си е дадено в линка.

Баничките не са описани. Не знам точни пропорции и съставки. По идея на мъжа ми са. Той ги прави.

# 220
  • Мнения: 6 790
Цитат
Според мен от това се получава запържване, аз лично избягвам краве масло и въобще пържено.

Кравето масло е добро за готвене, просто трябва да се внимава с температурата и да не се оставя да изгаря и пуши. При печенето на фурна температурата не е толкова висока, че да се получи пържене.
Освен това кравето масло е изключително полезно и трябва да присъства в менюто! Вкъщи освен за готвене го ядем и директно с лъжица Simple Smile

Вери, баничките и паят изглеждат невероятно! Моля те, дай рецепти Simple Smile

Благодаря ти за това мнение, преди време бях чела, колко ужасно вредно било маслото за готвене, за ядене, за всичко, после и зехтина, накрая не трябвало да се готви с мазнина и т.н. Rolling Eyes

# 221
  • Мнения: 92
Благодаря ти за това мнение, преди време бях чела, колко ужасно вредно било маслото за готвене, за ядене, за всичко, после и зехтина, накрая не трябвало да се готви с мазнина и т.н. Rolling Eyes

Теории има всякакви... Ще потърся една статийка за ползата от кравето масло и ще я пусна утре. Най-малкото - безспорно е, че голяма част от най-важните витамини (А, Д, Е) са мастноразтворими и е нужно да приемаме качествени мазнини, за да ги усвояваме.

Вери, мерси за рецептата. Simple Smile

# 222
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
  • Мнения: 504
Благодаря ти за това мнение, преди време бях чела, колко ужасно вредно било маслото за готвене, за ядене, за всичко, после и зехтина, накрая не трябвало да се готви с мазнина и т.н. Rolling Eyes

Теории има всякакви... Ще потърся една статийка за ползата от кравето масло и ще я пусна утре. Най-малкото - безспорно е, че голяма част от най-важните витамини (А, Д, Е) са мастноразтворими и е нужно да приемаме качествени мазнини, за да ги усвояваме.

Добре де, ами хората с висок холестерол? Точно, че теории има всякакви, маргарини не кусваме и вкъщи не се внасят, ползваме само зехтин, понякога но много рядко слънчогледово олио и масло, а неотдавна кардиоложката ме изпрати на нещо като хранителна консултация заради високия ми холестерол и изрично ми подчертаха, че маслото е табу! (Между другото, според разните там таблици за повече или по-малко вредни храни се храня доста прилично и сдържано... но пак холестерола ми е до небето).

# 223
  • Мнения: 1 273
Въпросът е колко от витамините са налични след пастьоризация и след това след готвене.

За растителните мазнини е ясно - окисляват се, видоизменят се, с изкл. на кокосовото масло, което е много стабилно.

# 224
  • Мнения: 5 714
Има и вегани с висок холестерол.
Така че не кравето масло и сланинката са виновни. Wink

Общи условия

Активация на акаунт