В кухнята на ninfil

  • 185 532
  • 190
  •   1
Отговори
# 105
  • Бургас
  • Мнения: 103
Пиде с луканка, кашкавал и яйце



Идеята е от Didi, но аз малко видоизмених оригиналната рецепта според наличните продукти в хладилника.

Тесто:
2 ч. ч топла вода (500 мл)
1/2 кубче мая
1 с. л. захар
1/2 с. л. сол
4-4 1/2 ч. ч. бяло брашно ( или до получаване на меко тесто)

Плънка:
2 с.л. лютеница или доматено пюре за намазване
луканка
кашкавал
по 1 яйце за всяко пиде, т.е. 4

Замесва се меко тесто от посочените продукти. Оставя се да втасана топло. Готовото втасало тесто премесвате за кратко и го делите на 4 равни части. Оформя се на топки. Всяка топка се разточва елипсовидно. Намазва се с лютеница или разредено с малко вода доматено пюре. На едната половина се подреждат резените луканка или друг колбас. В другата половина се слага кашкавала, нарязан на по-плътни филийки. Прегъва се по дължина от двете страни около 1 см. Двата края се усукват като бонбон. В средата се чуква яйцето като се внимава жълтъка да остане цял. Пекът се в загрята на 200 градуса фурна до зачервяване или до готовност на яйцето.

# 106
  • Бургас
  • Мнения: 103
Пирожки



Оказа се,че една доза от тези пръхки и вкусни пирожки на нас не са ни достатъчни. Бях загубила някъде тази рецепта, но днес я намерих и бързам да е споделя с вас. На вкус пирожките наподобяват солените бухти на баба.


За една доза са ви необходими:
1 к.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. хлебна сода
1 яйце
щипка сол
около 200 гр сирене

Содата се "загася" в киселото мляко. Към него прибавяме разбитото яйце , натрошеното сирене и накрая брашното. Омесва се тесто. Става лепкаво. Късат се топчета и се оформят с намаслени ръце (може и без да ги намазнявате, пак стават) фитили дебели, колкото палеца. Пържат се в олио. Отцеждат се на домакинска хартия.

Източник - labrex

# 107
  • Бургас
  • Мнения: 103
Рогчетата на Пина



Уверявам ви няма по-вкусни и топящи се рогчета от тези!!!

С удоволствие ви представям рецептата:
1 кг брашно
20 грама мая
15 грама сол
4 яйца ( 1 яйце се отделя - белтъка за плънката,жълтъка- за намазване)
100 мл олио
350 грама мас
25 гр. захар


Плънка: 250 гр. сирене + 1 белтък

за намазване: 1 жълтък

Маята се разтваря в 200 мл вода, заедно със захарта- да шупне. Замесва се заедно с другите продукти. Маста трябва да е размекната, а не стопена. Тестото не се слага да втасва във фурни, пекарни ,тъй като ще излезе мазнината му. Най-добре на хладно.
Замесеното тесто се оставя само 30 минути да се отпусне на стайна температура. Разделя се на късове, оформят се рогчетата (около 2 пръста дебели и 15-20 см дълги. Аз ги направих по-къси), слага се пълнеж. Нареждат се в тавичка и се оставям около 45 мин окончателно да втасат.Не очаквайте да се надуе като питките, надува се слабо. Намазват се с жълтък и се пекат задължително в силно загрята фурна на 230-240 градуса за 10-тина минути.



Източник

# 108
  • Бургас
  • Мнения: 103
Франзели



Това са първите ми франзели замесени в хлебопекарната. Нямат много идеален вид, но бяха много вкусни.

450 грама брашно
2 чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка захар
7 грама суха мая (аз замених с жива-1/2 кубче)
325 мл топла вода
3 супени лъжици олио


Маята се разтваря в топлата вода със захарта и малко брашно до кашичка. Оставя се десетина минути да втаса. Слагам всички съставки в пекарната като най-отгоре е пресятото брашно. Замесвам меко еластично тесто. Обикновено следя дали маже под бъркалките. Ако е необходимо добавям малко брашно. Втасва на програма "тесто".
Готовото тесто деля на 3 или 4 части върху набрашнена повърхност. Оформяте ги на франзели. Ако желаете направете прорези. Оставете да втасат покрити още малко, около 20 мин. Пекат се 25 мин. на 180 градуса.



# 109
  • Бургас
  • Мнения: 103
Намесник



Много бърз и вкусен намесник, подходящ както за закуска, така и за вечеря. Става на конци и е много пръхкав. Продукти:

1 кофичка кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
щипка сол
около 200 грама сирене

Содата се разтваря в киселото мляко. Замесва се тесто като за точене (без сиренето). Разделя се тестото на 10 топки и ги точим като мажем всяка кора и я наръсваме със сирене. С масло става още по-хубаво. Слагаме корите една върху друга. Навиваме ги заедно на руло, осукваме го колкото е възможно и го навиваме на охлюв. Намазваме тавата с мазнина и я набрашняваме. Слага се навития намесник в средата на тавата и с ръце се разстила. Пече се в умерена фурна. Още топъл може да се намаже отгоре с масло и да се завие с чиста кърпа за няколко минутки.

Аз предимно деля тестото само на 4-5 до 6 кори. С 10 стават много слоеве и когато ядеш се делят повече конци. Това, разбира се, е добре, но аз предпочитам да е малко по-плътно. Преценете сами как ще ви е по-приятно и според времето и желанието ,разделете на толкова топки, колкото желаете.

# 110
  • Бургас
  • Мнения: 103
Усуканица с лук и сирене



За любителите на лук, това е много оригинално предложение.

Замесва се тесто от:
350 гр.брашно
100 гр.меко масло
2 яйца
4 с.л. квасена сметана
20 гр. прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

5 глави стар лук
1/2 ч.л. сол
50 гр. масло
200 гр. краве сирене
риган за поръсване

разбито яйце за намазване


    Маята се разтваря в малко вода със захарта и малко брашно. Оставя се да шупне.
    Направете кладенче в брашното , изсипете шупналата мая и останалите продукти и замесете меко , еластично тесто. Ако е необходимо , добавете още малко брашно. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.
    Нарежете лука на полумесци и го задушете в маслото. Сиренето нарежете на кубчета.
    Разточете тестото на тънка правоъгълна кора. Поръсете с риган , разстелете задушеният лук и наредете кубчетата сирене.
    Завийте тестото на руло и го прережете с остър нож по дължина почти до средата.
    Усучете рулото и го завийте на кравай. Намажете с разбито яйце и изпечете в предварително загрята на 180* фурна.



Това е вторият вариант,който приготвих. Малко се увлякох и я навих на охлюв, вместо на кравай. Но пак се получи много добре.

Източник - Йоли

# 111
  • Бургас
  • Мнения: 103
Вкусните питки на Карина



ТЕСТО
500 г брашно
250 мл топла вода
7 г суха мая
или 20 г прясна мая
3 с л олио
или 50 г мас
2 ч л захар (меласа, мед)
2 ч л сол


Ароматно олио

ситно нарязан магданоз
ситно накълцан чесън
ситно нарязана мащерка
олио
чили
Приготвяне:

• Маята се разтваря в топлата вода и се добавя захарта.
• Оставете за 10 минути (докато не се появи шапчица).
• Изсипете сместа в подходяща купа (кухненски робот, машина за хляб) и пресейте брашното.
• Омесете еластично тесто като накрая прибавете олиото (маста) и солта.
• Поставете в намаслена купа (плик).
• Покрийте и оставете на топло място за около 30 минути.

• Ароматното масло:
- сипете в средна купа около 70- 100 мл олио. Изсипете вътре подправките.

• Втасалото тесто разделете на 16 части.
• Всяка част разточете и оформете във вид на пръчка с дължина около 25 см.
• Оформете питките като ги завържете на възел.
• Поставете питките върху хартия за печене.
• Покрийте и ги оставете за още 30 минути или докато не увеличат обема си два пъти.
• В предварително загрята фурна на 210 С за около 15 минути (до златист цвят).
• ГОРЕЩИТЕ питки намажете с помощта на четка с ароматното олио (или ги пуснете в купата с ароматното олио)

Източник

# 112
  • Бургас
  • Мнения: 103
Пица- охлювчета



за тестото:

150 мл топла вода
150 мл прясно мляко, или сухо, разтворено в топла вода
30гр прясна мая (2/3 кубче)
60-70 мл олио
1 ч л захар
1 ч л сол
брашно - около 650-750гр,
за меко еластично тесто - толкова, че да не лепне по ръцете.

Плънка:
плънката е по желание - тази тук е филе, маслини, царевица, домат. Намазана с разни части лютеница и кетчуп (и двете собствен опроизводство), обилно наръсена с кашкавал и моцарела.
За "охлювите":
сварени яйца, топено сирене и кашкавал.

Приготвяне:
Замесва се тестото, оставя се да втаса.
Разделя се на две топки.
Първата топка се точи на кора, с диаметър около 4см. по-малък от чинията за сервиране на пицата.
Готовата кора (блата) се поставя /пренася с точилката/ в тавата за печене - поръсена само с брашно, или с царевично нишесте.
Втората топка се точи /по възможност на дълга ивица/.
Трябват ни ивици с ширина около 4см.
Яйцата се нарязват на 6-ки или осминки.
В края на ивицата се поставя парче яйце, парче топено сирене или кашкавал /аз ги редувах/
Завива се веднъж, отрязва тестото и поставя върху блата така, че половината от рулцето да бъде върху него. Нареждат се не много плътно едно до друго.
Когато всички са наредени, блата се намазва с кетчуп или друга смес по желание (аз намазвам със сместа от кетчуп и лютеница), поръсва с чубрица и риган и всички останали продукти.
Най-отгоре се настъргват кашкавала и моцарелата.
Рулцата-охлювчета се намазват с четка с доматената паста /или с друго по желание/.
Поставя се готовата тава в студена фурна и включва на 250*.
Така пицата втасва, докато загрява фурната.
Пече се до зачервяване, около 20 мин.

Източник

# 113
  • Бургас
  • Мнения: 103
Содена питка с чубрица





Тази питка е спомен от моето детство. Моята майка, като всяка една домакиня, си имаше простички неща за приготвяне в кризисни дни. Замесваше тази съвсем обикновена питка и за да е направи по-вкусна, добавяше чубрица. Ухаеше страхотно на чубричка и още топла й се нахвърлях с мерудийка и сиренце. Сега много рядко е приготвям, дори бих казала, че не се сещам за нея. Но тя си остава една от любимите ми!

А за нейното приготвяне са необходими :
1 кофичка кисело мляко
1 1/2 кафяна лъжичка сода бикарбонат
200-300 грама натрошено сирене
1 чаена лъжичка сол
чубрица (ние я предпочитаме повечко)
брашно за средно меко тесто

Содата се разтваря в киселото мляко. Брашното се пресява, прави се кладенче в него и се изсипва млякото, солта, чубрицата и натрошеното сирене. Замесва се средно меко тесто. Питката се разстила с намазнена и набрашнена тавичка. Пече се на 200 градуса до зачервяване. Още гореща се напръсква с малко водичка и се завива в чиста кърпа. Най-вкусна е още топла!

# 114
  • Бургас
  • Мнения: 103
Питка



Това е питката за специални случаи на свекървата на Невин Исмет от Facebook

Необходими са:

1 кофичка кис. мляко

3 яйца (1 жълтък се отделя за намазване)

1с.л сол

1с.л захар

1 с.л олио

мая за хляб-1 пакетче

брашно, колкото поеме.
Размиваме маята с чаша хладка вода, захарта и малко брашно да се получи кашичка. Оставяме да шупне. Омесваме тесто от останалите продукти + шупналата мая,като оставяме единия жълтък за накрая. Месейки, няколко пъти удряме тестото в/у масата. (Аз лично не спазих тази част от рецептата ).Оставя се да втаса готовото тесто. Премесва се и го разделяме на 3 топки, които разточваме и навиваме на рула. (Не беше споменато в рецептата, но аз намазах корите с много малко олио, за да се получи на конци). Тези 3 рула се сплитат в плитка. Слагаме в намазнена тава и оставяме пак да втаса. Преди да сложим във фурната намазваме с жълтъка. Печем в предварително загрята фурна на 200°С. Питката се надува и става дебела и поради това е възможно бързо да се зачерви отгоре, а все още да не е опечена от вътре. По средата на печенето я покрих с вестник. Получи се много вкусна питка .

# 115
  • Бургас
  • Мнения: 103
Питки с чесън и кашкавал



Прекрасно ухаещи питчици, много пухкави и вкусни. Разбира се отново измених някои съставки от оригиналната рецепта, но резултата е фантастичен.

500 гр брашно

250 мл вода

1 с.л. сол

1 с.л. мед ( замених със захар)

1 пакетче суха мая ( винаги използвам мая на кубчета)

2 с.л. олио

4 скилидки счукан чесън

100 грама настърган кашкавал

Разтварям маята във водата заедно със захарта и малко брашно за кашичка. Оставям да шупне. Замесвам средно меко тесто и отново го оставям да втаса. Готовото тесто го премесвам за кратко и оформих питчици с големината на ябълка. Разбира се може и по-големи, но аз предпочетох тази големина. Наредих ги в намазана с мазнина и леко набрашнена тава. Оставям се около 15 минути да втасат леко, намазах ги с жълтък и се пекат на умерена фурна-около 200°С.
От това количество тесто ми излязоха 16 питчици.

Източник : Радена Маркова-Хайрула от сп. Кулинарен журнал

# 116
  • Бургас
  • Мнения: 103
Пърленките на Vens



Необходими са ви :

1 яйце
1 кофичка кисело мляко
3 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1/2 кубче мая
щипка хлебна сода ,разтворена в киселото мляко
около 1/2 кг брашно


Замесва се средно меко тесто.Оставя се да втаса около 30 минути. След това с намазнение ръце късате малки топчета,разстилате на тънка питка и печете на загрята скара,оребрен тиган. Горещи се намазват с масло или маргарин и се поръсват с шарена сол.

Източник - Vens

# 117
  • Бургас
  • Мнения: 103
Пияно пиле



Пияно пиле или иначе казано пиле с бира.
Оригиналния вариант е без картофи, но с течение на годините у дома сме го допълнили и обогатили.


Количествата продукти са на око или според хората, които ще гостите. Обикновено използвам пилешки бутчета, за да има за всички еднакво. Можете да разрежете едно пиле на порции или да използвате парти-бутчета, крилца.

Необходими продукти: (за около 4-5 порции)

1 пиле или по 1 бутче на човек
1 -1 1/2 кг картофи (винаги слагам повече, защото много ги обичаме)
1 пакетче (125 гр.) масло
1 л бира (ако не желаете много сос, намалете бирата и маслото)
сол на вкус
черен пипер
червен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете на порции пилето.
Картофите обелете и нарежете на по-дебели резени. На дъното на тава се нареждат първо картофите. Върху тях пилето на части или бутчетата. Като за начало разположете пилето с обратната страна нагоре. Поръсете с червения пипер,черния пипер и добре овкусете. Добавете сол според вкуса ви, но е добре да сложите повече , тъй като има разлика във вкуса, ако не е много солено. И все пак не прекалявайте, просто добавете една голяма щипка в повече, отколкото обичате. Разбъркайте добре.
Най-накрая налейте бирата. Отгоре разпределете маслото нарязано на филийки.
Печете на 200-220 градуса до златисто. По средата на печенето( като се позачерви малко) обърнете пилето с лицевата част нагоре, за да може да се зачерви и от другата страна и да има по-добър вид при сервиране.

# 118
  • Бургас
  • Мнения: 103
Ловджийско по сръбски





Рецептата е приготвяна от половинката ми, на полеви условия и се надявам да не бъдете много критични. Снимките не са с идеално качество, но ми е забавно да гледам как в ремаркето на един ТИР може да се сготви с ограничени прибори и в лоши битови условия. А крайния резултат е "облизване на пръстите".
Адаптирана от 24kitchen, в частност рубриката "Вкусно с Ненад". Ненад е сърбин (дано не бъркам) и ястията които предлага са близки до нашите вкусове. Нали сме славянски народи. Всичко сръбско е и по нашенски вкусно.
Точни количества на продуктите не ми бяха предоставени. Правено е малко "на око" и това не бива да ви притеснява. Ястието търпи всякакви интерпретации и всичко зависи от вашия вкус. Важна е идеята.


2 свински котлета
100-150 гр бекон
1 - 2 кисели краставички
2 варени яйца
черен пипер
сол на вкус
червен пипер
1 кубче бульон - може пилешки, зеленчуков
пържени картофи за гарнитура


Начин на приготвяне:

Сварете 2 яйца и ги обелете. Разрежете ги на четвъртинки.
Беконът се нарязва на малки кубчета. Краставичките на по-дебели лентички.В тиган с малко мазнина запържете леко свинските котлетчета, които може предварително да начукате малко , да овкусите. В случая са натюр. Готовите котлети извадете и сложете на страна.В същата мазнина запържете бекона. Сложете червения пипер накрая на пърженето на бекона. Подправете с черен пипер.Върнете в тигана котлетите, добавете яйцата, киселите краставички. Подправете със сол според вкуса ви и разбъркайте. (Внимавайте със солта, защото краставичките са солени и понякога дори не е необходимо сол).Налейте вода до нивото на продуктите, леко да се покрият. Бульончето натрошете и разбъркайте да се разтвори. Задушете ястието, докато месото омекне. Добре е да оставите малко сосче накрая , но ако предпочитате по-сухо, изчакайте да изври водата.Тук може да обогатите вкуса с малко добавено бяло вино или бира.Сервира се с гарнитура от пържени картофи, салата или каквото обичате.Ястието, както споменах по-горе, търпи много изменения и добавки. Можете да добавите маслинки без костилки, пресни гъби (предварително задушени при бекона), грах, всякакви други зеленчуци и видове месо.

# 119
  • Бургас
  • Мнения: 103
Солени мъфини



Необходими са ви следните продукти за 12 броя мъфини:

    4 яйца
    3 с.л. олио
    1 коф. кисело мляко
    1 ч.л. равна хлебна сода (аз замених с 1 бакпулвер)
    1 чаена чаша натрошено сирене
    1 ч.л. равна сол
    15 с.л. брашно


за поръсване- мак, сусам, ким, слънчоглед

Разтворете содата или бакпулвера в киселото мляко. Смесете всички продукти и разбъркайте добре до хомогенна смес. Формата за мъфини намажете с мазнина и разпределете сместа в гнездата като пълните 2/3 от обема. Поръсете отгоре със семена по ваш вкус. Изпечете мъфините в предварително загрята на 180 градуса фурна. За крайна готовност може да опитате с дървена клечка.

Общи условия

Активация на акаунт