Идеята е от Didi, но аз малко видоизмених оригиналната рецепта според наличните продукти в хладилника.
Тесто:
2 ч. ч топла вода (500 мл)
1/2 кубче мая
1 с. л. захар
1/2 с. л. сол
4-4 1/2 ч. ч. бяло брашно ( или до получаване на меко тесто)
Плънка:
2 с.л. лютеница или доматено пюре за намазване
луканка
кашкавал
по 1 яйце за всяко пиде, т.е. 4
Замесва се меко тесто от посочените продукти. Оставя се да втасана топло. Готовото втасало тесто премесвате за кратко и го делите на 4 равни части. Оформя се на топки. Всяка топка се разточва елипсовидно. Намазва се с лютеница или разредено с малко вода доматено пюре. На едната половина се подреждат резените луканка или друг колбас. В другата половина се слага кашкавала, нарязан на по-плътни филийки. Прегъва се по дължина от двете страни около 1 см. Двата края се усукват като бонбон. В средата се чуква яйцето като се внимава жълтъка да остане цял. Пекът се в загрята на 200 градуса фурна до зачервяване или до готовност на яйцето.