Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

В кухнята на ninfil

  • 177 851
  • 190
  •   1
Отговори
# 180
  • Бургас
  • Мнения: 103
    ВЕГЕТАРИАНСКА ЛАЗАНЯ С ГЪБИ И ТОПЕНО СИРЕНЕ



    Необходими продукти:

        
    *  1 пакет кори за лазаня /без варене/
    *  300 г маслини без костилки
    *  200 г топено сирене / натурално/
    *  800 г белени домати от консерва или доматен сок
    *  400 г пресни гъби
    *  1 глава лук
    *  3-4 скилидки чесън
    *  500 г кашкавал
    *  5-6 с.л. олио / зехтин
    *  1 ч.л. червен пипер
    *  1 ч.л. захар
    *  магданоз
    *  мащерка
    *  риган
    *  босилек
    *  млян черен пипер
    *  сол на вкус



    за соса Бешамел:

     
        50 гр. масло/ олио/
        2 с.л. брашно
        250 мл вода
        250 мл сметана или мляко
        50 гр настърган кашкавал




    НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

    Маслините се нарязват на колелца.
    Топеното сирене и гъбите нарежете на филийки.
    Лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно.

    В тенджера се загряват 2-3 с.л. олио и в тях се запържва 1 ч.л. червен пипер. Внимавайте да не го изгорите. По- добре дръпнете тенджерата от котлона и тогава го добавете. Веднага се прибавят предварително пасираните домати или доматен сок. Оставете соса да поври и да се сгъсти. Към края на варенето добавете 1 ч.л. захар за неутрализиране на киселия вкус, зелените подправки и сол на вкус.

    В друг съд с 2- 3 с.л. мазнина се задушават нарязаните на ситно лук и чесън. Към тях се прибавят гъбите на филийки. Разбъркайте и оставете да се задуши добре гъбената смес.Накрая подправете с млян черен пипер и малко сол.

    Сосът Бешамел се приготвя като в 50 гр. масло /олио/ запържите до златисто 2 с.л. брашно. Налейте водата и сметаната като внимавате сосът да не стане на бучки. Аз добавям течностите винаги на малки количества и бъркам интензивно. Към средата на варенето прибавете настърган кашкавал. Разбъркайте и изчакайте малко да се сгъсти.


    НАЧИН НА НАРЕЖДАНЕ:

               Дъното на правоъгълна тава или йена се намазва със сос Бешамел. Нарежда се един ред от корите.  Тези, които аз използвам са без варене и се продават в хладилните витрини. Вътре са тестени и меки и нямат нужда от предварителна обработка.
              Върху корите се слага навсякъде от доматения сос, полива се няколко лъжици сос бешамел, обилно се настъргва кашкавал на едро и се разпределят маслините. Прави се втори пласт кори, отново доматен сос, върху него няколко лъжици бешамел, пласт от гъбената плънка. Трети пласт кори, дом. сос, бешамел, топеното сирене нарязано на колелца. Ако имате още кори за още редове направете четвърти ред, дом.сос, бешамел и обилно настърган кашкавал. Ако са ви останали маслини или гъбена смес разпределете ги и тях. Все пак не прекалявайте и ни претрупвайте лазанята. Няма точна последователност на подредба на плънката. Разпределете я както ви харесва.

              Най- отгоре се завършва с ред кори покрити с тънък пласт бешамел и  настърган кашкавал.

               Лазанята се пече в предварително загрята на 200-220 градуса фурна до златисто.


    [/list]

    Последна редакция: нд, 14 юни 2015, 21:56 от ninfil

    # 181
    • Бургас
    • Мнения: 103
    КАРТОФЕНИ МЪФИНИ





    НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

    2 1/2 ч.ч. сварени и намачкани картофи
    3 с.л. прясно мляко
    2 с.л. масло
    1/2 ч.ч. натрошено сирене
    2 яйца
    1 ч.л. чубрица / аз слагам малко повече/
    сол и черен пипер на вкус
    няколко стръка ситно нарязан магданоз / по желание/

    Начин на приготвяне:

    * Фурната се загрява на 220 градуса
    * Формата за мъфини или хартийките се намазняват.
    * Млякото и маслото се загряват на котлона или в микровълновата фурна без да завират.
    * В купа смесете предварително сварените и намачкани картофи, натрошеното сирене, подправките,2 жълтъка и затоплените мляко и масло. Омесете добре сместа.
    * Белтъците се разбиват на пяна и внимателно се прибавят към горната смес.
    * Сместа се разпределя във формите.
    * Пекат се около 20-25 мин. до златисто.




    # 182
    • Бургас
    • Мнения: 103
    АРОМАТЕН ХЛЯБ С КАШКАВАЛ




    БЕЗБОЖНО ВКУСЕН!
    Само това мога да кажа за този толкова ароматен и вкусен хляб с кашкавал.На следващия ден продължава да е пухкав и не по- малко вкусен от току- що изпечения.

    НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


        2 яйца / 1 жълтък за намазване/
        100 мл прясно мляко
        200 мл топла вода / не гореща/
        20 г мая
        1 ч.л. сол
        1 ч.л. захар
        1 с.л. олио
        550-600 г брашно
        20 г краве масло
        100 г кашкавал
        риган
        сусам за поръсване



    НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

        Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята заедно със захарта и 1 лъжица брашно. Разбърква се добре и се оставя да шупне.
        Брашното се пресява и в средата се прави кладенче.
         Добавят се останалите продукти- яйцето + белтъка от второто, водата, солта, олиото.
        Замесва се меко и еластично тесто.
        Готовото тесто слагаме в съд, покриваме със свежо фолио или чиста кърпа и оставяме на топло да удвои обема си.
        Вече втасалото тесто премесете съвсем леко и на набрашнен плот разточете на кора с дебелина около 0,5 см.
        Изрежете еднакви квадрати, намажете ги с разтопеното масло / става и с олио/. Поръсете с риган и настърган кашкавал.
        За по- лесно и удобно, слагаме 3-4 парчета едно върху друго и ги подреждаме в правоъгълна форма за кекс, предварително застлана с хартия за печене. И така докато се запълни формата.




        Оставяме хляба да втаса още веднъж.
        Намазваме с отделения и разбит жълтък и поръсваме хляба със сусам по желание.
        Печем в предварително загрята фурна на 180-190 градуса до готовност. Когато хляба стане златист може да го покриете с хартия или вестник, за да не изгори.
        Готовия хляб изчакайте да изстине преди да го извадите от формата.


    # 183
    • Бургас
    • Мнения: 103
    ДОМАШЕН КОЗУНАК




     Необходими продукти:

        4 яйца / отделя  се 1 жълтък за намазване /- моите бяха размер L
        1 чаена чаша /240 мл/ топло прясно мляко
        1/4 чаена чаша разтопено масло
        1 чаена чаша захар / 250 грама /1/2 чаена лъжичка сол
        4 и 1/2 чаени чаши брашно ( използвам на София Мел- за козунаци или екстра)
        1 кубче прясна мая (42гр)
        1/2 ч.л. сол
        2 ванилии
        4 супени лъжици олио
        настъргана кора на 1 лимон
        настъргана кора на един портокал
        стафиди - по желание
        бадеми- по желание
        кристална захар за поръсване


    Начин на приготвяне:

         Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура
        Пресейте брашното два пъти.
        Разтворете маята в половината топло прясно мляко като добавите 1 ч.л. от захарта и 1 с.л. брашно. Оставете сместа да шупне.
        В друг съд разбийте яйцата като отделите един жълтък за намазване. Към тях прибавете останалото количество захар, разтопеното и не горещо масло, останалото прясно мляко, 2 ванилии, настърганите кори от лимона и портокала. Добре разбъркайте с тел и най- накрая прибавете вече втасалата мая.
        В машината за хляб се слагат първо течните съставки. Върху тях се слагат 4 ч.ч. пресято брашно и върху него солта. Пекарната се включва на програма "Тесто".Когато тестото започне да се оформя на топка, малко по малко добавете останалата 1/2 чаша брашно. Аз слагам брашното,докато  не спре да маже под бъркалките. Може да поеме всичкото количество, да остане 1 лъжица или да добавите такава. На предната проба сложих 5 чаши и тестото стана много твърдо, макар че пак мажеше под бъркалките. Така че придържайте се към 4 и 1/2 чаши. Моята пекарна има две програми - едната за тесто с мая, другата- без мая. Ако тестото ви втасва в пекарната, можете да използвате първата като няколко пъти включвате да измесва и на последното измесване малко по малко прибавяте 4 с.л. олио.Чак тогава оставяте вътре да втаса тестото. Аз се изхитрих и използвам програмата без втасване. Тя е 15 минути. Пускам я два пъти да измесва и на третия път добавям мазнината.


        Изваждам тестото и го прехвърлям в един специално купен съд с капак за втасване на козунаците. И там оставям тестото да се надигне. Нямам друг избор,тъй като както споменах ще правя много козунаци. И съответно няколко измесени теста събирам в съда и втасват заедно.

        Вече втасалото тесто ,без да премесвам, разделям на топки. Оформям фитили и се сплитат козунаците с намаслени ръце.

    Слагат се в намазнени и набрашнени форми. 


         Изчакайте да се надигнат и намажете с разбит жълтък. Може да му добавите няколко капки прясно мляко за лъскавина.
        По желание поръсете козунаците с кристална захар, цели ядки бадеми или филирани такива.

    Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато получат лек загар можете да сложите отгоре им вестник, за да не се препичат много.



    # 184
    • Бургас
    • Мнения: 103
    СЛАДКО ОТ ЯГОДИ



    Необходими са ви :

        1 кг ягоди
        1 кг захар
        1 чаена чаша вода (с вместимост 240 мл)
        1 ч.л. лимонена киселина
     Начин на приготвяне:

          Почистете ягодите от дръжките и ги измийте. Ако са много едри може да ги нарежете на по-малки парчета. Аз обикновено ги оставям цели. Обичаме да се усещат, когато хапваме.
          Посипете ягодите със захарта и ги оставете поне 2-3 часа да си пуснат малко сок.
          След това ги сложете в подходящ съд на котлона, добавете 1 чаша вода. Внимателно разбъркайте и започнете да варите сладкото на не много силен огън като периодично разбъркате бавно.
          По време на варенето се образува пяна, която е добре да отстранявате своевременно.
          Варете до желаната гъстота. Използвайте метода с празна чинийка и капка от сладкото върху нея. Капката трябва да се задържи,а не да се разтича. Но, внимавайте! За първи път, когато правих сладко от ягоди се водих по този принцип с чинийката. Варих, варих, пробвах незнайно колко пъти с тези капки и накрая реших, че стига толкова. И след като леко поизстина, сладкото стана толкова гъсто, че трудно го изваждах от бурканчетата при консумация. Така че внимавайте да не прекалите като мен.
          Накрая добавете лимонената киселина и разбъркайте добре.
          Можете да затворите горещото сладко в чисти и сухи бурканчета и без да стерилизирате бурканчетата след това. Аз предпочитам леко да изстине и след това варя бурканчетата 5 мин. за капачката.

    # 185
    • Бургас
    • Мнения: 103
    Кекс със сладко от праскови



    Едно лесно, бързо и ароматно кексче.Много пухкаво и сочно.



    Необходими продукти:


        3 яйца
        1 чаена чаша захар
        1/2 чаена чаша олио
        1/2 чаена чаша топла вода
        1 пак. бакпулвер
        1 1/2 чаена чаша брашно
        2 ванилии
        2-3 с.л. сладко от праскови
        кората на 1 лимон или портокал (може и на двете)


    Начин на приготвяне:

    Пресейте брашното и прибавете бакпулвера към него.
    В купа разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер.
    На тънка струйка прибавете олиото като продължавате да разбивате с миксера.
    Когато се поеме мазнината от сместа, сложете и топлата вода. Водата не трябва да е вряла.
    Към сместа добавете настърганите кори от лимон и/или портокал, двете ванилии и пресятото брашното + бакпулвера. Разбъркайте с бъркалка до хомогенна смес.
    Най-накрая добавете сладкото и разбъркайте кексовата смес.

    Правоъгълна форма за кекс се намазнява и застила с хартия за печене или се набрашнява.
    Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна. За крайната му готовност пробвайте с клечка.

    Колкото повече стои, толкова по- хубав ставаше. Прекрасно допълнение към следобедното кафе или закуска.

    # 186
    • Бургас
    • Мнения: 103
    Пилешко руло "Пролет" със сос Бристол



    Необходими продукти за 1 руло:



        200 гр. пилешко филе /пеперуда/
        100 гр. пресни картофи
        1-2 скилидки чесън
        3-4 стръка копър
        сол и черен пипер на вкус
        брашно за паниране / аз използвах галета и 1 яйце/
        олио за пържене



    За соса "Бристол":


        75 гр майонеза
        1-2 с.л. кисело мляко
        10 г лук / пропуснах го/
        1/2 сварено яйце / може 1 цяло/
        сол и черен пипер на вкус
        дижонска горчица
        кетчуп



    Начин на приготвяне:


          Пилешкото филе се начуква много леко и внимателно и се овкусява със сол и черен пипер.
          Картофите са сваряват и се пасират или настъргват на ренде. Смесват се със ситно нарязания копър,пресования чесън, сол и черен пипер на вкус. Пюрето се разстила върху пилешкото филе, завива се на руло.





    Панира се в брашно или както аз предпочетох в яйце и галета, за да стане по- хрупкаво. Пържи се в горещо олио от всички страни до златисто и готовност на месото. Не пържете на много силен огън, за да не ви остане в средата сурово месо.




    # 187
    • Бургас
    • Мнения: 103
    Магданозени кюфтета





    Необходими продукти:

    * 1 яйце / аз използвах 2 яйца/
    * 2 с. л. кис.мляко с 1 к. л. сода за хляб / аз сложих на върха на чаената лъжичка сода/
    * 3 връзки магданоз / моите бяха големи/
    * 2 малки сварени картофа /2 средни картофа и един много малък/
    * 100-150 гр настъргано сирене
    * щипка-две сол / много малко, за да не ги пресолите/

    * брашно и галета за паниране
    * олио за пържене
    * 2 (или повече) яйца за паниране

    Начин на приготвяне:


    * Картофите се сваряват, обелват и топли /не горещи/ се настъргват на ренде.
    * През това време магданозът се нарязва на ситно.
    * Смесват се картофите, магданозът, настърганото или натрошено сирене, 1- 2 яйца, киселото мляко разбъркано с хлебната сода и щипка сол за вкус. Всичко се разбърква добре до получаване на хомогенна смес. На мен ми бяха необходими 2 яйца, тъй като връзките магданоз и картофите бяха по-големи и с едно не успях да направя маса, от която да оформя кюфтета. Така че според количествата варирайте и с яйцето. Ако сместа ви не стане стегната като за кюфтета, можете да добавите 1-2 лъжици брашно.
    *  В лъжица се взема от сместа и с мокри ръце се оформят кюфтетата.
    * Овалват се в смес от брашно и галета / при мен равни части/, потапят се в разбитите яйца и се пържат от двете страни в гореща мазнина до зачервяване.
    * Готовите кюфтета се отцеждат от излишната мазнина върху домакинска хартия.

    # 188
    • Бургас
    • Мнения: 103
    Кекс с череши, крема сирене и шоколад



    НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

    100 г шоколад
    125 г масло
    150 г захар (аз сложих около 200 гр, защото захарта не сладнеше достатъчно )
    3 големи яйца
    120 г брашно
    1 ч.л. бакпулвер
    250 гр. крема сирене
    2 ванилии
    1 ч.ч. изчистени череши
    1 щипка сол



    1 с.л коняк / аз заместих с амарето/
    1/4 ч.л. канела
    1 ч.л. захар
    1 ч.л. нишесте


    Глазура

    50 г шоколад
    1 с.л. масло
    1 с.л. олио
    1 с.л. прясно мляко
    1 с.л. марината от накиснатите в алкохол плодове
    1 ч.л. мед



    НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

        Черешите се поръсват с коняка, захарта и канелата и се оставят да се овкусят.
        Шоколадът се стопява на водна баня с маслото и се охлажда леко.
        Двете яйца се разбиват с 1/4 ч.ч. захар, 1 ванилия и щипка сол.
        Крема сиренето се разбива отделно с останалото яйце, останалата захар и ванилия.
        Брашното се смесва с бакпулвера.
        Към двете разбити яйца се прибавя шоколадовата смес и брашното с бакпулвера. Разбърква се добре.
        Тава или форма за кекс се намазва с мазнина и се застила с хартия за печене.
        Черешите се отцеждат и се поръсват с нишестето.
        На дъното на формата се излива 1/3 от шоколадовата смес. Върху нея се слага пласт от 1/2 от бялата смес. Отгоре се разпределят черешите. Върху тях се слага още 1/3 от кафявата смес, следва втората половина на бялата и се завършва с последната 1/3 на шоколадовата смес./ Можете да разпределите на дъното 1/2 кафява, цялата бяла смес в средата, пласт от плодовете и да завършите с кафява смес. /
        Пече се в загрята на 170 градуса фурна. Проверява се с клечка за готовност.
        Оставете да се охлади преди да полеете с шоколадовата глазура.

    # 189
    • Бургас
    • Мнения: 103
    Панирана цаца



    Необходими продукти:

        около половин кг прясна цаца
        2 яйца
        2 равни супени лъжици брашно
        около 100 мл вода( аз слагам на око)
        сол на вкус

      брашно за овалване
      олио за пържене

    Начин на приготвяне:

        Махнете главите на цацата. Измийте я на течаща вода. Осолете на вкус рибата.

        В не много дълбока купа разбийте двете яйца с около 100 мл вода. Прибавете към тях брашното до получаване на рядка кашичка. Ако ви се получи по-гъста каша, капнете още малко вода. Посолете на вкус.
        В друг съд си пригответе брашно за овалване на рибките.
        Загрейте тигана с олиото за пържене
        Отцедете посолената риба от водата, която си е пуснала.
        Вземете голяма част от рибата, сложете я в брашното и набрашнете хубаво.
        Щом мазнината е загряла, взимате в ръка около 7-8 рибки леко изтупани от брашното. Всички заедно ги потапяте в яйчената смес и колкото ви е възможно пак ги взимате заедно и ги пускате в горещото олио на една купчинка. Гледам да не ги слагам едно върху друго, а да се разпределят на ширина. Идеята е да станат като малки питчици.
        Пържете до зачервяване от двете страни.
        Готовата риба отцедете върху домакинска хартия преди сервиране.


    # 190
    • Бургас
    • Мнения: 103
    РИБНИК С ЦАЦА



    Необходими продукти:

         около 300 грама цаца или друг вид дребна рибка
        1 гл. лук
        1 ч.ч. ориз
        5-6 домата или домати от консерва(1/2 буркан от компот),доматен сок
        1 ч.л. червен пипер
        сол на вкус
        магданоз или джоджен - и в двата варианта обичаме


     Начин на приготвяне:

       Рибата се измива без да се махат главите. Но ако желаете можете и това да направите.
    В тенджера се слага малко мазнина (около 2-3 с.л.) и в нея се задушава ситно нарязания лук. Оризът се измива и се добавя към лука, също да се запържи малко. Добавете червения пипер, разбъркайте и след това изсипете предварително обелените, нарязани на ситно или настъргани домати, а за по-лесно аз използвам домати от консерва. Слагам на око и ми е трудно да преценя какво е количеството- може би по-малко от 1/2 компотен буркан с домати.
    Оставете яденето да покъкри с доматите 5 минути и долейте вода. Обикновено на 1 чаша ориз, слагам 4 чаши вода. Оставям да се вари на по-бавен огън почти до готовност. Не го правете много гъсто яденето.Посолете и подправете с магданоз или джоджен.
         Махнете тенджерата от котлона, добавете към доматите с ориз рибата.Разбъркайте леко и прехвърлете ястието в подходяща тава. Запечете в предварително загрята на 220-230 градуса фурна. На рибата й е необходимо много малко готвене, за да е готова за консумация.


    Общи условия

    Активация на акаунт