Необходими продукти:
2 кофички кисело мляко с по-висок процент- използваме млякото на баба 4,5 %
1 чаена чаша захар
1 компот от праскови, кайсии или друг светъл плод
250-300 грама бишкоти / 2 пакетчета/ - от меките като едно време
1 чаша студено прясно мляко за потапяне на бишкотите
1 млечен шоколад за настъргване
Начин на приготвяне:
В купа се смесват киселото мляко и захарта. Разбъркайте до разтваряне на захарта.
Отделете плода от компота, обелете го, за да няма люспи и го нарежете на малки парченца. Прибавете плода към сместа от мляко и захар и разбъркайте.
Разбира се, може да импровизирате като добавите различни видове плодове.
В йена или друга тавичка наредете един ред бишкоти като ги потапяте за секунда в прясното мляко.
Намажете с половината млечна смес.
Отгоре подредете втори ред бишкоти пак натопени в прясно мляко.
Завършете с останалата млечна смес и завийте тавичката с фолио за свежо съхранение. Сложете в хладилника поне за 3-4 часа да се стегне добре и бишкотите да се напоят от млякото.
Преди сервиране настържете обилно един млечен шоколад или украсете по ваше желание.