В кухнята на ninfil

  • 185 139
  • 190
  •   1
Отговори
# 150
  • Бургас
  • Мнения: 103
Лятна торта с бишкоти



Необходими  продукти:

2 кофички кисело мляко с по-висок процент- използваме млякото на баба 4,5 %
1 чаена чаша захар
1 компот от праскови, кайсии или друг светъл плод
250-300 грама бишкоти / 2 пакетчета/ - от меките като едно време

 1 чаша студено прясно мляко за потапяне на бишкотите
1 млечен шоколад за настъргване


Начин на приготвяне:

В купа се смесват киселото мляко и захарта. Разбъркайте до разтваряне на захарта.
Отделете плода от компота, обелете го, за да няма люспи и го нарежете на малки парченца. Прибавете плода към сместа от мляко и захар и разбъркайте.
Разбира се, може да импровизирате като добавите различни видове плодове.

В йена или друга тавичка наредете един ред бишкоти като ги потапяте за секунда в прясното мляко.



Намажете с половината млечна смес.



Отгоре подредете втори ред бишкоти пак натопени в прясно мляко.



Завършете с останалата млечна смес и завийте тавичката с фолио за свежо съхранение. Сложете в хладилника поне за 3-4 часа да се стегне добре и бишкотите да се напоят от млякото.

Преди сервиране настържете обилно един млечен шоколад или украсете по ваше желание.

# 151
  • Бургас
  • Мнения: 103
Соленки със сусам и кашкавал на тостер



Попаднах на идея, която много ме заинтригува какво би се получило. А именно- соленки със сусам и кашкавал изпечени на тостер-сандвич. Моя е от малките, а ако вие имате от онези големите, на които могат да се пекат и меса, ще можете да получите крекери.

Необходими продукти:

2 малки яйца
100 мл вода
120 мл олио
150 гр масло със стайна температура
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер / аз сложих 1 пакетче/
50 гр сусам
100 гр кашкавал


Начин на приготвяне:

Пресейте брашното. Направете кладенче в него и прибавете всички продукти изброени по-горе. Маслото трябва да е на малки парченца и със стайна температура.По време на месенето от топлината на ръцете то ще се размекне още. Омесете гладко тесто.



Включете тостера да загрява. През това време оформете топчета с големината на по-едър орех.



Подредете няколко топчета в тостера, затворете капака и притиснете да се сплескат. Както споменах, моя тостер е от малките и топчетата не успяха да се сплескат много. Но с голям няма да е проблем.



Пекат се около 3 минути. Ако има нужда печете още малко- зависи от мощността на тостера ви.



От тази доза излизат около 40 бр.соленки.

# 152
  • Бургас
  • Мнения: 103
Пай с праскови и шоколад



Необходими продукти:

2 яйца
1 чаена чаша захар
50 гр разтопено масло
2 чаени чаши брашно
1 пакетче бакпулвер
2 праскови
100 грама шоколад- аз използвам само млечен
1 ванилия


Начин на приготвяне:

Смесете брашното със захарта, бакпулвера, ванилията, двете яйца и разтопеното масло. Разбъркайте със шпатула или силиконова бъркалка, за да се смесят добре продуктите. Тестото става по- гъсто от кексово. Това да не ви притеснява- като се добавят прасковите се получава по-добра на консистенция смес.
Почистете прасковите и ги нарежете на малки кубчета. Добавете ги към тестото. В оригиналната рецепта пише шоколада да се постави най-отгоре върху тестото след като се сложи в тавичка. Аз режа шоколада на дребни парченца и го добавям едновременно с прасковите към горната смес.
Полученото тесто изсипете в намазнена и набрашнена тавичка. Ако желаете отгоре поръсете с още малко парченца шоколад. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до суха клечка.

# 153
  • Бургас
  • Мнения: 103
Мариновани чорбаджийски чушки със сирене и копър



 От няколко години не бях правила мариновани чорбаджийски чушки със сирене и копър.  Да си призная бях забравила за тази рецепта. Приготвят се лесно.

Необходими са :

1 кг чорбаджийски чушки

2 връзки магданоз

1 връзка копър

1 глава чесън

300 грама твърдо сирене


Марината:

1 чаена чаша захар

1 чаена чаша олио

1 чаена чаша оцет

1 чаена чаша вода

1 кафяна чашка сол

Начин на приготвяне:

 Първо смесете всички съставки за маринатата и я сложете на котлона да заври. Варете 5-6 минути. Свалете я от огъня и я оставете да се охлади.


Чушките се измиват,подрязват се дръжките, за да не ви пречат в буркана и ги изпечете леко на котлон или на ламарина и огън. Оставете ги да изстинат.



Сиренето нарежете на кубчета.



Нарежете на ситно измитите копър и магданоз.Чесъна обелете и нарежете скилидките на 2-3 парчета. Смесете ги заедно  и разбъркайте.

Започнете да редувате в бурканите- ред чушки, ред зелени подправки с чесън, ред сирене и пак ред чушки ... така до края. Напълнете бурканите с вече изстиналата марината и затворете добре с капачки.

Не се стерилизират. 



От една доза излизат около 4 големи буркана с винтови капачки.

Препоръчвам ви да си направите малко повече марината, тъй като не достига малко. Обикновено правя доза и половина марината, но ми остава. По.добре да остане,отколкото да не стигне.


# 154
  • Бургас
  • Мнения: 103
Чушки с яйца и пушено сирене или мързеливи чушки бюрек


 
Необходими продукти:

6 зелени печени пиперки
50-100 гр пушено сирене
около 200 гр сирене
3-4 яйца
може да добавите подправки по ваш вкус


Начин на приготвяне:


Изпечете пипера и го обелете.



Разрежете чушките по дължина на две половини.
Застелете тавичка с хартия за печене и може леко да намажете с мазнина. Подредете чушките с вътрешността нагоре, да покрият цялото дъно.



Нарежете няколко резенчета пушено сирене и ги наситнете на малки кубчета.


В купа натрошете сиренето, прибавете яйцата и разбъркайте.Към горната смес добавете и пушеното сирене, разбъркайте отново. Ако желаете овкусете с подправки по ваш вкус. С получената смес намажете чушките равномерно. Аз дори на места подпъхвах и под тях.



Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист цвят.
Можете да направите и втори ред- ще е още по- вкусно и няма да е толкова тънко. Но аз лично  го предпочитам така.


# 155
  • Бургас
  • Мнения: 103
Свински дроб с бяло вино



Необходими продукти:

едно парче черен дроб - около килограм
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1-2 средно големи глави кромид лук
около 50 мл олио- / винаги слагам на око /
 1 ч.л червен пипер
1 - 2 ч.ч. бяло вино
чубрица
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Дробът се измива и нарязва на по- малки филийки. Отново се измива на течаща вода в гевгир.  Слага се в дълбок тиган или тенджера с 1 -1 1/2 ч.ч. вода да се вари. Когато започне да завира се добавя содата. От нея ще се образува пяна, която се премахва с решетъчна лъжица. Дробът трябва да се отпени добре. След това се нарязва лука на ситно и се добавя да ври с дроба. През цялото време трябва да се задушава на не много силен котлон. Когато изври водата, се слага олиото. Изпържва се леко дроба. Добавя се червения пипер и се сипва бялото вино. Ако дроба ви не е много, сложете само една чаша вино. Аз обикновено правя малко повече, за да има за 4-5 порции. Оставете да се готви на по-слаб огън, както казва майка ми - да къкри. Яденето трябва да остане на мазнина със сосче. Към края се подправя с чубрица, черен пипер и сол на вкус.

# 156
  • Бургас
  • Мнения: 103
Чорбаджийска апетитка



За нея са ви необходими :

2 кг чорбаджийски чушки
10 кг домати
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша оцет
1 чаена чаша захар
2 връзки магданоз
сол на вкус - аз сложих 1/4 ч.ч.


Начин на приготвяне:

Олиото, оцетът, захарта и солта се смесват и разбъркват до стопяване на захарта.
Чушките, предварително опукани на огън, още топли се потапят в горната смес. Така престояват цяла нощ.
Доматите се смилат на машинка на сок и се варят до сгъстяване. Изваждат се чушките от сиропа и същия се изсипва при доматите. Продължава да се вари до сгъстяване на сока. Връщат се чушките обратно и се оставя да ври всичко заедно още 10 мин. Накрая се прибавя магданоза нарязан на ситно.
Пълнят се бурканчета и се стерилизират 30 минути.

# 157
  • Бургас
  • Мнения: 103
Канелони Болонезе



Необходими продукти за сос Болонезе:

    1-2 глави лук
    5-6 скилидки чесън
    50 мл олио
    1 чаена чаша бяло вино
    500 гр. кайма
    1 кг домати или 1/2 буркан консерва домати
    1 с.л. червен пипер
    босилек
    риган
    магданоз
    черен пипер
    сол
    щипка захар
    150-200 мл вода


За сос бешамел:

    50 гр. масло
    250 гр. вода
    250 гр. сметана (кис. мляко)
    1-2 с.л. брашно
    60 гр. настърган кашкавал (пармезан)

 1 кутия канелони
кашкавал за настъргване


Начин на приготвяне:

Сос Болонезе: Запържете лука и скилидките чесън, предварително нарязани на ситно, в 50 мл олио. Добавете каймата, разтрошете ,задушете я малко и налейте бялото вино.Смесете с обелените и нарязани на дребно домати (може и настъргани, от консерва), подправете с червен пипер, босилек,риган, магданоз,черен пипер, сол на вкус и щипка захар. Добавете 200 мл топла вода и сгъстете на бавен огън.

 За сос Бешамела:
Предварително слагам уговорката, че не е оригинален бешамел. Но на мен ми е по-вкусен.

В 50 мл олио запържвам 1-2, може и 3 лъжици брашно. Брашното слагам толкова, че да попие мазнината. Бързо го запържвам да покафенее леко, но да не го изгорите. Наливам 250 мл вода и бъркам да не стане на бучки. Ако се наложи слагам още малко вода, всичко зависи от гъстотата на получения сос. Оставям да поври 5 минути, леко да се сгъсти и добавям 250 гр. кисело мляко. Настъргвам 50 гр. кашкавал и разбърквам. При необходимост оставете да се сгъсти.

Начин на нареждане :

Правоъгълна тава или йена на дъното се намазва със сос Бешамел.
С помощта на две чаени лъжички пълня канелоните без предварително варене- сурови. Едната е държа с лявата ръка и върху нея придържам изправена  тръбичката . С другата лъжичка пълня канелоните. Така цапането е по-малко и ако нещо изтече,то остава в лъжичката.



Подреждам напълнените канелони легнали едни до други. Най-отгоре ги намазвам плътно със сос бешамел. Настъргвам кашкавал на едро на по-плътен слой.



Пече се при температура 200-250 градуса около 40 мин. до зачервяване на кашкавала.


# 158
  • Бургас
  • Мнения: 103
Кладница с масло,чесън и копър





Необходими продукти:

300 гр. кладница
1 с.л. олио
50 гр.краве масло
100 гр. кашкавал
1/2 вр. копър
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус

  Начин на приготвяне:

Измийте гъбите и ги нарежете на по-дребни парчета.
В тиган загрейте 1 с.л. олио и 50 гр. масло и прибавете гъбите. Задушете за 2-3 минути и добавете 1/2 чаена чаша вода.Задушавайте гъбите докато омекнат. Посолете малко (тези гъби не поемат много сол) и овкусете с млян черен пипер. Свалете тигана с гъбите от огъня. Добавете ситно нарязания копър и двете скилидки счукан чесън. Прехвърлете гъбките в тавичка и запечете в предварително загрята на 220-230 градуса фурна около 20-30 минути- да останат на мазнина и не много воднисти. Преди сервиране настържете кашкавал и поръсете с копър.



# 159
  • Бургас
  • Мнения: 103
Два пъти токано



 В различните краища на България тази вкусна закуска е известна под различни имена. Моята баба я приготвяше без да знам как се казва. В родния край на съпругът ми й казват гюзлеми или гюзлемета. А близо до моя роден край му казват " два пъти токано". Името идва от начина на приготвяне- един път се разточва, за да се наръси със сирене и втори път ,след като е навито на охлюв да се разстели на малка питка.
Прекрасна, много лесна и невероятно вкусна съботно-неделна закуска.

Необходими продукти:

2 ч.ч. вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
200 гр. сирене
брашно - около 700 грама ( никога не меря брашното,на око)
олио за намазване


Начин на приготвяне:

         В по-дълбок съд подходящ за месене сложете предварително пресятото брашно Направете място в средата на брашното ( аз му казвам кладенче) и налейте двете чаши хладка вода. Добавете содата и солта. Замесете меко тесто.
         Готовото тесто разделете на 10-11 топчета. Набрашнете работната повърхност и разточете едно топче на малка кора с диаметъра на малка чиния. Намажете кората с олио, поръсете малко натрошено сирене и навийте на руло. 



Двата края на рулото ги завийте в противоположни посоки като осморка.



Прехвърлете едната половина на охлюва върху другата.



Разточете леко с точилката отново на малка кора и получената гюзлема пържете в тиган с малко мазнина. Мазнината наистина е много малко,колкото тигана добре да се омазни. По време на пърженето от време на време подбутвам и размествам питката токано.

Преди всяка питка слагам по-малко мазнина в тигана.



Не е задължително да се пекът в тиган. Можете да ги изпечете и на сач, подходящ оребрен тиган, но тогава след като са готови ги намажете с масло или маргарин.

# 160
  • Бургас
  • Мнения: 103
Боб със зеле



Какво ви е необходимо?

500 грама бял боб
1 средно голяма зелка (ние дори предпочитаме зелето да не преобладава и понякога слагам малка зелка)
6-7 с.л. олио - слагам на око
2 с.л. червен пипер
( сол не слагам предвид,че зелето е достатъчно солено)

Начин на приготвяне

     Ако желаете накиснете боба от вечерта в студена вода, но аз никога не го кисна. Просто забравям и нямам този навик.
     В една тенджера сложете боба да се вари. Когато заври изхвърлете водата и налейте нова. Ако ви се чака може да повторите тази процедура още веднъж.
     Киселото зеле нарежете на ситно. Сложете го в друга тенджера и добавете към него около 800 мл вода. Задушете зелето до омекване.
   Когато са готови и боба, и зелето, прибавете боба заедно с останала му вода към киселото зеле. Разбъркайте ги добре.  В тиган загрейте предвиденото количество олио и запържете червения пипер. Добавете към  боба със зелето и разбъркайте още веднъж. Оставете още 10-15 минути да се варят заедно.

* Всяка есен не пропускам да нанижа на конец червени люти чушки. Не обичам да ям люто, но боб със зеле не мога да ям без препечена и стрита люта чушка. А ако нямате такава екстра , просто поръсете малко чили.

Последна редакция: нд, 10 ное 2013, 17:42 от ninfil

# 161
  • Бургас
  • Мнения: 103
Shakshouka или яйца на очи в доматен сос



Ровейки се из мрежата попаднах на това простичко и вкусно ястие. За някои може да не е ново, но аз го срещнах за първи път. Произходът му е от Тунис, а на много места прочетох, че е известно и в кухните на други арабски страни. Най-общо казано представлява яйца на очи в доматен сос с чили, лук и често подправено с кимион. И се изумявам колко сходни вкусове имаме с тези народи. Лесно, просто и много вкусно ястие.
Първия път когато го приготвих не успях да го докарам на външен вид. Следващите опити бяха много по-сполучливи.


Необходими продукти

2 яйца
2 домата
1 червена чушка
1 гл. кромид лук
1 ч.л. кафява захар
1 с.л. зехтин
50 мл вода

1/2 ч.л. кимион на зърна
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л.сладък червен пипер
1/2 ч.л. мащерка
1/2 ч.л. гранулиран чесън
1 бр. дафинов лист
магданоз
сол на вкус

Това са съставките според източника. Аз малко интерпретирах по свой начин и според наличните ми продукти. За това ще напиша оригиналния начин,а след това ще поясня аз как съм го приготвила.

В сух тиган се загрява кимиона. Ако искате можете да го пропуснете, но по-добре да не го подминавате. Няма да се чувства силния вкус на кимиона, но ще даде специален аромат, изтънчен. След като е опечен ( няколко минутки), добавете зехтина и ситно нарязания кромид лук. Когато лука стане прозрачен, добавете червения пипер нарязан на тънки лентички и се задушава, докато се усети аромата му. Прибавете лютия червен пипер.





Доматите, предварително нарязани на кубчета, се прибавят и се готвят до омекване. Добавете 50 мл вода, колкото да покрие зеленчуците. Към тях прибавете и доматеното пюре, сладкия червен пипер, даф. лист, кафявата захар,чесъна, мащерката и солта. Разбъркайте леко. Покрийте с капак и оставете да къкри до по-сгъстен сос.
По средата на готвенето, внимателно в средата на разстояние едно от друго чукнете 2 яйца (постарайте се да останат цели). Оставете на огъня още няколко минути, докато яйцата се забулят и останат малко рохки.



Готовото ястие се поръсва със ситно нарязан магданоз. Сервира се с филийки препечен хляб.

Моите промени


1. Замених кимиона на зърна с млян такъв- 1 щипка;
2. Зехтина в оригиналната рецепта е малко и аз го увеличих на 2-3 с.л мазнина;
3. Определила съм си за 1 порция колко зеленчук да сложа- 1/2 глава лук, 1/4 до 1/2 червена чушка- според големината й;
4. Домата задължително го беля- на снимката съм добавила 1/4 голям жълт домат ( беше ми подарък и реших да го използвам) + 1 средно голям червен домат, т.т за 1 порция 1 голям домат е напълно достатъчен;
5. Водата за 1 порция намалих на 30 мл;
6. Поради липса на кафява захар добавих бяла кристална. Идеята е да се неутрализира киселината на домата.
7. Най-голямата ми промяна беше заместването на доматеното пюре и лютия червен пипер с кетчуп чили. В момента нямах двете необходими съставки и за да не пропусна лютивичкото и пюрето, се сетих,че в хладилника стои едно шише кетчуп- чили. Получи се прекрасно.
8. Пропуснах чесъна;
9. За 1 порция предвиждам по 2 яйца.

С две думи малко импровизирах, но запазих основните стъпки и съставки.

# 162
  • Бургас
  • Мнения: 103
Пиле по ловджийски



Необходими продукти:

5 бр. пилешки цели бутчета ( аз имах 3, който разполових)
около 40-50 мл олио
4-5 средно големи гъби
1 глава лук
1 глава чесън + 2 скилидки

малка връзка магданоз
200 мл бяло вино
1 консерва домати около 800 гр + 2 с.л. дом.пюре
1 ч.л. захар
1 подкова наденица за печене (суджук)- аз имах два вида и сложих и от двата за разнообразие.Затова намалих бройката на бутчетата.
черен пипер
сол на вкус
1 ч.л. червен пипер - това е моя добавка или Пепи просто е изтървала от списъка

Начин на приготвяне:

Бутчетата се срязват на две части. Измиват се, подсушават се добре с мека кърпа или кухн. хартия. Овкусява се със сол и черен пипер. Оставят се да отлежат около 30 минути. След това пилешките бутчета се запържват в мазнината от двете страни до зачервяване. Първо ги сложете с кожата надолу, после и от другата страна. Добре е да се пържи наведнъж в по-голям тиган, но може и на два пъти.



Изважда се в чиния или друг съд.



В същата мазнина в тигана се задушават ситно нарязаните лук и чесън, а след 3-4 мин. се прибавят и гъбите и магданоза, нарязани на ситно. Запържват се за минута.
Прибавят се дом. пюре (аз го пропуснах, поради липса на такова) , виното и доматите от консерва - задължително преминати през цедка или сито да се отделят семките. Да си призная, аз това не го направих, а пасирах буркана с консервираните белени домати.
Всичко се оставя да ври за 15-20 минути, докато количеството стане на половина. Посолява се на вкус и се добавя захарта.
Месото се слага в тавичка или йена. Готовия сос се изсипва при него, поставя се и наденицата нарязана на парчета. Прибавят се отделените 2 скилидки чесън - счукани или пресовани. Важно е сосът да не бъде над нивото на месото, за да не се получи като варено ястие. Най- добре е да бъде на 2/3 от височината му.
Тавата се завива с алуминиево фолио и се пече на 180 градуса около 1 1/2 часа.



Източник


# 163
  • Бургас
  • Мнения: 103
Shogetten сладки



 Необходими продукти:

100 гр. маргарин
60 гр захар
щипка сол
1 яйце
200 гр брашно
160 гр шоколад Shogetten - лешник (по-мек е)
100 гр. шоколад за декорация




 Начин на приготвяне:

Маргарина, захарта и солта се разбиват с миксер на гладка маса. Добавя се яйцето, след това брашното като може и без миксер да се разбърка.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълна кора с дебелина 0,5 см. Разрежете тестото на еднакви квадрати, така че като сложите блокчето шоколад от всичките му страни да остава по малко разстояние за притискане на краищата.  Слага се парченце шоколад в средата и отгоре се покрива с друго такова квадратче.



Краищата се притискат с вилица и се подреждат в тава с хартия за печене.



Пекът се 12-15 минути на 190-200 градуса до бледо розово. Оставете да се охладят.

Декорирайте сладките с разтопен шоколад по ваше желание.
Изчакайте шоколада да се стегне!




От тази доза излизат едва 20-тина бройки. Като за проба дозата идеално ме удовлетвори, но не и след това.

# 164
  • Бургас
  • Мнения: 103
Бързи и лесни мекичета



Подобни мекички правя от години по рецепта на баба ми. Но в тази има добавено 1 яйце. От него станаха по- шуплести и по-пухкави и разбира се по-вкусни.

Необходими продукти:

1 яйце
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
 1/2 ч.л. сода бикарбонат
1-2 щипки сол
100-150 гр. краве сирене
брашно около 500 гр - за средно меко тесто


Начин на приготвяне:

       В подходящ съд за месене сложете пресятото брашно. Направете кладенче в средата и в него чукнете яйцето. Разбъркайте хлебната сода с киселото мляко и ги прибавете към яйцето в купата. Накрая прибавете натрошеното сирене и щипка сол. Замесете средно твърдо тесто.

       С набрашнени ръце откъснете малки топки тесто, оформете ги на мекици.
       Изпържете ги в силно сгорещена мазнина на умерен огън, за да не останат сурови отвътре.
 


Общи условия

Активация на акаунт